Μαρία Σπυράκη: Να διευκολύνουμε  την παραγωγή και μεταφορά υδρογόνου στη Δυτική Μακεδονία ,αναβαθμίζοντας τις υποδομές φυσικού αερίου

 

Στις προοπτικές της Δυτικής Μακεδονίας να εκμεταλλευτεί τους πόρους της Ε.Ε. και να δημιουργήσει μονάδες παραγωγής υδρογόνου, αναφέρθηκε η ευρωβουλευτής της ΝΔ-ΕΛΚ,  Μαρία Σπυράκη, μιλώντας στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου, στη συζήτηση για τη «στρατηγική για το υδρογόνο». Ενώπιον της για την Ενέργεια Κάρντι Σίμπσον, η ευρωβουλευτή της ΝΔ-ΕΛΚ  επισήμανε  την ανάγκη η ΕΕ  να διευκολύνει την αύξηση της παραγωγής υδρογόνου σε λιγότερο συνδεδεμένες ή απομονωμένες περιοχές, όπως τα νησιά και οι περιοχές μετάβασης, όπως η Δυτική Μακεδονία, διασφαλίζοντας παράλληλα την ανάπτυξη των συναφών υποδομών. Ειδικότερα η κα Σπυράκη αναφέρθηκε στο ζήτημα των υποδομών και τόνισε την ανάγκη να υποστηριχθεί η αναβάθμιση και η επανακατεύθυνση των αγωγών που μεταφέρουν φυσικό αέριο ώστε να είναι ετοιμαστούν κατάλληλα για τη μεταφορά υδρογόνου. 

 

«Το υδρογόνο αποτελεί βασικό στοιχείο των σχεδίων μας. Δεν είναι η “ασημένια σφαίρα” για την απαλλαγή από τις ανθρακούχες εκπομπές του ενεργειακού μας μείγματος, αλλά είναι ο ενεργειακός φορέας που πρέπει να επενδύσουμε περισσότερο», υπογράμμισε η κα Σπυράκη, η οποία υποστήριξε ότι πρέπει να δοθεί έμφαση στο υδρογόνο από ανανεώσιμες πηγές που θα συμπληρώνεται από υδρογόνο «χαμηλού άνθρακα», και να ληφθεί υπόψη η πρόσθετη ζήτηση στη μελλοντική ανάπτυξη της παραγωγής ηλεκτρισμού.

 

 Η ΕΕ έχει αναπτύξει τη στρατηγική για το υδρογόνο έχοντας θέσει ως στόχο να εγκαταστήσει 6 GW ηλεκτρολύτες ως το 2024 για να παράγονται 1 εκ.τόνοι υδρογόνου. Στην επόμενη φάση ως το 2030 ο στόχος της ΕΕ είναι η εγκατάσταση τουλάχιστον 40 GW ηλεκτρολυτών για την παραγωγή 10 εκ. τόνων υδρογόνου.    

       

         Ολόκληρο το κείμενο της ομιλίας της κ.Σπυράκη στην Ολομέλεια έχει ως εξής:

 

Το υδρογόνο αποτελεί βασικό στοιχείο των σχεδίων μας,προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος των μηδενικών εκπομπών στα μέσα του αιώνα. Δεν είναι η “ασημένια σφαίρα” για την απαλλαγή από τις ανθρακούχες εκπομπές του ενεργειακού μας μείγματος, αλλά είναι ο ενεργειακός φορέας που πρέπει να επενδύσουμε περισσότερο.

 

Θα πρέπει να δοθεί έμφαση στο υδρογόνο από ανανεώσιμες πηγές και να ληφθεί υπόψη η πρόσθετη ζήτηση στη μελλοντική ανάπτυξη της παραγωγής ηλεκτρισμού. Ωστόσο, ο ρόλος που θα έχει το χαμηλών σε άνθρακα εκπομπών υδρογόνο σε μια αρχική φάση ανάπτυξης της παραγωγής είναι πολύ σημαντικός, συμπεριλαμβανομένου του μπλε υδρογόνου που παράγεται από φυσικό αέριο, αυξάνοντας προοδευτικά το ποσοστό της παραγωγής του πράσινου υδρογόνου, μέχρι να μπορέσουμε να καλύψουμε τις ανάγκες μας με 100% πράσινο υδρογόνο.

 

 

 

Ως εκ τούτου, πρέπει να λάβουμε υπόψη όλες τις κατάλληλες τεχνολογίες, συμπεριλαμβανομένης της δέσμευσης και αποθήκευσης διοξειδίου του άνθρακα και δέσμευσης και χρήσης διοξειδίου του άνθρακα (CCS & CCU). Ταυτόχρονα, πρέπει να παράσχουμε ασφάλεια στους πολίτες μας αντιμετωπίζοντας τις ανησυχίες τους με υπευθυνότητα. Τέλος, ως βουλευτής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, θα ήθελα να ολοκληρώσω λέγοντας, ότι πρέπει να αυξήσουμε την παραγωγή υδρογόνου σε λιγότερο συνδεδεμένες ή απομονωμένες περιοχές, όπως τα νησιά και οι περιοχές μετάβασης, όπως η Δυτική Μακεδονία, διασφαλίζοντας παράλληλα την ανάπτυξη των συναφών υποδομών, συμπεριλαμβανομένου του αναπροσανατολισμού και της μετασκευής των υπαρχουσών υποδομών.

Μαρία Σπυράκη, Ευρωβουλευτής
Μέλος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (Ε.Λ.Κ) στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

You May Also Like

Δυναμικό παρών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας στην 86η Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης

Με πλήθος επίσημων παρευρισκόμενων και παρουσία των Πρυτανικών Αρχών και μελών της…

Νίκος Παπαγεωργίου: Ένας άγνωστος ευεργέτης – Η ορφάνια, το γουνεμπόριο και η βράβευση από την Ακαδημία Αθηνών

Ο Νίκος Παπαγεωργίου είναι ένας από τους εθνικούς ευεργέτες, που η ζωή…

Πυρκαγιά σε αγροτική περιοχή κοντά στην Κορησό

Μεγάλη φωτιά ξέσπασε χωρίς να γνωρίζει ακόμη κανείς τα αίτιά της την…

2ο Ενημερωτικό Σεμινάριο – Αναδυόμενος πολιτιστικός και περιπατητικός τουρισμός – Cult2Routes

2ο Ενημερωτικό Σεμινάριο – Αναδυόμενος πολιτιστικός και περιπατητικός τουρισμός  – Cult2Routes

Υπογραφή εκτέλεσης έργου «Επισκευή – Συντήρηση οδικού δικτύου Αγίου Αντωνίου προς Σιδηροχώρι», από τον Περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας Γιώργο Κασαπίδη.

Την  σύμβαση εκτέλεσης του έργου: «Επισκευή – Συντήρηση οδικού δικτύου Αγίου Αντωνίου…

Υπεγράφη η Προγραμματική Σύμβαση για το έργο «Επικάλυψη στέγης Ιερού Ναού Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου στην Λευκοπηγή Κοζάνης με Βυζαντινά κεραμίδια» από τον Περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας Γιώργο Κασαπίδη

Την Προγραμματική Σύμβαση μεταξύ της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας – Περιφερειακή Ενότητα Κοζάνης,…

Συνεχίζονται οι παρεμβάσεις από την ΠΔΜ – Τμήμα Μηχανολογικού Εξοπλισμού της Π.Ε. Καστοριάς που αφορούν, κοπή κλαδιών, χόρτων και καθαρισμό βλάστησης

Συνεχίζονται οι παρεμβάσεις που πραγματοποιεί η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, με το ανθρώπινο…