Το χάρτινο δίπλωμα οδήγησης έχει ημερομηνία λήξης και πρέπει να αντικατασταθεί από όσους οδηγούς το έχουν ακόμη στα χέρια τους.

Παρά το γεγονός ότι, τα τελευταία χρόνια, η Ελλάδα ακολουθεί το ευρωπαϊκό πρότυπο της έκδοσης νέου τύπου αδειών οδήγησης, με τη μορφή πιστωτικής κάρτας, πολλοί οδηγοί εξακολουθούν να έχει στην κατοχή τους το παραδοσιακό χάρτινο τρίπτυχο.

Όπως αναφέρει η νομοθεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο παλαιός τύπος άδειας οδήγησης θα παραμείνει σε ισχύ έως και τις 19 Ιανουαρίου 2033. Μέχρι τότε, ανεξαρτήτως κατηγορίας, κατάστασης ή ημερομηνίας έκδοσης, το χάρτινο δίπλωμα οδήγησης θα πρέπει να έχει αντικατασταθεί, προκειμένου η άδεια ικανότητας να θεωρείται έγκυρη.

Οι λόγοι για να αντικατασταθεί το χάρτινο δίπλωμα οδήγησης

Επίσης, η έντονη φθορά είναι ένας από τους λόγους για την αντικατάστασή του, όπως οι αλλοιώσεις που δεν καθιστούν ευανάγνωστα τα στοιχεία του διπλώματος οδήγησης, ο διαχωρισμός των σελίδων του τρίπτυχου και η καταστροφή της φωτογραφίας.

Η απουσία λατινικών χαρακτήρων είναι ακόμη ένας λόγος για να αντικαταστήσει κανείς το χάρτινο δίπλωμα οδήγησης, αφού δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί εκτός ελληνικών συνόρων.

Η επίδειξη του διπλώματος οδήγησης είναι υποχρεωτική για την ενοικίαση ενός οχήματος, συνεπώς αποτελεί ρίσκο να μεταβούμε σε χώρα του εξωτερικού, ακόμα κι αυτή είναι ευρωπαϊκή, με μια άδεια οδήγησης στην οποία δεν θα αναγράφεται με λατινικούς χαρακτήρες το όνομά μας.

Την εγκυρότητα ενός χάρτινου διπλώματος οδήγησης μπορεί να αμφισβητήσει και οποιαδήποτε αλλαγή στα αναγραφόμενα στοιχεία, όπως η διεύθυνση κατοικίας, αφού στην περίπτωση που έχουμε αλλάξει μόνιμη κατοικία, οφείλουμε να αντικαταστήσουμε το δίπλωμά μας, καθώς το υπάρχον δεν θεωρείται τυπικά έγκυρο.

Η ευκολία αποθήκευσης και η ανθεκτικότητα του πλαστικού διπλώματος οδήγησης είναι ένα ακόμα ισχυρό κίνητρο για τους οδηγούς, για την αντικατάσταση του παλαιού, καθώς με τη μορφή πιστωτικής κάρτας, χωράει παντού και το συνθετικό υλικό είναι πιο ανθεκτικό στη σκληρή χρήση.

Τέλος, τα νέα πλαστικά διπλώματα θεωρούνται πιο ασφαλή σε οποιαδήποτε προσπάθεια παραχάραξης, γι’ αυτό είναι ευρέως αποδεκτά ακόμα και σε χώρες που δεν ανήκουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Το κόστος για την αντικατάσταση του χάρτινου διπλώματος οδήγησης

Το κόστος αντικατάστασης ενός παλαιού τύπου διπλώματος οδήγησης φτάνει στα 30 ευρώ και καταβάλλεται με τη μορφή ενός παραβόλου.

Η αίτηση για να αντικατασταθεί το χάρτινο δίπλωμα οδήγησης μπορεί πλέον να γίνει και ηλεκτρονικά ή με τη κατάθεση των απαραίτητων δικαιολογητικών σε ένα ΚΕΠ ή στην οικεία Περιφέρεια.

Τα δικαιολογητικά, τα οποία θα πρέπει να περιλαμβάνονται στο φάκελο ανανέωσης του χάρτινου διπλώματος, εκτός από την απόδειξη πληρωμής του ηλεκτρονικού παραβόλου, είναι μια απλή φωτοτυπία αστυνομικής ταυτότητας ή ισχύοντος ελληνικού διαβατηρίου ή ατομικού βιβλιαρίου υγείας και δύο πρόσφατες φωτογραφίες τύπου διαβατηρίου, χωρίς γυαλιά, διαστάσεων 4×6 εκ.

Δίπλωμα οδήγησης αντικατάσταση

ΠΗΓΗ https://www.enimerotiko.gr/

You May Also Like

Γιατί είναι επιφυλακτική η κυβέρνηση στην επέκταση των 12 ναυτικών μιλίων

Για το Μέγαρο Μαξίμου, περισσότερο, και με το ΥΠΕΞ να ακολουθεί, το…

Άδ. Γεωργιάδης: Με τη λήξη της πανδημίας θα έχουμε καταιγισμό επενδύσεων στην Ελλάδα

Table of Contents Hide Άδ. Γεωργιάδης: Με τη λήξη της πανδημίας θα…

Εκλογές 2019: Τι είναι υποχρεωμένοι να αναφέρουν στα βιβλία εσόδων – εξόδων όλοι οι Συνδυασμοί

Εκλογές 2019: Τι είναι υποχρεωμένοι να αναφέρουν στα βιβλία εσόδων – εξόδων…

Ξάνθη: Φιλοζωική οργάνωση καταγγέλλει ότι 600 αδέσποτα σκυλιά ζουν στη χωματερή σε άθλιες συνθήκες

Ξάνθη: Δόθηκαν 30.000 ευρώ και στειρώθηκαν 150 ζώα

Οι επενδύσεις που περιλαμβάνει το νέο Επιχειρησιακό Σχέδιο της ΔΕΗ, σε ορίζοντα τριετίας

Οι επενδύσεις που περιλαμβάνει το νέο Επιχειρησιακό Σχέδιο της ΔΕΗ, σε ορίζοντα…

Σταύρωσαν και κρέμασαν αλεπού σε δέντρο αφού της έκοψαν την ουρά

Άλλη μία ΚΤΗΝΩΔΙΑ αυτή τη φορά στην Κεφαλονιά!

Κούλογλου: Ο Κασσελάκης πήρε τον ΣΥΡΙΖΑ ροκ, τον έκανε ελαφρύ ποπ και τώρα το γύρισε στο καλαματιανό

Ο Κασσελάκης θα μπορούσε «είναι ένας προοδευτικός φιλελεύθερος υποψήφιος στη ΝΔ ή και στο ΠΑΣΟΚ»

Μ.Σπυράκη στο Στρασβούργο: Επείγουν ευρωπαϊκές προμήθειες φυσικού αερίου, στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων, υποδομές αποθήκευσης πράσινης ενέργειας

Μ.Σπυράκη στο Στρασβούργο: Επείγουν ευρωπαϊκές προμήθειες φυσικού αερίου, στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων,…

Πόσο αυξάνονται μισθοί στο δημόσιο και συντάξεις από 1-1-2023

Του Προκόπη Χατζηνικολάου Την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης μετά από 12 χρόνια…