Εντός των ημερών αναμένεται να υπογραφεί η απόφαση για το επίδομα πετρελαίου θέρμανσης. Οι “Ορίζοντες” επικοινώνησαν με τον Πρόεδρο Βενζινοπωλών της Π.Ε. Καστοριάς Λάζαρο Ζήση, όποιος μίλησε για αυτό το καυτό θέμα.

Ο κ. Ζήσης έκανε λόγο για τις αλλαγές που ίσως υπάρξουν στα φετινά κριτήρια του επιδόματος, αλλά το πιο πιθανό είναι να παραμείνουν ως έχουν  «Δεν γνωρίζω ακόμα τι ακριβώς πρόκειται να γίνει και με ποιες λεπτομέρειες θα κατατεθεί το σχέδιο της κυβέρνησης. Αναμένουμε να ανοίξει η εφαρμογή,  ούτως ώστε να ξεκινήσει η υποβολή των αιτήσεων. Όσο για τα κριτήρια, αυτό που ακούγεται είναι πως ίσως αλλάξουν τα υψομετρικά κριτήρια, και όχι τα εισοδηματικά. Κατά τη δικιά μου άποψη πάντως, θα έπρεπε να αυξηθεί το επίδομα για την Καστοριά. Είναι ευρέως γνωστό, ότι έχουμε πολύ βαρύ χειμώνα και με μεγάλη διάρκεια».

Συνεπώς, τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια θα είναι τα εξής:

Άγαμος: Εισόδημα (τεκμαρτό ή πραγματικό) έως 12.000 ευρώ – Αντ. Αξία ακινήτων έως 100.000 ευρώ.

Έγγαμος χωρίς παιδιά: Εισόδημα έως 20.000 ευρώ – Αντ. Αξία ακινήτων έως 150.000 ευρώ.

Έγγαμος με 1 παιδί: Εισόδημα έως 22.000 ευρώ και Αντ. Αξία έως 150.000 ευρώ.

Έγγαμος με 2 παιδιά: Εισόδημα έως 24.000 ευρώ και Αντ. Αξία ακινήτων έως 150.000 ευρώ

Έγγαμος με 3 παιδιά και άνω: Εισόδημα έως 26.000 ευρώ – Αντ. Αξία ακινήτων έως 150.000 ευρώ.

Μονογονεϊκές οικογένειες: Ετήσιο εισόδημα έως 22.000 ευρώ.

Αυξήθηκε και άλλο η τιμή του πετρελαίου

Οι μισθοί και οι συντάξεις πέφτουν, ενώ όλα τα  άλλα ανεβαίνουν. Από το… χορό, δεν θα μπορούσε να λείπει και το πετρελαίου θέρμανσης, του οποίου η τιμή θα κινηθεί φέτος από τα 92 έως τα 95 λεπτά του ευρώ ανά λίτρο χωρίς επιδότηση. Όσοι δικαιούνται και πάρουν την επιδότηση τότε θα το πληρώνουν 68 με 70 λεπτά του ευρώ ανά λίτρο. Η περσυνή τιμή ήταν στα 83 λεπτά του ευρώ ανά λίτρο, ενώ στα τέλη του Απριλίου του 2015 είχε πέσει στα 74 λεπτά του ευρώ ανά λίτρο. «Οι λόγοι αυτής της αύξησης είναι γνωστοί. Βλέπουμε μια αύξηση κοντά στα 9 με 10 λεπτά του ευρώ ανά λίτρο και αυτό εξαιτίας της αύξησης του Φ.Π.Α. από το 23% στο 24%, του ειδικού φόρου,  αλλά και από την αύξηση της διεθνούς τιμής του βαρελιού», σχολίασε ο κ. Ζήσης.

Φαύλος κύκλος

Η αύξηση της τιμής του πετρελαίου, έχει πάρα πολλές συνέπειες και δεν αφορά μόνο έναν επαγγελματικό κλάδο. Αρχικά το πιο σημαντικό είναι πως ο κόσμος έχει σταματήσει πια να ζεσταίνεται και υπομένει απλώς τις πολικές θερμοκρασίες που επικρατούν στην περιοχή μας. Ένα ακόμα ζήτημα είναι ότι η δουλειά των βενζινοπωλών έχει πέσει στα Τάρταρα «Σημειώνονται πάρα πολύ μεγάλες πτώσεις στις δουλειές μας. Θα σας μιλήσω με παραδείγματα για να καταλάβετε τι εννοώ. Εάν σε μια καλή χρονιά πουλούσαμε 1000 κυβικά πετρέλαιο, πέσαμε στα 500 και κάθε χρόνο τα κυβικά αυτά μειώνονται περισσότερο», ήταν τα λόγια του κ. Ζήση και δεν παρέλειψε να αναφερθεί και σε ένα ακόμα τεράστιο ζήτημα που προκύπτει μέσα από αυτή την κατάσταση, το οποίο δεν είναι άλλο από τη λαθροϋλοτομία «Βλέπουμε πολλούς, να κόβουν ανεξέλεγκτα ξύλα προκειμένου να ζεσταθούν. Το καταλαβαίνουμε, ότι σε πολλές περιπτώσεις θέλουν να ζεστάνουν τις οικογένειές τους και δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να το κάνουν, όμως εάν συνεχιστεί η κατάσταση αυτή θα καταστρέψουμε εντελώς το δασικό μας πλούτο. Όσα κάνουμε, αργά ή γρήγορα, θα τα βρούμε μπροστά μας».

Αρχικά, ο κόσμος στράφηκε και σε άλλες πηγές θέρμανσης προκειμένου να μπορέσει να ζεσταθεί, αλλά και να μην αδειάσουν εντελώς οι τσέπες του, ωστόσο ο κ. Ζήσης ανέφερε πως η κίνηση δεν έχει αυξηθεί ούτε στη –νόμιμη- ξυλεία, αλλά ούτε στα πέλετ «Η αύξηση στη δουλειά τους, δεν είναι ανάλογη με τη δική μας πτώση. Πάντως αξίζει να σημειωθεί πως όσοι προέβησαν σε καινούργιες εγκαταστάσεις, φρόντισαν να κρατήσουν και αυτή του πετρελαίου. Έτσι όπως έχει γίνει η κοινωνία, το κάθε νοικοκυριό, με τις θυσίες και την οικονομία που κάνει μπορεί να επιλέξει το είδος της θέρμανσης στο οποίο μπορεί να ανταπεξέλθει».

Τέλειωσαν οι μάχες. Χάσαμε τον πόλεμο;

Όταν ξεκίνησε όλη αυτή η ιστορία, με την αύξηση του πετρελαίου θέρμανσης,  ο κόσμος είχε ξεσηκωθεί, απαιτούσε το φθηνό πετρέλαιο και ό,τι περνούσε από το χέρι του το έκανε. Με την πάροδο των χρόνων, ίσως γιατί χάθηκε το κουράγιο και η ελπίδα, ίσως γιατί βλέπει ότι παρά τις προσπάθειες δεν υπήρξε κάποια συγκλονιστική αλλαγή, κλειστήκε ξανά στο σπίτι του. Ο κ. Ζήσης σχολίασε την κατάσταση αυτή «Η σιωπή του κόσμου, δεν αφορά μόνο το πετρέλαιο θέρμανσης. Δεχόμαστε πλέον τα πάντα, δεν ενοχλούμε κανέναν και γενικότερα δεν κάνουμε τίποτα. Περιμένουμε είτε από τα Σωματεία, είτε από τις Ομοσπονδίες να πάρουν την ευθύνη. Και εμείς οι Βενζινοπώλες ήμασταν στις διαδηλώσεις, και όχι από επαγγελματικό συμφέρον. Είμαστε και εμείς κάτοικοι της Καστοριάς και καταναλωτές πετρελαίου. Ό,τι ισχύει για όλους ισχύει και για εμάς».

Η Ομοσπονδία των Βενζινοπωλών, και κατά το παρελθόν, αλλά ακόμα και σήμερα, προσπαθεί να εξηγήσει στην κυβέρνηση ότι όσο πιο φθηνό είναι το πετρέλαιο, τόσο μεγαλύτερη θα είναι η κατανάλωσή του, άρα συνεπώς και μεγαλύτερα έσοδα για το κράτος «Δεν το έχει καταλάβει ακόμα αυτό η κυβέρνηση όπως δείχνουν τα πράγματα. Τα αποτελέσματα των κινήσεών της, ήταν τα αντίθετα από αυτά που προσδοκούσε. Και δεν έχει έσοδα, αλλά και ο οποιοσδήποτε μπορεί να προβεί σε λαθρεμπόριο με πάρα πολύ μεγάλα κέρδη. Πάντως, αυτό που θέλαμε εμείς ως Ομοσπονδία, ήταν να είχαμε μια φθηνή τιμή πετρελαίου εξ αρχής, χωρίς καθόλου κριτήρια και να προμηθεύεται ο καθένας όσο πετρέλαιο θέλει».

Χρύσα Κοσμίδου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

You May Also Like

«Παπαρρόδεια 2023»: Με απόλυτη επιτυχία ολοκληρώθηκαν οι Εκδηλώσεις Μνήμης της Μάχης του Δισπηλιού

Φέτος, συμπληρώθηκαν 82 χρόνια από την ηρωική αντίσταση ενάντια στους Γερμανούς εισβολείς στο Δισπηλιό Καστοριάς

Διαδικασία εισαγωγής μαθητών στην Α΄ τάξη του Μουσικού Γυμνασίου Καστοριάς για το σχολικό έτος 2023-2024

Οι ενδιαφερόμενοι γονείς-κηδεμόνες πρέπει να υποβάλλουν από κοινού αίτηση συμμετοχής στη διαδικασία επιλογής

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΑΓΩΝΑ ΠΑΙΔΩΝ ΓΙΑ ΤΗ 2Η ΦΑΣΗ ΤΟΥ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑΤΟΣ

2η ΦΑΣΗ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑΤΟΣ ΠΑΙΔΩΝ Ε.ΚΑ.Σ.ΔΥ.Μ. – Γ΄ΟΜΙΛΟΣ Α.Σ. ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ Α΄ – Α.Ο. ΝΕΑΠΟΛΗΣ 87-19

Ἡ Ἀκολουθία τοῦ Νυμφίου στήν Ἱερά Μητρόπολη Καστορίας

Μέ τήν δέουσα ἐκκλησιαστική τάξη τελέσθηκαν καί φέτος οἱ ἀκολουθίες τοῦ Νυμφίου…