Μεγάλες προσδοκίες, Γράφει η Τάνια Ώττα

Μεταξύ θεωρίας και πράξης υπάρχει μεγάλη διαφορά. Το ίδιο ισχύει και μεταξύ προσδοκίας και πραγματικότητας. Άλλα περιμένουμε κι άλλα συμβαίνουν. Αυτό δεν οφείλεται στο γεγονός ότι κάνουμε κάτι λάθος,  απλώς κάποια πράγματα δεν εξαρτώνται από μας. Βασιζόμαστε σε κάποιες συμπεριφορές, και ενδεχομένως σε στοιχεία που έχουμε μπροστά μας και με βάση αυτά περιμένουμε το αντίστοιχο αποτέλεσμα. Ένα αποτέλεσμα που πολύ συχνά μας απογοητεύει. Άλλο περιμένουμε κι άλλο συμβαίνει.

Τα μεγάλα σχέδια πάντα ήταν ελκυστικά. Δίνουν μία ελπίδα για κάτι καλύτερο που μπορεί να συμβεί, μία προοπτική για βελτίωση μιας κατάστασης που την έχουμε ανάγκη όσο τίποτα. Δίνουν την αίσθηση ότι το άπιαστο όνειρο θα γίνει πραγματικότητα.
Η ελπίδα είναι απαραίτητη στη ζωή μας, όσο και τα όνειρα, όμως οι μεγάλες προσδοκίες κρύβουν πολύ συχνά και μεγάλες απογοητεύσεις. Δεν σκέφτονται όλοι οι άνθρωποι το ίδιο, δεν έχουν όλοι τις ίδιες ευαισθησίες, δεν συμπεριφέρονται όλοι με τον ίδιο τρόπο. Κι όταν αυτό που περιμένεις δεν έρχεται, απογοητεύεσαι.

Αν το σκεφτούμε καλά, ίσως να συνειδητοποιήσουμε ότι υπάρχει ευθύνη και σε μας τους ίδιους. Ίσως να φταίμε κι εμείς που επενδύουμε πολλά εκεί που δεν αξίζει. Βλέποντας την αχαριστία και την αδιαφορία γύρω μας, είναι ριψοκίνδυνο να περιμένουμε ανταπόκριση από ανθρώπους, σε οποιαδήποτε μορφή σχέσης, που το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι ο εαυτός τους και μόνο. Άνθρωποι που κυνηγούν το προσωπικό τους συμφέρον, τη δική τους ανέλιξη πατώντας επί πτωμάτων, το δικό τους κέρδος εις βάρος των άλλων, την προσωπική τους ικανοποίηση αδιαφορώντας για τους γύρω. Άνθρωποι που παίζουν με τα συναισθήματα των άλλων σαν να είναι κομπολόι, κι όταν βαρεθούν το αφήνουν στην άκρη, έτσι απλά. Όμως, οι άνθρωποι δεν είναι παιχνίδι, πληγώνονται, και κάποιες πληγές δεν γιατρεύονται ποτέ.

Όσο κι αν δεν μας αρέσει να το ακούμε,  η ανθρωπιά σπανίζει σήμερα. Από όποια πλευρά κι αν το δούμε, στη συμπεριφορά των ανθρώπων μεταξύ τους, προς τα ζώα, προς το περιβάλλον, παρατηρούμε μία απόλυτη ανευθυνότητα και  σκληρότητα, που πίσω της κρύβει αυτό το ισχυρό ΕΓΩ.  Φαινόμενο της εποχής, που η τεχνολογία βοηθά στο να προβάλλεται και να φαίνεται ότι γίνεται πιο ισχυρό.

Δεν είναι κακό να προσδοκούμε το καλύτερο, αυτό που ποθούμε και θέλουμε να ζήσουμε σε όλες τις εκφάνσεις της ζωής μας, προσωπική, κοινωνική, επαγγελματική. Πρέπει όμως να είμαστε προετοιμασμένοι και για την απογοήτευση που ενδεχομένως να έρθει. Οι μεγάλες προσδοκίες στη ζωή μας δίνουν μία άλλη αίσθηση και μας γεμίζουν αισιοδοξία. Όταν όμως εξαρτάσαι από άλλους, είναι πολύ πιθανό να απογοητευτείς και τότε τα βάζεις με τον εαυτό σου που ήταν τόσο αφελής που πίστεψε σε κάτι ψεύτικο.

Μάλλον θα πρέπει να γίνουμε λίγο πιο ρεαλιστές και λιγότερο ονειροπόλοι.

Ίσως το να βασιζόμαστε στον εαυτό μας και τις δικές μας δυνάμεις,  μας προφυλάξει από τις όποιες απογοητεύσεις μπορεί να κρύβουν οι ανθρώπινες σχέσεις και συνεργασίες.

Ίσως θα πρέπει να κοιτάξουμε κι εμείς το  δικό μας ΕΓΩ, χωρίς να βλάπτουμε τους γύρω όμως.

Ίσως η ευτυχία μας δεν κρύβεται στις μεγάλες προσδοκίες αλλά στην απλότητα των πραγμάτων.

You May Also Like

15 φωτογραφίες που θα σε κάνουν να αναπολήσεις τα ’80s και 90s

Table of Contents Hide 15 φωτογραφίες που θα σε κάνουν να αναπολήσεις…

Ο Προφήτης Ηλίας και οι 4 ίπποι, συμβολικοί των αρετών του, που τον ανέβασαν “ως εις τον Ουρανόν”

Ο Προφήτης Ηλίας και οι 4 ίπποι, συμβολικοί των αρετών του, που…

Η εμπειρία της εγκυμοσύνης σε 6 τρυφερά και χαριτωμένα σκίτσα

Η εμπειρία της εγκυμοσύνης σε 6 τρυφερά και χαριτωμένα σκίτσα

Παίρνουν με τα… αυγά οι Ολλανδοί τον Μπέζος επειδή θέλει να γκρεμίσει ιστορική γέφυρα για να περάσει το νέο του κότερο

Μπλοκαρισμένο στο ναυπηγείο όπου κατασκευάστηκε παραμένει το 127 μέτρων υπερπολυτελές γιοτ του…

Το κούρεμα που κολακεύει τις γυναίκες μετά τα 50 και φρεσκάρει την εικόνα τους

Το κούρεμα που κολακεύει τις γυναίκες μετά τα 50 και φρεσκάρει την…

Ακάρεα, κοριοί, τσιμπούρια: Πως θα ξεχωρίσετε 9 διαφορετικά τσιμπήματα και τι πρέπει να κάνετε στο καθένα

Table of Contents Hide Ακάρεα, κοριοί, τσιμπούρια: Πως θα ξεχωρίσετε 9 διαφορετικά…

Top Gun: Δείτε τους πρωταγωνιστές της ταινίας 36 χρόνια μετά

Top Gun: Δείτε τους πρωταγωνιστές της ταινίας 36 χρόνια μετά

Σε ποια περιοχή βρισκόταν ο περίφημος Μπύθουλας με τον λαουτζίκο στη Μαντάμ Σουσού του Δημήτρη Ψαθά; Η φαντασμένη γυναίκα που έγινε θεατρικό, ταινία και τηλεοπτική σειρά με την Άννα Παναγιωτοπούλου

Σε ποια περιοχή βρισκόταν ο περίφημος Μπύθουλας με τον λαουτζίκο στη Μαντάμ…

Σωκράτης Μάλαμας: Η «Πριγκιπέσσα» και η ιστορία που έγινε τραγούδι

Τα περισσότερα τραγούδια στο ελληνικό πεντάγραμμο κουβαλούν τη δική τους ιστορία τους…

kozan.gr: Τι απάντησε ο Δήμαρχος Κοζάνης Λ. Μαλούτας σε ερώτηση του Φ. Κεχαγιά σχετικά με τι εκδηλώσεις θα γίνουν στην Κοζάνη την περίοδο της Αποκριάς (Βίντεο)

Τι απάντησε ο Δήμαρχος Κοζάνης Λ. Μαλούτας σε ερώτηση του Φ. Κεχαγιά…