Στον σχεδιασμό μιας μεγάλης άσκησης πολιτικής προστασίας , στο σκεπτικό της εξαιρετικά επιτυχημένης περυσινής άσκησης που έγινε στο στρατόπεδο “Ρωμανέλη”, βρίσκονται αυτό το διάστημα οι αρμόδιοι φορείς στην Περιφέρεια Δυικής Μακεδονίας.

Η άσκηση προσδιορίζεται να γίνει, σύμφωνα με πληροφορίες, στα τέλη Οκτωβρίου και θα διαφοροποιείται σημαντικά από πέρυσι, μιας και σχεδιάζεται να γίνει σε σχολική μονάδα της Κοζάνης, στην οποία μάλιστα θα κληθούν να συμμετάσχουν και οι ίδιοι οι μαθητές, εκτός από τους εμπλεκόμενους φορείς και ομάδες πολιτικής προστασίας.
Ειδικότερα, η άσκηση θα γίνει στο πλαίσιο του  επιχειρησιακού σχεδιασμού της Πολιτικής Προστασίας 2015-2020, όπως τόνισε χαρακτηριστικά μιλώντας στον “Π.Λ.” ο αρμόδιος εντεταλμένος σύμβουλος της περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας Ηλίας Κάτανας. Στην άσκηση θα συμμετέχουν όλοι οι φορείς που εμπλέκονται με την Πολιτική Προστασία (όπως Πυροσβεστική, εθελοντικές διασωστικές ομάδες, αστυνομία, ΕΚΑΒ κ.ο.κ.), ενώ θα υπάρχει και φέτος ένα εικονικό σενάριο, αυτό του σεισμού.
“Φέτος πάμε ένα βήμα παραπάνω, μετά από επικοινωνία μας με την Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας . Επιλέχθηκε για φέτος η άσκηση να γίνει στο χώρο του 2ου και 5ου Γυμνασίου στην πόλη της Κοζάνης, όπου φιλοξενούνται μαθητές γενικής παιδείας και ειδικής αγωγής, με παράλληλη στήριξη και ιδιαίτερες μαθησιακές δυσκολίες”, είπε χαρακτηριστικά ο ίδιος,. Μιλώντας για τους λόγους που επιλέχθηκαν οι συγκεκριμένοι σχολικοί χώροι, ο κ. Κάτανας είπε πως “επιλέχθηκαν γιατί σεβόμενοι την ποικιλομοερφία των αναγκών, επιδιώκουμε να συμπεριλάβουμε μαθητές με ειδικές εκπαιδευτικές ομάδες και όσους συμμετέχουν στη διαδικασία της ένταξης”.

Το σενάριο θα έχει να κάνει με τον απεγκλωβισμό μαθητών μετά από το πλήγμα ενός υποτιθέμενου σεισμού , ενώ στην άσκηση Πολιτικής Προστασίας θα συμμετάσχουν και οι ίδιοι οι μαθητές, όπως και ηθοποιοί εθελοντές, από το ΔΗΠΕΘΕ Κοζάνης, για τις ανάγκες του σεναρίου της άσκησης.
“Με τον τρόπο αυτό δείχνουμε σαν περιφέρεια ότι δεν μπορούμε να μείνουμε αμέτοχοι και να μη λάβουμε μέριμνα για μαθητές με αναπηρία και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες , οι οποίοι ακολουθούν τμήματα ένταξης και παράλληλης στήριξης στα σχολεία γενικής παιδείας”, σχολίασε με νόημα ο κ. Κάτανας, αναφερόμενος στην επιλογή του σεναρίου της άσκησης.
Να επισημανθεί πως πρόκειται για εικονικό σενάριο, αλλά η άσκηση θα γίνει, όπως και πέρυσι, σε πραγματικές συνθήκες.

Πηγή:  prlogos.gr

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

You May Also Like

Δυναμικό παρών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας στην 86η Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης

Με πλήθος επίσημων παρευρισκόμενων και παρουσία των Πρυτανικών Αρχών και μελών της…

Νίκος Παπαγεωργίου: Ένας άγνωστος ευεργέτης – Η ορφάνια, το γουνεμπόριο και η βράβευση από την Ακαδημία Αθηνών

Ο Νίκος Παπαγεωργίου είναι ένας από τους εθνικούς ευεργέτες, που η ζωή…

Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας | Jean Monnet Chair στην Επικοινωνιακή Διαχείριση Κινδύνου και Κρίσεων στην Ευρώπη | Ενημερωτική Εκδήλωση

Την Πέμπτη, 13 Οκτωβρίου 2022 και ώρα 12:00 θα πραγματοποιηθεί η πρώτη…

Συνεχίζονται οι παρεμβάσεις από την ΠΔΜ – Τμήμα Μηχανολογικού Εξοπλισμού της Π.Ε. Καστοριάς που αφορούν, κοπή κλαδιών, χόρτων και καθαρισμό βλάστησης

Συνεχίζονται οι παρεμβάσεις που πραγματοποιεί η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, με το ανθρώπινο…

Εργαστήριο Παραδοσιακής Δόμησης στα Κορέστεια Καστορίας

Πρόσκληση Συμμετοχής ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗΣ ΔΟΜΗΣΗΣ ΣΤΑ ΚΟΡΕΣΤΙΑ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ 30 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ…