Με εξαιρετική επιτυχία διεξήχθη το Σάββατο 28 Μαΐου 2016 στους χώρους του ΤΕΙ Καστοριάς το 1ο Μαθητικό Συνέδριο της Εκπαιδευτικής Κοινότητας Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Καστοριάς, με θέμα: «Μαθητές έτοιμοι για δράση και διάδραση: Τα παιδιά παρουσιάζουν, οι μεγάλοι “σιωπούν”».
Σκοπός του συνεδρίου ήταν να προσφέρει στους μαθητές και τις μαθήτριες των Νηπιαγωγείων και των Δημοτικών Σχολείων του νομού Καστοριάς την εμπειρία, μέσω του δημόσιου βήματος, να παρουσιάσουν οι ίδιοι/ες δημιουργικές όψεις της σχολικής ζωής, που συνδέονται με την υλοποίηση προγραμμάτων στο πλαίσιο της Ευέλικτης Ζώνης, των Προγραμμάτων Σχολικών Δραστηριοτήτων, του Διαθεματικού Αναλυτικού Προγράμματος και με όποια άλλη δημιουργική δραστηριότητα αναπτύσσεται στο πλαίσιο της σχολικής ζωής.         Οι μαθητές και οι μαθήτριες συμμετείχαν σε μια απόλυτη προσομοίωση ενός πραγματικού επιστημονικού συνεδρίου και κλήθηκαν ως  μικροί επιστήμονες να παρουσιάσουν τις εργασίες τους, να συμμετέχουν στα στρογγυλά τραπέζια συζήτησης επίκαιρων κοινωνικών και εκπαιδευτικών θεμάτων και να παρουσιάσουν τις απόψεις τους γι’ αυτά, αλλά και να διαχειριστούν όλες τις οργανωτικές και λειτουργικές πλευρές του συνεδρίου, όπως συμμετοχή στα προεδρεία των συνεδριάσεων, παρατήρηση και καταγραφή της διαδικασίας διεξαγωγής του συνεδρίου.
Μέσα από όλη τους τη συμμετοχή ανέδειξαν με αξιοζήλευτη ωριμότητα και υπευθυνότητα τις κοινωνικές  δεξιότητες που αναπτύσσονται κατά τη διάρκεια της σχολικής τους πορείας και αφορούν στην κατάκτηση της γνώσης και μεταγνώσης, στην επικοινωνία, τη δημιουργικότητα, τη φαντασία,  τη συνεργασία και τη συλλογικότητα, την καλλιέργεια  δημοκρατικών αξιών, την καινοτομία.
Επιμέρους στόχος του 1ου Μαθητικού Συνεδρίου ήταν η αλληλεπίδραση και η ανατροφοδότηση των συμμετεχόντων (μαθητών, εκπαιδευτικών, γονέων, τοπικών φορέων) δια μέσου της γνωστοποίησης και διάχυσης του παραγόμενου εκπαιδευτικού αποτελέσματος στην τοπική κοινωνία.
Αξίζει να επισημανθεί ότι για την επιτυχή έκβαση της προσπάθειας αυτής κυρίαρχα στοιχεία αποτέλεσαν η συνεργασία,  το ομαδικό πνεύμα και η υπευθυνότητα όλων, συμμετεχόντων και διοργανωτών.
Θέλουμε να εκφράσουμε θερμά συγχαρητήρια
Στις μαθήτριες και τους μαθητές μας, που με ευθύνη, ωριμότητα και σοβαρότητα, συμμετείχαν ως σύνεδροι και αντεπεξήλθαν άριστα σε αυτόν τον δύσκολο και απαιτητικό ρόλο. Η συμμετοχή  και η στάση τους ανέδειξε ότι, παρά το νεαρό της ηλικίας τους, διαθέτουν μεγάλο εύρος  δυνατοτήτων,  στις οποίες όταν δείχνουμε, εκπαιδευτικοί και γονείς εμπιστοσύνη ενθαρρύνοντάς τους να αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες, μπορούν να μεγαλουργούν.
Στους εκπαιδευτικούς των σχολείων μας, οι οποίοι, εργαζόμενοι με ζήλο και βαθιά αίσθηση ευθύνης του έργου τους,  δραστηριοποιούνται προς την κατεύθυνση καλλιέργειας δεξιοτήτων δημιουργικής έκφρασης, ευθύνης και συλλογικότητας και συμβάλλουν ουσιαστικά στην αναδόμηση της κοινωνίας.
Οφείλουμε να ευχαριστήσουμε όλους, όσοι συνέβαλλαν στην επιτυχή έκβαση του Συνεδρίου και ιδιαίτερα
Την Οργανωτική Επιτροπή του συνεδρίου, αποτελούμενη από νηπιαγωγούς και δασκάλους, για την άψογη διοργάνωση, τη συνέπεια και την υπευθυνότητά της, τη φιλεργατικότητα και τη συλλογικότητα της λειτουργίας της.
Τους γονείς των παιδιών μας και όλους, όσοι  παρακολούθησαν και συμμετείχαν στις διαδικασίες του συνεδρίου και οι οποίοι με την αθρόα τους προσέλευση και παραμονή σε όλη τη διάρκεια των παράλληλων συνεδριάσεων, αγκάλιασαν και ισχυροποίησαν τις δράσεις των παιδιών και των σχολείων.
Τους φορείς που συνέδραμαν ηθικά και υλικά στην διοργάνωση του Μαθητικού Συνεδρίου
Την Περιφερειακή Ενότητα  Καστοριάς και ιδιαίτερα τον  Αντιπεριφερειάρχη, κ. Σωτήρη ΑδαμόπουλοΤο Δήμο Καστοριάς, και ιδιαίτερα τον Δήμαρχο, κ. Αναστάσιο Αγγελή και τον Πρόεδρο της Πρωτοβάθμιας Σχολικής Επιτροπής , κ. Δημήτριο ΣτυλιάδηΤον αντιπρύτανη του Τ.Ε.Ι. Καστοριάς, κ. Σίσκο ΕυάγγελοΤην Ένωση Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων Δήμου ΚαστοριάςΤον τηλεοπτικό Σταθμό «Δίκτυο», ως χορηγό επικοινωνίαςΤους φοιτητές του Τμήματος Πληροφορικής του Τ.Ε.Ι. Καστοριάς, οι οποίοι επί τρεις ημέρες προσέφεραν εθελοντικά την εργασία τους.     Ο επαγγελματισμός, η συνέπεια, η υπευθυνότητά τους, το ενδιαφέρον και η φροντίδα  που έδειξαν για την παραμικρή λεπτομέρεια είχαν ως αποτέλεσμα την από τεχνικής πλευράς άψογη διεξαγωγή του συνεδρίου.

WP_20160528_064-1944-x-1092 WP_20160528_075-1944-x-1092 WP_20160528_081-1944-x-1092

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

You May Also Like

Ο «Έξυπνος Επιταχυντής Επιχειρήσεων» στην Θεσσαλονίκη, Πέλλα, Φλώρινα και Κιλκίς

Ο «Έξυπνος Επιταχυντής Επιχειρήσεων» στην Θεσσαλονίκη, Πέλλα, Φλώρινα και Κιλκίς

Με την ψήφιση του Ν/ Σ στη Βουλή φέραμε την λύτρωση που χρόνια περίμεναν οι κτηνοτρόφοι

Με την ψήφιση του Ν/ Σ στη Βουλή φέραμε την λύτρωση που…

Ανέλαβε και εκτελεί καθήκοντα Γενικού Περιφερειακού Αστυνομικού Διευθυντή Δυτικής Μακεδονίας, ο Ταξίαρχος Θωμάς Νέστορας

  Ανέλαβε και εκτελεί καθήκοντα Γενικού Περιφερειακού Αστυνομικού Διευθυντή Δυτικής Μακεδονίας, ο…

Στην Τουριστική Έκθεση «Ταξίδι 2018» συμμετείχε η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας

Στην Τουριστική Έκθεση «Ταξίδι 2018» συμμετείχε η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας

Ανακοίνωση της Λαϊκής Ενότητας ΠΕ Κοζάνης: Το ΦΙΑΣΚΟ και το ΕΓΚΛΗΜΑ της κυβέρνησης Τσίπρα-Καμμένου

Την ημέρα που η Βουλή συζητούσε το πολυνομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα για την εκταμίευση της…

Συνεδρίασε το Τοπικό Επιχειρησιακό Συντονιστικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Καστοριάς

Στη συνεδρίαση, στην οποία συμμετείχαν εκπρόσωποι της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, της Αστυνομίας και του Στρατού και υπηρεσιακοί παράγοντες της Αντιπεριφέρειας

Ανάδειξη της καλλιέργειας των Αρωματικών Φαρμακευτικών Φυτών της περιοχής με στοχευμένες δράσεις από τον Δήμο Κοζάνης

Ανάδειξη της καλλιέργειας των Αρωματικών Φαρμακευτικών Φυτών της περιοχής με στοχευμένες δράσεις…

Σε πλήρη λειτουργία το Εκλογικό Κέντρο του Γιάννη Κορεντσίδη

Σε πλήρη λειτουργία το Εκλογικό Κέντρο του Γιάννη Κορεντσίδη

Ο ΕΛΓΑ σε 1,5 μήνα αποζημιώνει την πλήρη καταστροφή των φασολιών

Ο ΕΛΓΑ σε 1,5 μήνα αποζημιώνει την πλήρη καταστροφή των φασολιών

Συνέχεια προγραμματισμένων περιοδικών απολυμάνσεων σε κοινότητες του Δήμου Φλώρινας

Συνέχεια προγραμματισμένων περιοδικών απολυμάνσεων σε κοινότητες του Δήμου Φλώρινας