Με επιτυχία ολοκληρώθηκαν οι εργασίες της 2ης συνάντησης Αντιπεριφερειαρχών και εντεταλμένων Περιφερειακών Συμβούλων Τουρισμού που διοργανώθηκε από την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, την Εταιρεία Τουρισμού και φιλοξενήθηκε από την Περιφερειακή Ενότητα Καστοριάς στις 8, 9 και 10 Απριλίου 2016.

Η 2η Συνάντηση εργασίας είναι η συνέχεια της 1ης συνάντησης Αντιπεριφερειαρχών Τουρισμού, που πραγματοποιήθηκε τον Οκτώβριο του 2015 στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας και πιο συγκεκριμένα στα Καμμένα Βούρλα, έπειτα από πρωτοβουλία του Περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας, Κώστα Μπακογιάννη.

Στη συνδιάσκεψη συμμετείχαν Αντιπεριφερειάρχες και Εντεταλμένοι περιφερειακοί σύμβουλοι του τουρισμού από 10 Περιφέρειες της χώρας και συζητήθηκαν από κοινού θέματα που αφορούν την άσκηση της λειτουργίας τους, καθώς και τα επιμέρους προβλήματα στην τουριστική περιφερειακή πολιτική.

Τα θέματα προς συζήτηση που αναπτύχθηκαν ήταν τα εξής:

  • Διαπεριφερειακή συνεργασία και δράσεις – Απολογισμός – Προτάσεις
  • Συμμετοχή ΕΟΤ σε εκθέσεις «Εναλλακτικού Τουρισμού»
  • Σχολικός Τουρισμός – Κέντρα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης του Υπουργείου Παιδείας
  • Εγχώριος Τουρισμός – Δυνατότητα ενίσχυσης του
  • Επιπτώσεις του Προσφυγικού θέματος στον Τουρισμό

Ανάμεσα στα θέματα που ετέθησαν και αφορούσαν την καθαρά την Τουριστική προβολή ήταν τα εξής :

  • Η ανάγκη ύπαρξης και λειτουργίας Διαπεριφερειακού οργάνου για τον Τουρισμό.
  • Η διαπίστωση της απαραίτητης κατάρτισης Στρατηγικού Σχεδίου Ανάπτυξης και Προβολής σε Περιφερειακό και Εθνικό επίπεδο.
  • Η ανάγκη αποτελεσματικότερου συντονισμού των Περιφερειών στην διαδικασία σχεδιασμού και υλοποίησης της τουριστικής προβολής,  με ανάλογη στελέχωση του ΕΟΤ.
  • Η άμεση κατάθεση τροποποιήσεων του θεσμικού πλαισίου προκειμένου να διευκολυνθεί η διοικητική διαδικασία και να μειωθεί η γραφειοκρατία. Τροποποιήσεις νομοθεσίας για θεσμικά ζητήματα, όπως ο Ν. 3852/10, η ΠΥΣ /50 /22-12-15 σε συνδυασμό με το άρθρο 22 του Ν. 4339/15 για την διευκόλυνση των εγκρίσεων προγραμμάτων τουριστικής προβολής, καθώς και θεσμικές ρυθμίσεις για την Οικονομία Διαμοιρασμού (Share Economy), κ.λπ.
  • Η ανάγκη στελέχωσης των Περιφερειών με ειδικό επιστημονικό και διοικητικό προσωπικό.
  • Η απαραίτητη αναβάθμιση των σπουδών της τουριστικής εκπαίδευσης και η συνεργασία με τα ΑΕΙ, ΑΤΕΙ, καθώς και την τουριστική αγορά.
  • Η ανάγκη διαπεριφερειακών δράσεων Τουριστικής Προβολής μεταξύ όμορων και όχι μόνο Περιφερειών (π.χ Fam trips, online marketing, road shows σε επιλεγμένες αγορές κ.λπ).

Όλοι οι εκπρόσωποι των Περιφερειών παρουσίασαν τις επιμέρους σχεδιαζόμενες δράσεις τους και αναζητήθηκε τρόπος για να προωθηθούν μελλοντικές διαπεριφερειακές συνεργασίες ώστε να αναδειχθεί το τουριστικό προϊόν σε πραγματικό μοχλό ανάπτυξης για την κάθε Περιφέρεια, ανάλογα με τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της.

Παράλληλα επισημάνθηκαν θέματα που αφορούν διοικητικές, γραφειοκρατικές δυσλειτουργίες καθώς και νομοθετικά κενά που η επίλυση τους θα βοηθήσει την εύρυθμη λειτουργία τους. Η τροποποίηση του θεσμικού πλαισίου του Καλλικρατικού νομού που αφορά την τουριστική προβολή καθώς και η ανάγκη επανεξέτασης της διαδικασίας εγκρίσεων ( διπλή έγκριση ΕΟΤ – Γεν Γραμ Επικοινωνίας), ήταν κάποια από αυτά.

Κοινή απόφαση όλων των Περιφερειών ήταν η διαβίβαση των αποτελεσμάτων που προέκυψαν από αυτή τη συνάντηση στην ΕΝΠΕ, προκειμένου να υπάρξει θεσμική διεκδίκηση για την επίλυση των προβλημάτων που έχουν εντοπιστεί.

Ο Παναγιώτης Κώττας Πρόεδρος της Εταιρείας Τουρισμού Δυτικής Μακεδονίας τόνισε τη μεγάλη σημασία των συναντήσεων αυτών μεταξύ των εκπροσώπων Τουρισμού των Περιφερειών, αφού είναι πολλά τα θέματα που χρήζουν κοινής αντιμετώπισης. ‘’ Έχουμε την τιμή και την χαρά να φιλοξενούμε 10 από τις 13 Περιφέρειες της χώρας .

Είναι πολλά αυτά που μας ενώνουν και τα περισσότερα από τα προβλήματα είναι κοινά. Οι γόνιμες αυτές συναντήσεις  -που γίνονται πλέον θεσμός-συμβάλλουν στην επίλυση σημαντικών κοινών ζητημάτων, στη δημιουργία απαραίτητων συνεργειών για την προβολή της χώρας μας και στην ενίσχυση του εσωτερικού τουρισμού που αυτήν την ώρα έχουμε ιδιαίτερη ανάγκη.’’

Από την μεριά του ο Αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού Δυτικής Μακεδονίας Θεοφύλακτος Ζυμπίδης τόνισε και αυτός την σπουδαία σημασία των συναντήσεων αυτών μεταξύ των εκπροσώπων Τουρισμού των Περιφερειών, αφού είναι πολλά τα θέματα που χρήζουν κοινής αντιμετώπισης ‘’ Η Περιφερειακή Διοίκηση δείχνει για ακόμη μία φορά την Περιφερειακή συνείδηση που έχουμε διοργανώνοντας την 2η διαπεριφερειακή συνεργασία για τον Τουρισμό στην Καστοριά. ‘’

Μετά το πέρας των συζητήσεων, οι εκπρόσωποι των Περιφερειών περπάτησαν στα παραδοσιακά δρομάκια της παλιάς πόλης, επισκέφτηκαν πολιτισμικούς χώρους της περιοχής μας, ξεναγήθηκαν εν πλω με το καραβάκι στη λίμνη και αναχώρησαν με τις καλύτερες εντυπώσεις.

Από όλες τις Περιφέρειες που συμμετείχαν, επισημάνθηκε με ιδιαίτερη αγωνία η ανάγκη ιδιαίτερης στήριξης του σημαντικότερου υγιούς τομέα στην χώρα μας, του ελληνικού τουρισμού.     

Η επόμενη συνάντηση Αντιπεριφερειαρχών και εντεταλμένων Περιφερειακών Συμβούλων Τουρισμού θα πραγματοποιηθεί στην Πελοπόννησο, μεσυγκεκριμένη ατζέντα που από κοινού θα διαμορφωθεί.
6194
2

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

You May Also Like

Οι δηλώσεις και το μήνυμα-έκκληση του Δημάρχου Καστοριάς Γιάννη Κορεντσίδη μετά την πολύωρη σύσκεψη με το κλιμάκιο του ΕΟΔΥ

Οι δηλώσεις και το μήνυμα-έκκληση του Δημάρχου Καστοριάς Γιάννη Κορεντσίδη μετά την…

Ξεκίνησε η λειτουργία οχτώ νεοσύστατων Φορέων Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών

  Ισχυρό αναπτυξιακό εργαλείο και στη Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, με έδρα την…

Τα δρομολόγια των Κινητών Αστυνομικών Μονάδων στην Καστοριά (17-23/07)

Αναλυτικά τα δρομολόγια της επόμενης εβδομάδας

Ο Αρχιμ. Αθανάσιος Γιαννουσάς εξελέγη Μητροπολίτης Σιατίστης

Ο Αρχιμ. Αθανάσιος Γιαννουσάς εξελέγη Μητροπολίτης Σιατίστης

Κορησός: Διαρρήκτης “ξάφρισε” ξενοδοχείο και πρακτορείο ΟΠΑΠ

Κορησός: Διαρρήκτης “ξάφρισε” ξενοδοχείο και πρακτορείο ΟΠΑΠ

Το Πρόγραμμα των εορταστικών εκδηλώσεων του Δήμου Άργους Ορεστικού

Το Πρόγραμμα των εορταστικών εκδηλώσεων του Δήμου Άργους Ορεστικού

Ζήσης Τζηκαλάγιας: «Δράσεις για “την επόμενη μέρα” της τοπικής μας οικονομίας»

Ζήσης Τζηκαλάγιας: «Δράσεις για “την επόμενη μέρα” της τοπικής μας οικονομίας»

Το πρόγραμμα εορτασμού της επετείου της 28ης Οκτωβρίου 1940 στο Άργος Ορεστικό

Το πρόγραμμα εορτασμού της επετείου της 28ης Οκτωβρίου 1940  στο Άργος Ορεστικό

Η Κοίμηση της Θεοτόκου στην Καστοριά

Με εκκλησιαστική μεγαλοπρέπεια εορτάστηκε η Κοίμηση της Υπεραγίας Θεοτόκου στον πανηγυρίζοντα Ιερό…