Απομακρύνθηκαν τα τραπεζοκαθίσματα  των καφέ και των εστιατορίων από τον αιγιαλό (ή αλλιώς από την παραλία της Καστοριάς), βάσει νόμου.

Της Χρύσας Κοσμίδου

Ακόμα ένα χτύπημα δέχτηκαν οι ιδιοκτήτες επιχειρήσεων υγειονομικού  ενδιαφέροντος της Καστοριάς, καθώς βάσει νόμου πρέπει να απομακρύνουν τα τραπεζοκαθίσματά τους, τουλάχιστον τρία μέτρα μακριά από τη λίμνη.

Σίγουρα το γεγονός αυτό αναστάτωσε τους επιχειρηματίες, καθώς αναγκαστικά θα πρέπει να μειώσουν τον αριθμό των καθισμάτων κοντά στη λίμνη. Εύλογα λοιπόν μπορεί να προκύψει το συμπέρασμα πως από εδώ και μπρος οι επιχειρήσεις θα μπορούν να εξυπηρετήσουν λιγότερους πελάτες, καθώς  δεν θα έχουν αρκετά τραπεζοκαθίσματα.

Ο Πρόεδρος των Ιδιοκτητών Καταστημάτων Υγειονομικού Ενδιαφέροντος Αθανάσιος Λιώγας ενημέρωσε πως η νέα κατάσταση αποτελεί εφαρμογή του νόμου της Κτηματικής Υπηρεσίας «Ουσιαστικά μας επιβάλλουν να πάμε τρία μέτρα πίσω και έτσι να αφήσουμε περισσότερο χώρο στους πεζούς οι οποίοι διέρχονται από την πλευρά της λίμνης. Παράλληλα μας δίδεται το δικαίωμα να μισθώσουμε ένα μέρος του πρασίνου από το Δήμο Καστοριάς. Ανάλογα με τη “φάτσα” της κάθε επιχείρησης θα προκύπτει και πόσα μέτρα μήκος μπορεί να αξιοποιήσει ο κάθε συνάδελφος».

 

Α. Λιώγας: «Θα υποστούν τις συνέπειες»

Μιας και η νομοθεσία είναι αυστηρή οι επιχειρηματίες θα πρέπει να βρούνε άλλες λύσεις προκειμένου να μπορέσουν να κρατήσουν ζωντανές τις επιχειρήσεις τους. Σύμφωνα με το κ. Λιώγα τα τραπεζοκαθίσματα αναγκαστικά θα πρέπει να μεταφερθούν επάνω στο γκαζόν, το οποίο φυσικά θα τους το έχει μισθώσει ο Δήμος Καστοριάς.

Μάλιστα ο κ. Λιώγας τόνισε πως αυτή η τακτική δεν είναι πρωτόγνωρη καθώς «Ο Δήμος μισθώνει πράσινο χώρο στο τσίρκο, σε παιδικές χαρές, στο χωριό του Άι Βασίλη και σε άλλες περιπτώσεις. Όλες αυτές οι υπαίθριες επιχειρήσεις, όπως όλοι γνωρίζουμε, λειτουργούν πάνω στο πράσινο και μάλιστα οι ιδιοκτήτες τους δεν είναι επιχειρηματίες της περιοχής αλλά περιστασιακοί, δηλαδή έρχονται όποτε τους βολεύει. Γιατί λοιπόν και με ποια λογική εκείνοι μπορούν να μισθώσουν το χώρο του πρασίνου ενώ εμείς όχι; Θα αναγκαστούν να μας το μισθώσουν το χώρο, αλλιώς θα υπάρξουν συνέπειες. Οι τουρίστες έρχονται για να απολαύσουν τη λίμνη της Καστοριάς, οπότε είναι παράλογο να υπάρχουν μόλις είκοσι τραπεζοκαθίσματα σε όλη την παραλία».

Πολλές δυσκολίες αντιμετωπίζουν τα καταστήματα εστίασης και αναψυχής

Ο Πρόεδρος των Ιδιοκτητών Καταστημάτων Υγειονομικού Ενδιαφέροντος χαρακτηριστικά είπε πως «Για κλείσιμο είμαστε όλοι» και τόνισε πως όλα τα μαγαζιά αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα, άλλα σε μικρότερο και άλλα σε μεγαλύτερο βαθμό.

Βέβαια,  τα νέα δεδομένα, θα τους επηρεάσουν ακόμα περισσότερο. Ανήμποροι να κάνουν το οτιδήποτε οι επιχειρηματίες πρέπει να προσαρμοστούν με τη νέα  κατάσταση «Αναγκαστικά πάμε με τα νερά τους. Αυτοί έχουν και το μαχαίρι και το καρπούζι. Βέβαια, κατά την άποψή μου, θα μπορούσε να γίνει μια εξαίρεση για την περιοχή μας, αλλά εκείνοι που είναι μέσα στα πράγματα δεν το προέβλεψαν». Σύμφωνα με τον κ. Λιώγα, πριν ψηφιστεί ο κάθε νόμος προηγείται συζήτηση με τους αρμόδιους έτσι ώστε να παρουσιαστούν οι απόψεις, οι αντιρρήσεις και οι εντάσεις επί του θέματος και εν συνεχεία να πραγματοποιηθούν, όπου είναι εφικτό, οι τροποποιήσεις  «Ο νόμος είναι σε ισχύ από το 2012, δεν είναι καινούργιος. Δεν εκφράστηκε κάποια αντίρρηση από την Π.Ε. Καστοριάς ή από το Δήμο. Θεωρώ πως έπρεπε να υποβάλλουν ενστάσεις. Εμείς ως επιχειρηματίες δεν γνωρίζαμε απολύτως τίποτα και πλέον δεν μπορούμε να κάνουμε και τίποτα».

Τέλος ο κ. Λιώγας, ανέφερε πως υπάρχουν και άλλα παράπονα προς τη Δημοτική Αρχή, μεταξύ των οποίων είναι η έλλειψη κάδων απορριμμάτων, η ανυπαρξία διαβάσεων και ραμπών για τα άτομα με ειδικές ανάγκες κ.α. «Δεν γίνεται σε μια περιοχή όπως είναι η Καστοριά, να υπάρχουν τέτοια ζητήματα. Δεν γίνεται κάθε χρόνο να πληρώνουμε τόσα χρήματα ως επιχειρηματίες στο Δήμο και να μην υπάρχουν παγκάκια παρά μόνο σπασμένα, να μην έχουμε κάδους και ράμπες. Είναι παρεμβάσεις που πρέπει να υλοποιηθούν άμεσα, προκειμένου να τραβήξουμε κόσμο. Τέλος θα ήθελα να πω σε όλους τους συναδέλφους μου να κάνουν λίγο ακόμα κουράγιο, ώστε να μην κλείσουμε τις επιχειρήσεις μας».

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

You May Also Like

Δήμος Γρεβενών: Σε φάση ολοκλήρωσης η καινούργια διαγράμμιση του δημοτικού οδικού δικτύου-Νέα ανακλαστική βαφή σε 195 χιλιόμετρα

    Δήμος Γρεβενών: Σε φάση ολοκλήρωσης η καινούργια διαγράμμιση του δημοτικού…

Η Ολυμπία Τελιγιορίδου και η Ελληνική Ομοσπονδία Γούνας επισκέφτηκαν τον Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης κ. Αλέξη Χαρίτση

Σε τροχιά υλοποίησης δυο προγράμματα που θα βοηθήσουν στην ανάκαμψη του γουνοποιητικού…

Κωνσταντίνος Αγγελίδης: Επέστρεψε νικητής στο σπίτι του, μετά το σοβαρό χειρουργείο

Κωνσταντίνος Αγγελίδης: Επέστρεψε νικητής στο σπίτι του, μετά το σοβαρό χειρουργείο

Σημαντικές συναντήσεις του Δημάρχου Άργους Ορεστικού στην Αθήνα για θέματα του Δήμου

Σημαντικές συναντήσεις του Δημάρχου Άργους Ορεστικού στην Αθήνα για θέματα του Δήμου

Ζήσης Τζηκαλάγιας: Θέλω να ευχαριστήσω δημόσια τον PAVLO

Ζήσης Τζηκαλάγιας: Θέλω να ευχαριστήσω δημόσια τον PAVLO

Η Ένωση Αστυνομικών Καστοριάς στον Περιφερειακό Αστυνομικό Διευθυντή Δυτικής Μακεδονίας

Η Ένωση Αστυνομικών Καστοριάς στον Περιφερειακό Αστυνομικό Διευθυντή Δυτικής Μακεδονίας

Αποτελέσματα αγώνων τμημάτων του Α.Σ. Καστοριάς για την Κυριακή 3 Μαρτίου 2024

Στο πρωτάθλημα της National League 2 η ομάδα μας πήρε ξεκούραστα τους…

Θωρακική κύφωση & Πως διορθώνεται μέσω άσκησης/Γράφει ο Νικόλαος Παγούνης

  Θωρακική κύφωση & Πως διορθώνεται μέσω άσκησης/Γράφει ο Νικόλαος Παγούνης