Μητσοτάκης από Σκωτία: Το Τατόι μπορεί να γίνει ένα πραγματικό κέντρο πολιτισμού

Σε τηλεδιάσκεψη με το Ελληνικό Συμβούλιο του οργανισμού Sustainable Markets Initiative (SMI) του πρίγκιπα της Ουαλίας Καρόλου, που αποβλέπει στην αναγνώριση των θεμελιωδών δικαιωμάτων της φύσης και στην οικοδόμηση ενός βιώσιμου, αειφόρου μέλλοντος, έλαβε μέρος ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την επίσκεψη που πραγματοποιεί στην Σκωτία κατόπιν πρόσκλησης του πρίγκιπα.

Στην τοποθέτηση του ο Κυριάκος Μητσοτάκης, εξέφρασε την ικανοποίησή του για το ταξίδι του στην Σκωτία και την ξενάγησή του στο ιστορικό κτήμα και τα κτήρια του Dumfries House που διαχειρίζεται το Ίδρυμα του πρίγκιπα της Ουαλίας με τη μορφή κοινωνικής προσφοράς, και στα πρότυπα του οποίου σχεδιάζεται η αξιοποίηση του κτήματος του Τατοΐου.Όπως είπε ο πρωθυπουργός, το Τατόι μπορεί να αναδειχθεί σε ένα πραγματικό κέντρο πολιτισμού, επαγγελματικής κατάρτισης και αγροτικής επιχειρηματικότητας.

«Όπως γνωρίζετε, έχουμε δεσμεύσει σημαντικούς πόρους για την αποκατάσταση του Τατοΐου. Αλλά το Τατόι δεν πρέπει να αποτελεί απλώς έναν προορισμό του Σαββατοκύριακου για τους Αθηναίους που θέλουν να αποδράσουν από την πόλη. Μπορεί να γίνει ένα πραγματικό κέντρο πολιτισμού, επαγγελματικής κατάρτισης, αγροτικής επιχειρηματικότητας. Αυτό που έχετε καταφέρει εδώ είναι πραγματικά αξιοσημείωτο. Και ο τρόπος με τον οποίο αλληλεπιδράτε με την τοπική κοινότητα προσφέρει πραγματικά πολλές ελπίδες στους νέους και ένα πολύ πιο ευοίωνο μέλλον», σημείωσε χαρακτηριστικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης και πρόσθεσε:

«Είναι τιμή μου που μπόρεσα να συμμετάσχω σε αυτή τη συνάντηση. Είναι πολύ σημαντικό που μπορούμε να ξεκινήσουμε το Ελληνικό Συμβούλιο του Sustainable Markets Initiative (SMI). Οι εταιρείες που συμμετέχουν είναι όλες κορυφαίες στους τομείς τους. Και, φυσικά, η Αθήνα έχει ανοίξει το δρόμο για την πραγματοποίηση της μετατροπής της από μια πόλη με κληρονομιά περιβαλλοντικών προβλημάτων, σε πρότυπο για ένα βιώσιμο μέλλον».«Η κυβέρνηση – συνέχισε ο κ. Μητσοτάκης – έχει επενδύσει πλήρως στην πράσινη ατζέντα και σκοπεύουμε επίσης να χρησιμοποιήσουμε σημαντικά κεφάλαια που διατίθενται από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας για αυτόν τον σκοπό, σε αυτό που ονομάζουμε “Ελλάδα 2.0”. Διαθέτουμε το 37% των συνολικών πόρων που μας αναλογούν στο πλαίσιο του σχεδίου αυτού».

 

«Το σχέδιο καθ’ εαυτό ανέρχεται σε 32 δισ. ευρώ. Μιλάμε λοιπόν για ένα συνολικό ποσό που ξεπερνά τα 12 δισ. ευρώ με στόχο τον πράσινο μετασχηματισμό. Και φυσικά έχουμε επενδύσει πολλά σε όλες τις πτυχές αυτής της ατζέντας. Αλλά δεν μπορούμε να το πετύχουμε χωρίς τη συμμετοχή των κορυφαίων ελληνικών εταιρειών μας. Και είναι μεγάλη μου χαρά που μπορούμε να εργαζόμαστε συστηματικά μαζί στο πλαίσιο της υλοποίησης αυτής της ατζέντας».

«Έχουμε πολύ μεγάλες φιλοδοξίες όσον αφορά στην απεξάρτηση από τον άνθρακα. Εγκαταλείπουμε γρήγορα τον άνθρακα και έχουμε άφθονες αιολικές και ηλιακές δυνατότητες στην Ελλάδα, όπως πολύ καλά γνωρίζετε, ενώ εγκαινιάζουμε εμβληματικά προγράμματα για να κάνουμε τα κτήριά μας πιο αποδοτικά, ενεργειακά. Το έργο αυτό θα είναι πιθανώς το πιο εμβληματικό που χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Και έχω προσωπικό, έντονο ενδιαφέρον να διασφαλίσουμε ότι θα διατηρήσουμε τη μοναδική βιοποικιλότητα της Ελλάδας, την οποία είχατε την ευκαιρία να διαπιστώσετε κατά τις πολυάριθμες επισκέψεις σας στη χώρα μας».

«Θα θέλαμε λοιπόν πολύ να έχουμε πιο στενή σχέση με την κοινότητα της SMI. Καταλαβαίνω ότι υπάρχουν εκατοντάδες εταιρείες που είναι πρωτοπόρες στην τεχνολογία, σημαντικοί χρηματοοικονομικοί επενδυτές. Ακριβώς αυτή η διατομεακή προσέγγιση είναι που βρίσκω συναρπαστική σε τομείς όπως η ναυτιλία, καθώς φιλοδοξώ η Ελλάδα να γίνει ηγέτης στην πορεία προς την απεξάρτηση της ναυτιλίας από τον άνθρακα. Είμαι βέβαιος ότι μπορούμε να διδαχθούμε πολλά από αυτό το εκπληκτικό δίκτυο εταιρειών που έχετε συγκροτήσει», σημείωσε ο πρωθυπουργός, καλώντας τους συμμετέχοντες να εξηγήσουν λίγο περισσότερο για το τι κάνει ο καθένας στον τομέα του, ώστε όπως είπε «να μπορέσουμε να συντονίσουμε την λειτουργία αυτού του δικτύου σε παγκόσμιο επίπεδο και του τι μπορούμε κάνουμε στην Ελλάδα».

«Κύρια έκφραση του SMI είναι η πρωτοβουλία Terra Carta. Η Αθήνα είναι η πρώτη πόλη που υιοθέτησε την Terra Carta, τον Μάρτιο του 2021, με υπογραφή του Δημάρχου Κώστα Μπακογιάννη. Στην τηλεδιάσκεψη, η οποία διοργανώθηκε με πρωτοβουλία του Δήμου Αθηναίων, έλαβαν μέρος ο Δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης, ο Διευθύνων Σύμβουλος του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών και Πρόεδρος του SMI Greek Council Ιωάννης Παράσχης, ο Πρόεδρος της Aegean Ευτύχης Βασιλάκης, η Διευθύνουσα Σύμβουλος της Diana Shipping Inc Σεμίραμις Παληού, ο Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου ΕΛΛΑΚΤΩΡ Ευθύμιος Μπουλούτας, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Energean Μαθιός Ρήγας, ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Vodafone Ελλάδας Χάρης Μπρουμίδης, ο Μιχάλης Στασινόπουλος, εκτελεστικό μέλος του ΔΣ του ομίλου Viohalco, από το Ίδρυμα Avra οι Φίλιππος και Αντώνης Λαιμός και ο Αντιπρόεδρος της Bank of America, Paul Donofrio», κατέληξε ο κ. Μητσοτάκης.

Πρίγκιπας Κάρολος: Η Ελλάδα μπορεί να γίνει ηγέτης στην πράσινη οικονομία

Από την πλευρά του ο πρίγκιπας Κάρολος εξέφρασε τη χαρά του για τη αποδοχή της πρόσκλησής του από τον Έλληνα πρωθυπουργό.

«Ηταν ιδιαίτερα ενθαρρυντικό να ακούσω για όλη αυτή τη συζήτηση που έχετε, για το πώς μπορούμε να κάνουμε το Ελληνικό Συμβούλιο SMI έναν πραγματικά αποτελεσματικό καταλύτη, τόσο στην Ελλάδα όσο και διεθνώς. Και ξέρω πόσο κρίσιμες είναι οι ελληνικές επιχειρήσεις για την παγκόσμια βιομηχανία. Και επιτρέψτε μου, κύριε Πρωθυπουργέ, η Ελλάδα έχει μια πραγματική ευκαιρία να επιδείξει πρωτοποριακή ηγεσία, παγκοσμίως, στην πράσινη οικονομία», σημείωσε ο πρίγιπας Κάρολος εκφράζοντας τη χαρά του που η Αθήνα ήταν η πρώτη πόλη που υπέγραψε τις αρχές της Terra Carta μετά την επίσκεψή του στην Ελλάδα τον περασμένο Μάρτιο.«Πόλεις με το ξεχωριστό τους βάρος και επίπεδο ζωής έχουν να διαδραματίσουν έναν ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο στην επίτευξη των πράσινων στόχων», σημείωσε ο πρίγκιπας σημειώνοντας ότι «χρειαζόμαστε επείγουσα δράση λόγω των κρίσεων που αντιμετωπίζουμε».

«Οι πόλεις έχουν την μοναδική δυνατότητα, στο τέλος της ημέρας, να προσφέρουν πράσινες και βιώσιμες λύσεις σε επίπεδο κοινότητας, είτε πρόκειται για ενεργειακά αποδοτικά κτίρια, πράσινες δημόσιες συγκοινωνίες ή ακόμη και για διαχείριση και αξιοποίηση απορριμμάτων. Και ο ηγετικός ρόλος της Αθήνας, ως μέλος του C40, έχει – κατά πραγματικά ενθαρρυντικό τρόπο- εμπνεύσει και άλλες πόλεις να εξερευνήσουν την Terra Carta ως χρήσιμο οδικό χάρτη για τη συνεργασία τους με τον ιδιωτικό τομέα και με τους επενδυτές. Και προσδοκώ, να αναδείξουμε το παράδειγμα της Αθήνας», κατέληξε ο πρίγκιπας Κάρολος.

ΠΗΓΗ:https://www.cnn.gr/

You May Also Like

Σαντορίνη: Έστριψε να φωτογραφήσει την καλντέρα και σκότωσε ένα 34χρονο

Ένα ακόμη δυστύχημα που μεγαλώνει τη λίστα με τους θανάτους στον δρόμο…

Εβρος: Αφησαν στην τύχη του το φράγμα που θα έσωζε την Δαδιά

Ο αναπλ. Καθηγητής του τμήματος Περιβάλλοντος του Ιονίου Παν/μίου και μέχρι πριν…

Θρίλερ στην Ταϊβάν: Αναχώρησε από Μαλαισία το αεροσκάφος της Πελόζι – Άγνωστο αν επιβαίνει η ίδια.

Το αεροσκάφος της αμερικανικής Πολεμικής Αεροπορίας που μετέφερε την πρόεδρο της Βουλής…

Επίδομα θέρμανσης: Θα δοθεί σε 1,3 εκατομμύριο νοικοκυριά

Σε 1,3 εκατομμύριο νοικοκυριά θα χορηγηθεί φέτος το επίδομα θέρμανσης, το συνολικό…

Θάνατος βρέφους στα Γρεβενά: «Δεν είχε κανένα πρόβλημα υγείας το μωρό μας» λέει η μητέρα

Σε κατάσταση σοκ οι γονείς του βρέφους 35 ημερών που πέθανε τις…

Φωτεινή Βασιλειάδου: Η “άγνωστη” κόρη της μεγάλης Γεωργίας Βασιλειάδου και η τεράστια ομοιότητα με τη μητέρα της

Φωτεινή Βασιλιάδου: Η κόρη της σπουδαίας ηθοποιού Γεωργίας Βασιλειάδου

Θεσσαλονίκη: Δικογραφία κατά αγνώστου για τον άνδρα που πάτησε το γατάκι

Δικογραφία κατά αγνώστου, με την κατηγορία της πιθανής θανάτωσης ζώου, ασκήθηκε σε…

ΓΟΥΡΟΥΝΑ “ΚΑΝΕΙ ΜΠΑΝΙΟ” ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΜΥΛΟΥΣ ΤΗΣ ΜΥΚΟΝΟΥ

ΓΟΥΡΟΥΝΑ “ΚΑΝΕΙ ΜΠΑΝΙΟ” ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΜΥΛΟΥΣ ΤΗΣ ΜΥΚΟΝΟΥ

Οπλικά συστήματα νέας γενιάς: Ρομπότ-δολοφόνοι στα πεδία μάχης;

Αυξάνονται οι χώρες που επενδύουν σε οπλικά συστήματα νέας τεχνολογίας όπως drones –…

Ιλιγγιώδεις αυξήσεις μέχρι και στα καυσόξυλα: «Γρίφος» η θέρμανση των νοικοκυριών τον χειμώνα – Ποιος είναι ο φθηνότερος τρόπος

Table of Contents Hide Οι αυξήσεις στο πετρέλαιοΑδιέξοδο στο φυσικό αέριοΑσύμφορη η…