Σημάδια αποκλιμάκωσης της ανεργίας και ενίσχυσης της απασχόλησης δείχνουν τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ), αλλά το ποσοστό ανεργίας στην Ελλάδα παραμένει το υψηλότερο στις χώρες του ΟΟΣΑ και η απασχόληση είναι κατά 9 ποσοστιαίες μονάδες χαμηλότερη από τα προ κρίσης επίπεδα, όπως προκύπτει από έρευνα του ΟΟΣΑ. Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, το ποσοστό ανεργίας τον Απρίλιο του 2016 διαμορφώθηκε στο 23,3% από 25,3% που ήταν τον αντίστοιχο περσινό μήνα και 23,7% φέτος τον Μάρτιο. Οι άνεργοι ανήλθαν σε 1.115.443 άτομα, ενώ το σύνολο των απασχολουμένων διαμορφώθηκε σε 3.676.880 άτομα, αυξημένο κατά 3% σε σχέση με τον Απρίλιο του 2015.

Παρ’ όλα αυτά, τα στοιχεία του ΟΟΣΑ για την απασχόληση δείχνουν ότι η Ελλάδα είναι σε καλύτερη «μοίρα» μόνο από τη Νότιο Αφρική αναφορικά με τα επίπεδα απασχόλησης και ανεργίας. Συγκεκριμένα, η Ελλάδα είχε το δεύτερο υψηλότερο ποσοστό ανεργίας στο τελευταίο τρίμηνο του 2015 (24,2%) και το δεύτερο χαμηλότερο ποσοστό απασχόλησης (44,7%). Μάλιστα, αναφορικά με το ποσοστό απασχόλησης, στο τέλος του 2015 ήταν 9 ποσοστιαίες μονάδες χαμηλότερο από ό,τι είχε βρεθεί στο τελευταίο τρίμηνο του 2007 (53,7%). Και σύμφωνα με τις προβλέψεις του ΟΟΣΑ, μέχρι το τελευταίο τρίμηνο του 2017 το ποσοστό απασχόλησης θα αυξηθεί στο 46,8%. Δηλαδή, θα συνεχίσει να απέχει πολύ από τα προ κρίσης επίπεδα.

Πάντως, ο ΟΟΣΑ επισημαίνει ότι η απασχόληση αυξήθηκε κατά 2,1% το 2015 και εκτιμά ότι με τον ίδιο ακριβώς ρυθμό θα ενισχυθεί τόσο το 2016, όσο και το 2017. Στην έκθεση του Οργανισμού, όμως, επισημαίνει ότι «το έλλειμμα απασχόλησης είναι μεγάλο στην Ελλάδα, την Ιρλανδία και την Ισπανία και προβλέπεται να παραμείνει μεγάλο, αν και μειούμενο, έως το 2017».

Επίσης, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ΟΟΣΑ, το πραγματικό ωρομίσθιο στην Ελλάδα, στο τελευταίο τρίμηνο του 2015, ήταν κατά 22,5% χαμηλότερο από ό,τι θα ήταν, βάσει του ρυθμού αύξησής του, κατά την περίοδο 2000 – 2007. Παράλληλα, η ωριαία παραγωγικότητα της εργασίας ήταν μικρότερη κατά 21,1%. Και στο πλαίσιο αυτό, αναφέρει πως «οι πραγματικοί μισθοί μειώθηκαν απότομα κατά τη διάρκεια της κρίσης, στην Ελλάδα, την Ιρλανδία, την Ιαπωνία, την Πορτογαλία, την Ισπανία και τις Βαλτικές Χώρες».

Πέραν αυτών, ο ΟΟΣΑ εκτιμά ότι το 2016 η ελληνική οικονομία θα βιώσει ύφεση της τάξης του 0,2%. Πρόβλεψη που είναι πιο αισιόδοξη από τις αντίστοιχες της Κομισιόν (0,3%) και του οικονομικού επιτελείου (0,6%). Αντιθέτως, ο Οργανισμός είναι πιο απαισιόδοξος για το 2017, καθώς εκτιμά ότι το ΑΕΠ θα μεγεθυνθεί κατά 1,9%, όταν Κομισιόν και υπουργείο Οικονομικών προβλέπουν ανάπτυξη της τάξης του 2,9%.

Σε ό,τι αφορά τα στοιχεία της ανεργίας για τον Απρίλιο, σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ το ποσοστό ανεργίας των γυναικών (28,2%) εξακολουθεί να είναι σημαντικά υψηλότερο από εκείνο των ανδρών (19,3%), ενώ οι νέοι 15-24 ετών ήταν η ηλικιακή ομάδα με το υψηλότερο ποσοστό ανεργίας (47,4%). Επίσης, στη χειρότερη θέση βρέθηκε η Ηπειρος-Δυτική Μακεδονία με ποσοστό ανεργίας 27,6%, ενώ ακολούθησε η Θεσσαλία-Στερεά Ελλάδα με 26,9% και η Μακεδονία-Θράκη με 25,1%.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

You May Also Like

Θρίλερ στην Ταϊβάν: Αναχώρησε από Μαλαισία το αεροσκάφος της Πελόζι – Άγνωστο αν επιβαίνει η ίδια.

Το αεροσκάφος της αμερικανικής Πολεμικής Αεροπορίας που μετέφερε την πρόεδρο της Βουλής…

Σαντορίνη: Έστριψε να φωτογραφήσει την καλντέρα και σκότωσε ένα 34χρονο

Ένα ακόμη δυστύχημα που μεγαλώνει τη λίστα με τους θανάτους στον δρόμο…

Οπλικά συστήματα νέας γενιάς: Ρομπότ-δολοφόνοι στα πεδία μάχης;

Αυξάνονται οι χώρες που επενδύουν σε οπλικά συστήματα νέας τεχνολογίας όπως drones –…

Κύμα ακραίου καύσωνα σαρώνει την Ευρώπη – Περισσότεροι από 1000 θάνατοι

Table of Contents Hide Πιο ζεστό το Λονδίνο από την Σαχάρα σήμερα  Από…

Εβρος: Αφησαν στην τύχη του το φράγμα που θα έσωζε την Δαδιά

Ο αναπλ. Καθηγητής του τμήματος Περιβάλλοντος του Ιονίου Παν/μίου και μέχρι πριν…

Κρις βαν Χόλεν στην «Κ»: Ασυνεπής σύμμαχος η Τουρκία

Ο σημαντικός ρόλος της Ελλάδας έχει ενισχυθεί ακόμη περισσότερο μετά την επίθεση…

Θεσσαλονίκη: Δικογραφία κατά αγνώστου για τον άνδρα που πάτησε το γατάκι

Δικογραφία κατά αγνώστου, με την κατηγορία της πιθανής θανάτωσης ζώου, ασκήθηκε σε…

Reuters: Οι G7 μιλούν για όριο τιμής στο ρωσικό πετρέλαιο – Φόβοι για την αντίδραση Πούτιν

Για την επιβολή ανώτατου ορίου στην τιμή του ρωσικού πετρελαίου συζητούν οι…

Τα πάνω κάτω στην Γερμανία – Κλείνουν οι πισίνες, χαμηλώνουν τα φώτα, πέφτουν οι θερμοστάτες

Τα πάνω κάτω στην Γερμανία – Κλείνουν οι πισίνες, χαμηλώνουν τα φώτα,…