Σημάδια αποκλιμάκωσης της ανεργίας και ενίσχυσης της απασχόλησης δείχνουν τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ), αλλά το ποσοστό ανεργίας στην Ελλάδα παραμένει το υψηλότερο στις χώρες του ΟΟΣΑ και η απασχόληση είναι κατά 9 ποσοστιαίες μονάδες χαμηλότερη από τα προ κρίσης επίπεδα, όπως προκύπτει από έρευνα του ΟΟΣΑ. Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, το ποσοστό ανεργίας τον Απρίλιο του 2016 διαμορφώθηκε στο 23,3% από 25,3% που ήταν τον αντίστοιχο περσινό μήνα και 23,7% φέτος τον Μάρτιο. Οι άνεργοι ανήλθαν σε 1.115.443 άτομα, ενώ το σύνολο των απασχολουμένων διαμορφώθηκε σε 3.676.880 άτομα, αυξημένο κατά 3% σε σχέση με τον Απρίλιο του 2015.

Παρ’ όλα αυτά, τα στοιχεία του ΟΟΣΑ για την απασχόληση δείχνουν ότι η Ελλάδα είναι σε καλύτερη «μοίρα» μόνο από τη Νότιο Αφρική αναφορικά με τα επίπεδα απασχόλησης και ανεργίας. Συγκεκριμένα, η Ελλάδα είχε το δεύτερο υψηλότερο ποσοστό ανεργίας στο τελευταίο τρίμηνο του 2015 (24,2%) και το δεύτερο χαμηλότερο ποσοστό απασχόλησης (44,7%). Μάλιστα, αναφορικά με το ποσοστό απασχόλησης, στο τέλος του 2015 ήταν 9 ποσοστιαίες μονάδες χαμηλότερο από ό,τι είχε βρεθεί στο τελευταίο τρίμηνο του 2007 (53,7%). Και σύμφωνα με τις προβλέψεις του ΟΟΣΑ, μέχρι το τελευταίο τρίμηνο του 2017 το ποσοστό απασχόλησης θα αυξηθεί στο 46,8%. Δηλαδή, θα συνεχίσει να απέχει πολύ από τα προ κρίσης επίπεδα.

Πάντως, ο ΟΟΣΑ επισημαίνει ότι η απασχόληση αυξήθηκε κατά 2,1% το 2015 και εκτιμά ότι με τον ίδιο ακριβώς ρυθμό θα ενισχυθεί τόσο το 2016, όσο και το 2017. Στην έκθεση του Οργανισμού, όμως, επισημαίνει ότι «το έλλειμμα απασχόλησης είναι μεγάλο στην Ελλάδα, την Ιρλανδία και την Ισπανία και προβλέπεται να παραμείνει μεγάλο, αν και μειούμενο, έως το 2017».

Επίσης, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ΟΟΣΑ, το πραγματικό ωρομίσθιο στην Ελλάδα, στο τελευταίο τρίμηνο του 2015, ήταν κατά 22,5% χαμηλότερο από ό,τι θα ήταν, βάσει του ρυθμού αύξησής του, κατά την περίοδο 2000 – 2007. Παράλληλα, η ωριαία παραγωγικότητα της εργασίας ήταν μικρότερη κατά 21,1%. Και στο πλαίσιο αυτό, αναφέρει πως «οι πραγματικοί μισθοί μειώθηκαν απότομα κατά τη διάρκεια της κρίσης, στην Ελλάδα, την Ιρλανδία, την Ιαπωνία, την Πορτογαλία, την Ισπανία και τις Βαλτικές Χώρες».

Πέραν αυτών, ο ΟΟΣΑ εκτιμά ότι το 2016 η ελληνική οικονομία θα βιώσει ύφεση της τάξης του 0,2%. Πρόβλεψη που είναι πιο αισιόδοξη από τις αντίστοιχες της Κομισιόν (0,3%) και του οικονομικού επιτελείου (0,6%). Αντιθέτως, ο Οργανισμός είναι πιο απαισιόδοξος για το 2017, καθώς εκτιμά ότι το ΑΕΠ θα μεγεθυνθεί κατά 1,9%, όταν Κομισιόν και υπουργείο Οικονομικών προβλέπουν ανάπτυξη της τάξης του 2,9%.

Σε ό,τι αφορά τα στοιχεία της ανεργίας για τον Απρίλιο, σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ το ποσοστό ανεργίας των γυναικών (28,2%) εξακολουθεί να είναι σημαντικά υψηλότερο από εκείνο των ανδρών (19,3%), ενώ οι νέοι 15-24 ετών ήταν η ηλικιακή ομάδα με το υψηλότερο ποσοστό ανεργίας (47,4%). Επίσης, στη χειρότερη θέση βρέθηκε η Ηπειρος-Δυτική Μακεδονία με ποσοστό ανεργίας 27,6%, ενώ ακολούθησε η Θεσσαλία-Στερεά Ελλάδα με 26,9% και η Μακεδονία-Θράκη με 25,1%.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

You May Also Like

Ο Έλληνας που πουλάει λουκουμάδες στη Σουηδία

Ο Έλληνας που πουλάει λουκουμάδες στη Σουηδία

Ολική έκλειψη ηλίου: Έτσι την είδαν οι αστροναύτες από το διάστημα

Οι αστροναύτες κατέγραψαν καρέ της σκιάς του φεγγαριού

Πόλος έλξης η Ελλάδα και τον Σεπτέμβριο για τους τουρίστες

Η Ελλάδα παραμένει και τον Σεπτέμβριο πόλος έλξης για πολλούς ξένους τουρίστες,…

Ιερέας – Ρομπέν των δασών: Έκλεβε τις τράπεζες και με τα λεφτά αγόραζε τρόφιμα στους φτωχούς

Ιερέας – Ρομπέν των δασών: Έκλεβε τις τράπεζες και με τα λεφτά…

DW: Αρχίζουν περικοπές στον δημόσιο φωτισμό της Γερμανίας

DW: Αρχίζουν περικοπές στον δημόσιο φωτισμό της Γερμανίας

«Ο γιος μου αγαπούσε εκ γενετής τα βουνά» – Συγκλονίζει ο πατέρας του Έλληνα σκιέρ

”Το είχε στο αίμα του, έφυγε στη φύση, αυτό ήταν το πεπρωμένο του”.

Μετά το Πάσχα η απόφαση για το άνοιγμα των γυμναστηρίων

Μετά το Πάσχα η απόφαση για το άνοιγμα των γυμναστηρίων

Υπερψηφίστηκε η νομική αναγνώριση ταυτότητας φύλου στα 15 έτη

Υπερψηφίστηκε από την Ολομέλεια της Βουλής επί της αρχής και των άρθρων…

«Ηλεκτροπληξία» στην τιμή μεγαβατώρας: Στα 134,73 ευρώ από 46,6 το 2020

«Ηλεκτροπληξία» στην τιμή μεγαβατώρας: Στα 134,73 ευρώ από 46,6 το 2020

Συντάξεις Απριλίου 2018: Οι ημερομηνίες πληρωμής των συντάξεων για όλα τα Ταμεία

Συντάξεις Απριλίου 2018: Οι ημερομηνίες πληρωμής των συντάξεων για όλα τα Ταμεία