Μισέλ «καλεί» Πούτιν: Η ΕΕ δεν ανέχεται προκλήσεις από τη Ρωσία – Αλλάξτε συμπεριφορά

Μήνυμα ευρωπαϊκής ενότητας κόντρα στη ρωσική προκλητικότητα σε βάρος κρατών-μελών των «27» και διεθνώς μετέφερε ο Σαρλ Μισέλ σε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Βλαντιμίρ Πούτιν. Με φόντο τα πρωτοφανή γεγονότα στη Λευκορωσία, το ανοιχτό «μέτωπο της Ουκρανίας και όχι μόνον, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ξεκαθάρισε πως η Μόσχα πρέπει να αλλάξει συμπεριφορά εάν επιθυμεί να αναστραφεί η φθίνουσα πορεία στις σχέσεις της με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Σε σχετική ανακοίνωση, ο Σαρλ Μισέλ υπογραμμίζει πως οι σχέσεις ΕΕ-Ρωσίας βρίσκονται στο ναδίρ και αυτή η κατάσταση, ή και η επιδείνωσή της, δεν είναι προς το συμφέρον καμίας πλευράς.

«Αυτή η φθίνουσα τάση στις σχέσεις ΕΕ-Ρωσίας μπορεί να αλλάξει μόνον εάν σταματήσει η Ρωσία την ανατρεπτική συμπεριφορά» έγραψε επίσης στο Twitter ο Σαρλ Μισέλ έπειτα από την τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πούτιν, συμπληρώνοντας πως μεταξύ άλλων συζητήθηκε η πανδημία του κορωνοϊού και ο στόχος να καταστούν αποτελεσματικά εμβόλια διαθέσιμα προς όλους.

Ο Σαρλ Μισέλ εξέφρασε στον Βλαντιμίρ Πούτιν τη θέση της Συνόδου Κορυφής του Μαΐου σχετικά με τις σχέσεις ΕΕ-Ρωσίας και την καταδίκη παράνομων και προκλητικών ενεργειών της Μόσχας κατά της ΕΕ, των κρατών-μελών της και άλλων χωρών.«Η ΕΕ είναι ενωμένη και με αλληλεγγύη απέναντι σε τέτοιες πράξεις. Οι σχέσεις ΕΕ-Ρωσίας βρίσκονται σε χαμηλά επίπεδα. Αυτή η κατάσταση ή η περαιτέρω επιδείνωσή της δεν εξυπηρετεί κανένα μέρος» επισημαίνεται.

 

Παράλληλα, στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι ο Σαρλ Μισέλ επανέλαβε την ακλόνητη υποστήριξη της ΕΕ στην ανεξαρτησία, την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας εντός των διεθνώς αναγνωρισμένων συνόρων της και τόνισε το μερίδιο ευθύνης της Ρωσίας για την πλήρη εφαρμογή των συμφωνιών του Μινσκ.

Επιπροσθέτως, συζητήθηκε η κατάσταση στη Λευκορωσία. Ο Σαρλ Μισέλ επανέλαβε τη θέση της ΕΕ για την αναγκαστική προσγείωση της πτήσης Ryanair από τις αρχές της Λευκορωσίας και ενημέρωσε τον Βλαντιμίρ Πούτιν για τις κυρώσεις που επέβαλε η Ευρωπαϊκή Ένωση μετά το πρωτοφανές επεισόδιο «κρατικής αεροπειρατείας».

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου υπογράμμισε ότι είναι ουσιώδες για τις αρχές της Λευκορωσίας να απελευθερώσουν τους πολιτικούς κρατούμενους, να σταματήσουν τις καταστολές και τη βία και να ξεκινήσουν έναν αποκλειστικό εθνικό διάλογο, σημειώνοντας ότι η Ρωσία μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην υποστήριξη μιας ειρηνικής διευθέτησης της κρίσης.

Τέλος, αναφέρεται ότι Μισέλ και Πούτιν συνομίλησαν επίσης για την Λιβύη, τη σύγκρουση Αρμενίας – Αζερμπαϊτζάν, καθώς και για την πανδημία του κορωνοϊού, τα εμβόλια και άλλα παγκόσμια ζητήματα.

ΠΗΓΗ:

You May Also Like

Lamborghini: Απίστευτη ζήτηση από πλουσίους για το υβριδικό μοντέλο της

Ήδη, η Lamborghini έχει λίστα αναμονής δύο ετών για παραγγελίες του Revuelto, του πρώτου μέχρι σήμερα υβριδικού μοντέλου της

Εργαζομένους άνω των 55 ετών προτιμούν τώρα οι επιχειρήσεις

Είναι το ταχύτερα αναπτυσσόμενο τμήμα του αμερικανικού εργατικού δυναμικού

Πάπας Φραγκίσκος: Έπλυνε τα πόδια 12 κρατουμένων στις φυλακές ανηλίκων

Δείτε φωτογραφίες από την Τελετή του Νιπτήρος για τη Μεγάλη Πέμπτη των Καθολικών

Τους έστειλαν.. «αδιάβαστους» στο Masterchef της Ισπανίας

44 άτομα με τροφική δηλητηρίαση από τα πιάτα των διαγωνιζόμενων

Εκλογές στην Τουρκία: Θα αλλάξει κάτι στα ελληνοτουρκικά η νίκη Ερντογάν;

Δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι έχει εγκαταλείψει τον εθνικισμό ως κατευθυντήρια ιδεολογία του

Tέλος εποχής στο Twitter: Mπλε τικ μόνο για όσους πληρώνουν

Από χτες, όσοι δεν πλήρωσαν τη συνδρομή που επέβαλε ο Ελον Μασκ – όσο διάσημοι και αν είναι – έχασαν το πολυπόθητο σήμα.

Σορός μοναχής παραμένει άθικτη 4 χρόνια μετά τον θάνατό της

«Θαύμα» λένε οι πιστοί- Δεν είναι τόσο σπάνιο απαντά η επιστήμη

Εκλογές 2023: Πρώτη η ΝΔ και στους Έλληνες του εξωτερικού – Πώς ψήφισαν

Διαφορές στην κατανομή των ψήφων

Η Αίγυπτος απαντά στο Netflix για τη «μαύρη» Κλεοπάτρα: «Είχε λευκό δέρμα και ελληνιστικά χαρακτηριστικά»

Για τον επικεφαλής του Ανώτατου Συμβουλίου Αρχαιοτήτων, η απεικόνιση της διάσημης βασίλισσας ως μαύρης δεν είναι τίποτα λιγότερο από «παραχάραξη της αιγυπτιακής ιστορίας».