Μπουρλά: Ενδεχομένως έως τέλος του έτους να είναι έτοιμο το χάπι της Pfizer κατά του κορονοϊού

Του Tommy Beer

Ένα χάπι για την αντιμετώπιση της νόσου Covid-19 που προκαλεί ο κορονοϊός, το οποίο θα μπορεί να λαμβάνεται και στο σπίτι όταν πρωτοεμφανίζεται η νόσος, ενδεχομένως να έχει διαθέσιμο προς χρήση μέχρι το τέλος του 2021 η Pfizer. Αυτό δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της φαρμακοβιομηχανίας Άλμπερτ Μπουρλά, μιλώντας στο CNBC την Τρίτη, επισημαίνοντας μάλιστα ότι η αντιική θεραπεία αναμένεται να είναι αποτελεσματική και κατά των μεταλλάξεων του κορονοϊού.

Όταν ρωτήθηκε για ένα άρθρο που δημοσιεύθηκε την Δευτέρα στην Telegraph, το οποίο ανέφερε ότι διεξάγονται κλινικές δομικές στις ΗΠΑ και στο Βέλγιο στις οποίες ενήλικοι εθελοντές λαμβάνουν χάπι για τη θεραπεία της νόσου Covid-19, ο Μπουρλά παραδέχθηκε ότι “είναι ακριβές” να πει κανείς ότι η Pfizer “εργάζεται πάνω” σε τέτοιου είδους θεραπείες.

Ο Μπουρλά εξήγησε ότι η εταιρεία του πραγματοποιεί δοκιμές σε δύο αντιικά φάρμακα, το ένα εκ των οποίων χορηγείται ενδοφλεβίως και το δεύτερο από το στόμα.

Επεσήμανε ότι η Pfizer επικεντρώνεται στην εκ του στόματος επιλογή διότι “παρέχει πολλά πλεονεκτήματα”, με κυριότερο ότι δεν απαιτεί τη μετάβαση σε νοσοκομείο ή άλλο πάροχο υπηρεσιών υγείας για τη λήψη της θεραπείας.

Η δυνατότητα να λάβει κάποιος αντιική θεραπεία κατά του κορονοϊού από το στόμα, στο σπίτι του, θα αλλάξει το “παιχνίδι”, σύμφωνα με τον Μπουρλά.

Ερωτηθείς ποιο θεωρεί ως εύλογο χρονικό διάστημα για την ολοκλήρωσε της κλινικής δοκιμής Φάσης 3 και τη διάθεση του χαπιού στην κοινότητα, ο Μπουρλά απάντησε: “Έάν όλα εξελιχθούν καλά… ελπίζω μέχρι το τέλος του έτους”.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Pfizer πρόσθεσε ότι η εταιρεία σχεδιάζει να παράσχει λεπτομερή ενημέρωση μέσα στο καλοκαίρι.

Η Pfizer ανακοίνωσε στα τέλη του προηγούμενου μήνα ότι έχει ξεκινήσει κλινικές δομικές Φάσης 1 για το φάρμακο, που ονομάζεται PF-07321332. Η αποτελεσματικότητά του οφείλεται στους αναστολείς πρωτεάσης που περιέχει το φάρμακο, οι οποίοι συνδέονται με τα ιικά ένζυμα, εμποδίζοντας τους ιούς να αναπαραχθούν στα κύτταρα. “Η αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού απαιτεί τόσο την πρόληψη μέσω του εμβολιασμού όσο και τη στοχευμένη θεραπεία για όσους έχουν προσβληθεί από τον ιό”, δήλωσε ο Μίκαελ Ντόλσεν, επικεφαλής του επιστημονικού τμήματος της Pfizer, σε δελτίο Τύπου. “Δεδομένου του τρόπου με τον οποίο ο κορονοϊός SARS-CoV-2 μεταλλάσσεται και του συνεχιζόμενου αντίκτυπου της νόσου Covid-19 παγκοσμίως, φαίνεται πιθανό ότι θα είναι κρίσιμο να έχουμε πρόσβαση σε θεραπευτικές επιλογές τόσο τώρα όσο και μετά την πανδημία”, πρόσθεσε.

Σύμφωνα με την Pfizer, οι αναστολείς πρωτεάσης έχουν αποδειχθεί αποτελεσματικοί στην καταπολέμηση άλλων ιογενών παθογόνων, όπως ο ιός HIV και η ηπατίτιδα C.

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης της Τρίτης, ο Μπούρλα επεσήμανε επίσης ότι είναι επιτακτική ανάγκη οι φτωχές χώρες να αποκτήσουν μεγαλύτερη πρόσβαση στα εμβόλια. “Σε μια πανδημία, είσαι τόσο προστατευμένος όσο ο γείτονάς σου”, ανέφερε ο Μπούρλα, προσθέτοντας: “Επομένως, παραβλέποντας τα ηθικά ζητήματα, εάν δεν μπορέσουμε να δώσουμε λύσεις” σε χώρες που αντιμετωπίζουν θανατηφόρες επιδημίες, όπως η Ινδία και η Αφρική, αυτές οι χώρες “θα αποτελέσουν τη δεξαμενή όπου ο ιός θα αναπαραχθεί και θα δημιουργήσει μεταλλάξεις”.

Η Μπούρλα δήλωσε, επίσης, την Τρίτη ότι η Pfizer θα παράξει τουλάχιστον 2,5 δισεκατομμύρια δόσεις του εμβολίου της κατά του κορονοϊού το τρέχον έτος, που ισοδυναμεί με 3 δισεκατομμύρια δόσεις σε ετήσια βάση.

ΠΗΓΗ:https://www.capital.gr/

You May Also Like

Αλέξης Γεωργούλης: «Θεοποιούμε τον θύτη»

«Έκρηξη» της Λιάνας Κανέλλη για το πώς αντιμετωπίζεται η καταγγέλλουσα

Άγιο Φως: Το Μεγάλο Σάββατο στις 6 μ.μ. φτάνει στην Ελλάδα με ειδική πτήση της Aegean

Θα μεταφερθεί με αεροσκάφη της Aegean και της Olympic Air σε 8 προορισμούς, εντός της ελληνικής επικράτειας

Θεσσαλονίκη: Αγόρι 4,5 ετών κατάπιε μεταλλικό παιχνίδι – Σφήνωσε στον οισοφάγο του

Το παιδί υπεβλήθη σε χειρουργική επέμβαση

Στο 31,52% η συμμετοχή στο 80% των εκλογικών τμημάτων

Διευκρινίσεις του υπουργείου Εσωτερικών για την καθυστέρηση που σημειώθηκε σε ό,τι αφορά την επίσημη ενημέρωση

Συντάξεις – Επιδόματα: Ξεκίνησαν οι πληρωμές από τον e-ΕΦΚΑ, τη ΔΥΠΑ και τον ΟΠΕΚΑ

Αναλυτικά το πλάνο πληρωμών για τις συντάξεις Μαΐου 2023

Αφιερωμένο στις ελληνικές εκλογές το Doodle της Google

Τις ελληνικές βουλευτικές εκλογές του 2023 που πραγματοποιούνται στη χώρα μας αποφάσισε να τιμήσει (21.05.2023) η Google.