Σε πειραματικό εργαστήριο μετατράπηκε η αίθουσα του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων από τους 17 μαθητές και μαθήτριες των Δημοτικών Σχολείων Αμμοχωρίου και Βαρικού Φλώρινας που προσκλήθηκαν από τον Υπουργό Νίκο Φίλη για να τους συγχαρεί και να επιβραβεύσει την πρωτιά τους στον Ευρωπαϊκό διαγωνισμό με θέμα «Let’s talk about nano» .

Οι μικροί μαθητές αφού δέχθηκαν τα συγχαρητήρια του Υπουργού και του Γ.Γ . του Υπουργείου Γιάννη Παντή, δεν παρέλειψαν να δείξουν τις ικανότητές τους πραγματοποιώντας ένα σχετικό αυτοσχέδιο πείραμα με τη συμμετοχή και του ίδιου του Υπουργού, αφήνοντας μια σταγόνα νερού να πέσει από ένα καλαμάκι σε χαρτί προκειμένου να διαπιστώσουν  αν είναι υδροφοβικό ή υδρόφιλο το υλικό του χαρτιού.

Τα παιδιά ετοίμασαν και παρουσίασαν στον διαγωνισμό ταινία με κεντρικό θέμα τη Νανοτεχνολογία. Πρόκειται για το πρώτο φιλμ της κοινότητας μάθησης «Florinano», που δημιουργήθηκε στη Φλώρινα το 2012, και έχει στόχο την ανάπτυξη εκπαιδευτικού υλικού για τη διδασκαλία της Nανοτεχνολογίας στην υποχρεωτική εκπαίδευση και την οποία συγκροτούν μαθητές δημοτικών σχολείων, δάσκαλοι, σχολικοί σύμβουλοι, φοιτητές και ερευνητές της Διδακτικής των Φυσικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας.

Στην ταινία με τίτλο «Florinano» οι μαθητές περιγράφουν το φυσικό φαινόμενο που σχετίζεται με την υπερ-υδροφοβικότητα των φύλλων του λωτού, γνωστό ως το «φαινόμενο του λωτού». Παράλληλα παρουσιάζονται εφαρμογές της Nανοτεχνολογίας, όπως είναι τα υπερ-υδροφοβικά ξύλα και υφάσματα.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχαν και οι αφηγήσεις των μεταπτυχιακών φοιτητών, οι οποίοι όπως είπαν, αποκόμισαν οφέλη από τη συμμετοχή τους στην κοινότητα και την επαφή τους με τους μαθητές η οποία λειτούργησε ως πρακτική άσκηση για τους ίδιους.

Οι εκπαιδευτικοί που συνόδευαν τα παιδιά αναφέρθηκαν στις δυσκολίες που αντιμετώπισαν κατά την υλοποίηση του εγχειρήματος λόγω της έλλειψης υποδομών και μέσων.

Ο Υπουργός που μίλησε με τα παιδιά και τους συνοδούς καθηγητές  δεσμεύτηκε ότι στο πλαίσιο των δυνατοτήτων που υπάρχουν σήμερα,  το Υπουργείο θα προσπαθήσει να αντιμετωπίσει τις ελλείψεις που υπάρχουν ώστε να συνεχίσουν ανάλογες δράσεις.

Ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Γιάννης  Παντής  τόνισε  ότι η συνεργασία του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας με τα δημοτικά σχολεία της Φλώρινας είναι μια δραστηριότητα που μας δείχνει το δρόμο  συνεργασίας μεταξύ Πρωτοβάθμιας, Δευτεροβάθμιας και Τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Μιας συνεργασίας  που είναι αναγκαία για την ανάπτυξη εκπαιδευτικών  καινοτομιών, που τόσο έχει ανάγκη το εκπαιδευτικό σύστημα. Οι κοινότητες  μάθησης  εντάσσονται στο πλαίσιο των καλών πρακτικών που στις δύσκολες οικονομικές συνθήκες αποτελούν παράδειγμα προς μίμηση.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

You May Also Like

ΝΟΔΕ Καστοριάς: Διαβούλευση για το κυβερνητικό πρόγραμμα

Στις 15 Ιουνίου ξεκίνησε η διαβούλευση για το κυβερνητικό πρόγραμμα της Νέας…

Εθελοντική αιμοδοσία τη Δευτέρα 28/12 από την Υπηρεσία Αιμοδοσίας του Γ.Ν.ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ

  Εθελοντική αιμοδοσία τη Δευτέρα 28/12 από την Υπηρεσία Αιμοδοσίας του Γ.Ν.ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ

Συνελήφθησαν 2 αλλοδαποί σε περιοχή της Κοζάνης για μεταφορά μη νόμιμου μετανάστη

Συνελήφθησαν 2 αλλοδαποί σε περιοχή της Κοζάνης για μεταφορά μη νόμιμου μετανάστη

Βράβευση της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας ως εταίρος στο έργο REGIO-MOB (Διαπεριφερειακή Μάθηση προς την κατεύθυνση της Βιώσιμης Κινητικότητας στην Ευρώπη: Η εμπειρία REGIO-MOB) του προγράμματος INTERREG EUROPE

Βράβευση της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας ως εταίρος στο έργο REGIO-MOB (Διαπεριφερειακή Μάθηση…

Εκπαιδευτικό Σεμινάριο για την αντιμετώπιση της παράνομης χρήσης δηλητηριασμένων δολωμάτων από τις αρμόδιες υπηρεσίες στη Φλώρινα

Εκπαιδευτικό Σεμινάριο για την αντιμετώπιση της παράνομης χρήσης δηλητηριασμένων δολωμάτων από τις…

Έκτακτες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις θα ισχύουν έως τις 15 Ιουνίου επί της Επαρχιακής Οδού Μεσοποταμίας – Δενδροχωρίου, για την εκτέλεση τεχνικών εργασιών

Έκτακτες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις θα ισχύουν έως τις 15 Ιουνίου επί της Επαρχιακής…

Ζήσης Τζηκαλάγιας: «Συνεχίζομαι στηρίζοντας δυνατά τους αγρότες»

Ζήσης Τζηκαλάγιας: «Συνεχίζομαι στηρίζοντας δυνατά τους αγρότες»

Πρόγραμμα Κατανυκτικῶν Ἑσπερινῶν

Πρόγραμμα Κατανυκτικῶν Ἑσπερινῶν