Σε πειραματικό εργαστήριο μετατράπηκε η αίθουσα του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων από τους 17 μαθητές και μαθήτριες των Δημοτικών Σχολείων Αμμοχωρίου και Βαρικού Φλώρινας που προσκλήθηκαν από τον Υπουργό Νίκο Φίλη για να τους συγχαρεί και να επιβραβεύσει την πρωτιά τους στον Ευρωπαϊκό διαγωνισμό με θέμα «Let’s talk about nano» .

Οι μικροί μαθητές αφού δέχθηκαν τα συγχαρητήρια του Υπουργού και του Γ.Γ . του Υπουργείου Γιάννη Παντή, δεν παρέλειψαν να δείξουν τις ικανότητές τους πραγματοποιώντας ένα σχετικό αυτοσχέδιο πείραμα με τη συμμετοχή και του ίδιου του Υπουργού, αφήνοντας μια σταγόνα νερού να πέσει από ένα καλαμάκι σε χαρτί προκειμένου να διαπιστώσουν  αν είναι υδροφοβικό ή υδρόφιλο το υλικό του χαρτιού.

Τα παιδιά ετοίμασαν και παρουσίασαν στον διαγωνισμό ταινία με κεντρικό θέμα τη Νανοτεχνολογία. Πρόκειται για το πρώτο φιλμ της κοινότητας μάθησης «Florinano», που δημιουργήθηκε στη Φλώρινα το 2012, και έχει στόχο την ανάπτυξη εκπαιδευτικού υλικού για τη διδασκαλία της Nανοτεχνολογίας στην υποχρεωτική εκπαίδευση και την οποία συγκροτούν μαθητές δημοτικών σχολείων, δάσκαλοι, σχολικοί σύμβουλοι, φοιτητές και ερευνητές της Διδακτικής των Φυσικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας.

Στην ταινία με τίτλο «Florinano» οι μαθητές περιγράφουν το φυσικό φαινόμενο που σχετίζεται με την υπερ-υδροφοβικότητα των φύλλων του λωτού, γνωστό ως το «φαινόμενο του λωτού». Παράλληλα παρουσιάζονται εφαρμογές της Nανοτεχνολογίας, όπως είναι τα υπερ-υδροφοβικά ξύλα και υφάσματα.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχαν και οι αφηγήσεις των μεταπτυχιακών φοιτητών, οι οποίοι όπως είπαν, αποκόμισαν οφέλη από τη συμμετοχή τους στην κοινότητα και την επαφή τους με τους μαθητές η οποία λειτούργησε ως πρακτική άσκηση για τους ίδιους.

Οι εκπαιδευτικοί που συνόδευαν τα παιδιά αναφέρθηκαν στις δυσκολίες που αντιμετώπισαν κατά την υλοποίηση του εγχειρήματος λόγω της έλλειψης υποδομών και μέσων.

Ο Υπουργός που μίλησε με τα παιδιά και τους συνοδούς καθηγητές  δεσμεύτηκε ότι στο πλαίσιο των δυνατοτήτων που υπάρχουν σήμερα,  το Υπουργείο θα προσπαθήσει να αντιμετωπίσει τις ελλείψεις που υπάρχουν ώστε να συνεχίσουν ανάλογες δράσεις.

Ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Γιάννης  Παντής  τόνισε  ότι η συνεργασία του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας με τα δημοτικά σχολεία της Φλώρινας είναι μια δραστηριότητα που μας δείχνει το δρόμο  συνεργασίας μεταξύ Πρωτοβάθμιας, Δευτεροβάθμιας και Τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Μιας συνεργασίας  που είναι αναγκαία για την ανάπτυξη εκπαιδευτικών  καινοτομιών, που τόσο έχει ανάγκη το εκπαιδευτικό σύστημα. Οι κοινότητες  μάθησης  εντάσσονται στο πλαίσιο των καλών πρακτικών που στις δύσκολες οικονομικές συνθήκες αποτελούν παράδειγμα προς μίμηση.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

You May Also Like

Ματαιώνεται για φέτος το έθιμο του Τσιάτσιου στην Κοινότητα της Σαμαρίνας λόγω της πανδημίας του κορονοϊού

Ματαιώνεται για φέτος το έθιμο του Τσιάτσιου στην Κοινότητα της Σαμαρίνας λόγω…

Καστοριά: Αναγνώριση προσώπων από το φωτογραφικό υλικό του αρχείου του Λεωνίδα Παπάζογλου

Καστοριά: Αναγνώριση προσώπων από το φωτογραφικό υλικό του αρχείου του Λεωνίδα Παπάζογλου

ΣΕΓ: Σεμινάριο με θέμα «Εφαρμογή τεχνικών γούνας της SAGA FURS»

Ο Σύνδεσμος Ελλήνων Γουνοποιών σε συνεργασία με το δημοπρατήριο της SAGA FURS…

“Πόλεμος” τοπικός για να μην μπει στο ψηφοδέλτιο της Ν.Δ ο Γρηγοριάδης

“Πόλεμος” τοπικός για να μην μπει στο ψηφοδέλτιο της Ν.Δ ο Γρηγοριάδης

Δήμος Άργους Ορεστικού: Συγκέντρωση ανθρωπιστικής βοήθειας για την Αλβανία

Δήμος Άργους Ορεστικού: Συγκέντρωση ανθρωπιστικής βοήθειας για την Αλβανία

Δήλωση της ΟΝΝΕΔ Καστοριάς για τη νίκη της ΔΑΠ στις φοιτητικές εκλογές

Δήλωση της ΟΝΝΕΔ Καστοριάς για τη νίκη της ΔΑΠ στις φοιτητικές εκλογές

Σε τεχνική συνάντηση εργασίας παραβρέθηκε ο Αντιπεριφερειάρχης Περιφερειακής Ανάπτυξης  κος Νικόλαος Λυσσαρίδης με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της ΔΕΠΑ Α.Ε. κο Κωνσταντίνο Ξιφαρά

Σε τεχνική συνάντηση εργασίας παραβρέθηκε ο Αντιπεριφερειάρχης Περιφερειακής Ανάπτυξης  κος Νικόλαος Λυσσαρίδης…

“Κλειστή” στα ΜΜΕ ζητάει να είναι η εκδήλωση για τη γούνα ο Σύνδεσμος Γουνοποιών ‘’ Ο Προφήτης Ηλίας ‘’

Με επιστολή του προς την Ομοσπονδία Γούνας ο Σύνδεσμος Γουνοποιών Καστοριάς ζητά…