Μυστικά ασφαλούς οδήγησης στο χιόνι

Η χιονόπτωση και η κάλυψη κάθε επιφάνειας με το λευκό πέπλο αποτελεί ένα ευχάριστο θέαμα για μικρούς και μεγάλους και ευκαιρία για παιχνίδι. Ωστόσο εγκυμονεί πολλούς κινδύνους στο δρόμο και προβλήματα στην κυκλοφορία.

Γι’ αυτό κάθε οδηγός οφείλει να είναι κατάλληλα προετοιμασμένος όταν αποφασίσει να κινηθεί σε χιονισμένες διαδρομές γιατί πολύ εύκολα μπορεί το όχημά του να ακινητοποιηθεί. Καλό είναι λοιπόν να αποφεύγονται οι άσκοπες μετακινήσεις. Επίσης, ο οδηγός πριν ξεκινήσει θα πρέπει να ενημερωθεί για την κατάσταση του οδικού δικτύου και αν κάπου χρειάζονται αλυσίδες.

Πριν ακόμα ξεκινήσουμε, καθαρίζουμε το αυτοκίνητο από το χιόνι για να διευκολυνθεί η ορατότητα. Ξεπαγώνουμε με το καλοριφέρ του αυτοκινήτου το εμπρός παρμπρίζ, ή με ξύστρα για να μπορούν να λειτουργήσουν οι υαλοκαθαριστήρες, εφόσον έχουν κολλήσει στο τζάμι. Για το πίσω παρμπρίζ ενεργοποιούμε την αντίσταση. Επίσης, θέτουμε σε λειτουργία το air condition με τη ροή του αέρα προς τα παράθυρα (ποτέ στην ανακύκλωση αέρα γιατί θα θολώσουν).

Αποφεύγετε το απότομο πάτημα του πεντάλ του γκαζιού και των φρένων καθώς και το στρίψιμο του τιμονιού. Έτσι, πολύ εύκολα το όχημα μπορεί να παρεκκλίνει από την πορεία του ακόμα και όταν εφοδιάζεται με ABS, ESP κ.λπ.

Κρατείστε μεγάλη απόσταση από το προπορευόμενο όχημα γιατί στο χιονισμένο οδόστρωμα αυξάνεται σημαντικά η απόσταση ακινητοποίησης. Συνήθως η ορατότητα είναι περιορισμένη.

Όσο περισσότερη επιφάνεια του πέλματος του τροχού καλύπτεται με αλυσίδα, τόσο καλύτερη είναι η πρόσφυση. Οι αντιολισθητικές αλυσίδες χρησιμοποιούνται μόνο όταν το οδόστρωμα είναι ολισθηρό. Δεν χρησιμοποιούνται σε καθαρό οδόστρωμα, διότι προκαλούν φθορές στα ελαστικά, αλλά και στην άσφαλτο.

Οι αντιολισθητικές αλυσίδες τοποθετούνται στους κινητήριους τροχούς. Όταν το αυτοκίνητο διαθέτει τετρακίνηση και υπάρχει ένα σετ αλυσίδων, αυτές τοποθετούνται στους εμπρός κατευθυντήριους τροχούς. Οι διαστάσεις τους θα πρέπει να ταιριάζουν με αυτές των ελαστικών. Καλό είναι ο οδηγός να έχει εξασκηθεί από πριν στην τοποθέτηση των αλυσίδων.

Η ταχύτητα που ενδείκνυται να κινείται ένα όχημα όταν φέρει αντιολισθητικές αλυσίδες είναι πολύ χαμηλή, έτσι ώστε ο οδηγός να έχει τον έλεγχο.

Οι σωστά τοποθετημένες αλυσίδες πρέπει να είναι «τεντωμένες». Αν είναι χαλαρές θα φύγουν από την θέση τους και θα τυλιχτούν γύρω από την ανάρτηση.

Στην αγορά υπάρχουν διαφόρων τύπων αντιολισθητικές αλυσίδες. Οι παραδοσιακές αποτελούν μια φθηνή και αξιόπιστη επιλογή. Οι χιονοκουβέρτες είναι πιο εύκολες στην τοποθέτηση αλλά πιο ευαίσθητες, ενώ υπάρχουν και οι αλυσίδες από λάστιχο.

Για καλό και για κακό, αν διανύσετε μακρινή απόσταση, έχετε γεμάτο το ρεζερβουάρ με καύσιμο και πάρτε μαζί σας κουβέρτες, σνακ και νερό.

autogreeknews.gr

You May Also Like

Γιατί δεν ζεσταίνει «σωστά» το Κλιματιστικό μου?

Παρατήρησες μειωμένη απόδοση στο κλιματιστικό του αυτοκινήτου σου? Δες τώρα τι μπορεί να συμβαίνει, και πως θα αναπνέεις πιο καθαρό αέρα κάνοντας απλούς ελέγχους στο σύστημα κλιματισμού.

5 κοινές βλάβες στο αυτοκίνητο και τι σημαίνουν

5 κοινές βλάβες στο αυτοκίνητο και τι σημαίνουν

Με τον αποδοτικότερο κινητήρα του κόσμου το νέο Toyota Yaris

Με τον αποδοτικότερο κινητήρα του κόσμου το νέο Toyota Yaris

CHAOS: Αποκαλύφθηκε το ελληνικό hypercar των 12,5 εκατ. ευρώ και των 3.000 ίππων

CHAOS: Αποκαλύφθηκε το ελληνικό hypercar των 12,5 εκατ. ευρώ και των 3.000…

Tesla: Ανακαλεί 54.000 οχήματα που δεν υπακούν πλήρως σε πινακίδες σήμανσης

Tesla: Ανακαλεί 54.000 οχήματα που δεν υπακούν πλήρως σε πινακίδες σήμανσης

Δίπλωμα οδήγησης – Κινητές «βόμβες» οι ηλικιωμένοι οδηγοί – Ταρίφα έως και 2.000 ευρώ για ανανέωση χωρίς ιατρικό έλεγχο

Όσο πιο μεγάλος είναι ο υπερήλικας οδηγός, τόσο αυξάνεται και το κόστος…

Συνελήφθη Οδηγός Tesla το χε βάλει στο αυτόματο και αυτός καθόταν… στο πίσω κάθισμα (vid)

Μπορεί η αυτόνομη οδήγηση να έχει μπει στη ζωή των οδηγών, ωστόσο η συγκεκριμένη τεχνολογία…

Πώς δουλεύει το «καλοριφέρ» του αυτοκινήτου;

Πώς δουλεύει το «καλοριφέρ» του αυτοκινήτου;