– Μακροχρόνιο ενεργειακό σχεδιασμό της χώρας με δημόσια ΔΕΗ, πρότεινε ο πρόεδρος του σωματείου Μ. Μόσχου, ώστε να διασωθεί η βιωσιμότητα της επιχείρησης και να παραμείνει όρθια η περιοχή

 

Ο λιγνίτης μπορεί να παραμείνει το βασικό καύσιμο στην παραγωγή ενέργειας για τα επόμενα χρόνια, αρκεί να υπάρξει ένας ολοκληρωμένος ενεργειακός σχεδιασμός που θα τον καταστήσει ανταγωνιστικό, θα εξασφαλίσει τη  βιωσιμότητα της ΔΕΗ και θα κρατήσει όρθια την περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας. Προϋπόθεση γι’ αυτό είναι να διατηρηθεί ο δημόσιος και κοινωνικός χαρακτήρας της ΔΕΗ, αλλά απαιτείται σταθερό μέτωπο ενάντια στα συμφέροντα που επιδιώκουν τον διαμελισμό και ξεπούλημα της επιχείρησης μαζί με την απαξίωση του λιγνίτη.

Αυτό είναι το κεντρικό συμπέρασμα της πολύωρης ημερίδας του «Σπάρτακου» σε συνεργασία με την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο, με θέμα «Δυτική Μακεδονία Ώρα Μηδέν – Ο ενεργειακός Σχεδιασμός της Χώρας και η Ανταγωνιστικότητα του Λιγνίτη». Μία εκδήλωση από τις πιο πετυχημένες των τελευταίων ετών, την οποία παρακολούθησε πλήθος κόσμου στο κατάμεστο Κοβεντάρειο της Κοζάνης, όπου υπήρξε μεγάλος προβληματισμός και ανταλλαγή απόψεων, χωρίς να λείψει και η ανταλλαγή πυρών μεταξύ συνδικαλιστών – αυτοδιοικητικών με πολιτεία και ΔΕΗ, ενώ το θερμόμετρο της αντιπαράθεσης ανέβηκε ανάμεσα και στα πολιτικά κόμματα με την κυβέρνηση. Η πολιτική αντιπαράθεση μεταξύ των κομμάτων αποδείχτηκε στείρα, καθώς τουλάχιστον ο κυβερνητικός ΣΥΡΙΖΑ και η αξιωματική αντιπολίτευση της ΝΔ, μπορεί να κονταροχτυπήθηκαν στα πάντα, αλλά το μόνο που δεν είδαν είναι ότι η απαξίωση της άλλοτε κραταιάς ΔΕΗ συνδέεται άμεσα με τα σχέδια ξεπουλήματος αντί πινακίου φακής.

Ν. Μαριάς: δημόσιο αγαθό η ενέργεια, δεν πωλείται

Αντιθέτως, ο κεντρικός εισηγητής Νότης Μαριάς, ανεξάρτητος ευρωβουλευτής, επικεφαλής του πολιτικού κινήματος «Αντιμνημονιακοί Πολίτες» και καθηγητής Θεσμών της Ε.Ε. του Πανεπιστημίου Κρήτης, ο οποίος έχει να παρουσιάσει μεγάλη δραστηριότητα για τα ενεργειακά ζητήματα στα όργανα της Ε.Ε., παρουσιάζοντας μία άκρως ενδιαφέρουσα εισήγηση, ξεκαθάρισε ότι «στην ευρωβουλή παίζω εθνική Ελλάδας», γι’ αυτό «πρέπει να καταλάβουμε όλοι ότι η ενέργεια είναι δημόσιο αγαθό και τέτοιο πρέπει να παραμείνει. Αυτό σημαίνει ότι η ΔΕΗ δεν μπορεί και δεν πρέπει να ιδιωτικοποιηθεί, αλλά δυστυχώς μέσα στο ΤΑΙΠΕΔ έχουν βάλει και κομμάτια της ΔΕΗ που θέλουν να πουλήσουν άμεσα», προσθέτοντας ότι «προφανώς και πρέπει να κρατήσουμε τον έλεγχο των λιγνιτικών αποθεμάτων μας και να μην τον παραχωρήσουμε σε καμιά τρόικα και κανένα κουαρτέτο που επιθυμούν να βάλουν χέρι».

Τον κεντρικό λόγο στην ημερίδα είχε βεβαίως ο «Σπάρτακος». Ο πρόεδρός του Μόσχος Μόσχου παρουσίασε μία εμπεριστατωμένη και «σφιχτή» εισήγηση, δίνοντας το έναυσμα για την ενδιαφέρουσα συζήτηση που ακολούθησε. Έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου επισημαίνοντας ότι « η περίοδος που διανύουμε είναι η χειρότερη όλων των εποχών τόσο για τη ΔΕΗ, όσο και για το λιγνίτη, αλλά μαζί και για τη Δυτική Μακεδονία». Προειδοποίησε χωρίς περιστροφές ότι «η ΔΕΗ καταρρέει και μαζί της κινδυνεύει και η περιοχή».

Προσδιόρισε ως βασική αιτία της τραγικής κατάστασης την «απαξίωση του λιγνίτη», του οποίου η συμμετοχή στο ενεργειακό ισοζύγιο βρίσκεται στο χαμηλότερο σημείο όλων των εποχών, πράγμα που «δεν γίνεται τυχαία, αλλά να εξυπηρετηθούν μεγάλα συμφέροντα». Αντιθέτως αυτό αποτελεί «μία συνειδητή επιλογή όλων των μέχρι τώρα κυβερνήσεων. Η δυνατότητα για τον εκτοπισμό του λιγνίτη παρέχεται από την έλλειψη μακροχρόνιου ενεργειακού σχεδιασμού». Σύμφωνα με τον «Σπάρτακο», ο πρόεδρος Μ. Μόσχου υποστήριξε ότι ο Ενεργειακός Σχεδιασμός, πρέπει να λαμβάνει υπόψη τρεις παραμέτρους:

-την ασφάλεια ενεργειακού εφοδιασμού της χώρας

-τη διασφάλιση χαμηλών τιμών για τον καταναλωτή και την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας

-την προστασία του περιβάλλοντος.

Διευκρίνισε πάντως ότι «ιδανικές λύσεις και μαγικές συνταγές που να ικανοποιούν ταυτόχρονα και τις τρεις παραμέτρους στον ίδιο βαθμό δεν υπάρχουν, συνεπώς πρέπει να αναζητηθούν οι βέλτιστες λύσεις». Στη συνέχεια υπογράμμισε πως «πρώτη προτεραιότητα για το «Σπάρτακο» έχει η αξιοποίηση του εθνικού καυσίμου του λιγνίτη. Σε καμιά περίπτωση δεν αποδεχόμαστε την απαξίωση και τον εκτοπισμό του από ξένα καύσιμα. Για όλους τους λόγους που προαναφέραμε, της ασφάλειας του ενεργειακού εφοδιασμού, της χαμηλής κιλοβατώρας στους καταναλωτές, της περιφερειακής ανάπτυξης και της δημιουργίας χιλιάδων θέσεων εργασίας, ο λιγνίτης πρέπει να έχει τον πρώτο λόγο. Κανείς δεν δικαιούται να αγνοήσει την  τεράστια συνεισφορά του στην ανάπτυξη της χώρας και στο γεγονός ότι όλοι Έλληνες πολίτες απολαμβάνουν τη φθηνότερη κιλοβατώρα σε όλη την Ευρώπη».

Με βάση τα παραπάνω, ο πρόεδρος του «Σπάρτακου», πρότεινε:

-Την με σχέδιο εκμετάλλευση του λιγνίτη, ώστε η μεταλιγνιτική περίοδος που αντικειμενικά θα έρθει να μη βρει απροετοίμαστη την περιοχή.

-Να λαμβάνονται όλα τα μέτρα για περιορισμό των ρύπων αυστηρά στα επιτρεπόμενα όρια. Θέση μας είναι ότι η ΔΕΗ δεν κάνει ότι πρέπει σ’ αυτό, υπολογίζοντας το όποιο κόστος μπροστά στην υγεία των πολιτών της πολύπαθης περιοχής.

-Η χρήση του φυσικού αερίου να κατευθυνθεί πρωτίστως στην πρωτογενή κατανάλωση που είναι αποδοτικότερη.

-Θέση μας είναι ότι σε καμιά περίπτωση δεν είμαστε εχθρικοί ως προς τις ΑΠΕ. Εκείνο στο οποίο είμαστε αντίθετοι είναι η αλόγιστη και προς όφελος συμφερόντων χωρίς σχέδιο και πλάνο εισόδου των ΑΠΕ και Φ.Α., κάτι το οποίο εξακολουθεί να γίνεται χρόνια τώρα.

Συνάντηση με τον πρωθυπουργό ζήτησε ο περιφερειάρχης

Ο Θεόδωρος Καρυπίδης μιλώντας ως συνδιοργανωτής της ημερίδας εξέφρασε την «απόλυτη συμφωνία» με την εισήγηση του προέδρου του Σπάρτακου, διαμηνύοντας: Η ενέργεια και τα νερά αποτελούν εθνικό αγαθό, ως εκ τούτου είναι αδιαπραγμάτευτα, να μην τολμήσει κανείς να τα ξεπουλήσει. Ανακοίνωσε επίσης ότι απόφαση της σύσκεψης την προηγούμενη ημέρα στην περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, είναι ότι ζητήθηκε ραντεβού με τον πρωθυπουργό για το θέμα του «χρηματιστηρίου των ρύπων» CO2, το οποίο πρέπει να λύσει ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας σε επίπεδο αρχηγών κρατών. Επίσης ζητήθηκε και συνάντηση με Σκουρλέτη για το θέμα των ΝΟΜΕ, το οποίο θα πρέπει να λυθεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Για το καυτό ζήτημα των απλήρωτων εργολάβων, που στη συνέχεια αφήνουν απλήρωτους τους εργαζόμενους, έχοντας αρχίσει και τις απολύσεις, ζήτησε από τον υπουργό οικονομικών να καταβάλει τουλάχιστον μέρος των 100 εκ. οφειλομένων, διαφορετικά «θα μας βρούνε στο δρόμο» σημείωσε ο περιφερειάρχης.

Υπέρ της στήριξης της ΔΕΗ και της περιοχής τοποθετήθηκαν ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ Γιώργος Αδαμίδης και οι εκπρόσωποι των εργαζομένων στο δ.σ. της επιχείρησης Παντελής Καραλευτέρης και Νίκος Φωτόπουλος. Συγχρόνως επιτέθηκαν στην κυβέρνηση για την πλήρη μεταστροφή της «από την ενιαία και δημόσια ΔΕΗ» προεκλογικά, «στον τεμαχισμό και ξεπούλημα» ως κυβέρνηση μετά την υπογραφή του 3ουμνημονίου.

Ανάγκη για δημιουργία ανταγωνιστικών μονάδων

Στον ενεργειακό σχεδιασμό της ΔΕΗ αναφέρθηκαν ο γενικός διευθυντής Παραγωγής Ιωάννης Κοπανάκης, η γενική διευθύντρια Ορυχείων Όλγα Κουρίδου και το μέλος του δ.σ. της επιχείρησης Χρήστος Παπαγεωργίου. Ζήτησαν τη στήριξη εργαζομένων και φορέων της περιοχής για μία ορθολογική χρήση λιγνίτη στα επόμενα χρόνια, με ποσοστό συμμετοχής στο μείγμα καυσίμου κατά 35%, για την ομαλή και χωρίς κραδασμούς – όπως σημείωσαν – μεταλιγνιτική εποχή. Μόνο που η λιγνιτική συμμετοχή σε ένα τέτοιο ποσοστό δεν είναι αυτονόητη, αλλά απαιτείται ο λιγνίτης να γίνει ανταγωνιστικός και να αντέξει στις πιέσεις και των διωγμό που υφίσταται. Η ανταγωνιστικότητα μπορεί να επιτευχθεί μέσα από ένα επενδυτικό πρόγραμμα με σύγχρονες μονάδες, όπως η «Πτολεμαΐδα 5». Η «Πτολεμαΐδα 5» δεν είναι απλώς η πιο σύγχρονη μονάδα, αλλά στην ουσία είναι ένας ολόκληρος σταθμός, ο οποίος κάνει πολύ πιο ανταγωνιστικό το λιγνίτη. Ακόμη και σήμερα μα τα αυστηρά όρια εκπομπών ρύπων που υπάρχουν, θα λειτουργούσε κανονικά, υπογράμμισε ο κ. Κοπανάκης. Ο κ. Παπαγεωργίου πρόσθεσε από την πλευρά του, «κατ’ επέκταση θα καθιστούσε το λιγνίτη πολύ πιο ανταγωνιστικό η υλοποίηση του προγράμματος με τη Μελίτη 2, τον Άγιο Δημήτριο 6 και το Αμύνταιο 3, ένα πρόγραμμα που είχε αποφασιστεί από τη ΔΕΗ το 2007 και δεν υλοποιήθηκε. Την ανάγκη κατασκευής των ανωτέρω σύγχρονων και ανταγωνιστικών σταθμών είχε προτείνει ο κ. Παπαγεωργίου, όταν ήταν ακόμη διευθυντής του ΛΚΔΜ.

Δείτε τους φυσικούς συμμάχους σας

Ιδιαιτέρως επικριτικός κατά ΔΕΗ και όλων των μέχρι τώρα κυβερνήσεων ήταν ο πρόεδρος του Δικτύου Ενεργειακών Δήμων και δήμαρχος Εορδαίας Σάββας Ζαμανίδης. Τους κατηγόρησε ότι ουδέποτε είχαν εθνική πολιτική και ενεργειακό σχέδιο για την περιοχή και την χώρα, ούτε και σήμερα έχουν. Παρ’ όλα αυτά σημείωσε ότι «είμαστε στην ίδια όχθη με τη ΔΕΗ, αρκεί η επιχείρηση να δει ποιοι είναι οι φυσικοί της σύμμαχοι. Είναι οι εργαζόμενοι και η πολίτες αυτής της περιοχής. Δώστε μας την αίσθηση ότι η ΔΕΗ υπολογίζει την περιοχή μας για να συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε μαζί μας».

Τις διαφωνίες του με το σύνολο σχεδόν των συμμετεχόντων εξέφρασε ο δήμαρχος Κοζάνης, Λευτέρης Ιωαννίδης, προτάσσοντας κυρίως τις οικολογικές του ανησυχίες, επικαλούμενος μελέτη που κατατάσσει ως πιο ευάλωτη κλιματικά περιοχή τη Δυτική Μακεδονία. Ο δήμαρχος Κοζάνης δέχτηκε βεβαίως τα πυρά πολλών συνέδρων, οι οποίοι επισήμαναν ότι «ο περιβαλλοντικός λόγος δεν μπορεί να εξαντλείται στη ΔΕΗ».

Στείρα αντιπαράθεση μεταξύ των κομμάτων

Ενδιαφέρον είχαν οι τοποθετήσεις των εκπροσώπων των κομμάτων για όσα είπαν, αλλά και κυρίως γι’ αυτά που συστηματικά αποσιώπησαν. Έτσι, ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Θέμης Μουμουλίδης, διαβεβαίωσε ότι «στηρίζουμε τη ΔΕΗ, το λιγνίτη και την περιοχή, μια περιοχή που έδωσε τα μέγιστα στην εθνική οικονομία, πήρε ελάχιστα και πρέπει να πάρει αυτά που δικαιούται». Βεβαίως, ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ και της κυβέρνησης δεν εξήγησε πως τα συμφέροντα ΔΕΗ, λιγνίτη και περιοχής συνάδουν με την πλήρη απελευθέρωση της ηλεκτρικής ενέργειας, τον τεμαχισμό και πλήρη ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ, ούτε βεβαίως μπήκε στον κόπο να εξηγήσει πως από την προεκλογική θέση «για μια ισχυρή, δημόσια ΔΕΗ», σήμερα σαν κυβέρνηση ξεπουλάει την επιχείρηση. Είναι ενδεικτικό ότι ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, αν και ρωτήθηκε για την πώληση του ΑΔΜΗΕ, δεν απάντησε.

Βεβαίως, λέξη για το δίλημμα δημόσια ή ιδιωτική ΔΕΗ, δεν είπε και ο εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας. Αντίθετα ο κ. Σκρέκας, διαπίστωσε ότι «την ώρα μηδέν» για τη ΔΕΗ έφερε «η έλλειψη ενεργειακού σχεδιασμού» και κατηγόρησε την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ως υπεύθυνη για την απαξίωση της επιχείρησης. Είπε πάντως, ότι με εντολή Μητσοτάκη ξεκίνησε ένας διάλογος με στελέχη της ΔΕΗ, με εργαζόμενους και με θεσμικούς της αυτοδιοίκησης και της περιοχής, ώστε το κόμμα του να διαμορφώσει θέση.

«Ολέθριο» χαρακτήρισε για την περιοχή και τη ΔΕΗ το «μνημόνιο Τσίπρα» ο Πάρις Κουκουλόπουλος, μιλώντας ως εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, ενώ προκάλεσε σε σύγκριση τη «μικρή ΔΕΗ» που είχε βγάλει στο σφυρί η συγκυβέρνηση Νέας Δημοκρατίας του Σαμαρά με το ΠΑΣΟΚ, σε αντιπαραβολή με τη «λύση» που προωθεί η σημερινή κυβέρνηση για τον ΑΔΜΗΕ με το 17% των μετοχών στο ΤΑΙΠΕΔ και το 34% στο υπερταμείο. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο κ. Κουκουλόπουλος ανέβασε ακόμη περισσότερο τους αντιπολιτευτικούς τόνους, προτείνοντας συντονιστική επιτροπή και συνεχή αγώνα μέχρι τη νίκη.

Ακόμη την ημερίδα χαιρέτησαν από πλευράς Ανεξάρτητων Ελλήνων ο βουλευτής Θεσσαλονίκης Γιώργος Λαζαρίδης, ο εκπρόσωπος του ΚΚΕ Νώντας Στολτίδης και εκπρόσωπος του Ποταμιού.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

You May Also Like

Επιχειρήσεις – διαμάντια της Δυτικής Μακεδονίας

Το ακατέργαστο διαμάντι της επιχειρηματικής δράσης και ανάπτυξης της Δυτικής Μακεδονίας, ο…

Αναλυτικά τα δρομολόγια των Κινητών Αστυνομικών Μονάδων για την επόμενη εβδομάδα (από 29-10-2018 έως 04-11-2018)

Αναλυτικά τα δρομολόγια των Κινητών Αστυνομικών Μονάδων για την επόμενη εβδομάδα (από…

Συνελήφθη 51χρονος ημεδαπός στην Κοζάνη για κατοχή ναρκωτικών

Συνελήφθη 51χρονος ημεδαπός στην Κοζάνη για κατοχή ναρκωτικών

Παρέμβαση με αφορμή τον εορτασμό της 9 Μάη 1945 για την ιστορική νίκη των συμμάχων ενάντια στο φασισμό και το ναζισμό

Παρέμβαση με αφορμή τον εορτασμό της 9 Μάη 1945 για την ιστορική…

Έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού από τη Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας

Πρόσκαιρη  Μεταβολή θα παρουσιάσει ο  καιρός από το απόγευμα  της Δευτέρας 11-09-2017…

Συνάντηση εργασίας Δασταμάνη-ΤΑΙΠΕΔ για Χιονοδρομικό Κέντρο Βασιλίτσας

Για τον εκσυγχρονισμό του Εθνικού Χιονοδρομικού Κέντρου της Βασιλίτσας

Είχα την τιμή να γνωρίσω τη Φώφη Γεννηματά (γράφει ο Δημήτρης Κοεμτζόπουλος)

Είχα την τιμή να γνωρίσω τη Φώφη Γεννηματά σχετικά πρόσφατα όταν το…

Πνευματικό Συλλαλητήριο στην Καστοριά. Π. Νικόλαος Γιαννουσάς: «Η Μακεδονία δεν είναι απλά ελληνική, η Μακεδονία είναι Ελλάδα»

Πνευματικό Συλλαλητήριο στην Καστοριά. Π. Νικόλαος Γιαννουσάς: «Η Μακεδονία δεν είναι απλά…