Όσοι καταστηματάρχες δεν αποκαταστήσουν τις φθορές,  θα έρθουν αντιμέτωποι με πρόστιμα, αλλά και με το ενδεχόμενο μη χορήγησης αδείας για τη χρήση τραπεζοκαθισμάτων την επόμενη σεζόν.

Της Χρύσας Κοσμίδου

Σε μια τεράστια αποθήκη έχει μετατραπεί η Νότια παραλία της Καστοριάς. Τα τραπεζοκαθίσματα, τα οποία υπήρχαν σε αυτή κατά τους εαρινούς και τους θερινούς μήνες, πλέον έχουν μαζευτεί και προστατευτεί  με ειδικές κατασκευές, ωστόσο δεν έχουν απομακρυνθεί, αλλά την κοσμούν με έναν μάλλον….  αποκρουστικό τρόπο.

Ως “απαράδεκτη” χαρακτήρισε αυτή την εικόνα η Αντιδήμαρχος Καθαριότητας και Περιβάλλοντος  Ματούλα Αντωνίου. Τον ίδιο χαρακτηρισμό, χρησιμοποίησε και προ ημερών κατά τη διάρκεια του Δημοτικού Συμβουλίου Καστοριάς, προκείμενου να δώσει έμφαση στην άσχημη κατάσταση που επικρατεί  στη Νότια Παραλία «Δεν είναι δυνατόν, σε μια τουριστική πόλη όπως είναι η Καστοριά, να βλέπουμε τέτοιου είδους εικόνες. Το βασικό πρόβλημα όμως το οποίο έχει δημιουργηθεί με τα καταστήματα, λόγω των θεμάτων που υπήρξαν με την κτηματική υπηρεσία, είναι πως τοποθέτησαν οι επιχειρηματίες τα τραπεζοκαθίσματά τους πάνω στο γκαζόν, προκαλλόντας φθορές και μην κάνοντας καμία ενέργεια επιδιόρθωσης. Αυτή τη στιγμή, ο χώρος πρασίνου πάνω στην παραλία έχει μετατραπεί σε χώρο αποθήκευσης. Βέβαια κάποιοι καταστηματάρχες, τα έχουν μαζέψει, τακτική την οποία πρέπει να ακολουθήσουν όλοι οι επιχειρηματίες».

Για την ιστορία, το καλοκαίρι του 2017 είχε δημιουργηθεί αναστάτωση στους επιχειρηματίες εξαιτίας της νομοθεσίας. Εν ολίγοις, ο Νόμος προέβλεπε την απομάκρυνση των τραπεζοκαθισμάτων από την παραλία (εν προκειμένω από τον αιγιαλό) τουλάχιστον δύο μέτρων.  Το Δημοτικό Συμβούλιο βέβαια είχε αποφασίσει να βρεθεί μια συμβιβαστική λύση, η οποία αφενός  θα εξυπηρετούσε τους επιχειρηματίες στους οποίους δεν θα έμενε καθόλου υπαίθριος χώρος να λειτουργήσουν τις επιχειρήσεις τους  και αφετέρου  δεν θα παραβίαζαν το νόμο. Ειδικότερα, τους είχε επιτραπεί η χρήση του χώρου, με την προϋπόθεση ότι όταν μαζευτούν τα τραπεζοκαθίσματα θα αποκατασταθούν οι φθορές του πρασίνου «Φυσικά, αυτό ουδέποτε έγινε, αντιθέτως δημιουργείται ακόμα μεγαλύτερο πρόβλημα, καθώς το χρησιμοποιούν σαν αποθηκευτικό χώρο. Δυστυχώς θα αναγκαστούμε ως υπηρεσία να επιβάλλουμε πρόστιμα, και όποιος δεν αποκαταστήσει τις φθορές που προξένησε δεν θα λάβει άδεια για την επόμενη σεζόν» ξεκαθάρισε η κα Αντωνίου.

Μάλιστα προκειμένου να αποφευχθούν οι εντάσεις, η αρμόδια Αντιδήμαρχος συζήτησε με τον Πρόεδρο  των Ιδιοκτητών Καταστημάτων Υγειονομικού Ενδιαφέροντος Αθανάσιο Λιώγα για να τον ενημερώσει ως προς την κατάσταση «Περιμένουμε εντός των ημερών να προβούν στις απαραίτητες ενέργειες οι καταστηματάρχες. Ήδη έχουν δοθεί εντολές στην αρμόδια υπηρεσία, έτσι ώστε να δούμε πώς θα αντιδράσουμε επί του θέματος. Η εικόνα είναι άκρως  αντιαισθητική». Ο κ. Λιώγας  υποσχέθηκε, σύμφωνα με την κα Αντωνίου πως το όλο θέμα θα ταχτοποιηθεί πολύ σύντομα.

 «Βέβαια, έχει περάσει ήδη μια εβδομάδα και δεν έχω δει να γίνεται κάτι. Πραγματικά δεν μπορούμε να δώσουμε και άλλη προθεσμία. Από τη στιγμή που θα πάρουμε στα χέρια μας το έγγραφο θα αντιδράσουμε άμεσα, δηλαδή θα μαζέψουμε τις αποθήκες που υπάρχουν αυτή τη στιγμή πάνω στην παραλία. Επαναλαμβάνω, δεν είναι αυτή εικόνα για μια τουριστική πόλη, που επικρατεί το αδιαχώρητο από επισκέπτες», κατέληξε η αρμόδια Αντιδήμαρχος.

 

You May Also Like

Ξεκίνησε η δοκιμαστική λειτουργία του πρώτου ΣΔΙΤ: Η Δυτική Μακεδονία πρωτοπορεί στη διαχείριση απορριμμάτων

Η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας πρωτοπορεί, αφού γίνεται η πρώτη περιοχή στην Ελλάδα…

Μια νέα νομοθετική πρωτοβουλία εθνικής διάστασης προς όφελος της ανάπτυξης, με τοπική εξοικονόμηση πόρων

Ανάσα για τις Δημοτικές Επιχειρήσεις Ύδρευσης και Αποχέτευσης (ΔΕΥΑ) της χώρας αποτελεί…

Η Μύησις στο 6ο Φεστιβάλ «Κάθε τόπος και χορός» που πραγματοποιήθηκε στην Καβάλα

Η Μύησις στο 6ο Φεστιβάλ «Κάθε τόπος και χορός» που πραγματοποιήθηκε στην…

Η αντίδραση του Καστοριανού Ευρωβουλευτή Ελευθέριου Συναδινού για τη μεταφορά προσφύγων στην Καστοριά

Τη νύχτα την Τετάρτης 24 Αυγ, μεταφέρθηκαν στο ξενοδοχείο ΔΕΔΗΣ στην Καστοριά…

Από 25 Νοεμβρίου η «Η Λίμνη των Ευχών»

Από 23 Δεκεμβρίου η λειτουργία της υπαίθριας χριστουγεννιάτικης αγοράς  Με φροντίδα του Δήμου Καστοριάς πραγματοποιούνται…

Μπαϊρακτάρειο Δημοτικό Ωδείο Καστοριάς: Ξεκινάνε οι εγγραφές από 1η Σεπτεμβρίου 2016

Από 1η Σεπτεμβρίου στο Μπαϊρακτάρειο Δημοτικό Ωδείο Καστοριάς ξεκινάνε οι εγγραφές για…

Δυναμικό ξεκίνημα για τον Λιάμη (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ)

  Ο Αντιδήμαρχος Καθαριότητας και Καθημερινότητας καθάρισε…  τον Δήμο Καστοριάς σε λίγες…