Νέα ανάρτηση Σκέρτσου για τους αστυνομικούς: «Δεν βρίσκονται στα πρώτα 50 πιο εκτεθειμένα στον κορονοϊό επαγγέλματα»

Nέο σχόλιο μετά τα ερωτήματα πολλών πολιτών για την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού στα σώματα ασφαλείας έκανε ο υπουργός Επικρατείας, Άκης Σκέρτσος μέσα από ανάρτηση του στο Facebook. Ο ίδιος χαρακτηριστικά επισημαίνει πως οι αστυνομικοί δεν βρίσκονται ανάμεσα στα 50 πιο εκτεθειμένα επαγγέλματα στον κορονοϊό.

Η ανάρτησή του

 

 

Πιο συγκεκριμένα, αναφερόμενος στα πιο εκτεθειμένα στον covid επαγγέλματα, επικαλείται μελέτες και δημοσιεύματα από το εξωτερικό λέει πως «όποιοι ενδιαφέρονται να μάθουν ποια επαγγέλματα είναι πιο εκτεθειμένα στον κορονοϊό και κατά πόσο οι αστυνομικοί είναι μεταξύ αυτών, δεν χρειάζεται να ανατρέχουν σε “letters to the editor” που δεν αποτελούν μελέτες, καθώς στερούνται επιστημονικής τεκμηρίωσης, αλλά απλά προειδοποιούν για τα ατομικά μέτρα προστασίας που αυτονόητα πρέπει να εφαρμόζουν και οι εργαζόμενοι στα σώματα ασφαλείας».

Στο σημείο αυτό ο υπουργός Επικρατείας παραπέμπει σε δημοσίευμα των New York Times, επίσης σε άλλο του BBC, όπως και σε μελέτη του World Economic Forum.

 

Σε αυτά ο αναγνώστης μπορεί να διαπιστώσει, σύμφωνα με τον κ. Σκέρτσο, ότι «οι εργαζόμενοι στα σώματα ασφαλείας είναι λιγότερο εκτεθειμένοι στον κορονοϊό -εκτός από τους υγειονομικούς- και από εκπαιδευτικούς, οδηγούς λεωφορείων, νηπιαγωγούς-βρεφονηπιοκόμους, αεροσυνοδούς, ηθοποιούς, αισθητικούς, κουρείς-κομμωτές, επόπτες σίτισης, εργαζόμενους σε σωφρονιστικά καταστήματα κοκ.

 

Για την ακρίβεια μεταξύ των 100 πολυπληθέστερων επαγγελμάτων οι αστυνομικοί δεν βρίσκονται στα πρώτα 50 πιο εκτεθειμένα επαγγέλματα στον κορονοϊό», επισημαίνει χαρακτηριστικά.

 

Διευκρινίζει, ωστόσο, ότι «αυτό δεν σημαίνει πως δεν κολλούν και δεν μεταδίδουν -κολλούν, μεταδίδουν, πρέπει να εμβολιάζονται και ταυτόχρονα να τηρούν τα μέτρα ατομικής προστασίας. Σημαίνει, όμως, πως σε μια δημόσια συζήτηση ιεράρχησης των επαγγελμάτων με δείκτη επικινδυνότητας/ευαλωτότητας, οι αστυνομικοί δεν βρίσκονται στην πρώτη σειρά.

 

Μην επιχειρούν, λοιπόν, κάποιοι να δώσουν και δήθεν επιστημονικό υπόβαθρο στον δημόσιο κανιβαλισμό που έχουν στήσει διότι κάτι τέτοιο δεν προκύπτει. Αποκαλύπτει όμως πολύ καθαρά τα κίνητρά τους», αναφέρει ακόμη και σημειώνει κλείνοντας:

 

«Η κυβέρνηση -ευτυχώς για όλους μας- ασκεί πολιτική δημόσιας υγείας με επιστημονικά κριτήρια, όχι με ταξικούς ή πολιτικούς όρους στοχοποίησης συγκεκριμένων επαγγελμάτων όπως κάνει δυστυχώς ο ΣΥΡΙΖΑ για να προσκομίσει αντιπολιτευτικά οφέλη».

Σκέρτσος: Γιατί δεν θα γίνει υποχρεωτικός ο εμβολιασμός των αστυνομικών

 

Δήλωση του Άκη Σκέρτσου σχετικά με τα σώματα ασφαλείας προκάλεσε και πρόσφατα αίσθηση καθώς ο υπουργός Επικρατείας, κληθείς να σχολιάσει την υποχρεωτικότητα εμβολιασμού στους ένστολους, ανέφερε ότι κάτι τέτοιο δεν εξετάζεται, δεδομένου ότι «δεν υπάρχει μελέτη που να δείχνει ότι οι εργαζόμενοι στην αστυνομία μεταδίδουν τον ιό, άρα επιβάλλεται για να προστατεύσουμε όσους έρχονται σε επαφή μαζί τους, να εμβολιαστούν υποχρεωτικά».

 

Η κυβέρνηση δεν παίρνει μέτρα διχαστικά ή τιμωρητικά, αλλά μέτρα που προστατεύουν τη δημόσια υγεία και την ατομική υγεία του καθενός, μέτρα εν τέλει για όλους, ανεμβολίαστους και εμβολιασμένους. Αυτό τόνισε σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό Mega ο υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος. Ωστόσο, χώρες με υψηλότερα ποσοστά εμβολιασμού στις ηλικίες άνω των 60, δεν έχουν σοβαρή επιβάρυνση στο σύστημα υγείας, δεν έχουν θανάτους ανθρώπων, σημείωσε εμφατικά σε άλλο σημείο της συνέντευξης, ενώ είχε την ευκαιρία να υπογραμμίσει τη σημασία τής τήρησης των ατομικών μέτρων προστασίας φέρνοντας στη δημοσιότητα ένα προσωπικό του περιστατικό.

 

Αναλυτικά, κατ’ αρχάς διευκρίνισε ότι «τα μέτρα που παίρνουμε δεν είναι μόνο για τους ανεμβολίαστους, διατηρούνται μέτρα ατομικής προστασίας και για τους εμβολιασμένους», όμως, «η ένταση των μέτρων προφανώς αφορά το μικρό αλλά σημαντικό ως προς τη μεταδοτικότητα και την επιβάρυνση του συστήματος υγείας, μέρος του πληθυσμού, που είναι ανεμβολίαστο», δήλωσε ο υπουργός Επικρατείας επαναλαμβάνοντας ότι «9 στους 10 που διασωληνώνονται, είναι ανεμβολίαστοι, αυτό πρέπει να το ακούσουν οι άνθρωποι που δεν έχουν κάνει ακόμη το εμβόλιο», τόνισε.

 

Και ζήτησε «να δούμε πόσο καλύτερα πηγαίνουν χώρες που έχουν πετύχει υψηλό επίπεδο εμβολιασμού, όπως η Πορτογαλία, η Δανία, η Γαλλία ειδικά στις μεγαλύτερες ηλικίες άνω των 60 ετών. Και αυτές οι χώρες έχουν 4ο κύμα του κορονοϊού αλλά δεν έχουν σοβαρή επιβάρυνση στο σύστημα υγείας και δεν έχουν θανάτους ανθρώπων που δεν έχουν κάνει το εμβόλιο -εκεί εστιάζει η κυβέρνηση, αυτό είναι το πλαίσιο που έθεσε χθες ο πρωθυπουργός». Και, όπως παρατήρησε σε άλλο σημείο, «αν η συντριπτική πλειοψηφία άνω των 60 ετών είχε κάνει το εμβόλιο -όπως έχει συμβεί στη Γαλλία, την Ισπανία, την Πορτογαλία- τότε θα είχαμε 5 φορές λιγότερες διασωληνώσεις στο σύστημα υγείας».

«Τα μέτρα της κυβέρνησης δεν είναι διχαστικά»

 

Με την επισήμανση ότι «τα μέτρα που λαμβάνει η κυβέρνηση δεν είναι διχαστικά, δεν έχουν σκοπό τιμωρητικό, αλλά είναι μέτρα που προστατεύουν τη δημόσια υγεία αλλά και την ατομική υγεία του καθενός», ο Ά.Σκέρτσος υπογράμμισε ταυτόχρονα και τις θετικές ειδήσεις: «τις τελευταίες τρεις εβδομάδες παραπάνω από 360.000 συμπολίτες μας έχουν πάρει την απόφαση και κάνουν την πρώτη δόση, επίσης έχουμε παραπάνω από 1,2 εκατ. πολίτες που κάνουν τώρα την τρίτη -και σωστά κάνουν, εγώ σήμερα έχω κλείσει το απόγευμα και θα κάνω την τρίτη δόση».

 

Συγχρόνως όμως, ο Ά.Σκέρτσος προχώρησε και σε μια διευκρίνιση αναφορικά με μια ορολογία της περιόδου, της «πανδημίας των ανεμβολίαστων». Όπως σημείωσε σχετικώς, «ανεμβολίαστος θεωρείται και κάποιος εμβολιασμένος πολίτης που έχει κλείσει παραπάνω από εξάμηνο», αφού σύμφωνα με τα επιστημονικά δεδομένα μειώνεται η ανοσολογική του απόκριση, η άμυνά του οργανισμού του απέναντι στον κορονοϊό.

 

Στο ερώτημα γιατί οι απαγορεύσεις που παρουσίασε την Πέμπτη ο πρωθυπουργός, δεν επεκτάθηκαν και σε άλλες δραστηριότητες, απάντησε ότι «δεν μπορούμε να βάλουμε υπέρμετρους περιορισμούς συν το γεγονός ότι κάποιος δεν κάθεται για πολλή ώρα μέσα σε ένα κατάστημα, άρα δεν κινδυνεύει τόσο πολύ σε σύγκριση με κάποιον που θα περάσει 2, 3 ώρες σε ένα χώρο που έχει πάει για να ψυχαγωγηθεί. Υπάρχουν δραστηριότητες που έχουν να κάνουν με τα ζητήματα καθημερινής διαβίωσης…».

 

Υπογραμμίζοντας, εξάλλου, τη σημασία της τήρησης των ατομικών μέτρων προστασίας, ο υπουργός Επικρατείας αποκάλυψε ότι είχε στο γραφείο του περιστατικό συνεργάτιδός του που νόσησε, «φορούσε όμως τη μάσκα της, φορούσαμε όλοι όμως τη μάσκα μας», με αποτέλεσμα ουδείς άλλος να νοσήσει. Ενώ στο σημείο αυτό εξήρε τη σημασία του τετράπτυχου, εμβόλιο-μάσκα-στοιχειώδεις κανόνες κοινωνικής αποστασιοποίησης-τακτικά τεστ, μάλιστα ο ίδιος δήλωσε πως, όντας εμβολιασμένος θα κάνει μία φορά την εβδομάδα τεστ.

 

Στο ερώτημα δε, γιατί ο πήχης για την οιονεί υποχρεωτικότητα της τρίτης δόσης τέθηκε στην ηλικία των 60 και όχι πιο κάτω, απάντησε: «Η εθνική επιτροπή εμβολιασμού συστήνει την τρίτη δόση ειδικά στους άνω των 60 γιατί αυτές είναι οι ηλικίες που νοσούν βαρύτερα, αν δεν έχουν κάνει το εμβόλιο, ή αν το έχουν κάνει, εξασθενούν τα αντισώματα».

 

Στη συζήτηση περί υποχρεωτικότητας στα Σώματα Ασφαλείας, όπως τέθηκε από τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο Άκης Σκέρτσος ήταν κατηγορηματικός: «Όχι δεν είναι κάτι που το εξετάζουμε, η συζήτηση περί υποχρεωτικότητας μπορεί να λέγεται εύκολα αλλά εφαρμόζεται πολύ δύσκολα ειδικά στις συγκεκριμένες ομάδες που έχουν να κάνουν με τον σκληρό πυρήνα του κράτους», εξήγησε αντιτείνοντας ειδικότερα πως «αν ένα ποσοστό στα Σώματα Ασφαλείας και στις Ένοπλες Δυνάμεις τεθεί σε αναστολή, δεν αναπληρώνεται εύκολα. Αυτό με τη σειρά οδηγεί σε μια σειρά από κενά που θα δημιουργηθούν».

 

Στην ερώτηση αν η κυβέρνηση προτίθεται να ενισχύσει περαιτέρω επιχειρήσεις που πλήττονται από την τελευταία δέσμη μέτρων (θέατρα, κινηματογράφοι, γυμναστήρια κ.ο.κ.), αφού θύμισε ότι «οι ενισχύσεις που έχει δώσει η κυβέρνηση, αγγίζουν τα 43 δισ. ευρώ -είναι το μεγαλύτερο πακέτο ενίσχυσης που έχει δοθεί στην Ευρώπη», συμπλήρωσε: «Αυτό καλώς δόθηκε διότι έχουμε δει πόσο πολύ στήριξε τις επιχειρήσεις κατά τη διάρκεια της πανδημίας και πόσο συνέβαλε στο να μην έχουμε απώλειες θέσεων εργασίας ούτε κλειστές επιχειρήσεις (…) η κυβέρνηση είναι δίπλα, στηρίζει όλες τις επιχειρήσεις, στηρίζει τις θέσεις εργασίας». Και, εν κατακλείδι, «σε αυτή τη φάση έχουμε εξαντλήσει τις δημοσιονομικές δυνατότητες, πρέπει να κάνουμε μια αυστηρή διαχείριση».

Τι είπε για τον τρόπο καταγραφής θανάτων

 

Τέλος, για το θέμα που ανέκυψε με τον τρόπο καταγραφής των θανάτων, ο υπουργός επικαλούμενος και τη σχετική παρουσίαση του προέδρου του ΕΟΔΥ, είπε ότι «η Ελλάδα επιλέγοντας τις κατευθύνσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας εφαρμόζει τον πιο διασταλτικό τρόπο καταγραφής, ουσιαστικά υπερκαταγράφει νεκρούς από covid, καταγράφει ανθρώπους που έχουν νοσήσει σε οποιαδήποτε στιγμή από τον ιό. Αυτό δεν είναι κάτι που κάνουν άλλες χώρες, η Μ. Βρετανία για παράδειγμα». Παρόλ’ αυτά, επέμεινε, «δεν πρόκειται να αλλάξουμε τίποτε, αλλά πρέπει να γνωρίζουμε ότι δεν υπάρχει μια ενιαία μεθοδολογία (…) Ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ έδωσε να καταλάβουμε ότι αν εφαρμόζαμε για παράδειγμα τη μεθοδολογία του Ηνωμένου Βασιλείου θα εμφανίζαμε 20% λιγότερους θανάτους».

 πηγη:https://www.ethnos.gr/

You May Also Like

Εβρος: Αφησαν στην τύχη του το φράγμα που θα έσωζε την Δαδιά

Ο αναπλ. Καθηγητής του τμήματος Περιβάλλοντος του Ιονίου Παν/μίου και μέχρι πριν…

Σαντορίνη: Έστριψε να φωτογραφήσει την καλντέρα και σκότωσε ένα 34χρονο

Ένα ακόμη δυστύχημα που μεγαλώνει τη λίστα με τους θανάτους στον δρόμο…

Βίντεο – ντοκουμέντο για τη μεγάλη φωτιά που ξέσπασε την Τρίτη στην Αττική ήρθε στο φως

Table of Contents Hide Χρ. Στυλιανίδης: Ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα για τα…

Θρίλερ στην Ταϊβάν: Αναχώρησε από Μαλαισία το αεροσκάφος της Πελόζι – Άγνωστο αν επιβαίνει η ίδια.

Το αεροσκάφος της αμερικανικής Πολεμικής Αεροπορίας που μετέφερε την πρόεδρο της Βουλής…

Κύμα ακραίου καύσωνα σαρώνει την Ευρώπη – Περισσότεροι από 1000 θάνατοι

Table of Contents Hide Πιο ζεστό το Λονδίνο από την Σαχάρα σήμερα  Από…

Το εντυπωσιακό σπίτι στη Σαντορίνη που κάποτε ήταν σπηλιά.

Το αρχιτεκτονικό γραφείο Kapsimalis Architects που βάση του έχει τη Σαντορίνη, καταφέρνει και αναδεικνύει…

Ξενοδοχείο στη Λευκάδα έβαλε ένα γιοτ στην πισίνα και το νοικιάζει για διαμονή!

Οι παροχές που προσφέρει είναι ιδιωτική πισίνα, wifi αλλά και ό,τι άλλο…

ΓΟΥΡΟΥΝΑ “ΚΑΝΕΙ ΜΠΑΝΙΟ” ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΜΥΛΟΥΣ ΤΗΣ ΜΥΚΟΝΟΥ

ΓΟΥΡΟΥΝΑ “ΚΑΝΕΙ ΜΠΑΝΙΟ” ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΜΥΛΟΥΣ ΤΗΣ ΜΥΚΟΝΟΥ

Φωτεινή Βασιλειάδου: Η “άγνωστη” κόρη της μεγάλης Γεωργίας Βασιλειάδου και η τεράστια ομοιότητα με τη μητέρα της

Φωτεινή Βασιλιάδου: Η κόρη της σπουδαίας ηθοποιού Γεωργίας Βασιλειάδου

Θάνατος βρέφους στα Γρεβενά: «Δεν είχε κανένα πρόβλημα υγείας το μωρό μας» λέει η μητέρα

Σε κατάσταση σοκ οι γονείς του βρέφους 35 ημερών που πέθανε τις…