Νέα απειλή βιομηχανοποίησης της προστατευμένης από το Δίκτυο Natura, περιοχής του Μπούρινου

 

 

Η κατάσταση επαγρύπνησης στην οποία εδώ και αρκετά χρόνια ευρίσκονται τα μέλη της επιτροπής ενάντια στην τοποθέτηση αιολικών σταθμών στο Μπούρινο, η οποία δεν ατόνησε ούτε κατ’ ελάχιστον μετά την επιτυχή αποτροπή των σχεδίων της εταιρείας «ΡΟΚΑΣ ΑΙΟΛΙΚΗ»,  είχε ως αποτέλεσμα την έγκαιρη πληροφόρηση της υποβολής πρότασης προς τη ΡΑΕ, αδειοδότησης σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, στο Μπούρινο και μάλιστα στην υψηλότερη κορυφή αυτού «Ντρισινίκος».

 

Το νέο, σήμανε συναγερμό στα μέλη της επιτροπής, τα οποία κατά την τελευταία τους συνεδρίαση αποφάσισαν να ενημερώσουν σχετικά την κοινή γνώμη, τους πολίτες της Σιάτιστας, τη Δημοτική Κοινότητα Σιάτιστας και το Δήμο Βοΐου.

 

Αναλυτικότερα, στις 9/12/2019 η εταιρεία «PK ENERGY I.K.E» υπέβαλε πρόταση έγκρισης αδείας για την κατασκευή αιολικού σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στην Βουνοκορφή Ντρισινίκος, συνολικής ισχύος 27,3 MW (7 ανεμογεννήτριες ύψους 150 μ. η κάθε μία). Οι προβλεπόμενες θέσεις των πυλώνων ανήκουν στα διοικητικά όρια των τοπικών κοινοτήτων Σιατίστης, Βεντζίου και Αιανής.

 

 

Η εν λόγω κορυφή (Ντρισινίκος) με υψόμετρο 1.866μ., είναι η ψηλότερη των  πέντε κορυφών που περικλείουν μέσα τους τη μοναδική σε οικολογική αξία, κοιλάδα του «Μεσιού Νερού» και αποτελεί προορισμό χιλιάδων ορειβατών.

 

Οι επιπτώσεις του έργου, συνυπολογιζόμενες αθροιστικά με αυτές των άλλων παρακείμενων υπό ένταξη έργων (βλ. εταιρεία Ρόκας «Iberdrola» με άδεια παραγωγής 16MW στη θέση «Χωραφάκια», Νότια του Ντρισινίκου), θα επιφέρουν ανήκεστο βλάβη  σ ένα από τα τελευταία ευαίσθητα οικοσυστήματα της περιβαλλοντικά επιβαρημένης Περιφερειακής Ενότητας Κοζάνης.

 

Μια τέτοια εξέλιξη δεν συνάδει με τις αρχές της βιώσιμης ανάπτυξης και της αειφορίας διότι η οικονομική συνιστώσα αυτής προτάσσεται έναντι των άλλων δυο της κοινωνικής συνοχής δηλ. και της προστασίας του περιβάλλοντος.

 

Για όλους εμάς ο Μπούρινος είναι ιερός, αποτελεί άβατο για μεγάλης έκτασης ανθρωπογενείς παρεμβάσεις γιατί είναι υψίστης περιβαλλοντικής, γεωλογικής ορνιθολογικής, βοτανολογικής αξίας, έχει συναισθηματική και βιολογική σημασία για μας γιατί είναι το νερό που πίνουμε, ο αέρας που αναπνέουμε, είναι η αναψυχή μας, αποτελεί την αιχμή του δόρατος στο στρατηγικό σχεδιασμό μιας ήπιας μορφής τουριστικής ανάπτυξης μέσω των εναλλακτικών μορφών τουρισμού.

 

Καλούμε το Δήμο Βοΐου, τη Δημοτική Κοινότητα Σιάτιστας, τους φορείς και τους Συλλόγους της πόλης μας αλλά κι όλους τους συμπατριώτες μας, να εναντιωθούμε και να αποτελέσουμε την ασπίδα προστασίας για το μνημείο αυτό της φύσης.

 

Έχουμε την εμπειρία, έχουμε τη δύναμη και την ατσάλινη θέληση για να το πετύχουμε και θα το πετύχουμε.

 

Κάτω τα χέρια από το  Μπούρινο.

 

Η επιτροπή αγώνα της Κίνησης Πολιτών Σιάτιστας ενάντια στην τοποθέτηση αιολικών σταθμών στον Μπούρινο

You May Also Like

Συνελήφθησαν δύο άτομα στην Καστοριά για διακίνηση ναρκωτικών ουσιών

  Συνελήφθησαν δύο άτομα στην Καστοριά για διακίνηση ναρκωτικών ουσιών

Καθημερινές παρεμβάσεις με αμείωτους ρυθμούς σε όλα τα χωριά και τις περιοχές του Δήμου Καστοριάς

  Καθημερινές παρεμβάσεις με αμείωτους ρυθμούς  σε όλα τα χωριά και τις…

ΕΡΤ: Μετά από μακρύ αγώνα δικαιώθηκαν οι κάτοικοι του Δισπηλιού για το “δηλητηριασμένο” νερό (βίντεο)

ΕΡΤ: Μετά από μακρύ αγώνα δικαιώθηκαν οι κάτοικοι του Δισπηλιού για το…

Τάσος Μιχαηλίδης: «Μέσα από τη μουσική μου, θέλω να μεταδώσω καταστάσεις και να κάνω τον κόσμο να αναλογιστεί»/ Συνέντευξη στη Χρύσα Κοσμίδου (φωτογραφίες +video)

  Τάσος Μιχαηλίδης: «Μέσα από τη μουσική μου, θέλω να μεταδώσω καταστάσεις…

Οδηγίες προς τους πολίτες για την αυτοπροστασία από κινδύνους που προέρχονται από τα έντονα καιρικά φαινόμενα

Οδηγίες προς τους πολίτες για την αυτοπροστασία από  κινδύνους που προέρχονται από…

Προετοιμασία Παιδικού τμήματος του Α.Σ. Καστοριάς

Α.Σ. ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ

Εξιχνιάστηκαν τρεις περιπτώσεις απατών σε περιοχές της Κοζάνης και των Γρεβενών

Αναζητείται 30χρονη ημεδαπή και ο συνεργός της

Κοπή Βασιλόπιτας στις εγκαταστάσεις του συλλόγου Ταεκβοντο “Αναγέννηση” Καστοριάς

Κοπή Βασιλόπιτας στις εγκαταστάσεις του συλλόγου Ταεκβοντο “Αναγέννηση” Καστοριάς

Μαρία Αντωνίου: Πληρώνονται οι Αναστολές Σεπτεμβρίου στον κλάδο της Γουνοποιίας

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Υπογράφηκε από τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, κ. Άδωνι…