Νέο κύμα πληθωρισμού δείχνει η αύξηση τζίρου των σούπερ μάρκετ

Διπλή είναι η αποτύπωση που προκύπτει αυτή τη στιγμή στο οργανωμένο λιανεμποριο. Ο λόγος είναι ότι αφενός η ζήτηση αυξήθηκε με την έναρξη του Νοεμβρίου, γεγονός που ευνοεί τις επιχειρήσεις, ταυτόχρονα όμως οι τιμές των προϊόντων δείχνουν ότι συνεχίζουν την ανοδική τους πορεία, επιβαρύνοντας τον οικογενειακό προϋπολογισμό.

Ειδικότερα αναφέρουμε ότι σε επίπεδο κατανάλωσης τα βασικά καταναλωτικά αγαθά στα ελληνικά σούπερ μάρκετ κινήθηκαν θετικά κατά την πρώτη εβδομάδα του Νοεμβρίου. Το γεγονός αυτό συνέπεσε με τη χρονική περίοδο κατά την οποία τέθηκε σε εφαρμογή και το “καλάθι του νοικοκυριού” – ξεκίνησε στις 2 Νοεμβρίου – κάτι που φαίνεται ότι έχει το δικό του ρόλο στην θετική πορεία της ζήτησης που αποτυπώνεται μέσα από την αύξηση του όγκου πωλήσεων στα προϊόντα. Ταυτόχρονα όμως η πορεία του τζίρου είναι έντονα πληθωριστική κάτι που αποτυπώνεται στην πρώτη εβδομάδα του Νοεμβρίου μέσω της αύξησης του τζίρου κατά 13,1%. Θα θυμίσουμε ότι η φετινή χρονιά δεν ξεκίνησε με τους καλύτερους οιωνούς για τα σούπερ μάρκετ, τα οποία επηρεάστηκαν αρκετά έντονα ως προς τη ζήτηση κατά τους τέσσερις πρώτους μήνες. Στη συνέχεια τα δεδομένα άρχισαν να βελτιώνονται σε επίπεδο ζήτησης, κάτι που φαίνεται από τον όγκο πωλήσεων, ωστόσο αυτό που είναι απολύτως εμφανές είναι η πληθωριστική αύξηση του τζίρου.

Ανοδικά η ζήτηση στα ταχυκίνητα αγαθά την πρώτη εβδομάδα του Νοεμβρίου

Τα στοιχεία της NielsenIQ που έχει στη διάθεσή του το Capital.gr δείχνουν ότι το ποσοστό ανάπτυξης των πωλήσεων σε όγκο τον φετινό Νοέμβριο σε σύγκριση με την αντίστοιχη πρώτη εβδομάδα τον Νοέμβριο του 2021, κινήθηκε ανοδικά κατά 3% στο διάστημα έως και 6/11. Την ίδια στιγμή η αύξηση των πωλήσεων σε τζίρο εμφανίζεται εντονότερη από κάθε άλλο μήνα του έτους και σε σύγκριση με την πρώτη εβδομάδα του περσινού Νοεμβρίου, με το ποσοστό ανάπτυξης να ανέρχεται στο 13,1%. Όπως αναφέρει στο Capital.gr η Νικολέττα Σπερελάκη, Regional Client Business Partner CEE στον τομέα του Retail Intelligence της Nielsen IQ, ” Η ανάπτυξη στο καλάθι των ταχυκίνητων κατηγοριών οφείλεται κυρίως στον πληθωρισμό με τον τελευταίο να εντείνεται όσο προχωράμε στο κλείσιμο του έτους”.

Ο τουρισμός “στήριξε” τις καλοκαιρινές πωλήσεις

Η συγκεκριμένη εξέλιξη έρχεται μετά από το θετικό τρίμηνο Μαΐου-Ιουνίου-Ιουλίου σε επίπεδο πωλήσεων σε όγκο για τα ταχυκίνητα καταναλωτικά αγαθά (FMCGs) και μετά από ένα μουδιασμένο τρίμηνο των μηνών Αυγούστου, Σεπτεμβρίου και Οκτωβρίου. Είναι γεγονός πάντως ότι ο τουρισμός στήριξε τις πωλήσεις των ταχυκίνητων αγαθών στα ελληνικά σούπερ μάρκετ κατά τον 5ο, 6ο και 7ο μήνα του έτους, κάτι που σύμφωνα με προηγηθέντα στοιχεία της NielsenIQ καθοδηγήθηκε κυρίως από τις τουριστικές περιοχές με την μεγαλύτερη κίνηση, με τα νησιά να δίνουν τον τόνο για την ανάπτυξη της κατανάλωσης και την Κρήτη με την Πελοπόννησο να ακολουθούν.

Νέο κύμα πληθωρισμού δείχνει η αύξηση τζίρου των σούπερ μάρκετ

Η πορεία των πωλήσεων ταχυκίνητων αγαθών σε όγκο όμως δεν ήταν η ανάλογη κατά τους μήνες που ακολούθησαν και συγκεκριμένα τον Αύγουστο, τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο. Τους μήνες αυτούς παρουσιάστηκε μείωση σε όγκο κατά -0,5%, οριακή αύξηση κατά 0,5% και πτώση -1,3% αντίστοιχα και σε σχέση με τους αντίστοιχους τρεις μήνες του 2021.

ΠΗΓΗ: https://www.capital.gr

You May Also Like

Σαντορίνη: Έστριψε να φωτογραφήσει την καλντέρα και σκότωσε ένα 34χρονο

Ένα ακόμη δυστύχημα που μεγαλώνει τη λίστα με τους θανάτους στον δρόμο…

Εβρος: Αφησαν στην τύχη του το φράγμα που θα έσωζε την Δαδιά

Ο αναπλ. Καθηγητής του τμήματος Περιβάλλοντος του Ιονίου Παν/μίου και μέχρι πριν…

Φωτεινή Βασιλειάδου: Η “άγνωστη” κόρη της μεγάλης Γεωργίας Βασιλειάδου και η τεράστια ομοιότητα με τη μητέρα της

Φωτεινή Βασιλιάδου: Η κόρη της σπουδαίας ηθοποιού Γεωργίας Βασιλειάδου

Θρίλερ στην Ταϊβάν: Αναχώρησε από Μαλαισία το αεροσκάφος της Πελόζι – Άγνωστο αν επιβαίνει η ίδια.

Το αεροσκάφος της αμερικανικής Πολεμικής Αεροπορίας που μετέφερε την πρόεδρο της Βουλής…

Power Pass: Αναρτήθηκαν τα ποσά στην πλατφόρμα – Πότε θα γίνει η πληρωμή

Η ενίσχυση επεκτείνεται, ώστε να καλύψει και τους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος που…

Θεσσαλονίκη: Δικογραφία κατά αγνώστου για τον άνδρα που πάτησε το γατάκι

Δικογραφία κατά αγνώστου, με την κατηγορία της πιθανής θανάτωσης ζώου, ασκήθηκε σε…

Τα πάνω κάτω στην Γερμανία – Κλείνουν οι πισίνες, χαμηλώνουν τα φώτα, πέφτουν οι θερμοστάτες

Τα πάνω κάτω στην Γερμανία – Κλείνουν οι πισίνες, χαμηλώνουν τα φώτα,…

ΓΟΥΡΟΥΝΑ “ΚΑΝΕΙ ΜΠΑΝΙΟ” ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΜΥΛΟΥΣ ΤΗΣ ΜΥΚΟΝΟΥ

ΓΟΥΡΟΥΝΑ “ΚΑΝΕΙ ΜΠΑΝΙΟ” ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΜΥΛΟΥΣ ΤΗΣ ΜΥΚΟΝΟΥ

Ρωγμές στην ευρωπαϊκή ενότητα

Η Ευρωπαϊκή Ενωση αντιμετωπίζει τη χειρότερη ενεργειακή κρίση που έχει γνωρίσει εδώ…