Νέο “παράθυρο” για υποχρεωτικούς εμβολιασμούς – Τι ισχύει από σήμερα σε εστίαση και διασκέδαση
Του Δημήτρη Γκάτσιου
“Μάχη” με το χρόνο, προκειμένου να αντιμετωπιστεί έγκαιρα το τέταρτο κύμα του πανδημικού ιού, με την παράλληλη αύξηση των στροφών της επιχείρησης “Ελευθερία”, δίνει η κυβέρνηση. Μετά τα νέα μέτρα προστασίας που θα ισχύσουν για τις κατασκηνώσεις και το εκτεταμένο testing για τους μη εμβολιασμένους εργαζόμενους στις περιφερειακές ενότητες Μυκόνου, Ρεθύμνου, Ηρακλείου, Θήρας και Πάρου, οι οποίες έχουν κατηγοριοποιηθεί σε πορτοκαλί επίπεδο αυξημένης επιτήρησης, τα βλέμματα εστιάζουν στην επικείμενη νομοθετική ρύθμιση για την υποχρέωση συγκεκριμένων επαγγελματικών ομάδων να εμβολιαστούν. Και σε αυτό το πεδίο, κυβερνητικά στελέχη διαμηνύουν, σε όλους τους τόνους, ότι η ρύθμιση που θα έρθει στο προσκήνιο δε θα συνδέει την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού, με απολύσεις. “Όσο και αν προσπαθεί η αντιπολίτευση και μέρος των συνδικαλιστικών ηγεσιών να δημιουργήσουν κλίμα ανασφάλειας και έντασης, προσδοκώντας πολιτικά οφέλη, δε θα τα καταφέρουν”, είναι το μήνυμα που εκπέμπεται.
Στον…αστερισμό της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού, πάντως και τη στιγμή που τα πρώτα στοιχεία στη μετά τις διευκολύνσεις περίοδο δείχνουν μία πρώτη άνοδο στα…ραντεβού με τα τσιμπήματα (κυρίως στις πιο νέες ηλικιακά ομάδες) η συζήτηση για την υπαγωγή και έτερων κατηγοριών εργαζομένων στο μέτρο, όπως για παράδειγμα οι εκπαιδευτικοί, παραμένει ενεργή. “Τρεις στους τέσσερις εκπαιδευτικούς μας, το 73%, έχουν εμβολιαστεί ή έχουν κλείσει ραντεβού. Και τους ευχαριστούμε πάρα πολύ για αυτήν την ανταπόκριση. Όμως, χρειαζόμαστε περισσότερους εμβολιασμούς. Απευθύνω πρόσκληση στους εκπαιδευτικούς και τους φοιτητές μας να εμβολιαστούν. Πέρυσι είχαμε την πανδημία, όμως δεν είχαμε αυτό το υπερόπλο που έχουμε σήμερα, το εμβόλιο” ανέφερε (Άλφα) η Νίκη Κεραμέως, γεγονός που μπορεί να εκληφθεί και ως ένα πρώτο σήμα. Άλλωστε, κυρίαρχη κυβερνητική πρόθεση, μετά από σχεδόν 18 μήνες άνοιξε-κλείσε των μονάδων ανά την επικράτεια, είναι τα σχολεία και τα πανεπιστήμια να λειτουργήσουν από το Σεπτέμβριο δια ζώσης. Στο μέτωπο της υποχρεωτικότητας, αφήνοντας ανοιχτό ενδεχόμενο για περαιτέρω άνοιγμα της…βεντάλιας, εστίασε και ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Στέλιος Πέτσας, που πραγματοποιεί περιοδεία στη Βόρεια Ελλάδα για την επιτάχυνση του εμβολιαστικού προγράμματος. “Εάν υπάρξει μία αύξηση των κρουσμάτων ή ένα νέο κύμα της πανδημίας, αυτό θα αφορά στους ανεμβολίαστους και όχι την οικονομία. Για τον λόγο αυτό, σκοπός είναι να πειστούν και οι τελευταίοι που εμφανίζονται διστακτικοί ή επιφυλακτικοί απέναντι στο εμβόλιο και να μπει φραγμός στον ανορθολογισμό”, ανέφερε. “Στις επαφές μου, όλες αυτές τις ημέρες, βλέπω ότι υπάρχει μία ευρύτερη ζύμωση στην κοινωνία και μία συζήτηση και για άλλους επαγγελματικούς κλάδους -εκτός από τους υγειονομικούς και τους εργαζόμενους στις μονάδες κοινωνικής φροντίδας- όπως για παράδειγμα για τους εκπαιδευτικούς. Επομένως, είναι κάτι το οποίο πρέπει να συζητηθεί το επόμενο χρονικό διάστημα, αρκετά πριν από την έναρξη της σχολικής χρονιάς. Αυτό που προέχει, πάντως, είναι να εκμεταλλευτούμε αυτό το καλοκαίρι, για να χτίσουμε το τείχος της ανοσίας. Η επέκταση της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού και σε άλλες επαγγελματικές κατηγορίες, είναι κάτι που μου έχει τεθεί στις συναντήσεις μου, όλες αυτές τις ημέρες, όχι μόνο από δημάρχους, αλλά και από ανθρώπους της κοινωνίας των πολιτών και του επιχειρηματικού κόσμου, από αγροτικούς συνεταιρισμούς μέχρι επιμελητήρια και από οποιονδήποτε μεμονωμένο πολίτη, ο οποίος αγωνιά -όταν ο ίδιος έχει εμβολιάσει τον εαυτό του και την οικογένειά του- μέχρι τον οποιονδήποτε θέλει να μην έχουμε ένα πισωγύρισμα στην οικονομία. Είναι θέματα που απασχολούν την κοινωνία και οι δύσκολες απαντήσεις έχουν να κάνουν με την ίδια τη δυσκολία του εγχειρήματος, προκειμένου να πείσουμε και τον τελευταίο συμπολίτη μας να προστατεύσει τον εαυτό του και την οικογένειά του, κάνοντας το εμβόλιο”, πρόσθεσε ο Στέλιος Πέτσας.
Τα νέα μέτρα
Από σήμερα και μέχρι τις 31 Αυγούστου τίθεται σε εφαρμογή το πλαίσιο για τη λειτουργία των κλειστών χώρων εστίασης και διασκέδασης, με την κυβέρνηση να επισημαίνει ότι οι έλεγχοι που θα πραγματοποιούνται θα είναι σαρωτικοί. Ειδικότερα, με βάση τον οδικό χάρτη:
-Σε όλους τους χώρους ψυχαγωγίας επιτρέπεται η παρουσία μόνο καθήμενων πελατών.
-Οι κλειστοί χώροι ψυχαγωγίας, τα εστιατόρια, οι κινηματογράφοι, τα θέατρα μπορούν να λειτουργούν μόνο για εμβολιασμένους και να συμπληρώνουν το 85% της χωρητικότητάς τους.
-Οι εξωτερικοί χώροι στους οποίους λειτουργούν οι επιχειρήσεις αυτές μπορεί να είναι αμιγείς ή μικτοί.
-Οι αθλητικοί αγώνες θα διεξάγονται με θεατές μόνο σε αμιγείς χώρους, κλειστούς ή ανοιχτούς και η χωρητικότητά τους θα ανέρχεται στο 80%.
-Στην πρώτη παράβαση για τα καταστήματα κάτω των 200 τ.μ., το διοικητικό πρόστιμο ορίζεται στα 2.000 ευρώ και επτά ημέρες αναστολή λειτουργίας από την επομένη, ενώ για τα καταστήματα άνω των 200 τ.μ., το πρόστιμο θα είναι 5.000 ευρώ και αναστολή λειτουργίας επίσης από την επομένη για επτά ημέρες.
-Στην περίπτωση δεύτερης παράβασης, για όλα τα καταστήματα ανεξαρτήτως τετραγωνικών, επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο 10.000 ευρώ και αναστολή λειτουργίας από την επομένη για 15 ημερολογιακές ημέρες.
-Σε περίπτωση τρίτης παράβασης, για όλα τα καταστήματα ανεξαρτήτως επιφάνειας, προβλέπεται προσωρινή αφαίρεση άδειας λειτουργίας του καταστήματος για 60 ημερολογιακές ημέρες.