Νίκος Τζανάκης: Και τρίτη δόση για καλύτερη προστασία από τον Kορoνοϊό

Πιθανότητα χορήγησης τρίτης δόσης του εμβολίου, αλλά και αλλαγής τύπου του ιού που περιέχεται στα εμβόλια, άφησε ο καθηγητής Πνευμονολογίας στο πανεπιστήμιο Κρήτης, Νίκος Τζανάκης μιλώντας στον ΣΚΑΪ ερωτηθείς για τα όσα δήλωσε ο CEO της Pfizer. 

«Αυτή τη στιγμή δε γνωρίζουμε το χρόνο προστασίας που παρέχουν τα εμβόλια. Φαίνεται ότι είναι μερικοί μήνες τουλάχιστον… μπορεί και παραπάνω. Το πιθανότερο είναι ο ιός να χρειάζεται, και με τις μεταλλάξεις που έχει, όχι μόνο αναμνηστικές δόσεις ετησίως, θα δούμε κάθε πότε, αλλά ενδεχομένως και αλλαγή του τύπου του ιού ο οποίος περιέχεται στα εμβόλια… Δεν αποκλείεται δηλαδή να γίνεται επικαιροποίηση του εμβολίου ανάλογα με τον τύπο της επιδημίας που υπάρχει στον κόσμο και τη χώρα» σημείωσε χαρακτηριστικά ο καθηγητής.

Δεν αποκλείω καθόλου, συνέχισε, το ενδεχόμενο τρίτης δόσης, νομίζω το Ισραήλ ήδη καλύπτει τους πολίτες γι’ αυτό, κάνοντας λόγο για «μια τρίτη δόση σε εύλογο χρονικό διάστημα που θα ορίσει η εθνική επιτροπή εμβολιασμού».

«Οι ναοί και οι τελετές συμβάλλουν στα κρούσματα»

Ο κ. Τζανάκης κάλεσε τους ιερείς να πειθαρχήσουν ανά την Ελλάδα. «Θα πρέπει η εκκλησιά να δώσει τη λύση κι όχι να περιμένει από το κράτος και κάτω από πίεση, να πάρει κάποια μέτρα. Η ίδια η εκκλησία που είναι αρωγός της πατρίδας από αιώνες των αιώνων, η  ΔΙΣ, να πάρει τις αποφάσεις της και να τις προτείνει στο κράτος υπό το φως ίσως και της βοήθειας κάποιων ειδικών».

«Δυστυχώς από τα ποιοτικά χαρακτηριστικά πολλών ιχνηλατήσεων έχουμε δει ότι οι ναοί και οι θρησκευτικές τελετές, οι οποίες πρέπει να γίνονται φυσικά, συμβάλλουν σε κρούσματα. Θα πρέπει η εκκλησία να δώσει τη λύση και να προτείνει αυτή τη λειτουργία που θα διαφυλάξει τη θρησκευτικότητα των ημερών, αλλά και θα προφυλάξει το ποίμνιο από τους κινδύνους» υπογράμμισε ο καθηγητής.

Σε ό,τι αφορά το ενδεχόμενο τέλεσης του επιταφίου στον περίγυρο της εκκλησίας ή της Ανάστασης σε ανοιχτούς χώρους απάντησε πως κατά τη γνώμη του οτιδήποτε προκαλεί υπερσυγκέντρωση ακόμα και σε ανοιχτούς χώρους θα προκαλέσει κάποιο θέμα. Χρειάζεται αυστηρό υγειονομικό πρωτόκολλο μπορεί να βρεθεί αυτό, αρκεί η εκκλησία να μην πιέσει τα πράγματα προς μια κατεύθυνση ανασφάλειας υγειονομικής. Νομίζω ότι ο τρόπος με τον οποίο προσεγγίζει το θέμα θα επιτρέψουν και τη θρησκευτικότητα αλλά και την ασφάλεια του ποιμνίου» ανέφερε.

«Ο εμβολιασμός απόλυτο μέσο αποφυγής της πανδημίας»

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο Μητροπολίτης Πειραιώς, και ερωτηθείς αν η εκκλησία ειδικά για το βράδυ της Ανάστασης θα ζητήσει χαλαρότερο ωράριο, απάντησε ότι συνέρχεται την προσεχή εβδομάδα η ΔΙΣ για να υποβάλει προτάσεις να συνεκτιμήσει την κατάσταση για να ζητήσει την παρέκταση χρονικά. «Και ο επιτάφιος και η Ανάσταση γίνονται σε ανοιχτούς χώρους, επομένως μπορούν να τηρηθούν όλα τα ιατρικά πρωτόκολλα» τόνισε. «Άργησε η Ευρώπη στους εμβολιασμούς, τρεις μήνες τώρα έπρεπε να είχε τελειώσει ο εμβολιασμός και να έχουμε ισχυρό τείχος στην πανδημία» επισήμανε ο κ. Σεραφείμ.

«Ο εμβολιασμός είναι απόλυτο μέσο αποφυγής της πανδημίας» υπογράμμισε ο Μητροπολίτης, δηλώνοντας ότι και ο ίδιος έχει εμβολιαστεί.

Από πλευράς του, ο Στέλιος Λουκίδης καθηγητής Πνευμονολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, επισήμανε ότι καθημερινά οι εισαγωγές δεν είναι σε πτωτική τάση, αντίθετα οι κλινικές μας γεμίζουν και έχουμε αυξημένη παρουσία ανθρώπων σε ΜΕΘ.

newsitamea.gr

You May Also Like

Το μήνυμα της Αστυνομίας για την αποφυγή συνωστισμού σε 10 γλώσσες

Το μήνυμα της Αστυνομίας για την αποφυγή συνωστισμού σε 10 γλώσσες

Κορονοϊός: Ελπίδες γεννά πειραματικό εμβόλιο που δοκιμάζεται στις ΗΠΑ

Κορονοϊός: Ελπίδες γεννά πειραματικό εμβόλιο που δοκιμάζεται στις ΗΠΑ

Εξαδάκτυλος: Aναθεωρούνται προς το χειρότερο oι προβλέψεις για το Πάσχα

Εξαδάκτυλος: Aναθεωρούνται προς το χειρότερο oι προβλέψεις για το Πάσχα

Πέτσας: «Δεν υπάρχει περίπτωση τα φετινά Χριστούγεννα να είναι όπως ήταν πέρυσι»

Πέτσας: «Δεν υπάρχει περίπτωση τα φετινά Χριστούγεννα να είναι όπως ήταν πέρυσι»

Lockdown: 17+1 περιπτώσεις που δεν επιβάλλεται πρόστιμο όταν βγαίνεις από το σπίτι σου

Lockdown: 17+1 περιπτώσεις που δεν επιβάλλεται πρόστιμο όταν βγαίνεις από το σπίτι…

Πλεύρης: Θα λήγει στους επτά μήνες το πιστοποιητικό εμβολιασμού

Σήμα για υποχρεωτικό εμβολιασμό στους άνω των 50 ετών στέλνει ο Θάνος…

Κορωνοϊός: Προσέξτε αυτές τις λεπτομέρειες όταν φοράτε διπλές μάσκες

  Κορωνοϊός: Προσέξτε αυτές τις λεπτομέρειες όταν φοράτε διπλές μάσκες

Γερμανία: Το Πάσχα δε θα έχει υποχωρήσει η πανδημία

Γερμανία: Το Πάσχα δε θα έχει υποχωρήσει η πανδημία

Κορωνοϊός – Σχολεία: Σκέψεις να ανοίξουν πρώτα τα δημοτικά και μετά τα Γυμνάσια – Λύκεια

Κορωνοϊός – Σχολεία: Σκέψεις να ανοίξουν πρώτα τα δημοτικά και μετά τα…

Πώς θα λειτουργούν οι τουριστικές επιχειρήσεις στο πλαίσιο των μέτρων έναντι του κωρονοϊού Covid – 19 (ΚΥΑ)

Πώς θα λειτουργούν οι τουριστικές επιχειρήσεις στο πλαίσιο των μέτρων έναντι του…