Παγκόσμια μέρα υγροτόπων σήμερα και αντί να τη γιορτάσουμε πενθούμε αναφέρει σε ανακοίνωσή του το σωματείο Δράση για την Άγρια Ζωή

Παγκόσμια μέρα υγροτόπων σήμερα και αντί να τη γιορτάσουμε πενθούμε αναφέρει σε ανακοίνωσή του το σωματείο Δράση για την Άγρια Ζωή. Όπως αναφέρει, μέσα σε μια εβδομάδα, από 22 έως 29 Ιανουαρίου, τέσσερα Φοινικόπτερα (Phoenicopterus roseus) ή Φλαμίνγκο όπως τα γνωρίζει ο κόσμος, τα οποία μεταφέρθηκαν στις εγκαταστάσεις του στο Δήμο Δέλτα για νοσηλεία, είχαν συμπτώματα δηλητηρίασης από μόλυβδο.

flamingo_11.jpg
flamingo_12.jpg

Οι ακτινολογικές εξετάσεις που έγιναν έδειξαν σκάγια μολύβδου στο στομάχι. Δυστυχώς τα δύο πέθαναν ήδη ενώ τα άλλα δύο χαροπαλεύουν ακόμα. Το ένα από αυτά έχει καταπιεί δεκάδες σκάγια κι ακόμα αγωνίζεται να επιβιώσει. Σε αυτά που πέθαναν έγινε νεκροψία η οποία επιβεβαίωσε τα ευρήματα των ακτινογραφιών.

x_ray_flamingo.jpg

Τα πουλιά βρέθηκαν στις λιμνοθάλασσες του Αγίου Μάμα (Χαλκιδική) και της Επανομής (Θεσσαλονίκη). Μάλιστα σύμφωνα με την ανακοίνωση, μέλη της οργάνωσής μας που ήταν τις προηγούμενες ημέρες στον Άγιο Μάμα, διαπίστωσαν τουλάχιστον άλλα τέσσερα νεκρά Φλαμίνγκο μέσα στον υγρότοπο, τα οποία πιθανόν να είχαν πεθάνει από το ίδιο αίτιο.

“Καθώς τα πουλιά αυτά μετακινούνται συνεχώς από υγρότοπο σε υγρότοπο δεν μπορεί να πει κανείς ότι το πρόβλημα εστιάζεται κυρίως σε αυτούς τους δύο υγροτόπους. Ενδεχομένως μέρος των σκαγιών που τα πουλιά είχαν καταπιεί να προέρχονταν από άλλες περιοχές. Τα σκάγια φτάνουν στο στομάχι των Φλαμίνγκο, αλλά και άλλων πουλιών, με τη διατροφή, καθώς για την υποβοήθηση της διαδικασίας χώνεψης πολλά υδρόβια (πάπιες, κύκνοι, κ.λπ.) καταπίνουν πετραδάκια”, τονίζει το Σωματείο σημειώνοντας ότι οι ενέργειες που κατά την άποψή του πρέπει να γίνουν άμεσα είναι:

α) να επιταχυνθούν οι διαδικασίες για την απαγόρευση χρήσης μολύβδινων σκαγιών

β) να ληφθούν δείγματα από διάφορα σημεία του πυθμένα των δύο αυτών υγροτόπων για την διαπίστωση του μεγέθους του προβλήματος καθώς και ανάλυση νερού για βαρέα μέταλλα. Φυσικά στη συνέχεια θα πρέπει να γίνουν αναλύσεις και στους υπόλοιπους υγροτόπους της χώρας.

«Οι αξίες και οι λειτουργίες των υγροτόπων έχουν αναγνωριστεί από τον προηγούμενο αιώνα με την υπογραφή της σύμβασης Ραμσάρ. Ο Άγιος Μάμας μάλιστα είναι από τις σημαντικότερες περιοχές στη χώρα μας για τα Φοινικόπτερα. Θυμίζουμε ότι πέρυσι το καλοκαίρι τα πουλιά αναπαράχθηκαν στην περιοχή γεννώντας περίπου 50 μικρά φοινικοπτεράκια. Ο μόλυβδος από την άλλη αποτελεί απειλή όχι μόνο για το περιβάλλον αλλά και για την υγεία του ανθρώπου, καθώς οι επιπτώσεις του μολύβδου δεν περιορίζονται μόνο στα ζώα» δήλωσε η Καραγιάννη Πηνελόπη, ορνιθολόγος της Δράση για την άγρια ζωή.

Η Δράση για την Άγρια Ζωή είναι μη κερδοσκοπικό σωματείο το οποίο στηρίζεται αποκλειστικά στην προσφορά εθελοντικής εργασίας και ως σκοπό έχει την περίθαλψη και επανένταξη άγριων ζώων στο φυσικό περιβάλλον, την διατήρηση της βιοποικιλότητας του τόπου μας, καθώς και την περιβαλλοντική ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των πολιτών. Για την περίθαλψη των άγριων ζώων λειτουργεί νοσοκομείο στο Δήμο Δέλτα, στο νομό Θεσσαλονίκης.

ΠΗΓΗ:https://www.typosthes.gr/

You May Also Like

Ξενοδοχείο στη Λευκάδα έβαλε ένα γιοτ στην πισίνα και το νοικιάζει για διαμονή!

Οι παροχές που προσφέρει είναι ιδιωτική πισίνα, wifi αλλά και ό,τι άλλο…

Το εντυπωσιακό σπίτι στη Σαντορίνη που κάποτε ήταν σπηλιά.

Το αρχιτεκτονικό γραφείο Kapsimalis Architects που βάση του έχει τη Σαντορίνη, καταφέρνει και αναδεικνύει…

Εβρος: Αφησαν στην τύχη του το φράγμα που θα έσωζε την Δαδιά

Ο αναπλ. Καθηγητής του τμήματος Περιβάλλοντος του Ιονίου Παν/μίου και μέχρι πριν…

Σάμος – Ελικόπτερο: Το χρονικό της μοιραίας υδροληψίας

Δύο νεκροί από το τετραμελές πλήρωμα του πυροσβεστικού ελικοπτέρου που έπεσε κοντά…

Νίκος Παπαγεωργίου: Ένας άγνωστος ευεργέτης – Η ορφάνια, το γουνεμπόριο και η βράβευση από την Ακαδημία Αθηνών

Ο Νίκος Παπαγεωργίου είναι ένας από τους εθνικούς ευεργέτες, που η ζωή…

Βίντεο – ντοκουμέντο για τη μεγάλη φωτιά που ξέσπασε την Τρίτη στην Αττική ήρθε στο φως

Table of Contents Hide Χρ. Στυλιανίδης: Ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα για τα…

Power Pass: Αναρτήθηκαν τα ποσά στην πλατφόρμα – Πότε θα γίνει η πληρωμή

Η ενίσχυση επεκτείνεται, ώστε να καλύψει και τους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος που…

«Μεγάλη Παραίτηση»: Αφήνουν δουλειές οι Έλληνες;

Table of Contents Hide Ειδική περίπτωση οι κενές θέσεις εργασίας στην Ελλάδα,…

Φωτεινή Βασιλειάδου: Η “άγνωστη” κόρη της μεγάλης Γεωργίας Βασιλειάδου και η τεράστια ομοιότητα με τη μητέρα της

Φωτεινή Βασιλιάδου: Η κόρη της σπουδαίας ηθοποιού Γεωργίας Βασιλειάδου

Χαλκιδική: Έρχεται από τις ΗΠΑ ο αδερφός του 31χρονου που αγνοείται – «Θα κινήσω γη και ουρανό για να τον βρώ»

«Θα κάνω τα πάντα και με κάθε κόστος για να βρω τον…