Σε μια προσπάθεια να αναδειχθεί το ντόπιο δυναμικό του τόπου, μέσω του “φυτώριου” αφήγησης που έχει δημιουργηθεί όλα αυτά τα χρόνια μέσα από την πορεία του Φεστιβάλ Αφήγησης και Τεχνών του Λόγου, εφέτος το φεστιβάλ επανέρχεται και συνεχίζει την εξέχουσα πορεία του.
Μια πορεία που όπως τόνισε και ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ Στέλιος Πελασγός, γέννησε Κοζανίτες αφηγητές ! Το χαρακτηριστικό στοιχείο του φετινού φεστιβάλ είναι ο περιφερειακός του χαρακτήρας, μιας και ανοίγεται με δράσεις σε όλη τη Δυτική Μακεδονία. Δράσεις αφήγησης θα γίνουν σε αρκετές πόλεις της περιφέρειας, ενώ ξεχωριστό στοιχείο αποτελούν οι επισκέψεις στα σχολεία. Επίσης, το φεστιβάλ διατηρεί τον γνώριμο χαρακτήρα του με δράσεις σε μπαρ και καφέ, ενώ δεν διατηρείται ο διεθνής του χαρακτήρας, ωστόσο από τις δράσεις ξεχωρίζουν αφηγήσεις ιστοριών Σύρων προσφύγων. Επίσης, θα γίνουν εργαστήρια για παιδιά και ενήλικες!
Αναλυτικότερα, οι διοργανωτές ανακοίνωσαν το απόγευμα της Τρίτης στο δημαρχείο Κοζάνης το επίσημο πρόγραμμα του Φεστιβάλ Αφήγησης, μια προσπάθεια που ξεκίνησε πριν από 7 χρόνια με καλλιτεχνικό διευθυντή Στέλιο Πελασγό, “σε μια αξιόλογη προσπάθεια, που κάνει την πόλη σημείο αναφοράς”, όπως είπε χαρακτηριστικά ο Δήμαρχος Κοζάνης Λευτέρης Ιωαννίδης στο χαιρετισμό του, προσθέτοντας πως “επιθυμία της δημοτικής αρχής ήταν να συνεχίσουμε την προσπάθεια και σε συνεργασία με το ΔΗΠΕΘΕ”.
Που θα επικεντρωθούν οι δράσεις του φεστιβάλ
Το φεστιβάλ ξεκίνησε την Τετάρτη και όπως είπε η πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του ΔΗΠΕΘΕ Κοζάνης Μελίνα Ηλικίδου “πρόκειται για γιορτή του λόγου, μέσα στην άνοιξη . Απλώνεται σε όλη την περιφέρεια, από την Πτολεμαΐδα, τη Καστοριά, τη Φλώρινα, αλλά και σε χωριά της περιοχής. Είναι ένα φεστιβάλ που καθιερώθηκε ως διεθνές, μετά από πολύ και επίμονη δουλειά της προηγούμενης προέδρου σε συνεργασία με τον πατέρα του φεστιβάλ Στέλιο Πελασγό. Εμείς το συνεχίζουμε με αφηγητές από τον ελλαδικό χώρο, καταξιωμένους, δίνοντας βήμα και σε νέους αφηγητές από τα θεατρικά εργαστήρια του ΔΗΠΕΘΕ”. Επίσης, όπως σημείωσε η ίδια, το φεστιβάλ θα πλαισιώσουν και παραστάσεις αφηγηματικού χαρακτήρα, αλλά και θεατρικό αναλόγιο από το Θεατροδρόμιο. Επίσης, θα παρουσιαστεί σκηνικό αναλόγιο που αφορά τη σύγχρονη επικαιρότητα, που εμπεριέχει μαρτυρίες Σύρων προσφύγων που φιλοξενούνται στη Λευκόβρυση. Ακόμη, Τσιγγάνικες ιστορίες, αφηγήσεις σε μπαρ, καφέ, στον ΟΣΕ, σε βιβλιοθήκες, στο Γηροκομείο, σε αίθουσες της Κοζάνης, ενώ θα υπάρξει και συνεργασία με το Φωτογραφικό Εργαστήρι. Επίσης, θα γίνει εργαστήρι αφήγησης και σεμινάρια αφήγησης για ενήλικες και εφήβους. “Οι αφηγήσεις ιστοριών και παραμυθιών εμπεριέχουν επίσης και κανόνες ηθικής. Στις δύσκολες εποχές που ζούμε είναι καλό να ακολουθούμε τους παραμυθάδες , γιατί είναι κάτι καλό σε όλους. Όλοι έχουμε ανάγκη το δικό μας παραμύθι”, είπε κλείνοντας η κ. Ηλικίδου.
“Φυτώριο” νέων αφηγητών
Η συνέχιση του φεστιβάλ δείχνει ότι μπορεί να υπάρξει συνέχεια. Το φεστιβάλ υποστηρίζεται από τη νέα δημοτική αρχή και τη νέα διεύθυνση του ΔΗΠΕΘΕ και αυτό δεν είναι αυτονόητο, είναι εντυπωσιακό, είπε μεταξύ άλλων στην τοποθέτησή του ο καλλιτεχνικός Διευθυντής του Φεστιβάλ Στέλιος Πελασγός, σημειώνοντας πως πρόκειται για το φεστιβάλ που γέννησε κοζανίτες αφηγητές: “Υπάρχει επιμονή να δουλέψουμε όλοι μαζί . Το φεστιβάλ εφέτος συνεχίζει την πορεία του και δείχνει τα αποτελέσματα της δουλειάς του , μιας προσπάθειας που γέννησε κοζανίτες αφηγητές . Έμαθε ένα κοινό να εκτιμά την προφορικότητα , την είχε στη ζωή του. Δημιούργησε ένα φυτώριο που συνεχίζεται, μέσω του εργαστηρίου αφήγησης και τις επισκέψεις σε σχολεία, σε πολύ μικρά , περιφερειακά σχολεία, δείχνοντας τον διδακτικό χαρακτήρα του φεστιβάλ. “όλα είναι αφήγηση, αφήγηση είναι η ζωή μας, αυτό που ζούμε” κατέληξε.
Από την πλευρά της η Ελένη Δημοπούλου αναφέρθηκε στη διάχυση του φεστιβάλ μέσα στην πόλη ώστε να πάει παντού . Σε αυτό συνέδραμαν όλες οι θεατρικές ομάδες και φορείς, όπως το Θεατροδρόμιο, Τεχνοπία, Κιβωτός, καλών Τεχνών, το Γηροκομείο, τα καφέ, δείχνουν ότι το φεστιβάλ εκτίνεται στην πόλη.
Δείτε το πρόγραμμα της Παρασκευής ( 16/4 ):
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 15 ΑΠΡΙΛΙΟΥ ΚΑΙ ΣΑΒΒΑΤΟ 16 ΑΠΡΙΛΙΟΥ
«Σωτηρία με λένε» της Σοφίας Αδαμίδου
Μια παραγωγή του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος
Αίθουσα Τέχνης – Ώρα: 9.00μ.μ.- Τιμή εισιτηρίου:10€ κανονικό /8€ μειωμένο
Πηγή: prlogos.gr