Για ακόμη μια χρονιά, οι εκπλήξεις και οι καινοτομίες αναμένεται να είναι πολλές

Λίγες ώρες απέμειναν  μέχρι την έναρξη της Εμποροπανήγυρης Άργους Ορεστικού. Το πανηγύρι θα ξεκινήσει την Τετάρτη 26 Σεπτεμβρίου και θα διαρκέσει μέχρι την Τρίτη 2 Οκτωβρίου.

Η ιστορία της Εμποροπανήγυρης

Την τελευταία εβδομάδα κάθε Σεπτέμβρη, εδώ και εκατοντάδες χρόνια γίνεται το πανηγύρι στο Άργος Ορεστικό, σε έναν μεγάλο ειδικά διαμορφωμένο χώρο στις παρυφές της πόλης. Η αρχή του φθινοπώρου για μια αγροτική περιοχή ήταν η εποχή της συλλογής και της διάθεσης των προϊόντων. Για το πανηγύρι και το παζάρι του Καζά της Χρούπιστας -παλιά ονομασία του Άργους Ορεστικού- μιλούν τα Οθωμανικά κατάστιχα (του 1568) που απογράφουν μεθοδικά τον πληθυσμό και την παραγωγή προϊόντων με σκοπό την είσπραξη των φόρων.

Σύμφωνα με τις πηγές αυτές οι φόροι που εισπράττονταν από τη Χρούπιστα τον 16ο και 17ο αι., οι οικονομικές λειτουργίες της πόλης, τα δημογραφικά μεγέθη της και οι αρχιτεκτονικές και πολεοδομικές μαρτυρίες οδηγούν στο συμπέρασμα πως η πόλη λειτούργησε ως εμπορικό, διοικητικό-στρατιωτικό κέντρο κατά την Τουρκοκρατία. Εκτός από τα γραπτά, οι αναμνήσεις και οι προφορικές μαρτυρίες των Αργιτών που φτάνουν πολύ βαθιά στο χρόνο περιγράφουν εικόνες του πανηγυριού που θα τις ζήλευε και ο πιο προικισμένος σκηνοθέτης: Μια ξύλινη και πάνινη πολιτεία με πωλητές που διαλαλούνε τα τοπικά τους προϊόντα, με εμπόρους που εκθέτουν τα εμπορεύματά τους, με τις κούνιες που γυρίζουν, με τους ήχους απ΄ τον «γύρο του θανάτου» και το τσίρκο, με κλαρίνα και νταούλια και πολλές ωραίες μυρωδιές, απ΄ το «μαλλί της γριάς» ως την τσίκνα του ψημένου κρέατος.

Το σημερινό πανηγύρι του Άργους Ορεστικού κρατάει όλα τα παραδοσιακά του στοιχεία και συγχρόνως πλουσιότερο και καταναλωτικότερο γοητεύει τους επισκέπτες του που συρρέουν από κοντά και από μακριά για να αγοράσουν κάθε είδος ένδυσης, στρωσίδια, χαλιά και κουζινικά, όσα προϊόντα παράγει ο τόπος (όσπρια, φρούτα, λουκούμια και άλλα), γλυκίσματα (χαλβά, λουκουμάδες). Κι όλα αυτά σε ποικιλία και ποιότητες για κάθε γούστο και βαλάντιο. Διάχυτη σε όλο τον χώρο και ερεθιστική η μυρωδιά που βγαίνει από τις ταβέρνες και τα σουβλατζίδικα. Και πιο πέρα σε μια πανδαισία φώτων και χρώματος, η χαρά των παιδιών με τα ηλεκτρικά τρενάκια και αυτοκίνητα, τις κούνιες και τις κούκλες, ένα πολύχρωμο λούνα- πάρκ. Το ποικιλόχρωμο, το πολύβουο, το πολυθέλγητρο πανηγύρι του Άργους.

 

Για περισσότερες πληροφορίες, φωτογραφίες και ενημερωτικό υλικό μπορείτε να επισκεφτείτε τη σελίδα της Εμποροπανήγυρης στο facebook πληκτρολογώντας «Εμποροπανήγυρη Άργους Ορεστικού».

 

 

You May Also Like

Καστορίας Καλλίνικος: Το Φως των Ναών της Καστοριάς στο σύγχρονο γίγνεσθαι

Του Σεβ. Μητροπολίτου Καστορίας κ. Καλλινίκου στην «Κιβωτό της Ορθοδοξίας»

Συντάξεις Μαρτίου 2020: Οι ημερομηνίες πληρωμής για όλα τα Ταμεία

Συντάξεις Μαρτίου 2020: Οι ημερομηνίες πληρωμής για όλα τα Ταμεία

Σε λειτουργία το ιατρείο διακοπής καπνίσματος στην Καστοριά

Σε  λειτουργία το ιατρείο διακοπής καπνίσματος στην Καστοριά

Απαγόρευση Αλιείας στη Λίμνη της Καστοριάς στα Λιμνοφράγματα και στον Αλιάκμονα ποταμό

Απαγόρευση Αλιείας  στη Λίμνη της Καστοριάς, στα Λιμνοφράγματα και στον Αλιάκμονα ποταμό…

Το πρωτοσέλιδο της Εφημερίδας Ορίζοντες – 09/03/2019

Το πρωτοσέλιδο της Εφημερίδας Ορίζοντες – 09/03/2019

Έναρξη μαθημάτων της Σχολής Αγιογραφίας

Ξεκινούν και φέτος με την ευλογία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας κ. Σεραφείμ,…

Η μηνιαία πορεία της πανδημίας στην Περιφερειακή Ενότητα Κοζάνης

  Η μηνιαία πορεία της πανδημίας στην Περιφερειακή Ενότητα Κοζάνης