Ξεκινά το πλαφόν στο ρεύμα – Στα 0,145 ευρώ μειώνεται η τιμή της κιλοβατώρας

Του Χάρη Φλουδόπουλου

Ολοκληρωμένη θα πρέπει να θεωρείται η νομοθετική ρύθμιση, η οποία θα επιβάλει το περίφημο πλαφόν στην αγορά χονδρικής της ηλεκτρικής ενέργειας και η οποία θα κατατεθεί υπό τη μορφή τροπολογίας στη βουλή σε ένα από τα επόμενα νομοσχέδια της κυβέρνησης. Στόχος είναι να ξεκινήσει η λειτουργία του προσωρινού καθεστώτος ελέγχου των τιμών του ρεύματος.

Η ρύθμιση προβλέπει σύμφωνα με πληροφορίες την εφαρμογή έκτακτου και προσωρινού μηχανισμού αποζημίωσης των μονάδων ηλεκτροπαραγωγής για τις ποσότητες ρεύματος που διαθέτουν στην αγορά μέσω του χρηματιστηρίου ενέργειας.

Ο μηχανισμός προβλέπεται να τεθεί σε λειτουργία από την 1η Ιουλίου και θα διαρκέσει κατά μέγιστο μέχρι ένα χρόνο μετά, τον Ιούλιο του 2023. Εκτός από την τροπολογία, για να τεθεί σε εφαρμογή ο νέος μηχανισμός λειτουργίας της αγοράς θα απαιτηθεί να εκδοθούν και μια σειρά από ρυθμιστικές αποφάσεις οι οποίες θα εξειδικεύουν μια σειρά από θέματα όπως το ύψος του πλαφόν, ο τρόπος εκκαθάρισης των συναλλαγών στο χρηματιστήριο ενέργειας και η διαμόρφωση των ανώτατων τιμών αποζημίωσης των μονάδων παραγωγής ανά τεχνολογία.

Μείωση της τιμής

Μέσω του μηχανισμού, στόχος είναι να επιτευχθεί ο στόχος της μείωσης της τιμής κιλοβατώρας για τους καταναλωτές. Σε συνδυασμό με τις επιδοτήσεις ύψους 3,2 δις. ευρώ, αναμένεται να υποχωρήσει η λιανική τιμή του ρεύματος στα επίπεδα των 0,145 ευρώ ανά κιλοβατώρα από τα επίπεδα των 0,23 ευρώ ανά κιλοβατώρα που βρίσκεται σήμερα περιλαμβανομένων και των επιδοτήσεων. Χωρίς τις επιδοτήσεις η τιμή της κιλοβατώρας ξεπερνά τα 0,33 ευρώ ανά κιλοβατώρα.

Πώς θα λειτουργεί

Ο νέος μηχανισμός που θα καθορίζει τη λειτουργία της αγοράς χονδρικής του ρεύματος, αναμένεται να θέσει ανώτατα όρια αποζημίωσης για τους παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας, που θα διαφοροποιούνται ανάλογα με την τεχνολογία ηλεκτροπαραγωγής. Για τις μονάδας φυσικού αερίου και λιγνίτη δεν προβλέπεται να υπάρχει σταθερή ανώτατη τιμή και αυτή θα καθορίζεται από μια σειρά από παραμέτρους, όπως το κόστος καυσίμου. Έτσι για παράδειγμα για τον καθορισμό της ανώτατης τιμής των μονάδων αερίου θα λαμβάνεται υπόψη η χρηματιστηριακή τιμή TTF του φυσικού αερίου, η τιμή των δικαιωμάτων εκπομπής διοξειδίου του άνθρακα αλλά και παράγοντες όπως η αποδοτικότητα της μονάδας. Με τις τρέχουσες τιμές του φυσικού αερίου, η ανώτατη τιμή αποζημίωσης για τις μονάδες αυτές διαμορφώνεται στα επίπεδα των 220 με 230 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Αντίστοιχα για τις μονάδες λιγνίτη θα λαμβάνεται υπόψη το κόστος των δικαιωμάτων CO2 αλλά και η αποδοτικότητα της μονάδας προκειμένου να καθοριστεί το ανώτατο όριο.

Για τις πράσινες μονάδες ΑΠΕ, αντίθετα, θα υπάρχει συγκεκριμένη τιμή η οποία σύμφωνα με πληροφορίες θα προσδιοριστεί στα επίπεδα των 86 έως 88 ευρώ η μεγαβατώρα. Για τα υδροηλεκτρικά, για τα οποία έχει μεγάλο ενδιαφέρον η ΔΕΗ,  το πλαφόν αναμένεται να οριστεί στα 100 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

Ο μηχανισμός του πλαφόν θα λειτουργεί ως εξής: η χονδρεμπορική τιμή του ρεύματος θα διαμορφώνεται κανονικά στο χρηματιστήριο ενέργειας με βάση τις προσφορές των ηλεκτροπαραγωγών, ωστόσο στη συνέχεια το χρηματιστήριο θα παρακρατεί τα ποσά που προκύπτουν ως διαφορά μεταξύ της χρηματιστηριακής τιμής του ρεύματος και της ανώτατης τιμής ανά τεχνολογία. Το ποσό που θα συγκεντρώνεται να μεταφέρεται στον Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης, που μαζί με τους πόρους από τον κρατικό προϋπολογισμό θα χρηματοδοτούν τις επιδοτήσεις προς τους καταναλωτές.

You May Also Like

Power Pass: Αναρτήθηκαν τα ποσά στην πλατφόρμα – Πότε θα γίνει η πληρωμή

Η ενίσχυση επεκτείνεται, ώστε να καλύψει και τους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος που…

«Μεγάλη Παραίτηση»: Αφήνουν δουλειές οι Έλληνες;

Table of Contents Hide Ειδική περίπτωση οι κενές θέσεις εργασίας στην Ελλάδα,…

Ξενοδοχείο στη Λευκάδα έβαλε ένα γιοτ στην πισίνα και το νοικιάζει για διαμονή!

Οι παροχές που προσφέρει είναι ιδιωτική πισίνα, wifi αλλά και ό,τι άλλο…

Το εντυπωσιακό σπίτι στη Σαντορίνη που κάποτε ήταν σπηλιά.

Το αρχιτεκτονικό γραφείο Kapsimalis Architects που βάση του έχει τη Σαντορίνη, καταφέρνει και αναδεικνύει…

Εβρος: Αφησαν στην τύχη του το φράγμα που θα έσωζε την Δαδιά

Ο αναπλ. Καθηγητής του τμήματος Περιβάλλοντος του Ιονίου Παν/μίου και μέχρι πριν…

Γερμανικός Τύπος: Οι Έλληνες εφοπλιστές είχαν αντιληφθεί τη ζήτηση για LNG

Τον κυρίαρχο ρόλο των Ελλήνων εφοπλιστών στη μεταφορά υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG)…

Σάμος – Ελικόπτερο: Το χρονικό της μοιραίας υδροληψίας

Δύο νεκροί από το τετραμελές πλήρωμα του πυροσβεστικού ελικοπτέρου που έπεσε κοντά…

Νίκος Παπαγεωργίου: Ένας άγνωστος ευεργέτης – Η ορφάνια, το γουνεμπόριο και η βράβευση από την Ακαδημία Αθηνών

Ο Νίκος Παπαγεωργίου είναι ένας από τους εθνικούς ευεργέτες, που η ζωή…

Βίντεο – ντοκουμέντο για τη μεγάλη φωτιά που ξέσπασε την Τρίτη στην Αττική ήρθε στο φως

Table of Contents Hide Χρ. Στυλιανίδης: Ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα για τα…

Φωτεινή Βασιλειάδου: Η “άγνωστη” κόρη της μεγάλης Γεωργίας Βασιλειάδου και η τεράστια ομοιότητα με τη μητέρα της

Φωτεινή Βασιλιάδου: Η κόρη της σπουδαίας ηθοποιού Γεωργίας Βασιλειάδου