Ξεκινά το σχέδιο “internet για όλους” με 27 ευρώ και ταχύτητα 10 Μbps

Του Κώστα Κετσιετζή 

Συνδέσεις στο internet με ελάχιστη ονομαστική ταχύτητα καθόδου (download) 10 Mbps και με πραγματική ταχύτητα όχι μικρότερη από 4 Mbps θα πρέπει να είναι διαθέσιμες σε κάθε σπίτι και επιχείρηση στην Επικράτεια, με ανώτατη τιμή τα 27 ευρώ τον μήνα.

Αυτό προβλέπει η Υπουργική Απόφαση που υπέγραψε ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Θεόδωρος Λιβάνιος για την επέκταση της καθολικής υπηρεσίας που σήμερα ισχύει για τις φωνητικές κλήσεις και στην ευρυζωνικότητα, προκειμένου να παρέχεται η δυνατότητα γρήγορου internet σε όλες τις περιοχές της χώρας, ακόμη και τις πιο απομακρυσμένες.

Η Υπουργική Απόφαση καθορίζει το περιεχόμενο της καθολικής υπηρεσίας που θα διασφαλίζει ότι όλοι οι καταναλωτές έχουν πρόσβαση στο διαδίκτυο και με συγκεκριμένα ποιοτικά χαρακτηριστικά. Πιο συγκεκριμένα καθορίζεται ότι η καθολική υπηρεσία θα πρέπει να παρέχει:

– Υπηρεσία ευρυζωνικής πρόσβασης στο διαδίκτυο με ελάχιστη ονομαστική ταχύτητα καθόδου (download) 10 Mbps και ανόδου (upload) 1 Mbps και με πραγματική ταχύτητα καθόδου (download) όχι μικρότερη από 4 Mbps και τουλάχιστον 30 GigaByte διαθέσιμα το μήνα σε περίπτωση που η υπηρεσία δεν προσφέρεται με σταθερή πάγια χρέωση (flat rate) ανεξαρτήτως κατανάλωσης δεδομένων.

– Δωρεάν απεριόριστες κλήσεις σε αστικά και υπεραστικά ή χρόνο ομιλίας 1500 λεπτών το μήνα προς σταθερά ή σταθερά και κινητά δίκτυα, σε περίπτωση που η υπηρεσία δεν παρέχεται μέσω σταθερού δικτύου.

Η καθολική υπηρεσία αφορά στην ουσία απομακρυσμένες περιοχές με πολύ μικρό αριθμό πιθανών συνδρομητών που δεν καλύπτουν ή δεν πρόκειται να καλύψουν τα δίκτυα των τηλεπικοινωνιακών  παρόχων, καθώς και οι συνδέσεις που θα δημιουργηθούν στο πλαίσιο του mega-ΣΔΙΤ “Ultra-Fast Broadband”.

Για αυτό πέραν όλων των άλλων στην Υπουργική Απόφαση καθορίζεται και το κόστος σύνδεσης που αναλαμβάνει ο πάροχος καθολικής υπηρεσίες στις απομακρυσμένες περιοχές. Ειδικότερα, καθορίζεται πως για νέες συνδέσεις ο πάροχος αναλαμβάνει κόστος σύνδεσης έως του ποσού των 1.500 ευρώ. Τυχόν επιπλέον ποσό καλείται να αναλάβει ο τελικός χρήστης.

Σήμερα, σύμφωνα με τα αποτελέσματα των μετρήσεων των παρόχων το ποσοστό των συνδρομητών που λαμβάνουν υπηρεσία με ταχύτητα έως 4 Mbps είναι της τάξεως του 3% επί του συνόλου των νοικοκυριών με ευρυζωνική πρόσβαση και της τάξεως του 2,5% επί του συνόλου των νοικοκυριών της χώρας.

Το όριο των 4 Mbps

To όριο των 4 Μbps πραγματικής ταχύτητας download τέθηκε έπειτα από εισήγηση της ΕΕΤΤ μετά από διαβούλευση που πραγματοποιήθηκε πέρσι. Η ταχύτητα αυτή θεωρείται ως η ελάχιστη απαραίτητη για να μπορεί κάποιος να πραγματοποιήσει βασικές εργασίες μέσω διαδικτύου (ανταλλαγή email, ενημέρωση κλπ).

Στην πραγματικότητα, όπως σημειώνουν πηγές της αγοράς, οι συγκεκριμένες ταχύτητες δεν προσφέρουν την απαραίτητη εμπειρία χρήσης όλων των σύγχρονων διαδικτυακών εφαρμογών και εργαλείων που έχουν γίνει απαραίτητα, ειδικά το τελευταίο διάστημα με την πανδημία. Για αυτό δεν αποκλείεται  να αναπροσαρμοστεί προς τα πάνω μέσα στα επόμενα δύο με τρία χρόνια.

Πέρα από τα ποιοτικά χαρακτηριστικά στην Υπουργική Απόφαση καθορίζεται ότι η χρέωση στον τελικό χρήστη των στοιχείων καθολικής υπηρεσίας δεν δύναται να υπερβαίνει τα 27 ευρώ το μήνα συμπεριλαμβανομένου Φ.Π.Α. και τελών.

ΠΗΓΗ:https://www.capital.gr/

You May Also Like

Σαντορίνη: Έστριψε να φωτογραφήσει την καλντέρα και σκότωσε ένα 34χρονο

Ένα ακόμη δυστύχημα που μεγαλώνει τη λίστα με τους θανάτους στον δρόμο…

Εβρος: Αφησαν στην τύχη του το φράγμα που θα έσωζε την Δαδιά

Ο αναπλ. Καθηγητής του τμήματος Περιβάλλοντος του Ιονίου Παν/μίου και μέχρι πριν…

Θρίλερ στην Ταϊβάν: Αναχώρησε από Μαλαισία το αεροσκάφος της Πελόζι – Άγνωστο αν επιβαίνει η ίδια.

Το αεροσκάφος της αμερικανικής Πολεμικής Αεροπορίας που μετέφερε την πρόεδρο της Βουλής…

Θάνατος βρέφους στα Γρεβενά: «Δεν είχε κανένα πρόβλημα υγείας το μωρό μας» λέει η μητέρα

Σε κατάσταση σοκ οι γονείς του βρέφους 35 ημερών που πέθανε τις…

Φωτεινή Βασιλειάδου: Η “άγνωστη” κόρη της μεγάλης Γεωργίας Βασιλειάδου και η τεράστια ομοιότητα με τη μητέρα της

Φωτεινή Βασιλιάδου: Η κόρη της σπουδαίας ηθοποιού Γεωργίας Βασιλειάδου

Οπλικά συστήματα νέας γενιάς: Ρομπότ-δολοφόνοι στα πεδία μάχης;

Αυξάνονται οι χώρες που επενδύουν σε οπλικά συστήματα νέας τεχνολογίας όπως drones –…

ΓΟΥΡΟΥΝΑ “ΚΑΝΕΙ ΜΠΑΝΙΟ” ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΜΥΛΟΥΣ ΤΗΣ ΜΥΚΟΝΟΥ

ΓΟΥΡΟΥΝΑ “ΚΑΝΕΙ ΜΠΑΝΙΟ” ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΜΥΛΟΥΣ ΤΗΣ ΜΥΚΟΝΟΥ

Επίδομα θέρμανσης: Θα δοθεί σε 1,3 εκατομμύριο νοικοκυριά

Σε 1,3 εκατομμύριο νοικοκυριά θα χορηγηθεί φέτος το επίδομα θέρμανσης, το συνολικό…

Θεσσαλονίκη: Δικογραφία κατά αγνώστου για τον άνδρα που πάτησε το γατάκι

Δικογραφία κατά αγνώστου, με την κατηγορία της πιθανής θανάτωσης ζώου, ασκήθηκε σε…

Κύμα ακραίου καύσωνα σαρώνει την Ευρώπη – Περισσότεροι από 1000 θάνατοι

Table of Contents Hide Πιο ζεστό το Λονδίνο από την Σαχάρα σήμερα  Από…