Το σπάνιο και προστατευόμενο “Ζει για πάντα” έχει προστεθεί στη λίστα τον 10 φυτών που λυμαίνονται σε μεγάλες ποσότητες από επιτήδειους

Κατ´ επανάληψη βρισκόμαστε μάρτυρες απώλειας του φυτικού πλούτου της περιοχής μας. Δυστυχώς αρκετά από τα ενδημικά φυτά του Γράμμου και όχι μόνο ,έχουν γίνει βορά για τους επιτήδειους εθνικούς γείτονες μας, που έχουν γνώσεις παράνομης συλλογής αλλά και εξαγωγής από την χώρα τους. Με αποτέλεσμα να ξεκληρίζονται ολόκληρες φυτοκοινωνίες στο βωμό του εύκολου κέρδους για τον τελικό αποδεκτή εταιρείες παγκόσμιου φήμης ,που δραστηριοποιούνται σε φαρμακευτικά σκευάσματα η σε σκευάσματα καλλωπισμού.

Τελευταία έπεσε στην αντίληψη μας ακόμη ένα φυτό που ενδημεί στην περιοχή μας για προστεθεί και αυτό στην λίστα τον περίπου δέκα φυτών που λυμαίνονται σε μεγάλες ποσότητες από επιτήδειους. Το φυτό που αναφερόμαστε είναι το sempervivum heuffelii που ανήκει στην οικογένεια των Crassulaceae πολυετές σπάνιο και προστατευόμενο είδος από το ΠΔ 67/81 , φυτό με θεραπευτικής αξίας αλλά και δεμένο με τους ανθρώπους από την αρχαιότητα έως και σήμερα . Το όνομα του σημάνει semper vivo (ζει για πάντα) σύμφωνα με το μύθο ο Δίας πρόσφερε το φυτό στους ανθρώπους για να προστατεύονται από τους κεραυνούς και τη φωτιά.
Γνωρίζοντας ότι ο φυσικός αποτελεί εθνικό κεφάλαιο άλλα και επιστημονικό για τις επόμενες γενιές καλούμε την συστράτευση όλων μας, εμποδίζοντας αυτές τις ληστρικές επιδρομές από όπου και αν προέρχονται . Η Εταιρία Προστασίας Περιβάλλοντος θα προχωρήσει εγγράφως σε εμπλεκόμενες υπηρεσίες και ελεγκτικούς φορείς τονίζοντας για μια ακόμη φορά πόσο σημαντική είναι η φύλαξη του ορεινού θησαυρού μας.

Για την Εταιρία Προστασίας Περιβάλλοντος Καστοριάς

Νίκος Παναγιωτόπουλος

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

You May Also Like

Συνεχίζονται οι παρεμβάσεις από την ΠΔΜ – Τμήμα Μηχανολογικού Εξοπλισμού της Π.Ε. Καστοριάς που αφορούν, κοπή κλαδιών, χόρτων και καθαρισμό βλάστησης

Συνεχίζονται οι παρεμβάσεις που πραγματοποιεί η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, με το ανθρώπινο…

Εργαστήριο Παραδοσιακής Δόμησης στα Κορέστεια Καστορίας

Πρόσκληση Συμμετοχής ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗΣ ΔΟΜΗΣΗΣ ΣΤΑ ΚΟΡΕΣΤΙΑ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ 30 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ…

Τραγωδία με τροχαίο στην Ιόνια Οδό: Νεκρό ζευγάρι μπροστά τα μάτια του δεκάχρονου παιδιού τους

Σοβαρό τροχαίο δυστύχημα σημειώθηκε στην Ιόνια Οδό, κοντά στα διόδια Τερόβου στο ρεύμα…

Παναγία, “Η Οδηγήτρια των Οδηγών” (!). Η μοναδική εικόνα της (16ος αιών;) στην Καστοριά Του Γιώργου Τ. Αλεξίου

Παναγία, “Η Οδηγήτρια των Οδηγών” (!). Η μοναδική εικόνα της (16ος αιών;)…

Νίκος Παρούσης: Ο ήρωας πιλότος που θυσιάστηκε για να σώσει εκατοντάδες παιδιά από βέβαιο θάνατο

Table of Contents Hide Έντρομοι είδαν το ΜιράζΑνέφερε βλάβη στο πηδάλιο«Πάνω από…