Ξεχασμένος στην Ψυχιατρική επί έξι μήνες! – Απίστευτος γολγοθάς για 56χρονο
Αισθάνεται απεριόριστα ταλαιπωρημένος από τον εγκλεισμό και δεν αντέχει άλλο. Πλησιάζει νοσηλευτές, γιατρούς, επισκέπτες και τους εκλιπαρεί απεγνωσμένα: «Σας παρακαλώ, βοηθήστε με να βγω από το Νοσοκομείο, να γυρίσω στο χωριό μου, να επιστρέψω σπίτι!».
Ρεπορτάζ: ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ
Ημεδαπός ηλικίας μόλις 56 ετών από περιοχή της Θεσσαλίας παραμένει στην Ψυχιατρική Κλινική του Γενικού Νοσοκομείου Βόλου σε ακούσιο εγκλεισμό με εισαγγελική παραγγελία εδώ και έξι ολόκληρους μήνες! Η πανδημία τον βρήκε στο Νοσοκομείο Βόλου ενώ νοσηλευόταν στην Ψυχιατρική Κλινική ήδη τέσσερις μήνες. Τα αυστηρά μέτρα απαγόρευσης του κορονοϊού πέρασαν και παραμένει μέσα. Εχει περάσει τρεις ολόκληρες καραντίνες και δεν αντέχει άλλο.
Στο διάστημα αυτό κανένας από το ευρύτερο συγγενικό του περιβάλλον δεν τον αναζήτησε. Δεν έχει δεχτεί επισκεπτήριο και παραμένει μόνος αναμένοντας την απόφαση δικαστηρίου. Η Ψυχιατρική Κλινική ανέλαβε να τον επιμελείται μετά τον θάνατο του πατέρα του που ήταν ο δικαστικός συμπαραστάτης. Αν και δεν χρήζει, σύμφωνα με πληροφορίες, περαιτέρω εγκλεισμού, ούτε κρίνεται επικίνδυνος για τον εαυτό του και τους άλλους, αν και λαμβάνει επίδομα με το οποίο μπορεί να καλύπτει στοιχειώδεις ανάγκες και κρίνεται ότι είναι σε θέση να αυτοεξυπηρετηθεί, ωστόσο δεν μπορεί να φύγει εν αναμονή δικαστικής απόφασης για τον ορισμό οριστικού δικαστικού συμπαραστάτη.
Δυστυχώς, δεν μπορεί να φιλοξενηθεί σε καμία άλλη δομή αφού η Διεύθυνση Ψυχικής Υγείας του υπουργείου Υγείας και η 5η ΥΠΕ, σύμφωνα με πληροφορίες, αποφάνθηκαν ότι δεν υπάρχει καμία δομή για να φιλοξενηθεί, ούτε σε οικοτροφείο, ούτε σε ξενώνα.
Εξι μήνες λοιπόν ο ασθενής βρίσκεται περιορισμένος στην Ψυχιατρική Κλινική και η βόλτα του και ο αέρας που αναπνέει είναι οι κοινόχρηστοι χώροι της Κλινικής, το σαλόνι και η τραπεζαρία και μάλιστα σε μία περίοδο αυξημένων μέτρων λόγω της πανδημίας που οι πολίτες αποφεύγουν τα Νοσοκομεία.
Ολο αυτό το διάστημα ο 56χρονος είδε πολλούς ασθενείς να νοσηλεύονται και ύστερα να φύγουν. Δεκαπέντε ημέρες ήταν το μέγιστο χρονικό διάστημα που διαρκούσε ο ακούσιος εγκλεισμός τους. Η δυναμικότητα της Κλινικής είναι για φιλοξενία δεκατεσσάρων ατόμων.
Ο ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ απευθύνθηκε στον διευθυντή της Ψυχιατρικής Κλινικής Κωνσταντίνο Ασπραδάκη, ο οποίος επιβεβαίωσε ότι υπάρχει όντως ένα τέτοιο περιστατικό νοσηλευόμενο στην Ψυχιατρική Κλινική. Ο διευθυντής επιβεβαίωσε ότι ο 56χρονος είναι ικανός να λάβει εξιτήριο και ότι η κατάσταση του ψυχισμού του δικαιολογεί να λάβει την αυτοεξυπηρέτησή του.
Ο ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ απευθύνθηκε και σε δικηγόρους και σύμφωνα με δικηγορικούς κύκλους εκτιμάται ότι η φιλοξενία του 56χρονου στο Νοσοκομείο Βόλου αφορά προφανώς σε μεταβατικό στάδιο και γίνεται προκειμένου να είναι ασφαλής τόσο για τον ίδιο όσο και για τους άλλους.
Όμως, κανένας δεν μπορεί να διανοηθεί ότι μπορεί να παραμένει νοσηλευόμενος σε ακούσιο εγκλεισμό για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα. Οι δικηγόροι εκτιμούν ότι ο άνθρωπος μπορεί να χρήζει ξενώνα ειδικής φροντίδας και πρέπει σύντομα να εξυπηρετηθεί.
Ο ίδιος ο ασθενής είναι πλέον απελπισμένος. Στις απεγνωσμένες εκκλήσεις του για βοήθεια κανείς δεν μπορεί να του απαντήσει. Θέλω να πάω σπίτι του, λέει και επαναλαμβάνει. «Σας παρακαλώ θερμά, βοηθήστε με», αλλά οι εκκλήσεις του πέφτουν στο κενό και κανένας δεν μπορεί να τον συνδράμει.
Αρνητικό ρεκόρ φιλοξενίας
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο 56χρονος έχει καταγράφει αρνητικό ρεκόρ φιλοξενίας. Δεν έχει υπάρξει άλλο περιστατικό στην Ψυχιατρική Κλινική του Αχιλλοπούλειου που να έχει παραμείνει νοσηλευόμενο για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα. Μόνο μία φορά συνέβη να φιλοξενηθεί μόνο ως κοινωνικό περιστατικό ένας αλλοδαπός ο οποίος όμως ήταν επικίνδυνος για τον εαυτό του και τους γύρω τους. Και αυτός έμεινε στην Ψυχιατρική για πέντε μήνες και δυστυχώς όταν έλαβε εξιτήριο, είχε τραγική κατάληξε καθώς έκοψε αιφνίδια το νήμα της ζωής σε γραμμές τρένου.
Ο δικαστικός συμπαραστάτης
Επισημαίνεται ότι δικαστική συμπαράσταση είναι η κατάσταση, στη οποία τίθεται ένα πρόσωπο μέσω δικαστικής αποφάσεως λόγω ψυχικής ή διανοητικής διαταραχής ή λόγω σωματικής αναπηρίας, εφόσον αδυνατεί εν όλω ή εν μέρει να φροντίζει μόνος για τις υποθέσεις του, καθώς και λόγω ασωτίας, τοξικομανίας ή αλκοολισμού, εφόσον εκθέτει στον κίνδυνο της στέρησης τον εαυτό του, το σύζυγο του, τους κατιόντες ή τους ανιόντες του.
Η δικαστική συμπαράσταση αποφασίζεται από το δικαστήριο. Ως δικαστικός συμπαραστάτης ορίζεται το φυσικό πρόσωπο που έχει προτείνει αυτός τον οποίο αφορά η δικαστική συμπαράσταση, εφόσον έχει συμπληρώσει το δέκατο έκτο (16ο) έτος της ηλικίας του και το προτεινόμενο πρόσωπο κρίνεται κατάλληλο και μπορεί κατά το νόμο να διορισθεί. Εάν αυτός που χρειάζεται τη συμπαράσταση δεν προτείνει κανέναν ή αν εκείνος που προτάθηκε δεν κρίνεται κατάλληλος, το δικαστήριο επιλέγει ελεύθερα αυτόν που κρίνει περισσότερο κατάλληλο για τη συγκεκριμένη περίπτωση. Στην περίπτωση αυτή λαμβάνει υπόψη του την τυχόν εκφρασμένη βούληση του συμπαραστατέου σχετικά με τον αποκλεισμό συγκεκριμένου προσώπου, τους δεσμούς που διατηρεί με τους συγγενείς και ιδίως με τους γονείς, τα τέκνα του και το σύζυγό του, καθώς και τον κίνδυνο από την τυχόν υφιστάμενη αντίθεση συμφερόντων ανάμεσα στον συμπαραστατέο και σε αυτόν που πρόκειται να διορισθεί.
Στο άρθρο 1670 του Αστικού Κώδικα ορίζεται ότι δεν μπορεί να διοριστεί ως δικαστικός συμπαραστάτης: α) αυτός που δεν έχει πλήρη δικαιοπρακτική ικανότητα, β) ο ενήλικος για τον οποίο έχει διοριστεί προσωρινός δικαστικός συμπαραστάτης, γ) αυτός που συνδέεται με σχέση εξάρτησης ή με οποιονδήποτε άλλο στενό δεσμό με τη μονάδα ψυχικής υγείας στην οποία ο συμπαραστατέος έχει εισαχθεί για θεραπεία ή απλώς διαμένει. Στην περίπτωση που δεν βρίσκεται κατάλληλο φυσικό πρόσωπο για να διοριστεί ως δικαστικός συμπαραστάτης, η δικαστική συμπαράσταση ανατίθεται σε σωματείο ή ίδρυμα, που έχουν συσταθεί ειδικά για τον σκοπό αυτό και διαθέτουν το κατάλληλο προσωπικό και υποδομή, διαφορετικά στην αρμόδια κοινωνική υπηρεσία.
Τα ψυχιατρικά περιστατικά
Στις μέρες της πανδημίας και της καραντίνας, σύμφωνα με πληροφορίες, τα ψυχιατρικά περιστατικά δεν παρουσίασαν αύξηση και έμειναν σταθερά όπως και όλο το προηγούμενο διάστημα. Εντούτοις στα χρόνια της οικονομικής κρίσης αυξήθηκαν σε ένα ποσοστό της τάξεως του 20% γεγονός που αποδίδεται στις αντοχές της οικογενειακής εστίας. Τα προβλήματα της οικονομικής κρίσης, η ανέχεια και η φτώχεια, στέρεψε την υπομονή οικογενειακών προς τα μέλη τους με ψυχικά προβλήματα.
Ετσι γνωστοποιήθηκαν περισσότερα περιστατικά στην Εισαγγελία Βόλου με παραγγελίες για ακούσιο εγκλεισμό.
Ο ακούσιος εγκλεισμός
Σε κάποιες περιπτώσεις, ο εγκλεισμός διατάσσεται με απόφαση εισαγγελέα, σε άλλες οι υποθέσεις αρχειοθετούνται. Στο Μονομελές Πλημμελειοδικείο σε ειδική διαδικασία διεξάγονται δίκες. Ο εγκλεισμός ενός προσώπου σε μονάδα ψυχικής υγείας, σύμφωνα με τον Αστικό Κώδικα, γίνεται κατόπιν άδειας του αρμόδιου Δικαστηρίου. Η ακούσια νοσηλεία είναι, η χωρίς τη συγκατάθεση του ασθενή εισαγωγή και παραμονή του για θεραπεία, σε κατάλληλη Μονάδα Ψυχικής Υγείας.
Προϋποθέσεις για την ακούσια νοσηλεία είναι ο ασθενής να πάσχει από ψυχική διαταραχή, να μην είναι ικανός να κρίνει για το συμφέρον της υγείας του και η έλλειψη νοσηλείας του να έχει ως συνέπεια είτε να αποκλειστεί η θεραπεία του, είτε να επιδεινωθεί η κατάσταση της υγείας του.
Την αίτηση, του φερόμενου ως ασθενή μπορούν να ζητήσουν, ο σύζυγος ή συγγενής ή όποιος έχει την επιμέλεια του προσώπου. Την αίτηση πρέπει να συνοδεύουν αιτιολογημένες γραπτές γνωματεύσεις δύο ψυχιάτρων, ή επί αδυναμίας εξευρέσεως δύο ψυχιάτρων, ενός ψυχιάτρου και ενός ιατρού παρεμφερούς ειδικότητας.
Μονίμως γεμάτη η Ψυχιατρική
Η Ψυχιατρική Κλινική είναι μονίμως γεμάτη και όταν δεν υπάρχει κλίνη οι ακούσιοι εγκλεισμοί που αφορούν σε ψυχωσικά προβλήματα εξυπηρετούνται από άλλα Νοσοκομεία.
Οι εκούσιοι εγκλεισμοί αφορούν σε ασθενείς με κατάθλιψη, άγχος, αϋπνίες, διαταραχές, ψυχαναγκαστικές συμπεριφορές. Σε αυτή την περίπτωση οι ασθενείς απευθύνονται μόνοι τους και ζητούν βοήθεια.
Η επαναλειτουργία των εξωτερικών ιατρείων
Τα εξωτερικά ιατρεία ξεκίνησαν να λειτουργούν με ειδικές οδηγίες υπό την εποπτεία επιστημονικής επιτροπής εδώ και έντεκα μέρες μετά τα μέτρα της καραντίνας. Η αναμονή που παρουσιάζουν αυτή τη στιγμή είναι διαχειρίσιμη.
Η Ψυχιατρική Κλινική νοσηλεύει περιστατικά από ολόκληρη τη Θεσσαλία αλλά κατά βάση από τον Βόλο και τη Μαγνησία.