Ξηλώστε τις διαδρομές στην Ακρόπολη, λέει ο Σύλλογος Αρχαιολόγων!

Το τερματίσαμε μέσα στον καύσωνα! Μια προσφυγή εναντίον των νέων διαστρώσεων στην Ακρόπολη κατατέθηκε στο υπουργείο Πολιτισμού. Ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων, στέλνει αίτημα αναπομπής και ακύρωσης της υπουργικής απόφασης για αυτές. Η αίτηση αναπομπής και ακύρωσης της απόφασης απευθύνεται ιεραρχικά, δηλαδή στη Γενική Διεύθυνση Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς και στη Γενική Διεύθυνση Αναστήλωσης, Μουσείων και Τεχνικών Έργων. Αποτελεί ένα από τα μελανότερα σημεία στην ιστορία του συνδικαλιστικού κινήματος και απόδειξη ότι ο ΣΕΑ (σωματείο αποκλειστικά των νυν εργαζομένων ως μονίμων στην Αρχαιολογική Υπηρεσία) και εργαλειοποιεί τα αρχαία και προσπαθεί με κάθε τρόπο να βάλει τροχοπέδη σε μεγάλα έργα που δεν είναι του γούστου του.

«Με την ως άνω απόφαση εγκρίθηκε, υπό όρους, το έργο των διαστρώσεων στον αρχαιολογικό χώρο της Ακρόπολης και έως σήμερα έχει ολοκληρωθεί μόνο η α΄ φάση της εγκεκριμένης Μελέτης» γράφει ο ΣΕΑ στις 7.700 λέξεις του κειμένου. Φυσικά επικαλούνται την UNESCO, (ενώ δεν υπάρχει λόγος εμπλοκής της) και ζητούν «να μην προχωρήσει η β΄ φάση των έργων και το θέμα να αναπεμφθεί στο αρμόδιο Συμβούλιο για επανεξέταση».

Τι εννοούν; Πιθανώς να ξηλωθούν οι διαστρώσεις (έλεος!) και να μην εφαρμοστεί η β φάση που αφορά τη δυτική είσοδο των Προπυλαίων. Έλεος ξανά. Για τη β φάση θα συζητήσει διεθνές συνέδριο, το ερχόμενο φθινόπωρο. Ο ΣΕΑ θεωρεί πως γνωρίζει πιο πολλά από επιστήμονες διεθνούς κύρους;

Ο Σύλλογος θεωρεί πως είναι… ανυπόστατη η σύμβαση δωρεάς με το Ίδρυμα Ωνάση, και ότι υπάρχουν παρατυπίες στη διαδικασία ανάθεσης της Μελέτης για τις διαστρώσεις. Αναφέρει επίσης ότι, κατά τη γνώμη του, η μελέτη που εγκρίθηκε δεν πληροί τις νόμιμες προδιαγραφές για έργο προσβασιμότητας σε μνημείο. Τι ήθελε; Τρισδιάστατο πρόπλασμα, λέει!

Επιμένει πως έγινε εκτεταμένη χρήση οπλισμένου σκυροδέματος, (ενώ έγινε πάρα πολύ αραιή) και πως το οπλισμένο «σκυρόδεμα καθιστά την όλη κατασκευή βαριά και δύσκολα αναστρέψιμη. Λόγω του υλικού αυτού, το έργο δεν είναι δυνατόν να αναιρεθεί χωρίς να προκληθεί ζημιά στον βράχο και τις υποκείμενες αρχαιότητες, αφού λόγω της σκληρότητας και του πάχους του σκυροδέματος, θα χρειαστούν μηχανήματα διάτρησης για την διευκόλυνση της θραύσης και απομάκρυνσης του σκυροδέματος με το χέρι.»

Συμπέρασμα λανθασμένο. Εδώ και καιρό, η Υπηρεσία Συντηρήσεως Μνημείων Ακροπόλεως σήκωσε δοκιμαστικά, με τον Μανόλη Κορρέ παρόντα, δύο δοκίμια που είχαν τοποθετηθεί. Και τα δυο βγήκαν με μια απλή κίνηση, χωρίς να καταστρέψουν τις υπερκείμενες διαστρώσεις Τραυλού. Αλλά καταφανώς δεν ζήτησαν να ενημερωθούν από την ΥΣΜΑ…

Ας δούμε τι θα σήμαινε πρακτικά αυτό που ζητά ο ΣΕΑ. Θα σήμαινε πως θα έπρεπε να αποξηλωθούν οι νέες διαστρώσεις, και να μείνει η Ακρόπολη με το παλιό, φθαρμένο τσιμέντο του Τραυλού. Αυτό στο οποίο δεν μπορεί να κυκλοφορήσει εύκολα επισκέπτης. Πολύ, δε, περισσότερο, άνθρωποι ΑΜΕΑ, για τους οποίους, δήθεν, τόσο πολύ κόπτονται.

Δεύτερον, θα έπρεπε να μη συζητηθεί στο διεθνές συνέδριο το θέμα της εισόδου των Προπυλαίων (διότι περί αυτού πρόκειται) και να παραπεμφθεί στο επόμενο (ύστερα από 4-5 χρόνια). Μέχρι τότε, τα Προπύλαια θα πρέπει να είναι προσβάσιμα με προβληματικό τρόπο.

Πού ήταν ο Σύλλογος το 2018 και 2019 οπότε η Ακρόπολη «βούλιαζε» από κόσμο και ο συνωστισμός στα Προπύλαια εγκυμονούσε τον κίνδυνο τεράστιου ατυχήματος, δεν γνωρίζουμε. Τώρα, πάντως, με άλλη κυβέρνηση, είναι παρών! Ζητά μάλιστα και διαχειριστικό σχέδιο. Αυτό που θα έπρεπε να είχε εκπονηθεί από το 2017 τουλάχιστον! Ας γίνει, πάντως, έστω και τώρα.

Τελευταία ερώτηση: μήπως θα έπρεπε να ακυρωθούν και τα υδραυλικά έργα, ώστε να μη πλημμυρίζει η Ακρόπολη; Αφού ο ΣΕΑ λέει πως φταίνε οι διαστρώσεις!

Και υστερόγραφο: επειδή βρισκόμαστε σε περίοδο αλλαγής γενικού διευθυντή αρχαιοτήτων, θα περιμένουμε να δούμε αν αυτό το γεγονός έχει κάποια σχέση.

ΠΗΓΗ:https://www.liberal.gr/

You May Also Like

Κορονοϊός: Χωρίς μάσκες σε αεροδρόμια και πτήσεις από σήμερα

Χαλάρωση των υγειονομικών μέτρων και πιο συγκεκριμένα της χρήσης μάσκας, τόσο στα…

Ηλιόπουλος: Να παρέμβει η Δικαιοσύνη μετά τις δηλώσεις Γεωργιάδη

Ηλιόπουλος: Να παρέμβει η Δικαιοσύνη μετά τις δηλώσεις Γεωργιάδη

Σαμ Μπρίντον: Το πρώτο non binary άτομο στην κυβέρνηση Μπάιντεν

Τ@ Σαμ Μπρίντον με σπουδές στο MIT και ενεργό ακτιβιστικό ρόλο στην…

Μεγάλη μείωση του πληθυσμού της Ελλάδας – Οι μεταβολές ανά νομό

Μεγάλη μείωση του πληθυσμού της Ελλάδας – Οι μεταβολές ανά νομό

Η στρατηγική Μητσοτάκη για επανασυσπείρωση ψηφοφόρων και αυτοδυναμία

Η απόφαση του Κυριάκου Μητσοτάκη να ανακοινώσει νωρίς την ημερομηνία των εκλογών και να λύσει έτσι…

Κυριάκος Μητσοτάκης: Θα είμαστε αυτοδύναμοι

«Έχουμε εξαντλήσει τις δυνατότητες μας για το επόμενο διάστημα, δεν θα υπάρχει άλλο πακέτο στήριξης»

Εστίαση: Έρχονται βαριά πρόστιμα και λουκέτα σε μαγαζιά που καταλαμβάνουν πεζοδρόμια και πλατείες

Τσουχτερά πρόστιμα και κυρώσεις που θα φτάνουν μέχρι και τη σφράγιση του καταστήματος προανήγγειλε ο αναπληρωτής υπουργός…