Οι τιμές τροφίμων και ζωοτροφών θα αυξηθούν κι άλλο..

Ο Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ (FAO) ανέφερε ότι οι διεθνείς τιμές των τροφίμων και των ζωοτροφών θα μπορούσαν να αυξηθούν έως και 22% λόγω της σύγκρουσης στην Ουκρανία, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση του υποσιτισμού σε λιγότερο ανεπτυγμένες χώρες.

Η συνολική παγκόσμια παραγωγή τροφίμων μειώθηκε από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία στα τέλη Φεβρουαρίου, με αποτέλεσμα μια ξαφνική και απότομη μείωση των τροφίμων από τις εξαγωγικές χώρες.

Οι τιμές των τροφίμων έχουν ήδη ανέβει από τότε που χτύπησε η πανδημία του covid 19 το 2020.

Αρκετές χώρες εξαγωγής τροφίμων σε όλο τον κόσμο ανακοινώνουν πρόσθετους περιορισμούς στις εξαγωγές τροφίμων ή εξετάζουν το ενδεχόμενο απαγορεύσεων για την προστασία των εγχώριων προμηθειών τους.

O OHE προέτρεψε τις μεγάλες χώρες παραγωγής τροφίμων να μην επιβάλλουν περιορισμούς στις εξαγωγές στα δικά τους προϊόντα.

«Πριν από τη θέσπιση οποιωνδήποτε μέτρων για την εξασφάλιση του εφοδιασμού τροφίμων, οι κυβερνήσεις πρέπει να εξετάσουν τις πιθανές επιπτώσεις τους στις διεθνείς αγορές», δήλωσε ο Γενικός Διευθυντής του Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ.

«Οι μειώσεις των εισαγωγικών δασμών ή η χρήση περιορισμών στις εξαγωγές θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην επίλυση των προκλήσεων επισιτιστικής ασφάλειας μεμονωμένων χωρών βραχυπρόθεσμα, αλλά θα ανέβαζαν τις τιμές στις παγκόσμιες αγορές».

Σε ιστορικά υψηλά το κόστος για τρόφιμα, ζωοτροφές

ΟΗΕ: Αναμένεται υποσιτισμός και αύξηση 22% στα τρόφιμα λόγω πολέμου

Η σύγκρουση έχει κρίσιμες επιπτώσεις για την προσφορά σιταριού διεθνώς. Από τότε που ξεκίνησε η σύγκρουση στην Ανατολική Ευρώπη, τα ουκρανικά λιμάνια δεν μπορούσαν να εξάγουν σιτηρά, ενώ οι έμποροι τροφίμων αποφεύγουν τις αγορές από τη Ρωσία ως αποτέλεσμα των οικονομικών κυρώσεων, αυξάνοντας τις παγκόσμιες τιμές.

Η Ρωσία και η Ουκρανία μαζί παρέχουν το 19% της παγκόσμιας προσφοράς κριθαριού, το 14% της προσφοράς σιταριού και το 4% του αραβοσίτου.

Εκτός από τα σιτηρά, η Ρωσία είναι κορυφαίος εξαγωγέας λιπασμάτων.

Ο δείκτης τιμών των τροφίμων του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ έφτασε σε υψηλό ρεκόρ τον Φεβρουάριο και φαίνεται βέβαιο ότι θα αυξηθεί περαιτέρω τους επόμενους μήνες, καθώς δεν είναι σαφές εάν η Ουκρανία θα μπορέσει να καλλιεργήσει προϊόντα εάν ο πόλεμος συνεχιστεί.

ΟΗΕ: Αναμένεται υποσιτισμός και αύξηση 22% στα τρόφιμα λόγω πολέμου

50 χώρες βασίζονται σε Ρωσία και Ουκρανία για την προμήθεια σιταριού

Πενήντα χώρες βασίζονται στη Ρωσία και την Ουκρανία για το 30% της προμήθειας σιταριού τους.

Τα Ηνωμένα Έθνη ανέφεραν ότι μόνο μέρος του ελλείμματος στις εξαγωγές από τη Ρωσία και την Ουκρανία μπορεί να καλυφθεί από άλλες χώρες και ότι πολλές από τις λιγότερο ανεπτυγμένες εξαρτώνται από Ρωσία και Ουκρανία

Περίπου το 70% της προμήθειας σιταριού της Αιγύπτου και της Τουρκίας προέρχεται από τη Ρωσία και την Ουκρανία, ενώ το 90% των εισαγωγών σιταριού και μαγειρικού λαδιού του Λιβάνου προέρχεται μόνο από τη Ρωσία.

Οι φτωχότερες χώρες σε περιοχές όπως η Αφρική βασίζονται σε υπερπόντιες προμήθειες για να επιδοτούν το ψωμί για τον αυξανόμενο πληθυσμό τους.

Η Ρωσία προμηθεύει το μεγαλύτερο μέρος της κατανάλωσης σιταριού στην Αφρική, η οποία εισήγαγε γεωργικά προϊόντα αξίας 4 δισεκατομμυρίων δολαρίων από τη Ρωσία το 2020.

«Η σύγκρουση θα μπορούσε επίσης να περιορίσει την αγροτική παραγωγή και την αγοραστική δύναμη στην Ουκρανία, οδηγώντας σε αυξημένη επισιτιστική ανασφάλεια σε τοπικό επίπεδο», ανέφερε ο ΟΗΕ.

Εν τω μεταξύ, μεγάλο μέρος της Δύσης, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών, υποφέρουν από τον αυξανόμενο πληθωρισμό.

Τα στοιχεία που δημοσίευσε το Υπουργείο Εργασίας των ΗΠΑ στις 10 Μαρτίου, έδειξαν αύξηση 7,9% στις τιμές.

Οι Αμερικανοί καταναλωτές έχουν ήδη πληγεί σκληρά από τις υψηλές τιμές του φυσικού αερίου και τις τιμές λιανικής, οι οποίες επιδεινώθηκαν τις τελευταίες δύο εβδομάδες από την απαγόρευση της κυβέρνησης Μπάιντεν στις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου.

ΟΗΕ: Αναμένεται υποσιτισμός και αύξηση 22% στα τρόφιμα λόγω πολέμου

ΠΗΓΗ:https://radar.gr/

You May Also Like

Εξόντωση “ανάξιας” ζωής: Η επιχείρηση ευθανασίας ΑμεΑ και ψυχικά ασθενών στο Γ’ Ράιχ

Εξόντωση “ανάξιας” ζωής: Η επιχείρηση ευθανασίας ΑμεΑ και ψυχικά ασθενών στο Γ’…

Ο Έλληνας πλαστικός χειρουργός της Γάζας

«Εκεί, σε δευτερόλεπτα παίζεται η ζωή σου»

Έρχονται οι υποχρεωτικές συναλλαγές με κάρτα – Πώς να οργανωθείτε

«Κάρτα παίρνετε;» Ολοένα και περισσότεροι κάνουν τη συγκεκριμένη ερώτηση από τα εστιατόρια…

Η Emirates έκανε δοκιμαστική πτήση-ορόσημο με 100% Βιώσιμο Αεροπορικό Καύσιμο

Η πτήση πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με τις εταιρείες GE Aerospace, Boeing, Honeywell, Neste και Virent.

Το Netflix βάζει στο… στόχαστρο όσους μοιράζουν κωδικούς: Η αλλαγή που ανακοίνωσε

Να μειώσει το φαινόμενο του μοιράσματος κωδικών, επιχειρεί το Netflix σύμφωνα με…

Απελπισμένοι Βρετανοί: Δεν μπορούν να έρθουν Ελλάδα – βουτούν σε κάδους σκουπιδιών

Οι Βρετανοί καταφεύγουν σε ακραίες λύσεις στην προσπάθειά τους να βρουν λίγη…

Με απόφαση Λιβανού 15,8 εκατ. ευρώ de minimis στους παραγωγούς χοίρων, αυτόχθονων μαύρων χοίρων και μελιού

Με απόφαση Λιβανού 15,8 εκατ. ευρώ de minimis στους παραγωγούς χοίρων, αυτόχθονων…

Σρι Λάνκα: Μεγάλη οικολογική καταστροφή από τη φωτιά σε πλοίο κοντέινερ

Tο πλοίο κοντέινερ MV X-Press Pearl κινδυνεύει να βυθιστεί, έπειτα από πυρκαγιά…