Ομολογία αποτυχίας στο θέμα της διαχείρισης των βοσκοτόπων, συνιστά η νέα τροπολογία που κατατέθηκε προς ψήφιση από τη Βουλή και προβλέπει τη σύνταξη επιτροπών σε κάθε Περιφερειακή Ενότητα της χώρας για τον έλεγχο της χωροταξικής ορθότητας της κατανομής των βοσκοτόπων και την διόρθωση τυχόν σφαλμάτων αυτής που εντοπίζονται σε τοπικό επίπεδο.

Από τις ίδιες επιτροπές σε κάθε Περιφερειακή Ενότητα θα πρέπει να προχωρήσουν επίσης:

– Η χωρική αναπροσαρμογή της κατανομής των δικαιωμάτων χρήσης της βοσκής σε περίπτωση που σε τμήματα ή και σε ολόκληρη τη βοσκήσιμη γη απαγορευτεί η βόσκηση ή αυτή χαρακτηρισθεί αναδασωτέα στο πλαίσιο της δασικής νομοθεσίας.

– Η κατανομή επιλέξιμων βοσκήσιμων γαιών από τις εκτάσεις οι οποίες αποτελούν απόθεμα, σε νέους κτηνοτρόφους και σε κτηνοτρόφους που ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν σε μέτρα τους Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης της Ελλάδας.

Όλα τα παραπάνω που αποτελούν παραδοχή αποτυχίας στη μέχρι σήμερα κατανομή των βοσκοτόπων, παρακάμπτουν επί της ουσίας το πνεύμα του νόμου 4351/2015 και μεταφέρουν την ευθύνη επίλυσης του ζητήματος που δεν κατάφεραν λύσουν οι κεντρικές υπηρεσίες του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και ο ΟΠΕΚΕΠΕ στις περιφέρειες.

Με δεδομένο μάλιστα ότι σε πολλές περιπτώσεις τα δικαιώματα που έχουν ενεργοποιηθεί σε κτηνοτρόφους μιας Περιφερειακής Ενότητας βρίσκονται σε άλλη Περιφερειακή Ενότητα (π.χ. κτηνοτρόφοι της Κρήτης έχουν βρεθεί με δικαιώματα στη Μακεδονία) η αποκατάσταση μιας στοιχειώδους ισορροπίας στα πράγματα γίνεται ακόμα δυσκολότερη.

Πρόβλημα θα είναι για τις Επιτροπές των Περιφερειών να βρουν αποθέματα εκτάσεων και για τους νεοεισερχόμενους στα αναπτυξιακά προγράμματα του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, κάτι που κατέστη φανερό και την προηγούμενη προγραμματική περίοδο με αποτέλεσμα να έχουν μείνει απλήρωτοι για χρόνια και σε κάποιες περιπτώσεις εκτός αναπτυξιακών σχεδίων χιλιάδες κτηνοτρόφοι.

Η νέα «τεχνική λύση» που αναζητούν οι επιτελείς του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης για τους βοσκοτόπους, κινείται σε απόσταση από τη ρύθμιση που προέβλεπε επί της ουσίας το επόμενο διάστημα να αξιοποιηθεί ως μεταβατική περίοδος για την έγκριση των διαχειριστικών σχεδίων βόσκησης που λήγει την 31η Ιανουαρίου 2019.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

You May Also Like

Γιατί το Πάσχα αλλάζει ημερομηνία κάθε χρόνο;

Πώς καθιερώθηκε ο εορτασμός του Πάσχα; Πιθανώς οι περισσότεροι να γνωρίζετε…

Με χρέωση για τους επαγγελματίες οι πληρωμές μέσω IRIS – Τι ετοιμάζουν οι τράπεζες

Πώς συγκρίνεται το IRIS με τις πιστωτικές/χρεωστικές κάρτες

Προσλήψεις μόνιμων υπαλλήλων στα Καταστήματα Κράτησης

Προσλήψεις μόνιμων υπαλλήλων στα Καταστήματα Κράτησης

Μ. Βορίδης: «Θα πληρώσω την κοπή της πίτας με την αποζημίωση που πήρα από τον Πάνο Καμμένο»

Μ. Βορίδης: «Θα πληρώσω την κοπή της πίτας με την αποζημίωση που…

ΟΑΕΔ: Πώς θα κάνετε την αίτηση για το ειδικό επίδομα των 1.150 ευρώ

  ΟΑΕΔ: Πώς θα  κάνετε την αίτηση για το ειδικό επίδομα των…

Πληρωμές ύψους 3,2 εκατ. ευρώ, σε 660 δικαιούχους, για τις σπάνιες φυλές αγροτικών ζώων

  Πληρωμές ύψους 3,2 εκατ. ευρώ, σε 660  δικαιούχους, για τις σπάνιες…

Συντάξεις Ιανουαρίου 2019: Νωρίτερα θα δουν τα λεφτά οι συνταξιούχοι

Συντάξεις Ιανουαρίου 2019: Νωρίτερα θα δουν τα λεφτά οι συνταξιούχοι