Οι διασυνοριακές περιοχές ως πρότυπα μοντέλα ανάπτυξης συνεργειών για την τουριστική ανάπτυξη
Η τουριστική βιομηχανία στην Ελλάδα σημειώνει ολοένα αυξανόμενους ρυθμούς ανάπτυξης. Ιδιαίτερα κατά την τελευταία 3ετία ο τουρισμός στην Ελλάδα έχει μετατραπεί στην κύρια κινητήρια δύναμη της οικονομίας. Η ανάπτυξη του τουριστικού κλάδου στη χώρα μας έχει ως αναπόφευκτη συνέπεια την δημιουργία συνεργειών μεταξύ όλων των τομέων της οικονομίας, τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και την αύξηση των εισοδημάτων των τοπικών κοινωνιών. Οι προβλέψεις μάλιστα για περαιτέρω ανάπτυξη του τουρισμού τα επόμενα χρόνια στη χώρα μας είναι ιδιαίτερα αισιόδοξες.
Στο πλαίσιο αυτό ολοένα και περισσότερο γίνεται κατανοητό, ότι στην αύξηση της τουριστικής επισκεψιμότητας και την ποιοτική αναβάθμιση των επισκεπτών στη χώρα μας, σημαντικό ρόλο μπορεί να διαδραματίσει η αξιοποίηση του πλούσιου πολιτιστικού και φυσικού αποθέματος των Περιφερειών της χώρας μας, ιδιαίτερα των διασυνοριακών περιοχών αυτών. Η ανάπτυξη διασυνοριακών συνεργείων, καθώς και η ανταλλαγή τεχνογνωσίας και καλών πρακτικών, μπορούν να διαμορφώσουν ένα νέο διαφοροποιημένο πρότυπο μοντέλο τουριστικής ανάπτυξης στις περιοχές αυτές, με επίκεντρο την προστασία, ανάδειξη και αξιοποίηση της φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς τους.
Η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας λόγω τόσο της συνοριακής της θέσης σε συνδυασμό με την πολύ σημαντική πολιτιστική κληρονομιά που διαθέτει καθώς και το πλούσιο φυσικό της περιβάλλον, έχει προσχωρήσει ήδη προς αυτή την κατεύθυνση, δημιουργώντας ένα εναλλακτικό τουριστικό προϊόν με διαφοροποιημένα και αναβαθμισμένα ποιοτικά χαρακτηριστικά. Το γεγονός αυτό καταδεικνύουν οι πρωτοβουλίες που έχουν αναληφθεί για το σκοπό αυτό στην τρέχουσα περίοδο, με την αξιοποίηση από πλευρά της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας σχετικών εθνικών και κοινοτικών χρηματοδοτήσεων, μέσω της συμμετοχής της στην υλοποίηση συγχρηματοδοτούμενων προγραμμάτων.
Ενδεικτικό παράδειγμα μιας τέτοιας δυναμικής πρωτοβουλίας αποτελεί η υλοποίηση του διαπεριφερειακού έργου EPICAH, στο οποίο συμμετέχει για λογαριασμό της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, το Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης Δυτικής Μακεδονίας. Το αντικείμενο του έργου επικεντρώνεται ακριβώς στην αξιοποίηση της φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς των διασυνοριακών περιοχών, με στόχο την αύξηση της τουριστικής επισκεψιμότητάς τους, μέσω της ανάπτυξης συνεργειών, της ανταλλαγής τεχνογνωσίας και της εφαρμογής καλών πρακτικών μεταξύ των 8 διασυνοριακών περιοχών που συμμετέχουν στην υλοποίηση του έργου, απ΄ όλη την Ευρώπη.
Η διαμόρφωση μίας νέας αντίληψης και ενός τέτοιου είδους διαφοροποιημένου πρότυπου μοντέλου διαχείρισης και αξιοποίησης της πολιτιστικής και περιβαλλοντικής αξίας των διασυνοριακών περιοχών, γίνεται πράξη μέσω της υλοποίησης του έργου EPICAH. Η ανάδειξη και προβολή παρεμβάσεων ορθής διαχείρισης του πολιτιστικού και φυσικού αποθέματος συντελεί στη δυναμική αύξηση της τουριστικής δραστηριότητας μιας περιοχής. Αυτά αποτέλεσαν και τα κύρια συμπεράσματα του Θεματικού Σεμιναρίου του έργου EPICAH που πραγματοποιήθηκε το προηγούμενο διάστημα με μεγάλη επιτυχία στο Tokai της Ουγγαρίας, με τη συμμετοχή των στελεχών του Περιφερειακού Ταμείου Ανάπτυξης Δυτικής Μακεδονίας για λογαριασμό της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας.