Οι δικαστές ετοιμάζουν προσφυγές να ζητήσουν πίσω την εισφορά αλληλεγγύης

του Παναγιώτη Στάθη

Οι δικαστές προσφεύγουν στα δικαστήρια για να διεκδικήσουν την επιστροφή της εισφοράς αλληλεγγύης που κατέβαλαν το 2021 ανοίγοντας ένα νέο κεφάλαιο αναδρομικών και διεκδικώντας την κατάργησή της σε ολόκληρο τον δημόσιο τομέα (πριν το 2023 όπως ανήγγειλε ο πρωθυπουργός) σε περίπτωση δικαίωσής τους.

Οι προσφυγές έχουν ήδη αναγγελθεί από το ΔΣ της 20ης Νοεμβρίου της Ένωσης Δικαστών Εισαγγελέων καθώς αποφασίστηκε η “…ανάθεση σε νομικούς συμβούλους της επεξεργασίας των δικογράφων για την διεκδίκηση της καταβληθείσας εισφοράς αλληλεγγύης για το έτος 2021”, γεγονός που σημαίνει πως το οικονομικό επιτελείο θα βρεθεί αντιμέτωπο με ένα κύμα αγωγών εκ μέρους των δικαστικών λειτουργών, ενώ αυτό δεν αποκλείεται να επεκταθεί και στον δημόσιο τομέα.

Πρακτικά μάλιστα σημαίνει πως η δικαστική απόφαση (εφόσον είναι θετική για τους δικαστές) θα ζητεί αναδρομική εφαρμογή της, κάτι που παραμένει ζητούμενο αν τελικά ικανοποιηθεί. Θα γεννήσει δηλαδή μια νέα απαίτηση αναδρομικών.

Η διεκδίκηση

Οι δικαστές, όπως ενημερώνει η Ενωση Δικαστών Εισαγγελέων διεκδικούν την επιστροφή της εισφοράς αλληλεγγύης του έτους 2021 και μάλιστα καλεί τα μέλη της:

– να υποβάλλουν με επιφύλαξη τη δήλωση εισοδήματος του έτους 2021

– εντός τριάντα ημερών να ασκήσουν ενδικοφανή προσφυγή ενώπιον της Διεύθυνσης επίλυσης Διαφορών της ΑΑΔΕ δια της οικείας Δ.Ο.Υ

– Εν συνεχεία να προσφύγουν στα Διοικητικά Δικαστήρια

Η ανακοίνωση

“Η Ένωση μας με απόφαση της πλειοψηφίας του Διοικητικού της Συμβουλίου αποφάσισε από τον Φεβρουάριο του 2021 την διεκδίκηση επιστροφής της εισφοράς αλληλεγγύης, η οποία βαρύνει μόνο τους μισθωτούς και συνταξιούχους του δημόσιου τομέα.

Εξαντλήσαμε όλα τα μέσα για να πείσουμε την εκτελεστική εξουσία ότι είναι αντισυνταγματική η επιβολή ενός φόρου σε μία συγκεκριμένη κατηγορία πολιτών.

Ξεκινάμε από σήμερα την ενημέρωση των συναδέλφων για την διαδικασία που θα ακολουθήσουμε για την προσβολή των εκκαθαριστικών σημειωμάτων της φορολογικής αρχής για τα εισοδήματα του έτους 2021:

1. Αρχικά η δήλωση για τα εισοδήματα του έτους 2021 θα πρέπει να υποβληθεί με επιφύλαξη, μέσω της επιλογής του σχετικού πεδίου κατά τη διαδικασία ηλεκτρονικής υποβολής της. Στη συνέχεια, εντός 10 ημερών θα πρέπει να κατατεθεί στην αρμόδια Δ.Ο.Υ. ή να αποσταλεί μέσω μηνύματος ηλεκτρονικού ταχυδρομείου αίτηση-δήλωση επιφύλαξης.

2. Μετά την πάροδο κάποιου χρονικού διαστήματος θα εκδοθεί εκκαθαριστικό σημείωμα από την φορολογική αρχή κατά του οποίου πρέπει εντός τριάντα ημερών να ασκηθεί ενδικοφανής προσφυγή ενώπιον της Διεύθυνσης Επίλυσης Διαφορών της ΑΑΔΕ δια της οικείας Δ.Ο.Υ. του εκάστοτε προσφεύγοντος. Η υποβολή της ως άνω ενδικοφανούς προσφυγής αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για την άσκηση προσφυγής στα Διοικητικά Δικαστήρια.

3. Εντός 30 ημερών από την ρητή απόρριψη αυτών των προσφυγών από την ΑΑΔΕ (ή μετά την πάροδο 120 ημερών, οπότε και συνάγεται σιωπηρή απόρριψή τους), οφείλει να ασκηθεί προσφυγή στο κατά τόπο αρμόδιο Μονομελές Διοικητικό Πρωτοδικείο. Οι συγκεκριμένες προσφυγές μπορούν να ασκηθούν από οποιονδήποτε δικηγόρο επιθυμεί ο κάθε συνάδελφος.

Σχέδια ενδικοφανών προσφυγών, προσφυγών ενώπιον των αρμόδιων Δικαστηρίων και των δηλώσεων επιφύλαξης θα διανεμηθούν από την Ένωση στα μέλη της. Την επιμέλεια των σχεδίων αυτών έχει αναθέσει η Ένωση σε Καθηγητή Συνταγματικού Δικαίου. Θα ενημερώνουμε διαρκώς τους συναδέλφους για τα αναγκαία βήματα που πρέπει να γίνουν σε κάθε στάδιο της διαδικασίας ώστε να μην χαθεί κανένα δικαίωμα.

ΠΗΓΗ:https://www.capital.gr/

You May Also Like

Πανελλήνιες 2019: Αναλυτικά το πρόγραμμα των εξετάσεων

Πανελλήνιες 2019: Αναλυτικά το πρόγραμμα των εξετάσεων

Ποιοι θα πρέπει να πληρώσουν χαράτσι 113 ευρώ για το δίπλωμα οδήγησης

Ποιοι θα πρέπει να πληρώσουν χαράτσι 113 ευρώ για το δίπλωμα οδήγησης

Ο Ερντογάν, τα νησιά και ο ΤΑΡ

Η φιλοδοξία της Άγκυρας να διοχετεύσει φυσικό αέριο στην Ευρώπη μέσω Ελλάδας

Ο Έλον Μασκ ανέβασε μια λέξη στα ελληνικά στο Twitter και τα σχόλια πήραν «φωτιά»!

Η αινιγματική ανάρτηση προκάλεσε απορία αλλά και διάφορες… θεωρίες στην ενότητα των…

Μόρια: Eκκλησία χρησιμοποιείται πλέον ως… τουαλέτα μεταναστών (φωτο)

Μόρια: Eκκλησία χρησιμοποιείται πλέον ως… τουαλέτα μεταναστών (φωτο)

Σκυλακάκης: «Οι επόμενοι 4-5 μήνες, θα είναι δύσκολοι από πολλές πλευρές»

Σκυλακάκης: «Οι επόμενοι 4-5 μήνες, θα είναι δύσκολοι από πολλές πλευρές»

“Λύγισε” ο γιατρός της μικρής Τζωρτζίνας: Η Τζωρτζίνα ήταν ένα παιδί που πολεμήσαμε μαζί…

“Λύγισε” ο γιατρός της μικρής Τζωρτζίνας: Η Τζωρτζίνα ήταν ένα παιδί που…

Συνεχίζεται το στοχευμένο πρόγραμμα της Ελληνικής Αστυνομίας για την αντιμετώπιση των «επικίνδυνων» τροχονομικών παραβάσεων

Συνεχίζεται το στοχευμένο πρόγραμμα της Ελληνικής Αστυνομίας για την αντιμετώπιση των «επικίνδυνων»…

Καλάθι του νοικοκυριού: Με μειωμένες τιμές η νέα λίστα με τα προϊόντα

Στην ειδική ιστοσελίδα υπάρχει πλέον και η καταγραφή της διακύμανσης της τιμής…

Πανδημία χρέους – ΔΝΤ: Μετά τον κορονοϊό έρχεται η μεγαλύτερη ύφεση από το κραχ του 1929

Πανδημία χρέους – ΔΝΤ: Μετά τον κορονοϊό έρχεται η μεγαλύτερη ύφεση από…