Οι ειδικοί  εξηγούν γιατί οι περισσότεροι άνθρωποι είναι άπιστοι

Η αμοιβαία εμπιστοσύνη είναι χαρακτηριστικό γνώρισμα των ρομαντικών σχέσεων και συχνά (όχι πάντα) συνδέεται με την πεποίθηση ότι ο σύντροφος είναι και σεξουαλικά πιστός. Τι γίνεται αν παραβιάζεται αυτή η εμπιστοσύνη;

Η απιστία μπορεί να προκαλέσει έναν όλεθρο σε μια σχέση. Όπως συνοψίζεται σε πρόσφατη ανασκόπηση, η απιστία είναι η κύρια αιτία διαζυγίου. Μπορεί επίσης να είναι ένας ισχυρός προγνωστικός δείκτης της κακής ψυχικής υγείας, συμπεριλαμβανομένης της κατάθλιψης και του άγχους. Σύμφωνα με ορισμένους λογαριασμούς, ο επιπολασμός της απιστίας κατά τη διάρκεια της ζωής συμβαίνει στο 20 έως 25 τοις εκατό σε ένα γάμο, με τους άνδρες και τις γυναίκες να εξαπατούν με παρόμοια ποσοστά.

Δεδομένου ότι η απιστία δημιουργεί δυσμενείς συνέπειες, παρόλα αυτά οι άνθρωποι απιστούν και το ερώτημα που γίνεται είναι: Γιατί; Γιατί να το ρισκάρεις; Ποια είναι τα κίνητρα που οδηγούν στην απιστία;

Μια πρόσφατη έρευνα ζήτησε από περίπου 500 ετεροφυλόφιλα άτομα να μιλήσουν για τις προηγούμενες σχέσεις τους. Και το συμπέρασμα ήταν πως η συμμετοχή στην απιστία ήταν κάτι που μοιράστηκε το 95% των συμμετεχόντων.

Οι επιστήμονες λοιπόν ξεκίνησαν να ψάχνουν τους λόγους για τους οποίους οι άνθρωποι είναι άπιστοι και στη συνέχεια εστίασαν στην ανάλυσή τους. Από την ανάλυσή τους προέκυψαν οκτώ κύρια κίνητρα:

Σταματάνε να νιώθουν ερωτευμένοι. Μερικές φορές (αλλά όχι πάντα) η έλλειψη του πάθους σε μια υπάρχουσα σχέση οδηγεί τους ανθρώπους να έχουν εξωσυζυγικές σχέσεις.

Για ποικιλία.  Άλλες φορές, η απιστία δεν αποτελεί απάντηση σε ένα πρόβλημα με μια υπάρχουσα σχέση, αλλά είναι μια αντίδραση στην πλήξη. Για πολλούς ανθρώπους η απιστία είναι το μέσο που θα τους βγάλει από τη ρουτίνα.

Νιώθουν παραμελημένοι. Μερικοί άνθρωποι συμμετέχουν στην απιστία ως απάντηση στην έλλειψη προσοχής από τον σύντροφό τους. Το αίσθημα της παραμέλησης είναι συνδεδεμένο με την απιστία, με περισσότερες γυναίκες από τους άντρες να το αναγνωρίζουν ως κίνητρο για να απατήσουν τον σύντροφό τους.

Πολλές φορές οι άνθρωποι απιστούν λόγω των καταστάσεων της δεδομένης στιγμής. Ίσως ήπιαν λίγο παραπάνω ή βρέθηκαν μπροστά σε μια ευκαιρία που δεν την περίμεναν. Περισσότεροι άντρες αναγνωρίσουν αυτό το κίνητρο ως λόγο για να απατήσουν τις γυναίκες τους.

Για την ενίσχυση της αυτοεκτίμησης. Μπορεί να ακούγεται αντιφατικό, αφού η απιστία μπορεί να φέρει δυσάρεστες συνέπειες, ωστόσο πολλοί άνθρωποι ισχυρίζονται ότι η ενίσχυση της αυτοεκτίμησης αποτελεί κίνητρο για την απιστία.

Από θυμό.  Αυτός δεν είναι ο πιο συχνά αναφερόμενος λόγος, αλλά ο θυμός μπορεί να παίξει ρόλο στην απιστία, ως έναν τρόπο τιμωρίας.

Δεν νιώθουν αφοσιωμένοι. Η έλλειψη αγάπης και η έλλειψη δέσμευσης σε μια σχέση συνδέονται και με τα γενικά συναισθήματα της δυσαρέσκειας, κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε απιστία.

Λόγω της σεξουαλικής επιθυμίας. Κ όμως πολλοί απατούν το σύντροφό τους, όχι επειδή υπάρχει κάποιο πρόβλημα στη σχέση, αλλά λόγω της σεξουαλικής επιθυμίας τους. Οι άνδρες ανέφεραν αυτόν τον λόγο περισσότερο από τις γυναίκες.

 

 

ΠΗΓΗ: jenny.gr

You May Also Like

15 φωτογραφίες που θα σε κάνουν να αναπολήσεις τα ’80s και 90s

Table of Contents Hide 15 φωτογραφίες που θα σε κάνουν να αναπολήσεις…

Ο Προφήτης Ηλίας και οι 4 ίπποι, συμβολικοί των αρετών του, που τον ανέβασαν “ως εις τον Ουρανόν”

Ο Προφήτης Ηλίας και οι 4 ίπποι, συμβολικοί των αρετών του, που…

Η εμπειρία της εγκυμοσύνης σε 6 τρυφερά και χαριτωμένα σκίτσα

Η εμπειρία της εγκυμοσύνης σε 6 τρυφερά και χαριτωμένα σκίτσα

Παίρνουν με τα… αυγά οι Ολλανδοί τον Μπέζος επειδή θέλει να γκρεμίσει ιστορική γέφυρα για να περάσει το νέο του κότερο

Μπλοκαρισμένο στο ναυπηγείο όπου κατασκευάστηκε παραμένει το 127 μέτρων υπερπολυτελές γιοτ του…

Το κούρεμα που κολακεύει τις γυναίκες μετά τα 50 και φρεσκάρει την εικόνα τους

Το κούρεμα που κολακεύει τις γυναίκες μετά τα 50 και φρεσκάρει την…

Ακάρεα, κοριοί, τσιμπούρια: Πως θα ξεχωρίσετε 9 διαφορετικά τσιμπήματα και τι πρέπει να κάνετε στο καθένα

Table of Contents Hide Ακάρεα, κοριοί, τσιμπούρια: Πως θα ξεχωρίσετε 9 διαφορετικά…

Top Gun: Δείτε τους πρωταγωνιστές της ταινίας 36 χρόνια μετά

Top Gun: Δείτε τους πρωταγωνιστές της ταινίας 36 χρόνια μετά

Σε ποια περιοχή βρισκόταν ο περίφημος Μπύθουλας με τον λαουτζίκο στη Μαντάμ Σουσού του Δημήτρη Ψαθά; Η φαντασμένη γυναίκα που έγινε θεατρικό, ταινία και τηλεοπτική σειρά με την Άννα Παναγιωτοπούλου

Σε ποια περιοχή βρισκόταν ο περίφημος Μπύθουλας με τον λαουτζίκο στη Μαντάμ…

kozan.gr: Τι απάντησε ο Δήμαρχος Κοζάνης Λ. Μαλούτας σε ερώτηση του Φ. Κεχαγιά σχετικά με τι εκδηλώσεις θα γίνουν στην Κοζάνη την περίοδο της Αποκριάς (Βίντεο)

Τι απάντησε ο Δήμαρχος Κοζάνης Λ. Μαλούτας σε ερώτηση του Φ. Κεχαγιά…

Σωκράτης Μάλαμας: Η «Πριγκιπέσσα» και η ιστορία που έγινε τραγούδι

Τα περισσότερα τραγούδια στο ελληνικό πεντάγραμμο κουβαλούν τη δική τους ιστορία τους…