Οι νέοι της Καστοριάς +εργάζονται

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 21 Μαρτίου 2019 στο Δημαρχείο Καστοριάς  η προσομοίωση ενός Δημοτικού Συμβουλίου με τη συμμετοχή των μαθητών και των φοιτητών της περιοχής.

Η δράση “Οι Νέοι +εργάζονται”,  διοργανώθηκε από τον Όμιλο Ενεργών Νέων Φλώρινας (Ο.Ε.ΝΕ.Φ.) και το Europe Direct Δυτικής Μακεδονίας, με την υποστήριξη του Υπουργείου Εσωτερικών (Τομέας Μακεδονίας-Θράκης) και της Γενικής Γραμματείας Νέας Γενιάς, στο πλαίσιο του έργου “Νεανικές Δράσεις”. Την εκδήλωση συντόνισε  Όμιλος Ενεργών Νέων Φλώρινας και η ομάδα επικοινωνίας του Τμήματος Ψηφιακών Μέσων και Επικοινωνίας.

Το ενδιαφέρον των νέων να συμμετάσχουν στην εκδήλωση ήταν έντονο, καθώς έλαβαν μέρος σε αυτό 30 μαθητές της Β’ και Γ΄ τάξης του 2ου Ημερησίου Γενικού Λυκείου Καστοριάς, φοιτητές του Πανεπιστημίου και του Τ.Ε.Ι. Δυτικής Μακεδονίας, αλλά και νέοι που κατάγονται από την Καστοριά αλλά σπουδάζουν σε άλλες πόλεις «Υπήρξε μια πολυμορφία, η οποία έδωσε ένα πολύ ωραίο χρώμα στον διάλογο.  Δημιουργήθηκαν δυο εικονικές παρατάξεις, χωρίς πολιτικά μηνύματα και περιεχόμενο. Τα θέματα που συζητήθηκαν αφορούσαν καθαρά και μόνο τη νεολαία, όπως είναι το περιβάλλον και η επιχειρηματικότητα των νέων», ενημέρωσε ο  επικεφαλής του Κέντρου Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης Δυτικής Μακεδονίας Κωνσταντίνος Στεργίου.

Η προσομοίωση του Δημοτικού Συμβουλίου λειτούργησε ως εξής: Οι ομάδες που δημιουργήθηκαν, συνομίλησαν σε δημοκρατικό πλαίσιο, όπου  ο επικεφαλής  της κάθε παράταξης συντόνιζε τη διαδικασία και οι αντιδήμαρχοι τις επιτροπές. Όλοι οι συμμετέχοντες, τοποθετήθηκαν  επί της διαδικασίας, κατέληξαν σε ψηφίσματα,  τα οποία μεταφέρθηκαν στο τέλος στην ολομέλεια προς ψήφιση «Μέσω και αυτής της διαδικασίας, θέλαμε οι συμμετέχοντες να αναπτύξουν τις δεξιότητες που αφορούν την προσωπική, επαγγελματική και ακαδημαϊκή τους πορεία. Ό,τι αφορά τους νέους μας, αφορά και εμάς», σημείωσε ο κ. Στεργίου.

 

Ο Πρόεδρος  του Ο.Ε.ΝΕ.Φ.  και νόμιμος εκπρόσωπος του Κέντρου Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης Δυτικής Μακεδονίας  Κώστας Φιλιππίδης, απόλυτα ευχαριστημένος από την άρτια διεξαγωγή της εκδήλωσης δήλωσε πως   «Προωθούμε  και συγκεντρώνουμε τις δράσεις των νέων. Διευρύνουμε σε όλη την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας την κινητικότητα, την ανάδειξη και την εξωστρέφεια της νεολαίας. Βεβαίως μέσα από την προσομοίωση των Δημοτικών Συμβουλίων, προωθούμε και την ανάδειξη των δημοκρατικών αξιών. Με τη στήριξη του Δήμου Καστοριάς και του τμήματος Ψηφιακών Μέσων και Επικοινωνίας του Τ.Ε.Ι. Δυτικής Μακεδονίας καταφέραμε να έχουμε 40 νέους Δημοτικούς Συμβούλους στην Καστοριά, οι οποίοι μπόρεσαν να πραγματοποιήσουν έναν εποικοδομητικό διάλογο.  Κατάφεραν με δημοκρατικό τρόπο, να συναποφασίσουν για τα ζητήματα που αφορούν στην τοπική κοινωνία. Όλες οι εμπειρίες και οι γνώσεις που αποκόμισαν οι συμμετέχοντες στη δράση, είμαι σίγουρος πως θα μεταφερθούν στους οικείους τους».

Χρύσα Κοσμίδου  

 

 

You May Also Like

Τραγωδία με τροχαίο στην Ιόνια Οδό: Νεκρό ζευγάρι μπροστά τα μάτια του δεκάχρονου παιδιού τους

Σοβαρό τροχαίο δυστύχημα σημειώθηκε στην Ιόνια Οδό, κοντά στα διόδια Τερόβου στο ρεύμα…

Νίκος Παρούσης: Ο ήρωας πιλότος που θυσιάστηκε για να σώσει εκατοντάδες παιδιά από βέβαιο θάνατο

Table of Contents Hide Έντρομοι είδαν το ΜιράζΑνέφερε βλάβη στο πηδάλιο«Πάνω από…

Τοξικά απορρίμματα στις αχανείς χωματερές της Αφρικής

Αφού πέσει η νύχτα και οι δρόμοι της αγοράς Καριακού στο Νταρ…

Νέα κινητοποίηση τη νύχτα για την αρκούδα με τα μικρά της

Η αρκούδα με τα τρία αρκουδάκια επανεμφανίστηκε τη νύχτα στη Λεωφόρο των…

Νίκος Χορταρέας: Η τηλεμαντεία, η φοροδιαφυγή, η Ferrari, ο θάνατος της μητέρας του και η στροφή στον Θεό

Table of Contents Hide Τα σκάνδαλα και η φοροδιαφυγήΗ ενασχόληση με το…

Του έδωσαν συγχαρητήρια και μετά τον εκτέλεσαν – Ο Έλληνας λοχίας που κατατροπωσε πάνω από 200 Γερμανούς

Ελληνική αντίσταση:  Η αντίσταση που τα Ελληνικά στρατεύματα έφεραν κατά την διάρκεια του…

Τι περιλαμβάνει το σχέδιο SOS της Ελλάδας για την ενέργεια – Ο Κ. Σκρέκας στην «Κ»

Table of Contents Hide Μέτρα υποχρεωτικού χαρακτήρα για νοικοκυριά, βιομηχανία, φορείς –…

Γυναικοκτονία στο Ρέθυμνο: Αuτή είναι η μητέρα που δολοφονήθηκε από τον σύζυγό της επειδή του ζήτησε να χωρίσουν

Μία ακόμη γυναικοκτονία σημειώθηκε στις 10.30 το πρωί της Κυριακής με θύμα…

Το πανηγύρι που κατέληξε σε τpαγωδία με 26 νεκρούς: Οι πιστοί που πήγαιναν να προσκυνήσουν και το μοιpαίο λάθος

Η ανείπωτη τραγωδία το 1963 στη λίμνη Αμβρακία με 26 νεκρούς! Το…