Δεκατρείς άμεσες ανατροπές στις εισφορές και στις συντάξεις έρχονται μετά την ψήφιση του νέου ασφαλιστικού νόμου για εκατομμύρια ασφαλισμένους και συνταξιούχους.

Μολονότι μεγάλες αλλαγές αναμένεται να γίνουν τόσο από την 1/1/2017 (ενοποίηση των ταμείων κύριας ασφάλισης στον Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης, σύνδεση των εισφορών με το εισόδημα, εφαρμογή νέου Κανονισμού για τις παροχές υγείας και τις αναπηρικές) όσο και μετά το 2018 (αναπροσαρμογή όλων των παροχών αν ξεφύγει η δαπάνη), ήδη, το υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης έδωσε εντολή να εκδοθούν οι πρώτες εγκύκλιοι και αποφάσεις για την εφαρμογή διατάξεων που τίθενται άμεσα σε ισχύ (μετά τη δημοσίευση του ΦΕΚ) και έχουν ως εξής:

1 Όλοι όσοι συνταξιοδοτηθούν θα έχουν μειωμένες από 10% έως και 30% κύριες συντάξεις λόγω του νέου τρόπου υπολογισμού (με βάση τον μέσο όρο των αποδοχών από το 2002), των χαμηλότερων ποσοστών αναπλήρωσης και της μη προσθήκης επιδόματος γάμου. Οι εκκρεμείς αιτήσεις συνταξιοδότησης θα υπολογιστούν, ωστόσο, με όσα ίσχυαν στις 31/12/2014 και οι συντάξεις που θα απονεμηθούν θα επαναϋπολογιστούν με πρόβλεψη να διατηρηθούν στο ύψος τους έως το… 2018.

2 Οι συνταξιούχοι που λαμβάνουν μεικτά πάνω από 2.000 ευρώ θα χάσουν έως 28% (έναντι του πλαφόν των 2.774 ευρώ που ίσχυε). Αν λαμβάνουν περισσότερες από μία συντάξεις θα περιοριστούν στις 3.000 «καθαρά».

3 Οι συνταξιούχοι που λαμβάνουν άθροισμα κύριας και επικουρικής πάνω από 1.300 ευρώ μεικτά (1.170 ευρώ καθαρά, κατά μέσο όρο) θα δουν περικοπές στις επικουρικές συντάξεις που υπολογίζεται να φτάσουν το 20% – 25%.

4 Οι συνταξιούχοι που αναμένουν τα εφάπαξ από την 1/9/2013 και μετά, θα τα λάβουν μειωμένα κατά 12% ? 15%.

5 Οι συνταξιούχοι του Δημοσίου θα λαμβάνουν από τον ερχόμενο Ιούνιο μειωμένα έως και 35% (αναδρομικά από 1/1/2016) τα μερίσματα του Μετοχικού Ταμείου Πολιτικών Υπαλλήλων.

6 Το 60% της σύνταξής τους θα χάνουν όσοι συνταξιούχοι αναλάβουν εργασία.

7 Έως και το 30% θα χάσουν από τις συντάξεις – προσυνταξιοδοτικές παροχές – που λαμβάνουν 10.000 συνταξιούχοι πρώην τραπεζοϋπάλληλοι της Εμπορικής Τράπεζας, της Alpha bank και της Τράπεζας Αττικής, οι οποίοι «βγήκαν» από την αγορά χωρίς να έχουν συμπληρώσει τα ηλικιακά όρια του ΙΚΑ.

Οι παροχές θα «κουρευτούν» σε δύο φάσεις: Πρώτα με τον επανυπολογισμό τους με ποσοστό 1,75% αντί του 2% μέχρι τη συμπλήρωση του προβλεπόμενου ηλικιακού ορίου του ΙΚΑ.

Στη συνέχεια η προσυνταξιοδοτική παροχή θα μειωθεί με βάση τα νέα γενικά ποσοστά αναπλήρωσης και διαφορά που θα προκύψει θα υπολογιστεί με συντελεστή 0,45% (όπως όλες οι καταβαλλόμενες επικουρικές συντάξεις). Η νέα διάταξη προκάλεσε τη διαμαρτυρία της ΟΤΟΕ, η οποία προειδοποίησε ότι θα προσφύγει στη Δικαιοσύνη.

8 Μικρότερες θα είναι και θα καταβάλλονται για λιγότερο χρόνο, αν δεν έχει συμπληρωθεί το 55ο έτος, οι νέες συντάξεις χηρείας. Ειδικά για τους ένστολους θα χορηγούνται οι συντάξεις λόγω θανάτου με τον ίδιο τρόπο που χορηγούνται οι συντάξεις ανικανότητας, ενώ οι συνταξιοδοτικές ρυθμίσεις για τις Ένοπλες Δυνάμεις και τα Σώματα Ασφαλείας θα ισχύσουν από την 1η Ιουλίου (και όχι από την έναρξη ισχύος του νόμου).

9 Έως τον Ιούνιο θα κοπεί το ΕΚΑΣ σε 120.000 συνταξιούχους (η πρώτη φάση της σταδιακής κατάργησής του).

10 Αυξημένες εισφορές θα καταβάλουν από την 1η Ιουνίου οι εργοδότες και οι εργαζόμενοι που ασφαλίζονται για επικουρική ασφάλιση, καθώς η συνολική εισφορά θα είναι 7% αντί 6% (+0,5% για εργοδότες και +0,5% για εργαζόμενους). Αυξημένη κατά μισή μονάδα (0,25% και 0,25%, αντίστοιχα) θα είναι η εισφορά τους από 1/6/2019 μέχρι 31/5/2022.

11 Οι εισφορές, οι μισθοί και ο φόρος μισθωτών υπηρεσιών θα καταβάλλονται από την 1η Ιουλίου του 2016 ταυτόχρονα και υποχρεωτικά μέσω τραπέζης.

12 Αυξημένες κατά 42,8% εισφορές θα κληθούν να καταβάλουν, αναδρομικά από την 1/1/2016, οι ασφαλισμένοι στον ΟΓΑ για σύνταξη (θα πληρώνουν το 10% αντί του 7% των ασφαλίστρων). Αυξημένη θα είναι και η εισφορά για ασθένεια (3,61% που σταδιακά θα αυξηθεί έως το 2022 σε 6,95%).

13Τρίμηνη παράταση δίνεται στο αγγελιόσημο και στην αναζήτηση διάδοχης κατάστασης για τους πόρους και την τελική διαμόρφωση των εισφορών των εργαζομένων στα ΜΜΕ για ασθένεια, επικούρηση και εφάπαξ (το αγγελιόσημο καταργείται από την 1η Αυγούστου).

Αιτήσεις
Οι εκκρεμείς αιτήσεις συνταξιοδότησης θα υπολογιστούν, ωστόσο, με όσα ίσχυαν στις 31/12/2014 και οι συντάξεις που θα απονεμηθούν θα επαναϋπολογιστούν με πρόβλεψη να διατηρηθούν στο ύψος τους έως το… 2018.

Χαμένοι
Έως και το 30% θα χάσουν από τις συντάξεις, προσυνταξιοδοτικές παροχές- που λαμβάνουν 10.000 συνταξιούχοι πρώην τραπεζοϋπάλληλοι της Εμπορικής Τράπεζας, της Alpha bank και της Τράπεζας Αττικής, οι οποίοι «βγήκαν» από την αγορά χωρίς να έχουν συμπληρώσει τα ηλικιακά όρια του ΙΚΑ.

Συντάξεις χηρείας
Μικρότερες θα είναι και θα καταβάλλονται για λιγότερο χρόνο, αν δεν έχει συμπληρωθεί το 55ο έτος, οι νέες συντάξεις χηρείας.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

You May Also Like

Έκτακτη ενίσχυση έως 900 ευρώ: Ποιοι οι δικαιούχοι – πώς υπολογίζεται

Οι δικαιούχοι της επιδότησης εκτιμάται ότι είναι περί τις 270 χιλιάδες

POS παντού το 2024 – Οι 35 νέοι κλάδοι που υποχρεούνται να δέχονται πλαστικό χρήμα

Με στόχο την πάταξη της φοροδιαφυγής η χρήση των POS καθίσταται υποχρεωτική

Το ΚΕΠΚΑ Δυτ. Μακεδονίας ενημερώνει για τις αλλαγές στη διαχείριση των δανείων

Με τροπολογία που ψηφίστηκε στη Βουλή επήλθαν σημαντικές αλλαγές στη διαχείριση και…

Μέτρα στήριξης: Πώς θα στηριχθούν για τον Ιανουάριο εργαζόμενοι και επιχειρήσεις

Μέτρα στήριξης: Πώς θα στηριχθούν για τον Ιανουάριο εργαζόμενοι και επιχειρήσεις

Λαγκάρντ: «Έρχεται μεγάλη φτώχεια και πολλές χρεωκοπίες. Συντομέψτε τις εκταμιεύσεις»

Table of Contents Hide Λαγκάρντ: «Έρχεται μεγάλη φτώχεια και πολλές χρεωκοπίες. Συντομέψτε…

Πετρέλαιο θέρμανσης: Χωρίς μπόνους η επιδότηση-Oι «τυχεροί» νέοι δικαιούχοι

Ξεκινάει αύριο η διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης

Ο σεΐχης (και «πράκτωρ») των Εμιράτων αγοράζει ελαιώνες στην Ελλάδα

Ο σεΐχης (και «πράκτωρ») των Εμιράτων αγοράζει ελαιώνες στην Ελλάδα

Αχτσιόγλου: Χωρίς ηλικιακές διακρίσεις η αύξηση του κατώτατου μισθού – Η διαδικασία θα διαρκέσει 4 μήνες

“Ο νέος αυξημένος κατώτατος μισθός θα ισχύει χωρίς ηλικιακές διακρίσεις”, δηλώνει η…

Έρχονται γενναία κίνητρα για αγορά ηλεκτροκίνητων Ι.Χ.

Έρχονται γενναία κίνητρα για αγορά ηλεκτροκίνητων Ι.Χ.