Οκτώ μόνιμοι μύθοι για τον COVID-19 και γιατί τους πιστεύουν οι άνθρωποι

1ος. Ο ιός κατασκευάστηκε σε εργαστήριο στην Κίνα.

 

Επειδή το παθογόνο εμφανίστηκε για πρώτη φορά στη Γουχάν, την Κίνα, ο Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ και άλλοι ισχυρίστηκαν, χωρίς αποδείξεις, ότι ξεκίνησε σε ένα εργαστήριο εκεί και ορισμένοι θεωρητικοί συνωμοσίας πιστεύουν ότι σχεδιάστηκε ως βιολογικό όπλο.

Γιατί είναι λάθος: Οι υπηρεσίες πληροφοριών των ΗΠΑ αρνήθηκαν κατηγορηματικά την πιθανότητα ο ιός να κατασκευάστηκε σε εργαστήριο, δηλώνοντας ότι «η κοινότητα πληροφοριών» συμφωνεί με την ευρεία επιστημονική συναίνεση ότι ο ιός της COVID-19 δεν είναι τεχνητός ή γενετικά τροποποιημένος ” Ο Κινέζος ιολόγος Shi Zhengli – που μελετά κοροναϊούς νυχτερίδας και του οποίου το εργαστήριο πρότειναν ο Τραμπ και άλλοι ότι ήταν η πηγή του COVID-19 – συνέκρινε την αλληλουχία του παθογόνου με εκείνη άλλων κοροναϊών που η ομάδα της είχε δειγματοληψία από σπηλιές νυχτερίδων και διαπίστωσε ότι δεν τους ταιριάζει. Σε απάντηση σε εκκλήσεις για ανεξάρτητη, διεθνή έρευνα σχετικά με τον τρόπο προέλευσης του ιού, η Κίνα κάλεσε ερευνητές από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας να συζητήσουν το εύρος μιας τέτοιας αποστολής.

Γιατί οι άνθρωποι το πιστεύουν: Οι άνθρωποι θέλουν έναν αποδιοπομπαίο τράγο για την τεράστια ταλαιπωρία και την οικονομική κατάρρευση που προκλήθηκε από την COVID-19 και η Κίνα – μια ξένη χώρα και ένας ανταγωνιστής των ΗΠΑ – είναι ένας εύκολος στόχος. Οι τυχαίες εργαστηριακές απελευθερώσεις παθογόνων συμβαίνουν μερικές φορές και παρόλο που πολλοί επιστήμονες λένε ότι αυτή η πιθανότητα είναι απίθανη, παρέχει αρκετή νομιμότητα για να υποστηρίξει μια αφήγηση στην οποία η Κίνα σκόπιμα σχεδίασε τον ιό για να τον εξαπολύσει στον κόσμο.

2ος. Η COVID-19 δεν είναι χειρότερη από τη γρίπη.

Από την αρχή της πανδημίας, ο Τραμπ είπε ψέματα για τη σοβαρότητα της νόσου, λέγοντας ότι δεν είναι πιο επικίνδυνο από την εποχική γρίπη. Ο ίδιος ο Τραμπ παραδέχτηκε στον δημοσιογράφο και συγγραφέα Bob Woodward σε ηχογραφημένες συνεντεύξεις στις αρχές Φεβρουαρίου και στα τέλη Μαρτίου ότι ήξερε ότι η COVID-19 ήταν πιο θανατηφόρα από τη γρίπη και ότι ήθελε να μειώσει τη σοβαρότητά της.

Γιατί είναι λάθος: Το ακριβές ποσοστό θνησιμότητας της λοίμωξης COVID-19 είναι δύσκολο να μετρηθεί, αλλά οι επιδημιολόγοι υποψιάζονται ότι είναι πολύ υψηλότερο από αυτό της γρίπης – κάπου μεταξύ 0,5 και 1 %, σε σύγκριση με 0,1 % για τη γρίπη. Τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων ( CDC) εκτιμούν ότι η τελευταία προκαλεί περίπου 12.000 έως 61.000 θανάτους ετησίως στις ΗΠΑ. Αντίθετα, η COVID-19 προκάλεσε 200.000 θανάτους στη χώρα μέχρι τα μέσα Σεπτεμβρίου. Πολλοί άνθρωποι έχουν επίσης μερική ανοσία στη γρίπη λόγω εμβολιασμού ή προηγούμενης λοίμωξης, ενώ οι περισσότεροι από τον κόσμο δεν έχουν ακόμη αντιμετωπίσει COVID-19. Οπότε όχι, ο κορωνοϊός δεν είναι «μόνο η γρίπη».

Γιατί οι άνθρωποι το πιστεύουν: Οι ηγέτες τους το λένε. Εκτός από τους επαναλαμβανόμενους ψευδείς ισχυρισμούς του ότι η COVID-19 δεν είναι χειρότερη από τη γρίπη, ο Trump είπε επίσης – ψευδώς – ότι οι αριθμοί των θανάτων από την COVID-19 είναι υπερβολικοί. Στην πραγματικότητα, οι αναφερόμενοι θάνατοι από την COVID-19 είναι πιθανώς χαμηλότεροι.

3ος. Δεν χρειάζεται να φοράτε μάσκα.

Παρά την έντονη συναίνεση μεταξύ των αρχών δημόσιας υγείας ότι οι μάσκες περιορίζουν τη μετάδοση κορωνοϊού, πολλοί άνθρωποι (συμπεριλαμβανομένου του προέδρου) αρνήθηκαν να την φορέσουν. Ο κυβερνήτης της Γεωργίας Μπράιαν Κέμπ προχώρησε στην υπογραφή εκτελεστικής εντολής που απαγορεύει στις διοικήσεις των πόλεων να εκδίδουν εντολές για μάσκες Μήνυσε ακόμη και την δήμαρχο της Ατλάντα, Keisha Lance Bottoms, όταν εξέδωσε μια εντολή, αν και έκτοτε έχει παραιτηθεί από την αγωγή. Παρ ‘όλα αυτά, καθώς τα κρούσματα κορωνοϊού αυξήθηκαν γύρω από τις ΗΠΑ κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, ακόμη και πολιτείες που κάποτε ήταν ένθερμοι στους περιορισμούς, εφάρμοσαν εντολές μάσκας.

Γιατί είναι λάθος: Οι μάσκες είναι από καιρό γνωστό ότι είναι ένα αποτελεσματικό μέσο για αυτό που οι επιδημιολόγοι αποκαλούν έλεγχο πηγής (εμποδίζοντας έναν ασθενή να μεταδώσει μια ασθένεια σε άλλους). Μια πρόσφατη ανάλυση που δημοσιεύτηκε στο Lancet εξέτασε περισσότερες από 170 μελέτες και διαπίστωσε ότι οι μάσκες προσώπου μπορούν να αποτρέψουν τη μόλυνση με COVID-19. Έχει επίσης αποδειχθεί ευρέως ότι οι άνθρωποι μπορούν να μολυνθούν και να εξαπλώσουν την COVID-19 χωρίς να εμφανίσουν ποτέ συμπτώματα, γι ‘αυτό όλοι πρέπει να φορούν μάσκα για να αποτρέψουν τα ασυμπτωματικά άτομα να διαδώσουν τον ιό.

Γιατί οι άνθρωποι το πιστεύουν: Η έγκαιρη καθοδήγηση σχετικά με τις μάσκες από το CDC και τον ΠΟΥ έφερνε σύγχυση και ήταν ασυνεπής, υποδηλώνοντας ότι τα μέλη του κοινού δεν χρειάζεται να φορούν μάσκες εκτός εάν είχαν συμπτώματα λοίμωξης. Η καθοδήγηση οφείλεται εν μέρει στην έλλειψη υψηλής ποιότητας χειρουργικών μασκών και μασκών N95, οι οποίες οι οργανισμοί δήλωσαν ότι θα έπρεπε να προορίζονται για εργαζόμενους στον τομέα της υγείας. Ακόμα κι αν η κάλυψη προσώπων είναι πλέον υποχρεωτική ή συνιστάται σε πολλές πολιτείες, ορισμένοι άνθρωποι αρνούνται να φορούν επειδή θεωρούν ότι είναι ταπεινωτικό ή παραβίαση των πολιτικών τους ελευθεριών.

4ος Πλούσιες ελίτ χρησιμοποιούν τον ιό για να επωφεληθούν από τα εμβόλια.
Σε ένα βιβλίο και στην ταινία θεωρίας συνωμοσίας Plandemic, η Judy Mikovits, η οποία κάποτε δημοσίευσε μία υψηλού προφίλ αλλά τελικώς αποσυρθείσα μελέτη, για το σύνδρομο χρόνιας κόπωσης, κάνει τον αβάσιμο ισχυρισμό ότι ο διευθυντής του Εθνικού Ινστιτούτου Αλλεργίας και Λοιμωδών Νοσημάτων Anthony Fauci και ο συνιδρυτής της Microsoft Bill Gates θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν τη δύναμή τους για να επωφεληθούν από ένα εμβόλιο COVID-19. Ισχυρίζεται επίσης χωρίς στοιχεία ότι ο ιός προήλθε από ένα εργαστήριο και ότι η χρήση μάσκας «ενεργοποιεί τον δικό σας ιό». Ένα απόσπασμα από την ταινία διαδόθηκε ευρέως στους αντι-vaxxers ( άτομα ενάντια στους εμβολιασμούς) και στη ομάδα θεωρίας συνωμοσίας QAnon. Το βίντεο προβλήθηκε περισσότερες από οκτώ εκατομμύρια φορές στο YouTube, το Facebook, το Twitter και το Instagram πριν καταργηθεί.

Γιατί είναι λάθος: Δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι ο Fauci ή ο Gates έχουν επωφεληθεί από την πανδημία ή ότι επωφελήθηκαν από ένα εμβόλιο. Στην πραγματικότητα, ο Fauci έχει σημάνει συναγερμούς σε όλη την πανδημία σχετικά με τους κινδύνους του ιού και ο Gates έχει μακρά ιστορία φιλανθρωπίας με στόχο την εξάλειψη των μεταδοτικών ασθενειών. Οι ισχυρισμοί της Mikovits σχετικά με την προέλευση του ιού και την αποτελεσματικότητα των μασκών δεν έχουν επίσης επιστημονική υποστήριξη.

Γιατί οι άνθρωποι το πιστεύουν: Πλούσιοι ή επιδραστικοί άνθρωποι όπως οι Gates και Fauci είναι συχνά στόχος των θεωριών συνωμοσίας. Ο Τραμπ κατά καιρούς επιτέθηκε στον Fauci , μέλος της δικής του ομάδας κορωνοϊών, αποκαλώντας τον «ανησυχητικό». Μερικοί από τους οπαδούς του προέδρου μπορεί να θεωρήσουν πιο εύγευστο να πιστεύουν ότι ο Fauci υπερβάλλει για την σοβαρότητα της επιδημίας παρά να αναγνωρίσουν την αποτυχία της κυβέρνησης Trump να την συγκρατήσει.

5ος . Η υδροξυχλωροκίνη είναι μια αποτελεσματική θεραπεία.

Όταν μια μικρή μελέτη στη Γαλλία πρότεινε ότι το φάρμακο ελονοσίας υδροξυχλωροκίνη μπορεί να είναι αποτελεσματικό στη θεραπεία της νόσου, ο Τραμπ και άλλοι το έκαναν δικό τους. Η μελέτη τώρα επικρίνεται ευρέως, αλλά μερικοί άνθρωποι συνέχισαν να χρησιμοποιούν το φάρμακο παρά τις αυξανόμενες ενδείξεις ότι δεν ωφελεί τους ασθενείς με COVID-19. Σε ένα tweet, ο Τραμπ χαρακτήρισε τη θεραπεία υδροξυχλωροκίνης «ένα από τα σημαντικότερα σημεία καμπής στην ιστορία της ιατρικής» και το έχει αναφέρει επανειλημμένα στις δημόσιες ενημερώσεις του κορωνοϊού, συνεχίζοντας να υποστηρίζει το φάρμακο. Στα τέλη Ιουλίου ανέβασε εκ νέου ένα βίντεο με τη Stella Immanuel, μια γιατρό με έδρα το Χιούστον, Τέξας (η οποία έχει κάνει αμφισβητήσιμους ισχυρισμούς στο παρελθόν, συμπεριλαμβανομένου του ότι οι γιατροί είχαν χρησιμοποιήσει εξωγήινο DNA σε θεραπείες και ότι οι δαίμονες προκαλούν ορισμένες ιατρικές παθήσεις σεξ με ανθρώπους στα όνειρά τους), υποστηρίζοντας ότι η υδροξυχλωροκίνη είναι μια αποτελεσματική θεραπεία για την COVID-19. Το βίντεο προβλήθηκε δεκάδες εκατομμύρια φορές προτού το καταργήσουν οι εταιρείες κοινωνικών μέσων.

Γιατί είναι λάθος: Αρκετές μελέτες έχουν δείξει ότι η υδροξυχλωροκίνη δεν προστατεύει από την COVID-19 , όσους εκτίθενται. Η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) εξέδωσε αρχικά μια άδεια έκτακτης ανάγκης για το φάρμακο, αλλά ο οργανισμός αργότερα προειδοποίησε για τη χρήση του λόγω του κινδύνου καρδιακών προβλημάτων και τελικά ανακάλεσε την έγκρισή του. Και τον Ιούνιο, τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας (NIH) σταμάτησαν την κλινική δοκιμή του φαρμάκου, δηλώνοντας ότι αν και δεν ήταν επιβλαβές για τους ασθενείς, δεν παρείχε κανένα όφελος.

Γιατί οι άνθρωποι το πιστεύουν: Οι αρχικές αναφορές έδειξαν ότι η υδροξυχλωροκίνη μπορεί να είναι ένα ενδεχομένως πολλά υποσχόμενο φάρμακο και οι άνθρωποι είναι πιο πιθανό να πιστεύουν τα πρώτα πράγματα που μαθαίνουν για ένα θέμα, ένα φαινόμενο που ονομάζεται προκατάληψη αγκύρωσης. Και επειδή ο Τραμπ έχει επανειλημμένα ισχυριστεί ότι το φάρμακο είναι αποτελεσματικό, οι υποστηρικτές του μπορεί να είναι πιο πιθανό να πιστεύουν αναφορές που επιβεβαιώνουν τις απόψεις τους και όχι αυτές που τις αντιπαλεύουν.

6ος. Οι αυξήσεις των κρουσμάτων είναι αποτέλεσμα αυξημένων τέστ.

Καθώς οι περιπτώσεις κορωνοϊού αυξήθηκαν στις ΗΠΑ, ο Trump ισχυρίστηκε συχνά ότι οι αιχμές ήταν απλώς αποτέλεσμα των περισσότερων τεστ που έκαναν οι πολίτες. Έχει κάνει tweet ότι «χωρίς τεστ … δεν θα δείχναμε σχεδόν καθόλου κρούσματα» και είπε σε συνεντεύξεις ότι ο λόγος που φαίνεται ότι έχουν αυξηθεί οι αριθμοί είναι ότι τα τεστ έχουν αυξηθεί.

Γιατί είναι λάθος: Εάν αυτό το σενάριο ήταν αληθινό, θα περίμενε κανείς να μειωθεί το ποσοστό των θετικών τεστ με την πάροδο του χρόνου. Ωστόσο, πολλές αναλύσεις έχουν δείξει το αντίθετο. Το ποσοστό των θετικών τεστ αυξήθηκε σε πολλές πολιτείες (όπως η Αριζόνα, το Τέξας και η Φλόριντα) που είχαν μεγάλα κρούσματα αυτό το περασμένο καλοκαίρι και μειώθηκε σε πολιτείες (όπως η Νέα Υόρκη) που ελέγχουν τα κρούσματά τους. Επιπλέον, οι νοσηλείες και οι θάνατοι αυξήθηκαν μαζί με τα κρούσματα, παρέχοντας περισσότερες αποδείξεις ότι η εθνική αύξηση των θετικών τεστ αντικατοπτρίζει μια πραγματική αύξηση των κρουσμάτων.

Γιατί οι άνθρωποι το πιστεύουν: Υπήρξε μια σοβαρή έλλειψη τεστς στις ΗΠΑ νωρίς κατά τη διάρκεια της πανδημίας και η διαθεσιμότητά τους έχει αυξηθεί (αν και τα πραγματικές τεστ παραμένουν πολύ λιγότερα από ό, τι χρειάζεται). Είναι λογικό να αναρωτιόμαστε εάν ανιχνεύονται περισσότερα κρούσματα – εάν κοιτάζετε μόνο τα συνολικά κρούσματα και όχι το ποσοστό των θετικών τεστ ή τα ποσοστά νοσηλείας και θανάτων.

7ος. Η ανοσία αγέλης θα μας προστατεύσει εάν αφήσουμε τον ιό να εξαπλωθεί στον πληθυσμό.

Νωρίς στην πανδημία, μερικοί σκέφτηκαν ότι το Ηνωμένο Βασίλειο και η Σουηδία σχεδίαζαν να αφήσουν τον κορωνοϊό να κυκλοφορεί στους πληθυσμούς τους μέχρι να φτάσουν στην ανοσία αγέλης- το σημείο στο οποίο αρκετά άτομα είναι άνοσα στον ιό που δεν μπορεί πλέον να εξαπλωθεί. (Οι κυβερνήσεις και των δύο εθνών αρνήθηκαν ότι αυτή ήταν η επίσημη στρατηγική τους, αλλά το Ηνωμένο Βασίλειο καθυστέρησε να εκδώσει πλήρες lockdown και η Σουηδία αποφάσισε κατά των εκτεταμένων περιορισμών.)

Γιατί είναι λάθος: Υπάρχει ένα θεμελιώδες ελάττωμα σε αυτήν την προσέγγιση: οι ειδικοί εκτιμούν ότι περίπου 60 έως 70 % των ανθρώπων θα χρειαστεί να λάβουν την COVID-19 για να είναι δυνατή η ανοσία αγέλης. Δεδομένου του υψηλού ποσοστού θνησιμότητας της νόσου, εάν αφήναν να μολυνθούν τόσο πολλοί άνθρωποι, θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε εκατομμύρια θανάτους. Αυτή η τραγωδία είναι αυτό που συνέβη κατά τη διάρκεια της πανδημίας της γρίπης του 1918, στην οποία πιστεύεται ότι τουλάχιστον 50 εκατομμύρια άνθρωποι χάθηκαν. Το ποσοστό θνησιμότητας COVID-19 του Ηνωμένου Βασιλείου είναι από τα υψηλότερα στον κόσμο. Η Σουηδία, από την πλευρά της, είχε σημαντικά περισσότερους θανάτους από τις γειτονικές χώρες και η οικονομία της υπέφερε παρά την έλλειψη κλεισίματος.

Γιατί οι άνθρωποι το πιστεύουν: Θέλουν να επιστρέψουν στην κανονική ζωή και χωρίς ένα ευρέως διαθέσιμο εμβόλιο COVID-19, ο μόνος τρόπος για να επιτευχθεί η ανοσία αγέλης είναι να αφήσουμε έναν σημαντικό αριθμό ατόμων να αρρωσταίνουν. Μερικοί έχουν υποθέσει ότι μπορεί να έχουμε ήδη επιτύχει ανοσία αγέλης, αλλά μελέτες αντισωμάτων με βάση τον πληθυσμό έχουν δείξει ότι ακόμη και οι περιοχές που έχουν πληγεί περισσότερο είναι πολύ μακριά από αυτό το όριο.

8ος. Ένα εμβόλιο COVID-19 δεν θα είναι ασφαλές.

Ανησυχητικές αναφορές προέκυψαν ότι πολλοί άνθρωποι μπορεί να αρνηθούν να λάβουν εμβόλιο COVID-19 μόλις είναι διαθέσιμο. Οι θεωρίες συνωμοσίας σχετικά με τα πιθανά εμβόλια έχουν κυκλοφορήσει μεταξύ ομάδων των αντι- vaxxerς και σε βίντεο που έγιναν viral. Στo Plandemic, η Mikovits ισχυρίζεται ότι οποιοδήποτε εμβόλιο COVID-19 θα «σκοτώσει εκατομμύρια» και ότι άλλα εμβόλια το έχουν κάνει. Μια άλλη θεωρία συνωμοσίας κάνει τον γελοίο ισχυρισμό ότι ο Gates έχει ένα μυστικό σχέδιο για τη χρήση εμβολίων για την εμφύτευση ιχνηλάσιμων μικροτσίπ σε ανθρώπους. Οι περισσότεροι Αμερικανοί εξακολουθούν να υποστηρίζουν τον εμβολιασμό, αλλά οι λίγες φωνές αντιπολίτευσης αυξάνονται. Μια πρόσφατη μελέτη παρατήρησε ότι, παρόλο που οι ομάδες αντι-vaxxers στο Facebook είναι μικρότερες από τις ομάδες προ-vaxxers ( υπέρ του εμβολιασμού), συνδέονται περισσότερο με ομάδες αναποφάσιστων ατόμων. Μια δημοσκόπηση Gallup διαπίστωσε ότι ένας στους τρεις Αμερικανούς δεν θα έπαιρνε εμβόλιο COVID-19 εάν ήταν διαθέσιμο σήμερα και ότι οι Ρεπουμπλικάνοι ήταν λιγότερο πιθανό να εμβολιαστούν από τους Δημοκρατικούς.

Γιατί είναι λάθος: Τα εμβόλια σώζουν εκατομμύρια ζωές κάθε χρόνο. Πριν εγκριθεί ένα εμβόλιο στις ΗΠΑ, πρέπει γενικά να υποβληθεί σε τρεις φάσεις κλινικών δοκιμών για να δείξει ότι είναι ασφαλές και αποτελεσματικό σε μεγάλο αριθμό ατόμων. Τα κορυφαία υποψήφια εμβόλια COVID-19 δοκιμάζονται επί του παρόντος σε δοκιμές μεγάλης κλίμακας σε δεκάδες χιλιάδες άτομα.

Γιατί οι άνθρωποι το πιστεύουν: Υπάρχει καλός λόγος να είμαστε προσεκτικοί σχετικά με την ασφάλεια οποιουδήποτε νέου εμβολίου ή θεραπείας και η πολιτικοποίηση του FDA υπό τη διοίκηση του Τραμπ έχει εγείρει θεμιτές ανησυχίες ότι οποιαδήποτε έγκριση εμβολίου θα επισπευσθεί. Ωστόσο, προηγούμενες δοκιμές ασφαλείας των κορυφαίων υποψηφίων εμβολίων δεν βρήκαν σημαντικές δυσμενείς επιπτώσεις. Mεγαλύτερες δοκιμές για ασφάλεια και αποτελεσματικότητα βρίσκονται τώρα σε εξέλιξη. Εννέα φαρμακευτικές εταιρείες που αναπτύσσουν εμβόλια έχουν δεσμευτεί να «παραμείνουν στην επιστήμη» και να μην αποδεσμεύσουν κανένα, εκτός εάν έχει αποδειχθεί ότι είναι ασφαλές και αποτελεσματικό.

***

Scientific American, October 12, 2020 – By Tanya Lewis. Μετάφραση και credits Antonis KaragiorgasΣτέργιος Μισαηλίδης ΠΦΣ

Αντικλείδι , https://antikleidi.com

You May Also Like

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία η πρώτη διαδικτυακή εκδήλωση της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας για τις επιπτώσεις της πανδημίας του κορονοϊού σε Υγεία, Ασφάλεια, Τουρισμό και Οικονομία

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία η πρώτη διαδικτυακή εκδήλωση της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας για…

Νέο χτύπημα από την καθηγήτρια που δεν φοράει μάσκα -Ο κορονοϊός δεν είναι τόσο σημαντικός

Νέο χτύπημα από την καθηγήτρια που δεν φοράει μάσκα -Ο κορονοϊός δεν…

Ποιες παρενέργειες προκαλεί η 3η δόση εμβολίου Pfizer

To Ισραήλ, που είναι η πρώτη χώρα που ξεκίνησε «ενισχυτικές» δόσεις κατά…

Χαρδαλιάς: Τι (δεν) θα ανακοινώσει την Παρασκευή – Οι αλλαγές & το νέο lockdown

Table of Contents Hide Χαρδαλιάς: Τι (δεν) θα ανακοινώσει την Παρασκευή –…

Ένας 80χρονος δάσκαλος θυμάται τα πρώτα χρόνια που διορίστηκε. Κοιμόταν σε στάβλο, περπάταγε 7 ώρες για το σπίτι του, μάθημα πρωί και απόγευμα και πολύ ξύλο!

Ένας 80χρονος δάσκαλος θυμάται τα πρώτα χρόνια που διορίστηκε. Κοιμόταν σε στάβλο,…

Η ημερήσια αναφορά για τον κορωνοϊό COVID-19 από την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας Kυριακή, 19 Απριλίου 2020

Η ημερήσια αναφορά για τον κορωνοϊό COVID-19 από την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας…

Παγώνη: «Ζητούμενο δεν είναι εάν θα γιορτάσουμε Χριστούγεννα, αλλά αν θα σουβλίσουμε αρνί»

Παγώνη: «Ζητούμενο δεν είναι εάν θα γιορτάσουμε Χριστούγεννα, αλλά αν θα σουβλίσουμε…

Μόσιαλος: Γιατί χρειαζόμαστε την ευελιξία της ανάμιξης των εμβολίων

Μόσιαλος: Γιατί χρειαζόμαστε την ευελιξία της ανάμιξης των εμβολίων

Η Καρολίνα Ακινόσογλου έμεινε 14 ημέρες καραντίνα για τον κορονοϊό. Αυτή είναι η δική της εμπειρία με δικά της λόγια

Table of Contents Hide Η Καρολίνα Ακινόσογλου έμεινε 14 ημέρες καραντίνα για…