Ολες οι μειώσεις φόρων που έρχονται

Του Προκόπη Χατζηνικολάου

Μειώσεις φόρων που θα ξεπεράσουν τα 2,5 δισ. ευρώ σχεδιάζει η κυβέρνηση για το 2023 για επιχειρήσεις και νοικοκυριά.

Ο λόγος για τη μονιμοποίηση της εισφοράς αλληλεγγύης στον ιδιωτικό τομέα και την επέκταση της στους δημοσίους υπαλλήλους και τους συνταξιούχους, τη μονιμοποίηση των μειωμένων κατά 3 μονάδες ασφαλιστικών εισφορών των μισθωτών του ιδιωτικού τομέα καθώς και τη μονιμοποίηση των χαμηλότερων συντελεστών ΦΠΑ στην εστίαση, τις μεταφορές τον τουρισμό.

Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών Χρ. Σταικούρας για να συμβεί κάτι τέτοιο θα πρέπει να το επιτρέψουν οι δημοσιονομικές συνθήκες. “Έχουμε αποδείξει ότι είμαστε Κυβέρνηση που μειώνει φόρους και στόχος μας είναι να συνεχίσουμε να το πράττουμε. Ανάλογα με τον δημοσιονομικό χώρο που δημιουργείται, μελλοντικά θα προχωρήσουμε και σε νέες μειώσεις φόρων, ενισχύοντας περαιτέρω το διαθέσιμο εισόδημα των πολιτών”.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό της κυβέρνησης προβλέπεται διατήρηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ για τα εξής αγαθά και υπηρεσίες:

– Στο τουριστικό πακέτο: Στο τιμολόγιο διαµονής µε πρωινό ή με ημιδιατροφή επιβάλλεται μειωμένος ΦΠΑ 13%. Για τη διαµονή µε πλήρη διατροφή μόνο το 5% της ενιαίας τιµής υπάγεται στον κανονικό συντελεστή ΦΠΑ 24%. Το υπόλοιπο 95% επιβαρύνεται με 13%. Για τη διαµονή µε το σύστηµα all-inclusive στο 90% της ενιαίας τιµής επιβάλλεται ΦΠΑ με μειωμένο συντελεστή (13%). Φορείς της τουριστικής αγοράς, συμπεριλαμβανομένης και της εστίασης, έχουν εκφραστεί ακόμα και υπέρ ενός συντελεστή ΦΠΑ 10%, κάτι που θεωρούν ότι θα κάνει ανταγωνιστικότερη τη χώρα.

– Στις μεταφορές: Ο μειωμένος ΦΠΑ καλύπτει εισιτήρια των δρομολογίων με τρένο, μετρό και τραμ, με αστικά και υπεραστικά λεωφορεία, αεροπορικά και ακτοπλοϊκά εισιτήρια, καθώς και τις μεταφορές με συνδυασμό οδικών, εναέριων και θαλάσσιων μέσων.

– Στην εστίαση: Ο μειωμένος ΦΠΑ 13% αφορά τον καφέ, τα ροφήματα (τσάι, σοκολάτα κ.λπ.) και τα μη αλκοολούχα ποτά που σερβίρονται από επιχειρήσεις μαζικής εστίασης.

– Στον πολιτισμό: Το καθεστώς του μειωμένου ΦΠΑ στο 13% θα παραμείνει και στα εισιτήρια του κινηματογράφου.

Εισφορά Αλληλεγγύης

Ο λόγος για την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης τόσο για τους μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα όσο και για το δημόσιο και τους συνταξιούχους. Το κόστος υπολογίζεται στα 1,2 δισ. ευρώ. Το σύνολο των φορολογούμενων που έχουν εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ θα έχουν όφελος από 22 ευρώ το οποίο φθάνει έως και τα 676 ευρώ για εισόδημα 30.000 ευρώ. Για παράδειγμα δημόσιος υπάλληλος με καθαρό ετήσιο εισόδημα 16.000 ευρώ θα έχει ετήσιο όφελος 88 ευρώ ενώ για εισόδημα 20.000 ευρώ το κέρδος ανεβαίνει στα 176 ευρώ.

Σήμερα από την ειδική εισφορά αλληλεγγύης απαλλάσσονται:

Α) Οι μισθοί, τα ημερομίσθια, τα επιδόματα και οι παροχές σε είδος καθώς και κάθε άλλου είδους αμοιβή που καταβάλλεται τακτικά σε εργαζόμενο στον ιδιωτικό τομέα, ο οποίος απασχολείται με σχέση εξαρτημένης εργασίας.

Β) Τα καθαρά κέρδη από την ατομική άσκηση εμπορικής επιχείρησης, επιχείρησης παροχής υπηρεσιών ή ελευθέριου επαγγέλματος που αποκτήθηκαν το 2021 και θα δηλωθούν με τις φετινές φορολογικές δηλώσεις.

Γ) Τα καθαρά κέρδη του 2021 από την ατομική άσκηση αγροτικής δραστηριότητας τα οποία θα δηλωθούν φέτος.

Δ) Τα ενοίκια ακινήτων που εισπράχθηκαν το 2021 και θα εμφανιστούν στις φετινές φορολογικές δηλώσεις.

Ε) Τα μερίσματα, οι τόκοι των τραπεζικών καταθέσεων repos/ reverse repos, τα δικαιώματα που αποκτήθηκαν το 2021 και θα δηλωθούν φέτος.

Ασφαλιστικές εισφορές

Μονιμοποίηση των μειωμένων κατά τρεις ποσοστιαίες μονάδες ασφαλιστικών εισφορών για τους μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα. Το κόστος ανέρχεται σε 850 εκατ. ευρώ.

You May Also Like

Επιπλέον 85 νέοι θα επιχορηγηθούν με 14.800 ευρώ για να δημιουργήσουν δική τους επιχείρηση

Στόχος η προώθηση της αυτοαπασχόλησης άνεργων νέων 18 έως 29 ετών, μέσω της δημιουργίας βιώσιμων επιχειρήσεων

Ρωσία: «Ναι» στην ανανέωση της συμφωνίας για τα σιτηρά αλλά υπό όρους

Η Ρωσία ανακοίνωσε ότι θα συμφωνήσει να επεκτείνει τη συμφωνία της Μαύρης Θάλασσας για τα σιτηρά

Αυτά είναι τα 9 μέτρα στήριξης επιχειρήσεων και εργαζομένων -Ποιοι δικαιούνται 534 ευρώ το μήνα

Αυτά είναι τα 9 μέτρα στήριξης επιχειρήσεων και εργαζομένων -Ποιοι δικαιούνται 534…

Ξεκινούν σήμερα οι αιτήσεις για το πρόγραμμα Πολιτισμού και Θεάματος ΔΥΠΑ περιόδου 2023-2024

Συνολικά θα εκδοθούν έως 150.000 επιταγές, συνολικού προϋπολογισμού 2.250.000 €.

Ηλιακοί εναντίον φωτοβολταϊκών – Ποιοι κερδίζουν την μάχη της… στέγης

Μεγάλη η διαφορά στις αιτήσεις που τους χωρίζει

Πότε ανοίγει το Youth Pass στο gov.gr – Η προθεσμία

Το επίδομα Youth Pass θα λάβουν 200.000 νέοι

Φορολογική δήλωση 2021. Σε λειτουργία η εφαρμογή χωριστής δήλωσης συζύγων

Φορολογική δήλωση 2021. Σε λειτουργία η εφαρμογή χωριστής δήλωσης συζύγων