Ολ. Τελιγιορίδου – Στ. Αραχωβίτης: «Η κυβέρνηση οφείλει να αντιμετωπίσει άμεσα τη διαρκώς μειούμενη παραγωγή εγχώριου γάλατος»

Ερώτηση κατέθεσαν η Ολυμπία Τελιγιορίδου και ο Σταύρος Αραχωβίτης, με τη συνυπογραφή 36 ακόμη βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, για τη διαρκώς μειούμενη εγχώρια παραγωγή γάλατος, λόγω της αδυναμίας της κυβέρνησης να αντιμετωπίσει το υψηλό κόστος παραγωγής.

Η αύξηση της τιμής των ζωοτροφών, των αγροεφοδίων και της ενέργειας έχει οδηγήσει τις κτηνοτροφικές επιχειρήσεις στην παραγωγή μειωμένων ποσοτήτων γάλατος. Η μείωση της παραγωγής του εγχώριου γάλατος, σε συνδυασμό με την αύξηση των εισαγωγών, οδηγεί σε περαιτέρω προβλήματα την παραγωγή ΠΟΠ γαλακτοκομικών προϊόντων.

Απέναντι στο ενδεχόμενο έλλειψης επαρκών ποσοτήτων γαλακτοκομικών προϊόντων και ανόδου των τιμών,  είναι επιτακτική η ανάγκη να ληφθούν άμεσα μέτρα από την κυβέρνηση, προκειμένου να στηριχθούν τόσο οι παραγωγοί όσο και οι καταναλωτές.

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων

 

Θέμα: «Διαρκώς μειούμενη η εγχώρια παραγωγή γάλατος από την αδυναμία της κυβέρνησης να αντιμετωπίσει το υψηλό κόστος παραγωγής»

Τα επίσημα στοιχεία από το ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ μαρτυρούν πως η κατάσταση που επικρατεί στην Ελληνική Επικράτεια, σε σχέση με το γάλα είναι προβληματική, καθώς η παραγωγή είναι διαρκώς μειούμενη, ως αποτέλεσμα της μειωμένης σίτισης των ζώων, εξαιτίας του υψηλού κόστους ζωοτροφών, που οδηγεί ακόμη και στην έξοδο πολλών κτηνοτρόφων από το επάγγελμα.

Η μείωση του εγχώριου γάλατος είναι εις βάρος των καταναλωτών και οδήγησε σε αθρόες εισαγωγές. Σύμφωνα με τα στοιχεία, το 2021 έγινε εισαγωγή 3000 περισσότερων τόνων αγελαδινού γάλατος και εισήχθησαν στη χώρα διπλάσιοι τόνοι πρόβειου γάλατος σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά. Επίσης, ενδεικτικά οι εισαγωγές σε γίδινη κρέμα γάλατος εκτινάχθηκαν κατά 434%.

Από τα ανωτέρω εύκολα γίνεται αντιληπτό πως η εξέλιξη αυτή χρήζει άμεσης αντιμετώπισης. Η διαρκής άνοδος των εισαγωγών σε συνδυασμό με τη συνεχή μείωση της εγχώριας παραγωγής, οδηγεί σε κίνδυνο μειωμένης παραγωγής των ΠΟΠ γαλακτοκομικών προϊόντων, που λόγω της υψηλής θρεπτικής τους αξίας χαίρουν της εκτίμησης, της εμπιστοσύνης και της προτίμησης των καταναλωτών στην εγχώρια αλλά και στην παγκόσμια αγορά. Η μείωση της εγχώριας πρώτης ύλης δεν εξασφαλίζει στους παραγωγούς των προϊόντων ΠΟΠ συνθήκες ισότιμου ανταγωνισμού, ως οφειλόταν, σε αντάλλαγμα των προσπαθειών τους να διατηρήσουν και να διαφυλάξουν την υψηλή ποιότητα των προϊόντων τους.

Επειδή, είναι καθήκον της πολιτείας να στηρίζει τους Έλληνες παραγωγούς που αποτελούν τον βασικό πυλώνα του πρωτογενούς τομέα της χώρας,

Επειδή, είναι ορατός όσο ποτέ άλλοτε ο κίνδυνος της αδυναμίας των Ελλήνων κτηνοτρόφων να συνεχίσουν να παράγουν, υπό τις παρούσες συνθήκες, οι οποίες τους έχουν φέρει σε απόγνωση και τείνουν να χειροτερεύουν,

Επειδή, η χώρα πρέπει να οχυρωθεί απέναντι σε μια ενδεχόμενη επισιτιστική κρίση,

Επειδή, η κυβέρνηση αδιαφορεί αντί να φροντίζει για την προστασία και την ανάδειξη των εξαιρετικής ποιότητας και υψηλής διατροφικής αξίας ελληνικών γαλακτοκομικών προϊόντων ΠΟΠ, ΠΓΕ και ΓΕ,

Επειδή, το υψηλό κόστος παραγωγής οδηγεί σε υψηλές τιμές παραγόμενου προϊόντος,

Επειδή, το κύμα της ακρίβειας και το ράλι των ανατιμήσεων γονατίζει τα ελληνικά νοικοκυριά και φέρνει σε απόγνωση καταναλωτές και παραγωγούς,

 

Ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

  1. Με ποια μέτρα προτίθεται να στηρίξει τους Έλληνες κτηνοτρόφους ώστε να συνεχίσουν να παράγουν επαρκείς ποσότητες γάλατος;
  2. Πώς προτίθεται να διασφαλίσει την προστασία των καταναλωτών σχετικά με τους κινδύνους που αφορούν την ποιότητα, την ασφάλεια και την επάρκεια των παραγόμενων ΠΟΠ γαλακτοκομικών προϊόντων;

 

 

Οι Ερωτώντες Βουλευτές

 

Τελιγιορίδου Ολυμπία

Αραχωβίτης Σταύρος

 

Αβραμάκης Λευτέρης

Αναγνωστοπούλου Σία

Αυγέρη Δώρα

Αυλωνίτης Αλέξανδρος

Βαγενά Άννα

Βαρδάκης Σωκράτης

Βέττα Καλλιόπη

Γιαννούλης Χρήστος

Γκιόλας Γιάννης

Θραψανιώτης Μανόλης

Καλαματιανός Διονύσης

Κασιμάτη Νίνα

Κάτσης Μάριος

Λάππας Σπύρος

Μάλαμα Κυριακή

Μαμουλάκης Χάρης

Μεϊκόπουλος Αλέξανδρος

Μιχαηλίδης Ανδρέας

Μπάρκας Κώστας

Μπουρνούς Γιάννης

Παπαηλιού Γιώργος

Παπανάτσιου Κατερίνα

Πούλου Γιώτα

Ραγκούσης Γιάννης

Σαρακιώτης Γιάννης

Σκούφα Μπέττυ

Συρμαλένιος Νίκος

Τζάκρη Δώρα

Τζούφη Μερόπη

Τόλκας Άγγελος

Τσίπρας Γιώργος

Φάμελλος Σωκράτης

Φίλης Νίκος

Φωτίου Θεανώ

Χρηστίδου Ραλλία

Ψυχογιός Γιώργος

 

 

 

 

You May Also Like

Τραγωδία με τροχαίο στην Ιόνια Οδό: Νεκρό ζευγάρι μπροστά τα μάτια του δεκάχρονου παιδιού τους

Σοβαρό τροχαίο δυστύχημα σημειώθηκε στην Ιόνια Οδό, κοντά στα διόδια Τερόβου στο ρεύμα…

Ἐπίσκεψη Μητροπολίτου Καστορίας στό Χιονάτο, τόν Μεσόβραχο καί τήν Καλή Βρύση

Ἔγινε δέηση στόν Ναό τοῦ Ἁγίου Νικολάου, ὁ Σεβασμιώτατος ἀπηύθυνε λόγο πνευματικό στούς Ἐνορίτες, καί τόν προσεφώνησε ὁ κ. Κεκίρογλου.

Νίκος Παρούσης: Ο ήρωας πιλότος που θυσιάστηκε για να σώσει εκατοντάδες παιδιά από βέβαιο θάνατο

Table of Contents Hide Έντρομοι είδαν το ΜιράζΑνέφερε βλάβη στο πηδάλιο«Πάνω από…

Το πανηγύρι που κατέληξε σε τpαγωδία με 26 νεκρούς: Οι πιστοί που πήγαιναν να προσκυνήσουν και το μοιpαίο λάθος

Η ανείπωτη τραγωδία το 1963 στη λίμνη Αμβρακία με 26 νεκρούς! Το…

Νέα κινητοποίηση τη νύχτα για την αρκούδα με τα μικρά της

Η αρκούδα με τα τρία αρκουδάκια επανεμφανίστηκε τη νύχτα στη Λεωφόρο των…

Νίκος Χορταρέας: Η τηλεμαντεία, η φοροδιαφυγή, η Ferrari, ο θάνατος της μητέρας του και η στροφή στον Θεό

Table of Contents Hide Τα σκάνδαλα και η φοροδιαφυγήΗ ενασχόληση με το…

Τοξικά απορρίμματα στις αχανείς χωματερές της Αφρικής

Αφού πέσει η νύχτα και οι δρόμοι της αγοράς Καριακού στο Νταρ…

Πυρκαγιά σε αγροτική περιοχή κοντά στην Κορησό

Μεγάλη φωτιά ξέσπασε χωρίς να γνωρίζει ακόμη κανείς τα αίτιά της την…