Οργισμένη ήταν η απάντηση της Τουρκίας στην αναγνώριση από τις ΗΠΑ της Γενοκτονίας των Αρμενίων της Οθωμανικής αυτοκρατορίας από την Τουρκία που έλαβαν χώρα το 1915.

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατηγόρησε «τρίτους» ότι παρεμβαίνουν στις υποθέσεις της Τουρκίας.«Κανείς δεν εκμεταλλεύεται το γεγονός ότι οι συζητήσεις -οι οποίες θα έπρεπε να διεξάγονται από ιστορικούς- πολιτικοποιούνται από τρίτους και γίνονται ένα μέσο παρέμβασης στη χώρα μας», δήλωσε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σε μήνυμα που απηύθυνε προς τον Αρμένιο Πατριάρχη στην Κωνσταντινούπολη.

Με ανάρτηση στο twitter ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου υπογραμμίζει ότι η Τουρκία αρνείται εξ ολοκλήρου την ανακοίνωση, τονίζοντας παράλληλα ότι δεν πρόκειται να δεχτούν μαθήματα από κανέναν για την ιστορία τους.

«Οι λέξεις δεν αλλάζουν την Ιστορία, δεν την ξαναγράφουν. Δεν πρόκειται να δεχτούμε μαθήματα από κανέναν για την ιστορία μας. Ο πολιτικός καιροσκοπισμός είναι η μεγαλύτερη προδοσία στην ειρήνη και τη δικαιοσύνη. Αρνούμαστε εξ ολοκλήρου την ανακοίνωση αυτή η οποία έχει μοναδική αναφορά τον λαϊκισμό», έγραψε χαρακτηριστικά ο Τσαβούσογλου στο twitter.
«Δεν αποδεχόμαστε και καταδικάζουμε έντονα τον ανιστόρητο και αβάσιμο ισχυρισμό που στερείται νομικής βάσης του προέδρου των ΗΠΑ Μπάιντεν σχετικά με τα γεγονότα που έλαβαν χώρα στην Οθωμανική Αυτοκρατορία το 1915» ανέφερε από την πλευρά του ο εκπρόσωπος του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) Ομέρ Τσελίκ.

«Οι ιστορικές αλήθειες δεν αντικαθίστανται από ψέματα στον βωμό των πολιτικών επιδιώξεων. Στην ένδοξη ιστορία μας δεν υπάρχει Αρμενική γενοκτονία και δεν έγινε ποτέ!» σημείωσε από την πλευρά του ο αντιπρόεδρος του AKP, Νουμάν Κουρτουλούς.

Καλίν: Να διορθώσει τη δήλωσή του ο Μπάιντεν

«Να διορθώσει την ατυχή δήλωσή του» κάλεσε το Τζο Μπάιντεν ο εκπρόσωπος και στενός συνεργάτης του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, Ιμπραχίμ Καλίν, και υποστήριξε ότι η η δήλωση αυτή «θα ανοίξει βαθιές πληγές στις σχέσεις της Τουρκίας με τις ΗΠΑ».

Έκανε λόγο για «συκοφαντίες κακόβουλων κύκλων», των οποίων η μόνη ατζέντα είναι η εχθρική στάση προς την Τουρκία και χαρακτήρισε τη χώρα του και το έθνος του «σημαντικότερο παράδειγμα πολιτισμικής συνύπαρξης».

«Είναι ιστορικό λάθος να ενεργούμε στη λογική των ριζοσπαστικών αρμενικών λόμπι που δεν παράγουν τίποτα παρά τον τρόμο και την εχθρότητα» προσέθεσε.

Αναλυτικά η δήλωση του εκπροσώπου του Ερντογάν, Ιμπραχίμ Καλίν:

«Απορρίπτουμε και καταδικάζουμε έντονα αυτήν τη δήλωση, η οποία αντικατοπτρίζει τις συκοφαντίες κακόβουλων κύκλων, των οποίων η μόνη ατζέντα είναι η εχθρική στάση προς τη χώρα μας. Ο λεγόμενη «γενοκτονίας» που προβάλλεται στη δήλωση στερείται βάσης και επιστημονικών αποδείξεων που απαιτούνται από το Διεθνές Δίκαιο. Τα ιστορικά γεγονότα πρέπει να μελετηθούν από τους ιστορικούς. Τα στενά συμφέροντα της πολιτικής συγκυρίας δεν μπορούν να ερμηνεύσουν τα ιστορικά γεγονότα.

Εξάλλου, όταν ο πρόεδρος μας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ζήτησε τη σύσταση κοινής ιστορικής επιτροπής για τη διερεύνηση των γεγονότων του 1915, ήθελε να βγάλει ένα ιστορικό ζήτημα από τη σκιά της πολιτικής και των κακόβουλων κύκλων. Όσοι φοβούνται ότι η αλήθεια θα αποκαλυφθεί μέσα από τα ντοκουμέντα δεν ανταποκρίθηκαν σε αυτό το κάλεσμα. Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ αγνόησε τις αλήθειες αυτές και τήρησε μια άδικη στάση.

Η χώρα μας και το έθνος μας προέρχονται από έναν πολιτισμό που αποτελεί το σημαντικότερο παράδειγμα πολιτισμικής συνύπαρξης. Η Δημοκρατία της Τουρκίας δεν αποφεύγει επομένως να αντιμετωπίσει οποιαδήποτε ιστορική πραγματικότητα.

Οι απώλειες που κατεγράφησαν κατά τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο αποτελούν κοινό τραύμα αυτής της γεωγραφίας. Ωστόσο, είναι ιστορικό λάθος να ενεργούμε στη λογική των ριζοσπαστικών αρμενικών λόμπι που δεν παράγουν τίποτα παρά τον τρόμο και την εχθρότητα. Η δήλωση του Προέδρου των ΗΠΑ, που βασίζεται σε αβάσιμους ισχυρισμούς, θα βλάψει τις προσπάθειες εξομάλυνσης των σχέσεων μεταξύ Τουρκίας και Αρμενίας.

Καλούμε τον πρόεδρο των ΗΠΑ να διορθώσει την ατυχή αυτή δήλωσή του, που θα ανοίξει βαθιές πληγές στις σχέσεις της Τουρκίας με τις ΗΠΑ, να είναι δίκαιος και να τηρήσει μία στάση που υπηρετεί την περιφερειακή ειρήνη. Η Τουρκία θα συνεχίσει πάντα να υποστηρίζει με τον πλέον ισχυρό τρόπο το δίκαιο και την αλήθεια απέναντι σε όσους διαστρεβλώνουν την ιστορική αλήθεια».

Η ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ

Επίσημη ανακοίνωση σε αντιστοιχο ύφος εξέδωσε το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, στην οποία δηλώνεται κατηγορηματικά ότι η Άγκυρα δεν αποδέχεται την αναγνώριση της γενοκτονίας των Αρμενίων από τις ΗΠΑ.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η απόφαση αυτή δεν έχει νομική βάση και δεν υποστηρίζεται από στοιχεία.

«Απορρίπτουμε και καταγγέλλουμε με τον ισχυρότερο τρόπο τη δήλωση του Προέδρου των ΗΠΑ σχετικά με τα γεγονότα του 1915 που έγιναν υπό την πίεση ριζοσπαστικών αρμενικών κύκλων και αντι-Τουρκικών ομάδων στις 24 Απριλίου.

Είναι σαφές ότι η εν λόγω δήλωση δεν έχει επιστημονική και νομική βάση, ούτε υποστηρίζεται από στοιχεία. Όσον αφορά τα γεγονότα του 1915, δεν πληρούνται καμία από τις προϋποθέσεις που απαιτούνται για τη χρήση του όρου «γενοκτονία» που ορίζεται αυστηρά στο διεθνές δίκαιο.

Η φύση των γεγονότων του 1915 δεν αλλάζει ανάλογα με τα τρέχοντα πολιτικά κίνητρα των πολιτικών ή τις εσωτερικές πολιτικές εκτιμήσεις. Μια τέτοια στάση εξυπηρετεί μόνο μια χυδαία παραμόρφωση της ιστορίας», αναφέρει μεταξύ άλλων το τουρκικό ΥΠΕΞ, ενώ στη συνέχεια επικαλείται αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για να δικαιολογήσει τη θέση της Άγκυρας.

Στην ανακοίνωση γίνεται αναφορά στις εκδηλώσεις μνήμης για τους Αρμένιους που θα διεξαχθούν στην Τουρκία σε συνεννόηση με Αρμένιους κληρικούς και με πρωτοβουλία του Ερντογάν, ενώ τονίζεται πως «η δήλωση του προέδρου των ΗΠΑ θα πολώσει τους λαούς και θα κάνει την ειρήνη και τη σταθερότητα δύσκολες στην περιοχή».

«Αυτή η δήλωση των ΗΠΑ, που διαστρεβλώνει τα ιστορικά γεγονότα, δεν θα γίνει ποτέ αποδεκτή στη συνείδηση ​​του τουρκικού λαού και θα ανοίξει μια βαθιά πληγή που υπονομεύει την αμοιβαία εμπιστοσύνη και τη φιλία μας.

Καλούμε τον Πρόεδρο των ΗΠΑ να διορθώσει αυτό το σοβαρό λάθος, το οποίο δεν εξυπηρετεί κανέναν άλλο σκοπό από το να ικανοποιήσει ορισμένους πολιτικούς κύκλους, και να υποστηρίξει τις προσπάθειες που αποσκοπούν στην καθιέρωση μιας πρακτικής ειρηνικής συνύπαρξης στην περιοχή, ειδικά μεταξύ των τουρκικών και των αρμενικών εθνών, αντί να εξυπηρετεί την ατζέντα εκείνων των κύκλων που προσπαθούν να προκαλέσουν εχθρότητα από την ιστορία», καταλήγει η ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ.

ΠΗΓΗ:https://www.cnn.gr/

You May Also Like

Συγκλόνισε η συναυλία-προσευχή του Μποτσέλι στον καθεδρικό ναό

Συγκλόνισε η συναυλία-προσευχή του Μποτσέλι στον καθεδρικό ναό

Ανθρωποειδή ρομπότ κλέβουν την παράσταση στο Παγκόσμιο Συνέδριο Ρομπότ στο Πεκίνο

Κάποιοι εξέφρασαν το σοκ τους για την υπερρεαλιστική τους εμφάνιση.

Ουχάν, ένα χρόνο μετά: «Μας έκρυβαν την αλήθεια για καιρό – Δεν πήραμε καν κρατική βοήθεια»

Ουχάν, ένα χρόνο μετά: «Μας έκρυβαν την αλήθεια για καιρό – Δεν…

Έστειλαν φάκελο με θανατηφόρο δηλητήριο στον Τραμπ – Συνελήφθη μια γυναίκα

Έστειλαν φάκελο με θανατηφόρο δηλητήριο στον Τραμπ – Συνελήφθη μια γυναίκα

Μπάιντεν: Να ενισχύσουμε στρατιωτικά τόσο την Ελλάδα όσο και την Τουρκία

Δήλωσε αισιόδοξος ότι η ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ θα πραγματοποιηθεί

Δολοφονία Φλόιντ: Ένοχος για όλες τις κατηγορίες ο αστυνομικός

«Σημείο καμπής στην ιστορία»

Βρετανία: Εκατοντάδες εμβόλια της Pfizer καταστράφηκαν καθώς χάλασε το ψυγείο φύλαξης τους

Βρετανία: Εκατοντάδες εμβόλια της Pfizer καταστράφηκαν καθώς χάλασε το ψυγείο φύλαξης τους

Ο Τραμπ διέταξε την αποχώρηση σχεδόν όλων των αμερικανικών δυνάμεων από τη Σομαλία

Ο Τραμπ διέταξε την αποχώρηση σχεδόν όλων των αμερικανικών δυνάμεων από τη…

Τα πάνω κάτω στην Γερμανία – Κλείνουν οι πισίνες, χαμηλώνουν τα φώτα, πέφτουν οι θερμοστάτες

Τα πάνω κάτω στην Γερμανία – Κλείνουν οι πισίνες, χαμηλώνουν τα φώτα,…

Μπραντ Πιτ: Πλέον δεν αναγνωρίζω πρόσωπα, ούτε την οικογένειά μου

Πάσχει από το σύνδρομο της προσωποαγνώσιας – Ο ηθοποιός εξετάζει σοβαρά το…