Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι κατηγόρησε το Κρεμλίνο ότι καταφεύγει στην «ενεργειακή τρομοκρατία», καθώς τα ρωσικά στρατεύματα είτε παραμένουν στάσιμα είτε υποχωρούν στο πεδίο της μάχης. Τόνισε ότι 4,5 εκατομμύρια άνθρωποι έμειναν χωρίς ρεύμα μετά τις ρωσικές επιθέσεις στο ενεργειακό της δίκτυο.
Τις τελευταίες εβδομάδες, η Ρωσία έχει πραγματοποιήσει μεγάλης κλίμακας πυραυλικές επιθέσεις σε εγκαταστάσεις ηλεκτρικής ενέργειας της Ουκρανίας. Τα πλήγματα αυτά σημειώνοντας την ώρα που Ουκρανοί αξιωματούχοι εκτιμούν ότι τα ρωσικά στρατεύματα είναι πιθανό να αποσυρθούν από τη Χερσώνα.
Σύμφωνα με το BBC, μετά από μια σειρά οδυνηρές ήττες στο πεδίο της μάχης, η Ρωσία έχει εντείνει τις επιθέσεις της σε υποδομές ηλεκτρικής ενέργειας σε πόλεις που απέχουν πολλά χιλιόμετρα από τις γραμμές της μάχης.
Μόλις τον τελευταίο μήνα, το ένα τρίτο των σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας φέρεται να καταστράφηκε, σύμφωνα με τον πρόεδρο Ζελένσκι. Ως αποτέλεσμα, η ουκρανική κυβέρνηση αναγκάστηκε να παροτρύνει τον πληθυσμό να προσπαθήσει να χρησιμοποιεί την ενέργεια με φειδώ.
«Η αδυναμία του εχθρού μας»
«Απόψε, περίπου 4,5 εκατομμύρια καταναλωτές έχουν αποσυνδεθεί προσωρινά από την κατανάλωση ενέργειας», δήλωσε ο Ζελένσκι στο νυχτερινό του διάγγελμα.
Ο Ουκρανός πρόεδρος υπογράμμισε ότι η ρωσική στόχευση στην ενεργειακή υποδομή της χώρας είναι ένδειξη «αδυναμίας».
«Το γεγονός ότι η Ρωσία καταφεύγει στην ενεργειακή τρομοκρατία δείχνει την αδυναμία του εχθρού μας», είπε και πρόσθεσε: «Δεν μπορούν να νικήσουν την Ουκρανία στο πεδίο της μάχης, έτσι προσπαθούν να κάμψουν τον λαό μας με αυτόν τον τρόπο».
Το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας επιβεβαίωσε ότι στοχεύει στην ουκρανική ενεργειακή υποδομή.
Απόσυρση από τη Χερσώνα
Την ίδια ώρα, υπάρχουν αναφορές ότι τα ρωσικά στρατεύματα εγκαταλείπουν την κατεχόμενη πόλη της Χερσώνας, σηματοδοτώντας μια μεγάλη υποχώρηση για τη Ρωσία.
Ένας Ρώσος αξιωματούχος στην περιοχή, ο Κιρίλ Στρεμούσοβ, δήλωσε στα ρωσικά μέσα ενημέρωσης, ότι η Μόσχα είναι «πιθανόν» να αποσύρει τα στρατεύματά της από την περιοχή.
Σύμφωνα με δυτικό αξιωματούχο, μιλώντας υπό τον όρο της ανωνυμίας, οι περισσότεροι Ρώσοι διοικητές έχουν ήδη αποσυρθεί από την πόλη. Αντί να προσπαθήσουν να διατηρήσουν τον έλεγχο της πόλης, τα ρωσικά στρατεύματα αναπτύσσουν τις αμυντικές τους θέσεις στην άλλη πλευρά του ποταμού Ντνίπρο, ως μέρος μιας ευρύτερης ρωσικής κίνησης για τη δημιουργία καλύτερων αμυντικών γραμμών σε όλη τη νότια και ανατολική Ουκρανία πριν από την έλευση του χειμώνα.
«Είναι δύσκολο να γνωρίζουμε τι ακριβώς συμβαίνει μέσα στην πόλη», είπε ο αξιωματούχος, σημειώνοντας ότι Ρώσοι έφεδροι είχαν σταλεί εκεί για να συνδράμουν στην τελική υποχώρηση.
Ο ανταποκριτής του BBC, Πολ Άνταμς, μετέδωσε ότι οι τράπεζες φέρεται να έχουν αδειάσει και τα μουσεία έχουν λεηλατηθεί. Οι κατοχικές αρχές έχουν απομακρύνει χιλιάδες αμάχους από την περιοχή εδώ και μερικές εβδομάδες.
Ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Λόιντ Όστιν δήλωσε ότι τα ουκρανικά στρατεύματα είναι «ικανά» να ανακαταλάβουν την πόλη.
Ωστόσο, η Ουκρανία είπε ότι εξακολουθεί να μάχεται στην περιοχή και παραμένει προσεκτική σε περίπτωση που η Ρωσία στήσει παγίδα στα στρατεύματα της.
Επίσκεψη Σακελλαροπούλου στο Κίεβο
Στην ουκρανική πρωτεύουσα για επίσημη επίσκεψη βρέθηκε χθες Πέμπτη η πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου. Είχε συνάντηση με τον ουκρανό ομόλογό της Ζελένσκι, ενώ νωρίτερα είχε επισκεφθεί τα μαρτυρικά προάστια του Κιέβου, ειδικότερα τις πόλεις Ιρπίν, Μποροντιάνκα και Μπούτσα. Εκεί συνομίλησε με Ουκρανούς πολίτες, ενώ επισκέφθηκε και σημείο όπου βρίσκεται ένας ομαδικός τάφος.
Σε tweet έγραψε: «Στη συνάντησή μου με τον Πρόεδρο της Ουκρανίας Ζελένσκι στο Κίεβο εξέφρασα την αμέριστη συμπαράσταση της Ελλάδας προς τον ουκρανικό λαό, που αγωνίζεται ενάντια στη ρωσική εισβολή. Οι μεταβολές διεθνώς αναγνωρισμένων συνόρων με τη χρήση στρατιωτικής βίας δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτές».
Πληροφορίες: BBC