Ο άντρας με το «χρυσό αίμα»: Ο αιμοδότης-ιατρικό θαύμα που έσωσε τη ζωή δύο εκατομμυρίων παιδιών

 

Ο αιμοδότης Τζέιμς Χάρισον έσωσε περισσότερα από δύο εκατομμύρια μωρά, σηκώνοντας απλώς τα μανίκια του και δικαίως τον αποκαλούν και «άνθρωπο με τον χρυσό βραχίονα».

 

Πρόκειται για έναν σούπερ ήρωας της σύγχρονης εποχής, ο οποίος έχει χαρίσει ζωή σε περισσότερα από δύο εκατομμύρια μωρά, λόγω της σπανιότητας του αίματός του.

 

Όταν ήταν 14 ετών, αρρώστησε βαριά, του αφαίρεσαν έναν πνεύμονα και χρειαζόταν πολύ αίμα για να επιβιώσει: «Ήμουν στο νοσοκομείο για περισσότερο από τρεις μήνες και είχα εκατό ράμματα», είπε.

 

Αφού έλαβε πάμπολλες μονάδες αίματος και σώθηκε, αποφάσισε αμέσως να γίνει δότης χαρίζοντας και ο ίδιος ζωή σε άλλους ανθρώπους, μη γνωρίζοντας τον αντίκτυπο του δικού του αίματος: «Ήθελα πάντα να γίνω αιμοδότης, αμέσως μετά την εγχείρησή μου, γιατί δεν ξέρω κι εγώ πόσοι άνθρωποι χρειάστηκαν για να μου σώσουν τη ζωή. Δεν τους γνώρισα ποτέ, δεν τους συνάντησα ποτέ».

 Στα 18 έδινε αίμα σχεδόν κάθε μήνα

Όταν έγινε 18, έδινε το αίμα του κάθε τρεις βδομάδες ή έναν μήνα, για τα επόμενα 11 χρόνια κανονικά και ενώ η ιατρική κοινότητα πάλευε να βρει λύση σε μια δυνητικά θανατηφόρα κατάσταση που αποκαλείται «ασυμβατότητα ρέζους».

Αυτό σημαίνει ότι το ρέζους του αίματος της εγκύου είναι διαφορετικό από το ρέζους του αίματος του εμβρύου και μπορεί να καταλήξει στη λεγόμενη «αιμολυτική νόσο των νεογνών», στην οποία το μωρό θα εμφανίσει αναιμία, ίκτερο, καρδιακή κάμψη, ηπατοσπληνομεγαλία και άλλες περισσότερο ή λιγότερο σοβαρές παθήσεις.

Οι επιστήμονες ψάχνοντας απεγνωσμένα τρόπο να αποτρέψουν την αντίδραση αυτή του αίματος μητέρας-παιδιού, βρήκαν αναπάντεχα τη λύση στο αίμα του Χάρισον! Σε ένα σπανιότατο αντίσωμα δηλαδή, το αντιγόνο D πλέον, που απλοποίησε το πρόβλημα της ασυμβατότητας ρέζους, το οποίο αφορά περίπου σε δύο στις χίλιες γεννήσεις.

 Άγνωστο το πως ανέπτυξε το ισχυρό αντιγόνο

Οι γιατροί χορηγούν πλέον στην έγκυο την ανοσοσφαιρίνη ρέζους σε ενέσιμη μορφή, ώστε να αποφευχθεί η ανάπτυξη αντισωμάτων και η οικουμένη έχει να ευχαριστεί το ιατρικό θαύμα από την Αυστραλία για τη γενναία του προσφορά.

 

Ακόμα και σήμερα η ιατρική κοινότητα δεν γνωρίζει ακριβώς πώς ανέπτυξε ο αυστραλός αιμοδότης το ισχυρό αντιγόνο που εγγυάται τη ζωή των εμβρύων, πιστεύουν πάντως πως όλα έχουν να κάνουν με το αίμα που δέχθηκε στα 14 του.

 

Αξίζει να σημειωθεί ότι είναι κάτοχος πλέον παγκοσμίου ρεκόρ Γκίνες, καθώς δίνει το αίμα του εδώ και 60 χρόνια και αυτή του η πράξη έχει χαρίσει ζωή σε έναν απίστευτο αριθμό μωρών, στα οποία συμπεριλαμβάνεται και ο ίδιος του ο εγγονός, Σκοτ, αλλά και παλιότερα η κόρη του.

Αιμοδότης Τζέιμς Χάρισον: Χάρισε ζωή στην κόρη και τον εγγονό του

Όταν ο Σκοτ έκλεισε το 16ο έτος της ηλικίας του, τον Μάιο του 2011, κάθισε δίπλα στον παππού του για την πρώτη δική του δωρεά αίματος, την ώρα που ο Χάρισον σημείωνε τη σημαδιακή χιλιοστή φορά που έκανε κάτι τέτοιο!

«Όλη μου η οικογένεια είναι δότες αίματος, κι αυτό με κάνει να νιώθω περήφανος», υπογραμμίζει, έχοντας χαρίσει απλόχερα ζωή. Μάλιστα, από έρευνες στο αίμα του, ο Ερυθρός Σταυρός της Αυστραλίας εντόπισε άλλους 50 ανθρώπους με αντιγόνο D, επαρκής αριθμός για να καλυφθεί η ζήτηση.

 Στα 81 του χρόνια, σταμάτησε να δίνει αίμα

Σήμερα, στα 81 του, αναγκάστηκε να αποσυρθεί από τη ζωογόνα συνήθειά του, ακολουθώντας τους υγειονομικούς κανόνες. «Κάποιοι μου λένε πως είμαι ήρωας. Εγώ όμως είμαι σε ένα ασφαλές δωμάτιο και δωρίζω απλά αίμα. Μου δίνουν μια κούπα καφέ και κάτι να ζουλάω στο χέρι μου. Και μετά τραβώ τον δρόμο μου. Κανένα πρόβλημα, καμιά δυσκολία», συμπλήρωσε.

 

Το Γκίνες σταμάτησε να μετρά τις επιδόσεις του στη δωρεά αίματος το 2015, όταν πια είχε αγγίξει τη 1.106η δωρεά, μιας και δεν είχε πια νόημα. Ποιος θα βρεθεί κανείς να τον ξεπεράσει;

Αιμοδότης Τζέιμς Χάρισον: Βιογραφία

Ο Τζέιμς Κρίστοφερ Χάρισον γεννήθηκε στις 27 Δεκεμβρίου 1936 και στα 14 του υπβάλλεται σε επείγουσα επέμβαση στον πνεύμονα και χρειάζεται 13 μονάδες αίματος για να επιβιώσει.

 

Στο διάστημα που θα περάσει στο νοσοκομείο, δίνει όρκο ιερό να γίνει αιμοδότης, αμέσως μόλις κλείσει το 18ο έτος της ηλικίας του, το ηλικιακό όριο της εποχής για δωρεά αίματος.

 

Παρά το γεγονός πως φοβάται τις βελόνες, δεν στερήθηκε τη δυνατότητα να τηρήσει την υπόσχεσή του, βρίσκοντας τελικά τον τρόπο να το κάνει στις κλινικές του Ερυθρού Σταυρού της Αυστραλίας.

 

«Κοιτούσα τις νοσοκόμες, το ταβάνι, τα σημάδια στον τοίχο, οτιδήποτε άλλο παρά τις βελόνες. Είναι πολύ μακάβριο, νομίζω, να βλέπεις τον εαυτό σου να τρυπιέται από τη βελόνα». Έτσι πέρασε τις επόμενες έξι και πλέον δεκαετίες της ζωής του, φτάνοντας τη 1.106η αιμοδοσία τον Ιούλιο του 2015.

 Ξεκίνησε τις αιμοδοσίες το 1954

 

Ο Χάρισον έδινε πάντα το δεξί του χέρι, τον «χρυσό βραχίονα», γράφοντας μόλις δέκα αιμοδοσίες με το αριστερό του χέρι. «Οι γιατροί εντυπωσιάζονται που η φλέβα μου άντεξε τόσο πολύ», επισημαίνει με καμάρι.

 

Να σημειωθεί ότι ενώ το αίμα ενός κοινού αιμοδότη έχει την προοπτική να σώσει 17 ζωές, σύμφωνα πάντα με τον Ερυθρό Σταυρό της Αυστραλίας, το αίμα του κυρίου Χάρισον είναι κομματάκι ασυνήθιστο.

 

Άρχισε να δίνει από το 1954 και στα μέσα της δεκαετίας του 1960 θα ανακάλυπτε η ιατρική κοινότητα το θαυματουργό του αντιγόνο. Σε μια εποχή δηλαδή που η γυναικολογική έρευνα είχε στραφεί στην αιμολυτική νόσο των νεογνών (εμβρυική ερυθροβλάστωση) και η Αυστραλία ήταν μια από τις ηγέτιδες χώρες στην έρευνα της ασυμβατότητας ρέζους.

 

Το δικό του αίμα θα έστρεφε τους επιστήμονες στην απομόνωση του αντιγόνου D, εξαιτίας της ασυνήθιστα ισχυρής δράσης που είχε ο συγκεκριμένος παράγοντας του αίματος σε εκείνον. Ομάδα αυστραλών επιστημόνων έφτιαξε μια ανοσοσφαιρίνη που πάλευε την αιμολυτική νόσο από το πλάσμα του αίματός του, αποτρέποντας τόσο τις αποβολές όσο και τις σοβαρές νόσους των νεογνών, όπως η αναιμία.

 Η ζωή του ασφαλίστηκε έναντι 1 εκατ. δολαρίων

Η μοναδικότητα του οργανισμού του κρίθηκε τόσο σπουδαία που η ζωή του ασφαλίστηκε έναντι 1 εκατ. δολαρίων μετά την ανακάλυψη, οδηγώντας στην εμπορική κυκλοφορία του ζωοδότη παράγοντα. Σύμφωνα με τον Ερυθρό Σταυρό της Αυστραλίας, κάπου 2,4 εκατ. μωρά έχουν σωθεί από το αίμα του Χάρισον, στα οποία περιλαμβάνονται τόσο ο εγγονός όσο και η κόρη του. Οι μαιευτήρες δεν φοβούνται πια την ισοανοσοποίηση της κύησης και έχουν να ευχαριστούν θερμά τον Χάρισον και το αίμα του που έκρυβε το κλειδί της προστασίας των εμβρύων.

Η νόσος σκότωνε χιλιάδες μωρά κάθε χρόνο στην Αυστραλία και τον υπόλοιπο κόσμο μέχρι το 1967

«Πολύ λίγοι άνθρωποι έχουν αυτά τα αντιγόνα, τα οποία είναι πολύ ισχυρά στον Τζέιμς. Το σώμα του τα παράγει σε μεγάλες ποσότητες και όταν δίνει αίμα, ο οργανισμός του παράγει ακόμα περισσότερα. Αυτό τον κάνει μια πολύ ειδική περίπτωση», τονίζει η υπεύθυνη επικοινωνίας του αυστραλιανού Ερυθρού Σταυρού και συνεχίζει: «Ήταν πραγματικά τεράστια ιατρική τομή όταν ανακαλύφθηκαν όλα αυτά και η Αυστραλία ήταν στην κορυφή του κόσμου».

«Μου ζήτησαν να γίνω ινδικό χοιρίδιο. Και δεν έχω σταματήσει έκτοτε να δίνω αίμα», δήλωσε χαρακτηριστικά ο ίδιος για το ερευνητικό πρόγραμμα στο οποίο πήρε μέρος το 1967. Κάθε παρτίδα μάλιστα του ενέσιμου φαρμάκου που παραγόταν στην Αυστραλία, περιείχε το θαυματουργό αίμα του Τζέιμς για δεκαετίες ολόκληρες!

Η ζωή τού αντιγύρισε ωστόσο τη χάρη όταν η ίδια του η κόρη χρειάστηκε το σωτήριο αίμα του πατέρα της τόσο για την ίδια, όσο και αργότερα για τον εγγονό του. «Το αντιγόνο D σκότωσε όλα αυτά τα κακά αντισώματα και τώρα ο δεύτερος εγγονός μου είναι υγιής και ρωμαλέος και πάει πολύ καλά», πρόσθεσε.

Έδινε αίμα ακόμα και στις διακοπές του

Πλέον δηλώνει πως του λείπει πολύ η μηνιαία συνήθειά του, καθώς δεν έχασε ποτέ κανένα ραντεβού αιμοδοσίας, έχοντας συνείδηση της σπουδαιότητας της αποστολής του. Το έκανε ακόμα και στις μακροσκελείς διακοπές του κάθε καλοκαίρι, φροντίζοντας πριν ξεκινήσει με το τροχόσπιτό του να βρει τους σταθμούς αιμοδοσίας του Ερυθρού Σταυρού των μερών που θα επισκεπτόταν.

Χάρισε το αίμα του συνολικά 1.160 φορές

Στα 81α του γενέθλια, χάρισε το αίμα του για 1.160 φορά. Ελπίζει να βρεθεί κάποιος άλλος να καταρρίψει το ρεκόρ του. Αν κι αυτό δεν είναι εύκολο. Ο αυστραλιανός Ερυθρός Σταυρός έχει σήμερα 50 αιμοδότες που δίνουν το αίμα τους για να φτιαχτεί το αντιγόνο D, καθώς κανείς τους δεν το έχει σε τέτοια αφθονία ή δύναμη όπως ο άνθρωπος με τον χρυσό βραχίονα.

Εκείνος συγχαίρει πάντα τους νεοφώτιστους αιμοδότες: «Τους λέω πάντα πως η πρώτη τους αιμοδοσία δεν είναι λιγότερο σημαντική από τη χιλιοστή δική μου. Σώζουν ζωές», καταλήγει με νόημα στο μάθημα ζωής για όλους μας.

Ο ιδιαιτέρως διακριτικός αυτός ήρωας παραμένει ένας καλοσυνάτος άνθρωπος χαμηλών τόνων. Αγαπά την κόρη και τα εγγόνια του, συλλέγει γραμματόσημα και πηγαίνει υποχρεωτικά την καθημερινή του βόλτα, έχοντας για καμάρι το ιπποτικό μετάλλιο του Τάγματος της Αυστραλίας που κείτεται στη βιβλιοθήκη του. Κι αυτό γιατί η μαγεία του κρύβεται στις φλέβες του, σαν σωστός πραγματικός υπερήρωας.

 

enimerotiko.gr

You May Also Like

Εθιμοτυπική Επίσκεψη του νέου Διοικητικού Συμβουλίου της Ελληνικής Ομοσπονδίας Γούνας στον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Σισανίου & Σιατίστης και στον Δήμαρχο Βοΐου

  Εθιμοτυπική  Επίσκεψη του νέου  Διοικητικού Συμβουλίου της Ελληνικής Ομοσπονδίας Γούνας στον…

Ο.Π.Α.Κ. “Μύησις”: Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκαν οι παραστάσεις του θεάτρου «Ψυχρομπερδέματα»

Με επιτυχία ολοκληρώθηκαν οι τρεις παραστάσεις οικογενειακού θεάτρου «Ψυχρομπερδέματα» του Ομίλου Πολιτιστικής…

Δήμος Καστοριάς: Αναβάλλεται η Κινηματογραφική Βραδιά που ήταν προγραμματισμένη για σήμερα

Δήμος Καστοριάς: Αναβάλλεται η Κινηματογραφική Βραδιά που ήταν προγραμματισμένη για σήμερα  

Τα εκλογικά τμήματα στον νομό Καστοριάς για τις εκλογές της Νέας Δημοκρατίας

Την Κυριακή 20/12/2015 από τις 7:00 πμ. μέχρι τις 7:00 μμ. ψηφίζουμε…

Το Επιμελητήριο Καστοριάς για τη δράση «Ενίσχυση Μικρών και Πολύ Μικρών Επιχειρήσεων που επλήγησαν από την πανδημία Covid-19 στην Δυτική Μακεδονία»

  Το Επιμελητήριο Καστοριάς για τη δράση «Ενίσχυση Μικρών και Πολύ Μικρών…

Άνοιγμα της αγοράς αύριο 18.1 στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας

  Άνοιγμα της αγοράς αύριο 18.1 στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας

Τένις: Αναχώρησε η ελληνική αποστολή κοριτσιών U12 με κόουτς τον Χρήστο Τοκατλίδη

Στην Κωνσταντινούπολη για τα προκριματικά του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Summer Cups

Το μήνυμα του Γιάννη Κορεντσίδη για την 108η επέτειο της Απελευθέρωσης της Καστοριάς

Το μήνυμα του Γιάννη Κορεντσίδη για την 108η επέτειο της Απελευθέρωσης της…