#image_title

Μέχρι τώρα κόστιζε 700 ευρώ, με παραπεμπτικό η συμμετοχή ανέρχεται στα 79 ευρώ – Η εξέταση είναι σημαντικό εργαλείο για την αντιμετώπιση του κληρονομούμενου καρκίνου

Μια κομβική γενετική εξέταση, που θα βελτιώσει σημαντικά τις συνθήκες της δύσκολης διαδρομής των γυναικών με καρκίνο μαστού ή/και ωοθηκών μέσα στο σύστημα υγείας της χώρας, ενσωμάτωσε την περασμένη εβδομάδα στην ηλεκτρονική συνταγογράφηση ο ΕΟΠΥΥ. Πρόκειται για τη διαγνωστική εξέταση “Έλεγχος παρουσίας μεταλλάξεων γονιδίων BRCA 1,2” στην Κατηγορία “Γενετικές Εξετάσεις Κληρονομούμενου Καρκίνου”.

Πλέον, οι ασθενείς με μορφές καρκίνου μαστού και ωοθηκών κληρονομικής βάσης έχουν τη δυνατότητα να υποβάλλονται άμεσα στην ακριβή και εξειδικευμένη αυτή εξέταση σε ένα από τα σημεία του δικτύου των συνεργαζόμενων με τον ΕΟΠΥΥ διαγνωστικών εργαστηρίων, με το παραπεμπτικό του γιατρού τους, καταβάλλοντας συμμετοχή 79 ευρώ και κερδίζοντας πολύτιμο χρόνο για την υγεία τους. Μέχρι τώρα πλήρωναν εξολοκλήρου την εξεταση 700 ευρώ, εφόσον είχαν την οικονομική δυνατότητα και ο ΕΟΠΥΥ τους επέστρεφε 105 ευρώ, το 15% της δαπάνης.

Η εξέταση, που αποτελεί ένα πολύ σημαντικό εργαλείο για την πρόληψη, τη διαχείριση και κυρίως για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του κληρονομούμενου καρκίνου, είναι διαθέσιμη στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια, πλην όμως για πρώτη φορά συνταγογραφείται και αποζημιώνεται άμεσα με τον τρόπο που γίνεται για όλες τις διαγνωστικές εξετάσεις του ΕΟΠΥΥ. Το θετικό αυτό αποτελεσμα πιστώνεται στη διοίκηση του Οργανισμού και στην Επιτροπή Διαπραγμάτευσης Τιμών Αποζημίωσης Υπηρεσιών Υγείας, Ιατροτεχνολογικών Προϊόντων και Υλικών του ΕΟΠΥΥ, που διαπραγματεύτηκε με τέσσερις διαγνωστικούς ομίλους για τη μείωση της συμμετοχής των δικαιούχων αλλά και για την άμεση πρόσβασή τους στην εξέταση. Για τον ΕΟΠΥΥ αυτό μεταφράζεται σε εξοικονόμηση τουλάχιστον 500.000 ευρώ τον χρόνο άμεσα από το κονδύλι που διέθετε για την αποζημίωση της εξέτασης πριν από τη διαπράγματευση.

Τα οφέλη για τις ασθενείς

Δεν θα ήταν υπερβολή να ειπωθεί ότι μέχρι τώρα ο γονιδιακός έλεγχος για τα BRCA 1 και 2 αποτελούσε κυρίως μια εξέταση άγχους και ταλαιπωρίας για τις ασθενείς, οι οποίες έπαιρναν το πράσινο φως από τον ογκολόγο τους για να υποβληθούν σε αυτήν και να ελέγξουν αν “κουβαλούν” τα συγκεκριμένα γονίδια.

Κι αυτό διότι έπρεπε να πληρώσουν τη γενετική εξέταση στο διαγνωστικό κέντρο που τη διενεργούσε και στη συνέχεια να καταθέτουν τα παραστατικά και τις γνωματεύσεις στις Περιφερειακές Διευθύνσεις του ΕΟΠΥΥ και να αιτούνται τα χρήματα τους. Ο ΕΟΠΥΥ ενέκρινε στα σχετικά αιτήματα και αποζημίωνε το 85% της δαπάνης. Ωστόσο, είναι προφανές πως η διαδικασία με αυτόν τον τρόπο απέκλειε μεγάλο αριθμό ογκολογικών ασθενών, που δεν μπορούσαν να επωμιστούν την προπληρωμή των αναγκαίων αυτών εξετάσεων.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Οργανισμού, κάθε χρόνο περίπου 2.000 ασφαλισμένες υποβάλλονταν στην εξειδικευμένη εξεταση αναζητώντας την κληρονομική βάση του καρκίνου τους ώστε να ωφεληθούν μέσα από τις πλέον στοχευμένες θεραπείες, και στη συνέχεια ελάμβαναν τα χρήματα που είχαν δώσει.

Στελέχη του ΕΟΠΥΥ αλλά και οι Σύλλογοι ογκολογικών ασθενών εκτιμούν, ωστόσο, ότι τώρα θα αυξηθεί ο αριθμός των ασθενών που θα ωφεληθούν από τη γενετική εξέταση καθώς φεύγει το βαρίδι της προκαταβολής του ποσού και η ακόλουθη γραφειοκρατία για την απόδοση του.

“Χαιρετίζουμε την απόφαση του ΕΟΠΥΥ. Τα οφέλη της απόφασης τόσο για τις γυναίκες με καρκίνο μαστού για τις οποίες ενδείκνυται ο γονιδιακός έλεγχος κατόπιν συνταγογράφησης από τον γιατρό τους, όσο και για τα μέλη των οικογενειών τους είναι πολλαπλά, ενώ ταυτόχρονα καθίσταται ευκολότερη η πρόσβαση όλων των δικαιούχων” αναφέρει χαρακτηριστικά ο Πανελλήνιος Σύλλογος Γυναικών με Καρκίνο Μαστού Άλμα Ζωής.

Σε ποιες περιπτώσεις συνταγογραφείται η εξέταση

Την ηλεκτρονική συνταγογράφηση θα μπορούν να κάνουν οι ογκολόγοι και οι γυναικολόγοι. Ενδείξεις για τη συνταγογράφηση είναι οι εξής περιπτώσεις:
-Κακοήθη νεοπλάσματα των ωοθηκών
-Κακοήθη νεοπλάσματα του μαστού

-Οικογενειακό ιστορικό κακοήθους νεοπλάσματος
-Οικογενειακό ιστορικό κακοήθους νεοπλάσματος μαστού
-Οικογενειακό ιστορικό κακοήθους νεοπλάσματος γεννητικών οργάνων
-Οικογενειακό ιστορικό κακοήθους νεοπλάσματος άλλων οργάνων ή συστημάτων
-Οικογενειακό ιστορικό άλλων ειδικών διαταραχών.

Η εξέταση θα εκτελείται μόνο μια φορά ανά ΑΜΚΑ δικαιούχου στο πληροφοριακό σύστημα του ΕΟΠΥΥ.

ΠΗΓΗ: https://www.protothema.gr

You May Also Like

Σαντορίνη: Έστριψε να φωτογραφήσει την καλντέρα και σκότωσε ένα 34χρονο

Ένα ακόμη δυστύχημα που μεγαλώνει τη λίστα με τους θανάτους στον δρόμο…

Εβρος: Αφησαν στην τύχη του το φράγμα που θα έσωζε την Δαδιά

Ο αναπλ. Καθηγητής του τμήματος Περιβάλλοντος του Ιονίου Παν/μίου και μέχρι πριν…

Φωτεινή Βασιλειάδου: Η “άγνωστη” κόρη της μεγάλης Γεωργίας Βασιλειάδου και η τεράστια ομοιότητα με τη μητέρα της

Φωτεινή Βασιλιάδου: Η κόρη της σπουδαίας ηθοποιού Γεωργίας Βασιλειάδου

Θρίλερ στην Ταϊβάν: Αναχώρησε από Μαλαισία το αεροσκάφος της Πελόζι – Άγνωστο αν επιβαίνει η ίδια.

Το αεροσκάφος της αμερικανικής Πολεμικής Αεροπορίας που μετέφερε την πρόεδρο της Βουλής…

Θεσσαλονίκη: Δικογραφία κατά αγνώστου για τον άνδρα που πάτησε το γατάκι

Δικογραφία κατά αγνώστου, με την κατηγορία της πιθανής θανάτωσης ζώου, ασκήθηκε σε…

Επίδομα θέρμανσης: Θα δοθεί σε 1,3 εκατομμύριο νοικοκυριά

Σε 1,3 εκατομμύριο νοικοκυριά θα χορηγηθεί φέτος το επίδομα θέρμανσης, το συνολικό…

ΓΟΥΡΟΥΝΑ “ΚΑΝΕΙ ΜΠΑΝΙΟ” ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΜΥΛΟΥΣ ΤΗΣ ΜΥΚΟΝΟΥ

ΓΟΥΡΟΥΝΑ “ΚΑΝΕΙ ΜΠΑΝΙΟ” ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΜΥΛΟΥΣ ΤΗΣ ΜΥΚΟΝΟΥ

Θάνατος βρέφους στα Γρεβενά: «Δεν είχε κανένα πρόβλημα υγείας το μωρό μας» λέει η μητέρα

Σε κατάσταση σοκ οι γονείς του βρέφους 35 ημερών που πέθανε τις…

Ιλιγγιώδεις αυξήσεις μέχρι και στα καυσόξυλα: «Γρίφος» η θέρμανση των νοικοκυριών τον χειμώνα – Ποιος είναι ο φθηνότερος τρόπος

Table of Contents Hide Οι αυξήσεις στο πετρέλαιοΑδιέξοδο στο φυσικό αέριοΑσύμφορη η…

Οπλικά συστήματα νέας γενιάς: Ρομπότ-δολοφόνοι στα πεδία μάχης;

Αυξάνονται οι χώρες που επενδύουν σε οπλικά συστήματα νέας τεχνολογίας όπως drones –…