Ο εορτασμός του Αγίου Μάρτυρος Τρύφωνος

Στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό Αγίου Τρύφωνος Νέας Λεύκης λειτούργησε την Πέμπτη 1 Φεβρουαρίου 2018, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Καστορίας κ. Σεραφείμ, με τη συμμετοχή των Κληρικών του αλλά και πολλών πιστών χριστιανών.

Ο Σεβασμιώτατος στο κήρυγμά του μίλησε για τον Άγιο Τρύφωνα, ο οποίος μπορεί να ήταν ένας χηνοβοσκός στη Λάμψακο της Φρυγίας, όμως η χάρις του Θεού τον ανέδειξε στα πέρατα του κόσμου και ο λόγος του ήταν λόγος της χάριτος του Θεού.

Και συνέχισε ο Σεβασμιώτατος παρουσιάζοντας κάποια χαρακτηριστικά γνωρίσματα των Αγίων της Εκκλησίας μας. Το πρώτο χαρακτηριστικό τους γνώρισμα είναι η φιλανθρωπία, και όπως και ο Κύριός μας είναι φιλάνθρωπος, έτσι και οι Άγιοι δείχνουν πλουσιοπάροχα το έλεός τους στους ανθρώπους και βρίσκονται κοντά τους. Εμείς δυστυχώς επειδή δεν διαθέτουμε τους οφθαλμούς της πίστεως δεν μπορούμε να δούμε ξεκάθαρα τα θαυμάσια του Θεού.

Ένα δεύτερο χαρακτηριστικό γνώρισμα των Αγίων μας είναι η ελεημοσύνη. Αυτοί σκορπούν την ευλογία του Θεού και συμπαρίστανται στους ανθρώπους. Γι’ αυτό και προτρέπει ο Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος να τιμάμαι τους Αγίους και να προστρέχουμε στη βοήθειά τους.

Και ένα τρίτο χαρακτηριστικό γνώρισμα είναι αυτό της φιλοπατρίας. Οι Άγιοι αγαπούσαν την πατρίδα τους και ενδιαφέρονταν γι’αυτήν και ήταν ο τόπος που επέλεγαν οι ίδιοι για να ταφούν. Ο χρυσορρήμων Ιωάννης γράφει σε μια ομιλία του πως δεν υπάρχει τίποτα γλυκύτερο από την πατρίδα, αυτή που μας γέννησε και μας ανέθρεψε.

Κι εμείς σήμερα, συνέχισε ο κ. Σεραφείμ, έχουμε χρέος απέναντι στην πατρίδα μας και οφείλουμε να σταθούμε γενναίοι στα πόδια μας και να ομολογήσουμε την πίστη στον Χριστό και την αγάπη μας στην πατρίδα.

Τέλος, ευχαρίστησε και συνεχάρη τον Εφημέριο Αρχιμ. Νεκτάριο Κακουλίδη, για την προετοιμασία της πανηγύρεως αλλά και για τον καθημερινό του αγώνα στον Ναό του Αγίου Τρύφωνος, αλλά και στο Μοναστήρι της Παναγίας της Μαυριωτίσσης.

 

 

 

You May Also Like

Το μήνυμα του Δημάρχου Καστοριάς, Γιάννη Κορεντσίδη για τη διπλή γιορτή της 25ης Μαρτίου: Υψώνουμε την Ελληνική Σημαία με συγκίνηση και κρατάμε ακόμη πιο ψηλά το ηθικό μας, τα ιδανικά μας, την αισιοδοξία μας!

Το μήνυμα του Δημάρχου Καστοριάς, Γιάννη Κορεντσίδη για τη διπλή γιορτή της…

Εκστρατεία συγκέντρωσης σχολικών ειδών από το ‘’ Κέλετρον Αγάπη για το Παιδί ‘’

  «Το Kέλετρον Αγάπη για το Παιδί» για μια ακόμα χρονιά, μας…

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία το 87ο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Κωπηλασίας στην Καστοριά.(ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ)

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ

Το μήνυμα του νέου Προέδρου της ΝΟ.Δ.Ε Καστοριάς μετά την ανάληψη των καθηκόντων του

Το μήνυμα του νέου Προέδρου της ΝΟ.Δ.Ε Καστοριάς μετά την ανάληψη των…

“Σάββατο του Λαζάρου”, η μόνη ημέρα τέλεσης Πασχαλινής Θείας Λειτουργίας εκτός Κυριακής! Γράφει ο Γιώργος Τ. Αλεξίου

“Σάββατο του Λαζάρου”, η μόνη ημέρα τέλεσης Πασχαλινής Θείας Λειτουργίας εκτός Κυριακής!…

Οργάνωση Ποντίων Ν. Καστοριάς: Ξεκινούν τα δωρεάν μαθήματα χορού και λύρας

Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος, στα γραφεία της Οργάνωσης Ποντίων Ν.…

Η Ε΄ Ἑβδομάδα τῶν Νηστειῶν στήν Ἱερά Μητόπολη Καστορίας.

Η Ε΄ Ἑβδομάδα τῶν Νηστειῶν στήν Ἱερά Μητόπολη Καστορίας.

Κοινοβουλευτική ερώτηση των Βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Π.Ε. Κοζάνης κ. Καλλιόπης Βέττα και Π.Ε. Καστοριάς κ. Ολυμπίας Τελιγιορίδου για την απαλλαγή των κατοίκων του Δήμου Βοίου από την υποχρέωση καταβολής τελών στα νέα διόδια στη Σιάτιστα

Table of Contents Hide Κοινοβουλευτική ερώτηση των Βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Π.Ε. Κοζάνης κ.…

Οριστικοί Πίνακες του Προγράμματος Κοινωνικού Τουρισμού ΟΑΕΔ 2021-2022

  Οριστικοί Πίνακες του Προγράμματος Κοινωνικού Τουρισμού ΟΑΕΔ 2021-2022 Ρεκόρ συμμετοχής τουριστικών…