Ο Ερντογάν καταργεί την προστασία των γυναικών – Αντιδράσεις εντός κι εκτός συνόρων

Σκληρή κριτική κατά της απόφασης Ερντογάν να αποσύρει την Τουρκία από τη διεθνή σύμβαση που υποχρεώνει τις κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο να καταβάλλουν προσπάθειες για την πρόληψη και την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών, άσκησαν με δηλώσεις τους η πρόεδρος της Κομισιόν και ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ. Την ίδια στιγμή η απόφαση αυτή προκαλεί έντονη αντίδραση στο εσωτερικό της χώρας με συγκεντρώσεις χιλιάδων ανθρώπων.

Αναλυτικά, η Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης (2011) προέβλεπε ότι οι κυβερνήσεις θα καταρτίζουν νομοθεσία για την καταπολέμηση της ενδοοικογενειακής βίας και παρόμοιων εγκλημάτων.

Στην Τουρκία είχε συζητηθεί ήδη από πέρυσι το θέμα αποχώρησης της χώρας από τη Σύμβαση, όταν στέλεχος του κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AK) του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, το είχε θέσει επί τάπητος.

Από τότε και μετά γυναίκες της χώρας διαδήλωναν συχνά στους δρόμους της χώρας, απαιτώντας από την κυβέρνηση να μην εξέλθει από τη Σύμβαση.

Απόσυρση της Τουρκίας από διεθνή σύμβαση για υπεράσπιση γυναικών

Ωστόσο, ο πρόεδρος της Τουρκίας, αποφασίζει να αποσύρει την Τουρκία από τη διεθνή σύμβαση που υποχρεώνει τις κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο να καταβάλλουν προσπάθειες για την πρόληψη και την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών. Γεγονός που προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων, ενώ η πρόεδρος της Κομισιόν και ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ καταδικάζουν το γεγονός.

Μάλιστα, όπως αναφέρει η επικεφαλής  της Κομισιόν, Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν, “η βία κατά των γυναικών δεν είναι ανεκτή“, τονίζοντας μάλιστα ότι “οι γυναίκες αξίζουν ένα ισχυρό νομικό πλαίσιο για την προστασία τους”.

“Υποστηρίζω τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης και καλώ όλους τους υπογράφοντες να την επικυρώσουν”, κατέληξε.

Ωστόσο, από τη δική του πλευρά ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ υπογραμμίζει πως η Σύμβαση “στοχεύει στη διασφάλιση ουσιαστικής νομικής προστασίας σε γυναίκες και κορίτσια σε όλο τον κόσμο. Αυτό είναι σήμερα πιο σημαντικό από ποτέ, καθώς η βία κατά των γυναικών και των κοριτσιών έχει αυξηθεί σε νέα επίπεδα παγκοσμίως ως αποτέλεσμα της πανδημίας COVID-19 και των πολλών συγκρούσεων, όπου οι γυναίκες είναι βασικά θύματα”.

Στη συνέχεια μάλιστα προσθέτει: “Τώρα είναι η ώρα να δείξουμε ηγεσία και να ενισχύσουμε τις παγκόσμιες προσπάθειες για την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών και των κοριτσιών, όχι για να υποχωρήσουμε. Γι’ αυτό δεν μπορούμε παρά να εκφράζουμε βαθιά απογοήτευση και δεν κατανοούμε την απόφαση της τουρκικής κυβέρνησης να αποσυρθεί από αυτήν τη σύμβαση που φέρει ακόμη και το όνομα της Κωνσταντινούπολης”.

Παράλληλα, προειδοποίησε ότι “αυτή η απόφαση κινδυνεύει να θέσει σε κίνδυνο την προστασία και τα θεμελιώδη δικαιώματα των γυναικών και των κοριτσιών στην Τουρκία.”

Ενώ, εξέφρασε γεμάτος ελπίδα ότι “η Τουρκία θα συμμετάσχει σύντομα ξανά στην Ευρωπαϊκή Ένωση για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των γυναικών και των κοριτσιών, ένα θεμελιώδες στοιχείο των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της ειρήνης, της ασφάλειας και της ισότητας τον 21ο αιώνα”.

Διαδηλώσεις κατά της απόφασης του Ερντογάν

Την ίδια στιγμή χιλιάδες άνθρωποι στο εσωτερικό της χώρας διαδηλώνουν κατά της απόφασης του προέδρου και ζητούν από τον Ερντογάν να ανακαλέσει την απόφαση του.

“Ακύρωσε την απόφασή σου, εφάρμοσε τη συνθήκη!” φώναζαν οι χιλιάδες γυναίκες και άνδρες που είχαν συγκεντρωθεί στο Καντίκιοϊ, στην Κωνσταντινούπολη.

Μάλιστα, οι διαδηλωτές κρατούσαν φωτογραφίες δολοφονημένων γυναικών και πλακάτ γεμάτα συνθήματα όπως “Οι γυναίκες θα κερδίσουν αυτόν τον πόλεμο“.

ecozen.gr

You May Also Like

Εκλογές 2023: Πρώτη η ΝΔ και στους Έλληνες του εξωτερικού – Πώς ψήφισαν

Διαφορές στην κατανομή των ψήφων

Θα έχει μήκος 3,2 χιλιόμετρα και θα ενώνει την ηπειρωτική Ιταλία με τη Σικελία

Η Ιταλία φτιάχνει τη μεγαλύτερη κρεμαστή γέφυρα στον κόσμο

Μπαμπάς 5 παιδιών συναντά την νεκρή μητέρα τους μέσω εικονικής πραγματικότητας

Μπαμπάς 5 παιδιών συναντά την νεκρή μητέρα τους μέσω εικονικής πραγματικότητας

Η Ιταλία υποδέχτηκε τους Κουβανέζους γιατρούς που θα τα βάλουν με τον κορονοϊό

Η Ιταλία υποδέχτηκε τους Κουβανέζους γιατρούς που θα τα βάλουν με τον…

Ένοπλη επίθεση κατά του Σίνζο Άμπε σε προεκλογική ομιλία – Σε κατάσταση «καρδιοπνευμονικής ανακοπής»

Ένοπλη επίθεση κατά του Σίνζο Άμπε σε προεκλογική ομιλία – Σε κατάσταση…

Ζεράρ Πικέ: Δείτε τις «καυτές» υπάρξεις που γλεντούσαν… πριβέ με τον άσο της Μπαρτσελόνα πριν τον χωρισμό του με τη Σακίρα

Ζεράρ Πικέ: Δείτε τις «καυτές» υπάρξεις που γλεντούσαν… πριβέ με τον άσο…

Έσπασε κάθε ρεκόρ το λοκντάουν στην Αυστραλία

Σε καμιά δημοκρατική χώρα του κόσμου δεν διαρκούν τα μέτρα λοκντάουν τόσο…

Τραμπ: Οι γιατροί “τα παίρνουν” για να καταγράφουν θανάτους από COVID

Table of Contents Hide Τραμπ: Οι γιατροί “τα παίρνουν” για να καταγράφουν…

Βρετανία – Επιστολή 25 προσωπικοτήτων στους «Times»: Το Λονδίνο να στηρίξει καθαρά Ελλάδα και Κύπρο

Βρετανία – Επιστολή 25 προσωπικοτήτων στους «Times»: Το Λονδίνο να στηρίξει καθαρά…

Κουρέας ξυρίζει το κεφάλι του για αλληλεγγύη σε καρκινοπαθή συνάδελφό του και όλος ο κόσμος τον χειροκτοτεί

Κουρέας ξυρίζει το κεφάλι του για αλληλεγγύη σε καρκινοπαθή συνάδελφό του και…