Στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου Καστοριάς τελέσθηκε ο Μέγας Πανηγυρικός Αρχιερατικός Εσπερινός, επί τη θεομητορική εορτή της Κοιμήσεως της Παναγίας μας, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Καστορίας κ. Σεραφείμ.

Στον καταστόλιστο Καθεδρικό Ναό της Καστοριάς πλήθος κόσμου προσέτρεξε να προσκυνήσει τον Επιτάφιο της Παναγίας, την θαυματουργό ιερά εικόνα της Πορφύρας και να ζητήσει από την Μητέρα του Χριστού την πρεσβεία και τη μεσιτεία της.

Ο Σεβασμιώτατος στο λόγο του μίλησε για την Παναγία και σημείωσε πως η Κοίμηση της Υπεραγίας Θεοτόκου, κατά τον Άγιο Γρηγόριο τον Παλαμά, είναι χαρμόσυνος εορτή και παγκόσμιος πανήγυρις. Πανηγυρίζουν όλοι οι άνθρωποι και συμμετέχουν όλοι στην χαρά και στη δόξα της Θεοτόκου.

Και συνέχισε αναφερόμενος σε έναν λόγο του Αγίου Ιωάννου του Δαμασκηνού για την Κοίμηση της Παναγίας και την Μετάστασή της στους ουρανούς, λέγοντας πως «Σήμερον η επίγειος τράπεζα, η τον ουράνιον της ζωής άρτον, τον της θεότητος άνθρακα απειρογάμως βαστάσασα από γης ήρθη προς ουρανούς..».

Δηλαδή, σήμερα η επίγεια τράπεζα, αυτή που χωρίς γάμο κράτησε μέσα της τον ουράνιο άρτο της ζωής, το αναμμένο κάρβουνο της θεότητος, υψώθηκε από τη γη προς τους ουρανούς.

Είναι τράπεζα η Παναγία, όπως ακούμε και στους Χαιρετισμούς «Χαίρε τράπεζα βαστάζουσα ευθηνίαν ιλασμών». Και πράγματι, μέσα στην άχραντη γαστέρα της ενώθηκε αχωρίστως, ανερμηνεύτως και αδιαιρέτως η θεία και η ανθρώπινη φύση. Έγινε Αγία Τράπεζα η Θεοτόκος Μαρία και συνεχίζει από τότε να τρέφει τα παιδιά της με τον άρτο της ζωής. Γι’ αυτό και κάθε Θεία Λειτουργία που τελείται προσφέρεται για την Παναγία, όπως ψάλλουμε άλλωστε «Εξαιρέτως της Παναγίας Αχράντου Υπερευλογημένης Ενδόξου Δεσποίνις ημών Θεοτόκου και Αειπαρθένου Μαρίας», όπως επίσης της ψάλλουμε και το Μεγαλυνάριο και ιδιαιτέρως το «Άξιον εστίν ως αληθώς..», για να εκδηλώσουμε με αυτόν τον τρόπο την ευγνωμοσύνη μας και την ευχαριστία μας στη μυστική αυτή Αγία Τράπεζα, που μας προσφέρει τον Άρτο της Ζωής.

Και συνέχισε ο κ Σεραφείμ, λέγοντας πως η Παναγία δίνει και σήμερα την αθάνατο τροφή και τις πλούσιες δωρεές της στα παιδιά της και θα συνεχίζει μέχρι συντελείας του αιώνος να τρέφει την κληρονομία της.

Κι όταν όλες οι τράπεζες του κόσμου θα κλείσουν, στις οποίες εμείς οι άνθρωποι στηρίξαμε τις δυνάμεις μας και την ύπαρξή μας, αφού μας έμαθαν να μετράμε τον άλλον με το χρήμα, η μοναδική τράπεζα που δεν θα κλείσει θα είναι η Παναγία και θα είναι η μόνη που θα μας τρέφει.

Και κατέληξε προτρέποντας σε όλους να πλησιάσουμε αυτή τη μυστική Αγία Τράπεζα, που είναι η Παναγία, κι ας γευθούμε τον Ουράνιο Άρτο, ο οποίος ταυτοποιήθηκε μέσα στα πανάχραντα σπλάχνα της Παναγίας.

Ας επιστρέψουμε σ’ Αυτήν για να δούμε όλοι μας καλύτερες ημέρες και ας ζητήσουμε την ευλογία Της, τη σωτηρία της Πατρίδος και του Γένους μας.

Αμέσως μετά την Ακολουθία του Εσπερινού έγινε η λιτάνευση της θαυματουργού εικόνος της Πορφύρας, που φυλάσσεται στον Μητροπολιτικό Ναό, στους δρόμους της πόλης.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

You May Also Like

Ακύρωση Γ΄ Ημερίδας Κατηχητών Δυτικής Μακεδονίας στην Καστοριά

Ακύρωση Γ΄ Ημερίδας Κατηχητών Δυτικής Μακεδονίας στην Καστοριά

Σύλληψη 3 ατόμων για κατοχή ναρκωτικών ουσιών από αστυνομικούς του Τμήματος Ασφάλειας Γρεβενών στη Θεσσαλονίκη

Σύλληψη 3 ατόμων για κατοχή ναρκωτικών ουσιών από αστυνομικούς του Τμήματος Ασφάλειας…

Συγχαρητήρια Μηνύματα προς τον Αθλητή Ν.Ο. Μαυροχωρίου, Χρήστο Στεργιάκα

Συγχαρητήριο Μήνυμα της Ολυμπίας Τελιγιορίδου για την διάκριση του αθλητή του ΝΟΜ…

Αντιπεριφερειάρχης Οικονομικών Ηλίας Κάτανας: «Τα ψέματα δεν μετριάζονται με νέα ψέματα κυρία Ζεμπιλιάδου. Τα καλύτερα έρχονται…»

Αντιπεριφερειάρχης Οικονομικών Ηλίας Κάτανας: «Τα ψέματα δεν μετριάζονται με νέα ψέματα κυρία…

Ευχαριστήριο Αντιδημάρχου Τουρισμού για την συμμετοχή συλλόγων στην Philoxenia 2016

Ως εκπρόσωπος του Δήμου Καστοριάς και Αντιδήμαρχος Τουρισμού,