Ο Εσπερινός της Αγίας Μεγαλομάρτυρος Παρασκευής της Αθληφόρου τελέσθηκε στους Ιερούς Ναούς και τα Μοναστήρια της Ιεράς Μητροπόλεως Καστορίας, τη Δευτέρα 25 Ιουλίου 2016.

Ο Σεβασμιώτος Μητροπολίτης Καστορίας κ. Σεραφείμ, χοροστάτησε στον πανηγυρικό Εσπερινό στον Ιερό Ναό Αγίας Παρασκευής Άργους Ορεστικού, ενώ νωρίτερα έγινε η υποδοχή τεμαχίου του Τιμίου Ξύλου από την Ιερά Μητρόπολη Δράμας και ο Αγιασμός του εκ βάθρων ανακαινισθέντος Ιερού Βήματος του Ναού.

Ο Σεβασμιώτατος στο λόγο του μίλησε με θέμα “οι τρεις άξονες της πνευματικής ζωής, κατά τον Αββά Ποιμένα”.

Ο πρώτος άξονας είναι ο φόβος του Θεού, που σημαίνει να μην χάσουμε τον θησαυρό, τον οποίο μάς χάρισε ο ίδιος ο Θεός και που είναι η ζωντανή παρουσία Του μέσα μας. Αυτόν τον θησαυρό τον λάβαμε όλοι μας την ημέρα του Βαπτίσματος και με αυτόν πολιτογραφηθήκαμε στη Βασιλεία των Ουρανών.

Ο δεύτερος άξονας της πνευματικής ζωής είναι η προσευχή. Ο άνθρωπος είναι διφυής και δισυπόστατος, δηλαδή δεν αποτελείται μόνο από το σώμα αλλά και από την ψυχή. Και όπως η ύλη τρέφεται με ύλη έτσι και το πνεύμα τρέφεται και ζωογονείται με τη χάρη του Παναγίου Πνεύματος και συντηρείται με τα Άχραντα Μυστήρια.

Και ο τρίτος άξονας της πνευματικής ζωής είναι η συνισταμένη όλων των αρετών, που είναι η αγάπη. Αυτός ο οποίος διαθέτει αγάπη, έγινε όμοιος με τον Θεό. Και η υπόσταση της αρετής της αγάπης, είναι αυτή η ζωντανή παρουσία του Θεού μέσα μας.

Και συνέχισε ο Σεβασμιώτατος σημειώνοντας πως αυτούς τους τρείς άξονες της πνευματικής ζωής, εφήρμοσε στη ζωή της και η Αγία Παρασκευή. Δηλαδή, διέθετε τον φόβο του Θεού για να μην χάσει τον θησαυρό της πίστεως, την επικοινωνία με τον Θεό διά της προσευχής, γι’ αυτό και θαυματουργούσε ο Θεός δι’ αυτής κατά την επίγεια πορεία της και την αγάπη προς Θεό, που γινόταν αγάπη και προς τον παράγοντα άνθρωπο και εκδηλωνόταν ακόμα και προς τους εχθρούς της. Αυτή η αγάπη της προς τον άνθρωπο εκδηλώνεται μέχρι και σήμερα διά των θαυμάτων της, μέσα στην Αγία μας Εκκλησία.

Το μήνυμα σήμερα της Αγίας Παρασκευής, τόνισε ο Μητροπολίτης κ. Σεραφείμ, είναι να κρατήσουμε κι εμείς τους τρεις αυτούς άξονες της πνευματικής ζωής, το οποίο και ευχήθηκε να χαρίσει η Αγία σε όλους μας.

Ο Σεβασμιώτατος έκλεισε την ομιλία του επαινώντας τον Προϊστάμενο του Ιερού Ναού της Αγίας Παρασκευής Πρωτ. Λεωνίδα Μπάρδο, ο οποίος καταχειροκροτήθηκε από το εκκλησίασμα για το έργο που επιτελεί στον Ναό που διακονεί αλλά και προς τους χριστιανούς του Άργους Ορεστικού.

Αμέσως μετά, ο κ. Σεραφείμ μετέβη στην Ιερά Μονή Αγίας Παρασκευής, όπου χοροστάτησε στην Ακολουθία του Εσπερινού.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

You May Also Like

Ο Γιάννης Κορεντσίδης για το Πανελλήνιο Φεστιβάλ Αυτισμού στην Καστοριά

Ο Γιάννης Κορεντσίδης για το Πανελλήνιο Φεστιβάλ Αυτισμού στην Καστοριά

Με την Υπουργό Τουρισμού Έλενα Κουντουρά και τον Γ.Γ. του ΕΟΤ Κώστα Τσέγα συναντήθηκε ο Αντιπεριφερειάρχης Παναγιώτης Κώττας

  Με την Υπουργό Τουρισμού Έλενα Κουντουρά και τον Γ.Γ. του ΕΟΤ…

Με στόχο την αποφυγή πλημμυρικών φαινομένων η διευθέτηση της κοίτης του ποταμού Αλιάκμονα σε διάφορα σημεία από την Π.Ε. Καστοριάς

Mε στόχο την προστασία των έργων ύδρευσης και άρδευσης που εξυπηρετούν τους…

Σύλληψη 29χρονου αλλοδαπού, σε περιοχή της Καστοριάς, για παράνομη μεταφορά 5 αλλοδαπών

Σύλληψη 29χρονου αλλοδαπού, σε περιοχή της Καστοριάς, για παράνομη μεταφορά 5 αλλοδαπών

Αποστολή στην Κορυτσά. Χ. Καραταγλίδης: «Η επιχειρηματική γλώσσα είναι κοινή σε όλο τον κόσμο»

Το ΕΒΕ Καστοριάς ανοίγει επιχειρηματικούς δρόμους

Καστοριά: Διακοπή υδροδότησης τώρα στην πόλη

Εξαιτίας βλάβης κεντρικού αγωγού

Ευχαριστήριο Κοινωνικού Παντοπωλείου Καστοριάς

Για την ευγενική χορηγία προϊόντων

Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Δυτικής Μακεδονίας: «Ενημερωτική συνάντηση με θέμα «Διαπίστευση Erasmus+ ΚΑ1 2021-2027»

  Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Δυτικής Μακεδονίας: «Ενημερωτική συνάντηση με θέμα «Διαπίστευση Erasmus+…