Ο Εσπερινός της Αγίας Μεγαλομάρτυρος Παρασκευής της Αθληφόρου τελέσθηκε στους Ιερούς Ναούς και τα Μοναστήρια της Ιεράς Μητροπόλεως Καστορίας, τη Δευτέρα 25 Ιουλίου 2016.

Ο Σεβασμιώτος Μητροπολίτης Καστορίας κ. Σεραφείμ, χοροστάτησε στον πανηγυρικό Εσπερινό στον Ιερό Ναό Αγίας Παρασκευής Άργους Ορεστικού, ενώ νωρίτερα έγινε η υποδοχή τεμαχίου του Τιμίου Ξύλου από την Ιερά Μητρόπολη Δράμας και ο Αγιασμός του εκ βάθρων ανακαινισθέντος Ιερού Βήματος του Ναού.

Ο Σεβασμιώτατος στο λόγο του μίλησε με θέμα “οι τρεις άξονες της πνευματικής ζωής, κατά τον Αββά Ποιμένα”.

Ο πρώτος άξονας είναι ο φόβος του Θεού, που σημαίνει να μην χάσουμε τον θησαυρό, τον οποίο μάς χάρισε ο ίδιος ο Θεός και που είναι η ζωντανή παρουσία Του μέσα μας. Αυτόν τον θησαυρό τον λάβαμε όλοι μας την ημέρα του Βαπτίσματος και με αυτόν πολιτογραφηθήκαμε στη Βασιλεία των Ουρανών.

Ο δεύτερος άξονας της πνευματικής ζωής είναι η προσευχή. Ο άνθρωπος είναι διφυής και δισυπόστατος, δηλαδή δεν αποτελείται μόνο από το σώμα αλλά και από την ψυχή. Και όπως η ύλη τρέφεται με ύλη έτσι και το πνεύμα τρέφεται και ζωογονείται με τη χάρη του Παναγίου Πνεύματος και συντηρείται με τα Άχραντα Μυστήρια.

Και ο τρίτος άξονας της πνευματικής ζωής είναι η συνισταμένη όλων των αρετών, που είναι η αγάπη. Αυτός ο οποίος διαθέτει αγάπη, έγινε όμοιος με τον Θεό. Και η υπόσταση της αρετής της αγάπης, είναι αυτή η ζωντανή παρουσία του Θεού μέσα μας.

Και συνέχισε ο Σεβασμιώτατος σημειώνοντας πως αυτούς τους τρείς άξονες της πνευματικής ζωής, εφήρμοσε στη ζωή της και η Αγία Παρασκευή. Δηλαδή, διέθετε τον φόβο του Θεού για να μην χάσει τον θησαυρό της πίστεως, την επικοινωνία με τον Θεό διά της προσευχής, γι’ αυτό και θαυματουργούσε ο Θεός δι’ αυτής κατά την επίγεια πορεία της και την αγάπη προς Θεό, που γινόταν αγάπη και προς τον παράγοντα άνθρωπο και εκδηλωνόταν ακόμα και προς τους εχθρούς της. Αυτή η αγάπη της προς τον άνθρωπο εκδηλώνεται μέχρι και σήμερα διά των θαυμάτων της, μέσα στην Αγία μας Εκκλησία.

Το μήνυμα σήμερα της Αγίας Παρασκευής, τόνισε ο Μητροπολίτης κ. Σεραφείμ, είναι να κρατήσουμε κι εμείς τους τρεις αυτούς άξονες της πνευματικής ζωής, το οποίο και ευχήθηκε να χαρίσει η Αγία σε όλους μας.

Ο Σεβασμιώτατος έκλεισε την ομιλία του επαινώντας τον Προϊστάμενο του Ιερού Ναού της Αγίας Παρασκευής Πρωτ. Λεωνίδα Μπάρδο, ο οποίος καταχειροκροτήθηκε από το εκκλησίασμα για το έργο που επιτελεί στον Ναό που διακονεί αλλά και προς τους χριστιανούς του Άργους Ορεστικού.

Αμέσως μετά, ο κ. Σεραφείμ μετέβη στην Ιερά Μονή Αγίας Παρασκευής, όπου χοροστάτησε στην Ακολουθία του Εσπερινού.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

You May Also Like

Παναγία, “Η Οδηγήτρια των Οδηγών” (!). Η μοναδική εικόνα της (16ος αιών;) στην Καστοριά Του Γιώργου Τ. Αλεξίου

Παναγία, “Η Οδηγήτρια των Οδηγών” (!). Η μοναδική εικόνα της (16ος αιών;)…

Ξεκίνησαν οι Μικροβιολόγοι την σύμβαση με τον ΕΟΠΥΥ.

Ξεκίνησαν οι Μικροβιολόγοι την σύμβαση με τον ΕΟΠΥΥ.