Ο κορωνοϊός αφήνει την παραγωγή στα δέντρα – Τα απολυμασμένα φρούτα
Χωρίς εργατικά χέρια για τη συγκομιδή φρούτων θα μείνει ο μακεδονικός κάμπος αν παραμείνουν κλειστά τα σύνορα με Αλβανία – Ποιες λύσεις εξετάζονται
Ανήσυχοι είναι πολλοί παραγωγοί στη Βόρεια Ελλάδα που καλλιεργούν ροδάκινα (επιτραπέζια και συμπύρηνα), βερίκοκα και κεράσια φοβούμενοι ότι το κλείσιμο των συνόρων που έφερε ο κορωνοϊός θα έχει ως αποτέλεσμα την έλλειψη εργατικών χεριών.
Όπως αναφέρει μιλώντας στη Voria.gr, o Χρήστος Γιαννακάκης, πρόεδρος της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Πυρηνόκαρπων (η ροδακινιά, η βερικοκιά, η κερασιά, η βυσσινιά, η αμυγδαλιά και η δαμασκηνιά) και αχλαδιών, το 95% των εργατικών χεριών σε Πέλλα και Ημαθία για τη συγκομιδή των φρούτων έρχεται από την Αλβανία, τα σύνορα της οποίας ωστόσο με την Ελλάδα είναι κλειστά εξαιτίας της πανδημίας. Τα περιθώρια χρόνου για τους καλλιεργητές του μακεδονικού κάμπου δεν είναι πολύ μεγάλα καθώς η αραίωση από τα δέντρα ξεκινάει μετά το Πάσχα και στις αρχές του Μαΐου, για να ακολουθήσει η συγκομιδή. Μεγάλη είναι είναι η ανησυχία και στην εξαγωγικη βιομηχανία κομπόστας, στην οποία κατευθύνονται τα συμπύρηνα ροδάκινα, καθώς αν η παραγωγή είναι πολύ μειωμένη θα υπάρξει σοβαρή επίπτωση στους τζίρους τους.
Σύμφωνα με τον κ. Γιαννακάκη, η οργάνωση βρίσκεται σε συζητήσεις με τα υπουργεία Άγροτικής Ανάπτυξης και Υγείας προκειμένου να βρεθούν κάποιες λύσεις. Όπως δηλώνει, η Αλβανία δεν έχει αντίρρηση να μεταφερθούν κάποιοι εργαζόμενοι εφόσον τηρηθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα. Ο ίδιος δηλώνει πως ένα από τα σχέδια που υπάρχουν στο τραπέζι είναι να έρθουν μαζικά οι εργάτες, να παραμείνουν σε καραντίνα σε κάποιο ξενοδοχείο και έπειτα να υποβληθούν σε μοριακό έλεγχο για τον COVID-19. Βεβαίως, εκκρεμούν ακόμα διευκρινίσεις όπως το πώς θα καλυφθούν τα έξοδα για μια τέτοια διαδικασία. Ένα ακόμα σχέδιο που συζητείται, όπως σημειώνει ο κ. Γιαννακάκης, είναι η πρόσληψη πολιτών που λαμβάνουν επίδομα ανεργίας ή κοινωνικής αλληλεγγύης χωρίς όμως αυτοί να χάσουν το δικαίωμα λήψης των επιδομάτων. Τέλος, υπάρχει ακόμα η σκέψη να προσληφθούν πρόσφυγες και αιτούντες άσυλο που διαμένουν σε κέντρα φιλοξενίας ανά τη χώρα.
Ο κ. Γιαννακάκης τονίζει πως, αν τελικά εξελιχθούν όλα ομαλά με τη συγκομιδή, ανησυχία υπάρχει στους παραγωγούς των πυρηνόκαρπων και για την επόμενη ημέρα, δηλαδή το κατά πόσο θα απορροφηθεί η παραγωγή τους και σε τι τιμές. Όπως αναφέρει, έχει γίνει ήδη η πρόταση – όπως πέρσι έτσι και φέτος – να διανεμηθούν δωρεάν φρούτα σε σχολεία και ευπαθείς ομάδες αλλά και να γίνει η κατάλληλη διαφήμιση ώστε να προωθηθούν τα προϊόντα. Συγκεκριμένα, αναφέρει πως οι παραγωγοί βρίσκονται σε συζητήσεις έτσι ώστε να απολυμαίνουν τα φρούτα στο διαλογητήριο και έτσι να μπορούν να τα διαφημίζουν ως απολυμασμένα και ασφαλή.