Ο Πούτιν θα πουλάει σε ρούβλια το φυσικό αέριο στις “μη φιλικές χώρες”

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε ότι η Ρωσία σκοπεύει να στραφεί στο ρούβλι στις συναλλαγές για την πώληση του φυσικού αερίου σε μη φιλικές χώρες, όπως μετέδωσε το πρακτορείο Reuters. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι οι αλλαγές αυτές θα επηρεάσουν μόνο το νόμισμα πληρωμών.

Ο Ρώσος πρόεδρος είπε ακόμη ότι θα συνεχιστούν οι προμήθειες φυσικού αερίου σύμφωνα με τα συμβόλαια. Επιπλέον, ο Πούτιν δήλωσε ότι η κυβέρνηση θα δώσει εντολή στη Gazprom να προβεί στις αντίστοιχες αλλαγές στα συμβόλαια.

Ο Πούτιν ζήτησε από την κεντρική τράπεζα και από την κυβέρνηση να δημιουργήσουν “μέσα σε μία εβδομάδα” το νέο σύστημα που πρέπει να είναι “σαφές, διαφανές” και να ρυθμίζει τη διεξαγωγή πληρωμών περιλαμβανομένης “της απόκτησης ρουβλίων στη ρωσική αγορά συναλλάγματος”. Ο ίδιος, σημείωσε επίσης ότι το “πάγωμα” των ρωσικών περιουσιακών στοιχείων από ξένες χώρες έχει καταστρέψει την εμπιστοσύνη.

Η ανακοίνωση του Πούτιν είχε άμεσο αντίκτυπο στο ρωσικό νόμισμα, καθώς το ρούβλι εκτινάχθηκε για λίγο σε υψηλό τριών εβδομάδων, πάνω από τα 95 έναντι του δολαρίου, και, παρά τις απώλειες ορισμένων κερδών, παρέμεινε αρκετά κάτω από τα 100 μετά την ανακοίνωση. Το ρούβλι έχει υποχωρήσει περίπου 20% από τις 24 Φεβρουαρίου.

“Εκ πρώτης όψεως η ανακοίνωση αυτή φαίνεται να αποτελεί μια προσπάθεια να στηριχθεί το ρούβλι, υποχρεώνοντας τους αγοραστές φυσικού αερίου να αγοράσουν το νόμισμα που προηγουμένως βρισκόταν σε ελεύθερη πτώση προκειμένου να πληρώσουν”, δήλωσε ο Vinicius Romano, αναλυτής της εταιρείας συμβούλων Rystad Energy.

Ο Ρώσος πρόεδρος άφησε επίσης να εννοηθεί πως η απόφαση θα αφορά και άλλες ρωσικές εξαγωγές, καθώς οι Δυτικοί έχουν παγώσει περίπου 300 δισ. δολάρια ρωσικών αποθεματικών στο εξωτερικό, ένα μέτρο που ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας Σεργκέι Λαβρόφ χαρακτήρισε σήμερα “κλοπή”.

“Είναι σαφές πως το να παραδίδουμε τα προϊόντα μας στην ΕΕ, στις Ηνωμένες Πολιτείες, και να λαμβάνουμε δολάρια, ευρώ και άλλα νομίσματα δεν έχει πλέον κανένα νόημα για εμάς”, είπε ο Πούτιν.

Προσώρας, οι ρωσικοί υδρογονάνθρακες παρέμεναν αλώβητοι από τις βαριές δυτικές κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας.

Η Ουάσινγκτον διέταξε εμπάργκο στο ρωσικό αέριο και πετρέλαιο. Όμως το ρωσικό αέριο και πετρέλαιο εξακολουθεί να ρέει προς την Ευρώπη, που εξαρτάται πολύ από τους ρωσικούς υδρογονάνθρακες και αποτελεί τη μεγαλύτερη αγορά για τη Μόσχα.

Με τις μεγάλες τράπεζες να διστάζουν να ανταλλάξουν ρωσικά περιουσιακά στοιχεία, ορισμένοι αγοραστές ρωσικού φυσικού αερίου στην Ευρωπαϊκή Ένωση δεν ήταν άμεσα σε θέση να διευκρινίσουν πώς θα μπορούσαν να πληρώσουν για το φυσικό αέριο στο μέλλον.

Αρκετές εταιρείες, συμπεριλαμβανομένων των μεγάλων εταιρειών πετρελαίου και φυσικού αερίου Eni, Shell και BP, RWE και Uniper αρνήθηκαν να σχολιάσουν, σύμφωνα με το Reuters.

Σημειώνεται επίσης ότι σήμερα οι ροές φυσικού αερίου προς ανατολάς μέσω του αγωγού Yamal-Europe από τη Γερμανία προς την Πολωνία μειώθηκαν απότομα, σύμφωνα με τα στοιχεία του διαχειριστή του αγωγού Gascade.

Γερμανία: Η απαίτηση του Πούτιν για πληρωμές φυσικού αερίου σε ρούβλια αποτελεί παραβίαση των συμβάσεων

Η απαίτηση του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν να πληρώνονται οι προμήθειες φυσικού αερίου σε ρούβλια αποτελεί παραβίαση των συμβάσεων, όπως δήλωσε την Τετάρτη ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας, Ρόμπερτ Χάμπεκ, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters.

Ο ίδιος δήλωσε επίσης σε συνέντευξη Τύπου ότι θα συζητήσει με τους Ευρωπαίους εταίρους μια πιθανή απάντηση στην ανακοίνωση του Κρεμλίνου σχετικά με τις πληρωμές του φυσικού αερίου, οι οποίες γίνονται συνήθως σε δολάρια.

Παραβίαση συμβάσεων;

Σύμφωνα με την Gazprom, το 58% των πωλήσεων φυσικού αερίου προς την Ευρώπη και άλλες χώρες από τις 27 Ιανουαρίου διακανονίστηκαν σε ευρώ. Το αμερικανικό δολάριο αντιπροσωπεύει περίπου το 39% των ακαθάριστων πωλήσεων και η στερλίνα περίπου το 3%.

Η Κομισιόν έχει δηλώσει ότι σχεδιάζει να μειώσει την εξάρτηση της ΕΕ από το ρωσικό φυσικό αέριο κατά δύο τρίτα φέτος και να τερματίσει την εξάρτησή της από τις ρωσικές προμήθειες “πολύ πριν από το 2030”.

Αλλά σε αντίθεση με τις ΗΠΑ και τη Βρετανία, τα κράτη της ΕΕ δεν έχουν συμφωνήσει να επιβάλουν κυρώσεις στον ενεργειακό τομέα της Ρωσίας, δεδομένης της εξάρτησής τους.

Η Κομισιόν δεν απάντησε αμέσως σε αίτημα του Reuters για σχολιασμό.

Υπάρχουν ερωτήματα σχετικά με το κατά πόσον η απόφαση της Ρωσίας παραβιάζει τις συμβάσεις που έχουν συμφωνηθεί σε ευρώ.

“Αυτό θα αποτελούσε παραβίαση των κανόνων πληρωμών που περιλαμβάνονται στις τρέχουσες συμβάσεις”, δήλωσε υψηλόβαθμη πολωνική κυβερνητική πηγή, προσθέτοντας ότι η Πολωνία δεν προτίθεται να υπογράψει νέες συμβάσεις με την Gazprom μετά τη λήξη της τρέχουσας μακροπρόθεσμης συμφωνίας τους στο τέλος του τρέχοντος έτους.

Εκπρόσωπος του ολλανδικού προμηθευτή φυσικού αερίου Eneco, η οποία αγοράζει το 15% του φυσικού αερίου της από τη γερμανική θυγατρική της Gazprom, Wingas GmbH, ανέφερε ότι έχει μακροπρόθεσμο συμβόλαιο σε ευρώ. “Δεν μπορώ να φανταστώ ότι θα συμφωνήσουμε να αλλάξουμε τους όρους αυτού”. Το ολλανδικό υπουργείο Οικονομικών Υποθέσεων ανέφερε από τη μεριά του ότι είναι πολύ νωρίς για να σχολιάσει.

Η Ρωσία έχει καταρτίσει έναν κατάλογο “μη φιλικών” χωρών που περιλαμβάνουν τις χώρες που έχουν επιβάλει κυρώσεις στη Μόσχα. Μεταξύ άλλων, οι συμφωνίες με εταιρείες και άτομα από αυτές τις χώρες πρέπει να εγκρίνονται από κυβερνητική επιτροπή.

Ο κατάλογος των χωρών περιλαμβάνει τις ΗΠΑ, τα κράτη – μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τη Βρετανία, την Ιαπωνία, τον Καναδά, τη Νορβηγία, τη Σιγκαπούρη, τη Νότια Κορέα, την Ελβετία και την Ουκρανία. Ορισμένες από αυτές τις χώρες, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ και της Νορβηγίας, δεν αγοράζουν ρωσικό φυσικό αέριο.

ΠΗΓΗ:https://www.capital.gr/

You May Also Like

Φωτιά στην Αττική: Ό,τι απέμεινε από τα πρώην βασιλικά κτήματα στο Τατόι – Εικόνες μετά την πυρκαγιά

Δείτε φωτογραφίες από τα πρώην βασιλικά κτήματα μερικά 24ωρα μετά την καταστροφική…

ΟΓΑ: Στις 15 Δεκεμβρίου η καταβολή του επιδόματος σε πολύτεκνες μητέρες

ΟΓΑ: Στις 15 Δεκεμβρίου η καταβολή του επιδόματος σε πολύτεκνες μητέρες

Ποιος ήταν ο θρυλικός σχεδιαστής Roberto Cavalli που «έφυγε» από τη ζωή γράφοντας ιστορία στη μόδα

Η αγάπη του για τα επιδεικτικά animal prints τον έκανε αγαπημένο πρόσωπο για χρόνια

Φταίμε όλοι, όμως η τραγωδία έγινε με εμάς στο τιμόνι

Δεν θα κρυφτούμε πίσω από ανθρώπινα λάθη

0 Γερμανία: Αντισυμβατικό χρυσό άγαλμα της Μέρκελ πάνω σε άλογο προκαλεί αντιδράσεις

Το άγαλμα της εφιππης Μέρκελ είναι κατασκευασμένο σε τρισδιάστατο εκτυπωτή και έχει…

Λιάνα Κανέλλη: «Εμείς θα βγούμε στους δρόμους για την εργατική Πρωτομαγιά»

Λιάνα Κανέλλη: «Εμείς θα βγούμε στους δρόμους για την εργατική Πρωτομαγιά»

Κληρώνει τις επόμενες ημέρες η σίτιση των προσφύγων

Κληρώνει τις επόμενες ημέρες η σίτιση των προσφύγων

Πρόγραμμα για 1.000 ανέργους με επίδομα 1.380 ευρώ

Πρόγραμμα για 1.000 ανέργους με επίδομα 1.380 ευρώ