Ο Προφήτης Ηλίας και οι 4 ίπποι, συμβολικοί των αρετών του, που τον ανέβασαν “ως εις τον Ουρανόν”

 

Ο Προφήτης Ηλίας (Ελιγιαχού και Ελιγιά στα Εβραϊκά) είναι ένας από τους μεγαλύτερους προφήτες της Παλαιάς Διαθήκης, και γι’ αυτό τιμάται ιδιαιτέρως απ’ τους Ορθόδοξους Χριστιανούς. Ήταν γιος του Σωβάκ και ανήκε στη φυλή του Ααρών. Γεννήθηκε στην κωμόπολη Θέσβη της περιοχής Γαλαάδ και έζησε τον 9ο π.Χ. αιώνα, κατά την περίοδο των βασιλέων του Ισραήλ Αχαάβ και Οχοζία.

Ο Προφήτης Ηλίας άσκησε το προφητικό του χάρισμα επί 25 έτη. Αγωνίστηκε με ζήλο και αυταπάρνηση για την εξύψωση της λατρείας τού αληθινού Θεού. Καταπολέμησε με πάθος την ειδωλολατρεία και προσπάθησε να εξυγιάνει τον ηθικό βίο του Ισραηλιτικού λαού. Είχε μεγάλη θαυματουργική δύναμη και τέλεσε πολλά αξιόλογα θαύματα. Για την καταπληκτική δράση του και για τα θαύματά του τον καταδίωξε η αμαρτωλή βασίλισσα Ιεζάβελ. Στο τέλος της ζωής του αναλήφτηκε ζωντανός “ως εις τον τον Ουρανόν” με ένα πύρινο άρμα που το έσερναν τέσσερις ίπποι. Κατ’ αυτήν την ανάληψή του άφησε στον μαθητή του Ελισσαίο τη θαυματουργή Μηλωτή του. Εμφανίστηκε στη γη και ήταν παρών κατά τη Μεταμόρφωση του Σωτήρος Χριστού.

Ένας μεγάλος Πατέρας της Εκκλησίας μας και θεόπνευστος συγγραφέας, ο άγιος Διάδοχος επίσκοπος Φωτικής της Ηπείρου (), αναφερόμενος στην πυρφόρο ανάληψη του Προφήτου Ηλία στον Ουρανό με ένα τέθριππο πυρφόρο άρμα, σημειώνει στο θεόπνευστο βιβλίο του “Τα Εκατόν Γνωστικά Κεφάλαια” τα εξής:

α) Η φαινόμενη ανάληψη του προφήτου Ηλία στον Ουρανό ήταν στην πραγματικότητα αναρπαγή του από το Πνεύμα του Θεού, που έγινε με τη μορφή πύρινης αύρας.

Ο ίδιος άγιος Πατέρας υποστηρίζει επίσης, ότι ο διφρηλάτης προφήτης Ηλίας χρησιμοποίησε ως τέσσερις ίππους στο άρμα αυτής της ανάβασής του τις ισάριθμες γενικές αρετές του, δηλαδή τη φρόνηση, τη σωφροσύνη, τη δικαιοσύνη και την ανδρεία. Πιστεύει δηλαδή, ότι οι τέσσερις γενικές αρετές ανέβασαν τον προφήτη Ηλία στον Ουρανό, όπως βεβαίως ανεβάζουν εκεί και τον κάθε χριστιανό που τις κατέχει.

Το σχετικό αποσπασματικό κείμενο του αγίου Διαδόχου Φωτικής έχει ως ακολούθως.

“… Διόπερ όλως και επί άρματος πυρός ανελήφθη ο τοσούτος της σοφίας τρόφιμος, ως ίπποις ταις οικείαις εμοί δοκείν ο σώφρρων χρησάμενος αρεταίς εν τω αρπάξαντι αυτόν εν αύρα πυρός πνεύματι”.

Μετάφραση του κειμένου.

“Διά τούτο, ο τόσον μέγας μαθητής της σοφίας, ανελήφθη και επί πυρίνου ακόμη άρματος , χρησιμοποιήσας ως ίππους τας αρετάς του, ως εγώ νομίζω, ο σώφρων, κατά την αρπαγή του υπό του Πνεύματος, υπό μορφήν πυρίνης αύρας” (Δ’ Βασιλ. 2, 11).

Απολυτίκιον

Ο ένσαρκος Άγγελος, των Προφητών η κρηπίς, ο δεύτερος Πρόδρομος, της παρουσίας Χριστού, Ηλίας ο ένδοξος, άνωθεν καταπέμψας, Ελισαίω την χάριν, νόσους αποδιώκει, και λεπρούς καθαρίζει, διό και τοις τιμώσιν αυτόν, βρύει ιάματα.

 

You May Also Like

11 δύσκολα τεστ για παρατηρητικούς ανθρώπους που λίγοι καταφέρνουν να τα βρούνε όλα

Table of Contents Hide 11 δύσκολα τεστ για παρατηρητικούς ανθρώπους που λίγοι…

“Μη φοβού”

Διαβάστε την ομιλία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Καστορίας κ.κ. Σεραφείμ, στη Συνοδική Θεία…

Κοιτώντας τη θετική πλευρά της ζωής Γράφει η Τάνια Ώττα

Κοιτώντας τη θετική πλευρά της ζωής Γράφει η Τάνια Ώττα

“Η Βρύση (: η πηγή) με το κοκκινωπό νερό”. Λαϊκό ιστόρημα απ’ τον Γέρμα Καστοριάς/ Γράφει ο Γιώργος Τ. Αλεξίου

“Η Βρύση (: η πηγή) με το κοκκινωπό νερό”. Λαϊκό ιστόρημα απ’…

Τους βγήκε… ξινή η Μύκονος: Είδαν την απόδειξη και «έμειναν», πλήρωσαν 2 μηνιάτικα για μία αστακομακαρονάδα

Η Μύκονος βγήκε ξινή σε τουρίστριες, οι οποίες κλήθηκαν να πληρώσουν ένα εξωφρενικό ποσό…

Ποια ζώδια ταιριάζουν με ποια: Ποιο είναι το ιδανικό αστρολογικό ταίρι

Table of Contents Hide ΠΗΓΗ:https://www.alphafreepress.gr/ Ποια ζώδια ταιριάζουν με ποια: ποιοι είναι…

Ένα όνειρο που ονειρεύεστε μαζί είναι πραγματικότητα» Yoko Ono

Yoko Ono γίνεται 89 ετών και συνεχίζει να κάνει μεγάλα όνειρα

Coco Chanel | Υπάρχουν άνθρωποι που έχουν λεφτά και υπάρχουν άνθρωποι που είναι πλούσιοι

‘H περιποίηση της ομορφιάς πρέπει ν`αρχίζει από την καρδιά και την ψυχή,…

Πατήρ Α. Κονάνος:Μην ασχολείσαι με το πώς σου φέρονται οι άλλοι!Θα αρρωστήσεις.Μάθε ΕΣΥ να αγαπάς.

Να λες στον άνθρωπό σου:«Σ’ ευχαριστώ για όσα έχεις κάνει για μένα.…